به گزارش راهبرد معاصر خرید پالایشی یکم از 5 شهریور آغاز شد پذیره نویسی پالایشی یکم با تخفیف 20 درصدی انجام شد که تا 19 شهریور ادامه دارد. متقاضایان پالایشی یکم تا سقف 5 میلیون تومان می توانستند از این صندوق خرید کنند. حالا داوود رزاقی مدیر صندوق پالایشی یکم گفته به نظر میرسد اگر سهام پالایشگاهیها رشد کند، تا روز چهارشنبه هفته جاری تخفیف ۲۰ درصدی واحدهای صندوق پالایشی یکم به ۴۰ درصد میرسد.
طی روزهای اخیر نماد شرکت های پالایشی به دلیل تغییر نرخ خوراک این واحدها بسته شده پیشبینی میشود که نماد این شرکتها پس از تعدیل با افزایش قیمت باز شوند که دراین صورت تأثیر زیادی در خرید واحدهای پالایشی یکم خواهد داشت.
حسن علایی، معاون شرکت خصوصیسازی از احتمال تمدید یک هفتهای صندوق پالایش خبر داد.
این در حالی است که داوود رزاقی، مدیر صندوق پالایش یکم نیز گفته بود: به نظر میرسد اگر سهام پالایشگاهیها رشد کند، تا روز چهارشنبه هفته جاری تخفیف ۲۰ درصدی واحدهای صندوق پالایشی یکم به ۴۰ درصد میرسد.
پذیره نویسی پالایشی یکم که باقی مانده سهام دولت در چهار پالایشگاه است، از پنجم شهریورماه آغاز شده و تا ۱۹ شهریورماه ادامه دارد. بر این اساس متقاضیان می توانند از طریق بانک های مننتخب و کارگزاری ها نسبت به خرید واحدهای این صندوق اقدام کنند.
به گزارش ایسنا، پالایشی یکم از سهام شرکتهای پالایشگاهی، پالایش نفت تهران (شتران)، پالایش نفت تبریز (شبریز)، پالایش نفت اصفهان (شپنا) و پالایش نفت بندر عباس (شبندر) تشکیل شده است و عموم مردم با استفاده از کد ملی یا کد بورسی میتوانند نسبت به خرید یا پذیرهنویسی این صندوق اقدام کنند.
متقاضیان خرید این صندوق میتوانند در بازه زمان تعیین شده به صورت حضوری و غیرحضوری از طریق بانک ها نسبت به خرید این صندوق اقدام کنند. همچنین افرادی که دارای کد معاملاتی هستند میتوانند به صورت غیر حضوری از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری خود نسبت به ثبت سفارش خرید اقدام کنند.
بر این اساس بانک های منتخب شامل ملی، سپه، مسکن، کشاورزی، ملت، صادرات، تجارت، توسعه تعاون، رفاه کارگران، قرض الحسنه مهر ایران، پست بانک ایران، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد و کار آفرین می شوند. اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل اطلاعات نیز شامل نام، نامخانوادگی، شماره ملی، تاریخ تولد، نام پدر، کد پستی، شماره تلفن همراه و شماره شبای بانکی فرد پرداختکننده می شود.
پذیرهنویسی برای هر شخص حقیقی ایرانی دارای کد ملی تا سقف ۵۰ میلیون ریال امکانپذیر است و محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد. البته متقاضیانی که در نخستین مرحله پذیرهنویسی واحدهای سرمایهگذاری صندوق واسطهگری مالی یکم شرکت کردهاند، میتوانند در مجموع دو صندوق سرمایهگذاری واسطهگری مالی یکم و سرمایه گذاری پالایشی یکم تا سقف ۵۰ میلیون ریال پذیرهنویسی کنند.
بر این اساس، افرادی که به میزان دو میلیون تومان صندوق ETF دارای یکم را خریداری کرده بودند، در این مرحله می توانند تنها سه میلیون تومان از واحدهای این صندوق را با تخفیف ۲۰ درصد خریداری کنند.
سرمایهگذاران این صندوق تا یک ماه امکان فروش آن را ندارند و بعد از آن امکان معامله برای افراد مهیا میشود. البته توجه به این نکته ضروری است که هرچند داشتن کد بورسی برای پذیرهنویسی نیاز نیست اما متقاضیان برای انجام معامله این واحدها، باید نسبت به ثبتنام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی اقدام کنند.
خریداران صندوق ETF پالایش یکم با عقبنشینی شاخص بورس در روزهای گذشته دچار تردید شدهاند. چون سهام پالایشگاههایی که قرار است در قالب این صندوق عرضه شوند در روزهای منفی اخیر کلی کاهش قیمت پیدا کرده و احتال کاهش بیشتر قیمتها آنها در نهایت امروز باعث شد ناظر بازار نمادها را متوقف کند، صرفنظر از این تصمیم در صورت تداوم روند منفی بازار ممکن است قیمت سهام این پالایشگاهها از رقم در نظر گرفته شده برای واحدهای صندوق ETF دوم کمتر شود. موردی که میتواند به کلی صرفه اقتصادی شرکت در پذیرهنویسی واحدهای صندوق پالایش یکم را زیر سوال ببرد.
قیمت واحدهای صندوق ETF پالایش یکم روز سهشنبه چهارم شهریور تعیین شده و با نوسانات بورس تغییری نمیکند. آنطور که در اطلاعیه سازمان خصوصیسازی آمده، شیوه قیمتگذاری واحدهای صندوق ETF پالایش یکم به این صورت است که قیمت پایانی سهام هر نماد در روز قبل از آغاز پذیرهنویسی یعنی سهشنبه چهارم شهریورماه، مبنا قرار داده شده و شرکت ملی نفت سهام خود را با ۲۰ درصد تخفیف روی این قیمتها به صندوق ETF پالایشی یکم واگذار میکند.
سهشنبه چهارم شهریور، قیمت پایانی سهام شرکت پالایش نفت اصفهان سه هزار و ۵۰۴تومان بود که تخفیف ۲۰ درصدی روی این رقم اعمال میشود، در صورتی که در پایان همان هفته با روند منفی بازار، قیمت هر سهم شپنا به سه هزار و ۴۶۱ تومان رسید که کمتر از نرخ روز سهشنبه هفته گذشته است. با توجه به صف فروش بزرگی که در روزهای بعد برای شپنا تشکیل شد، احتمالا روند منفی برای روزهای آینده هم قابل تصور است. سهام پالایش نفت تهران هم وضعیت مشابهی دارد. قیمت مبنا برای تخفیف ۲۰ درصدی در صندوق ETF پالایشی یکم، سه هزار و ۴۷۵ تومان است، ولی روند منفی بازار باعث شده قیمت سهام شتران در پایان معاملات هفته اول شهریور یعنی پس از تنها دو روز به سه هزار و ۴۰۲ تومان برسد و برای آن صف فروش سنگین تشکیل شود.
سهام پالایشگاه نفت تبریز در لب مرز قرار گرفته است. قیمت مبنای تخفیف ۲۰ درصدی در صندوق ETF پالایشی یکم برای آن چهار هزار و ۳۱۶ تومان است و روز چهارشنبه ۱۲ شهریور سهام آن با قیمت چهار هزار و ۱۹۹ تومان با صف طولانی فروخته میشد.
پالایشگاه نفت بندرعباس تنها شرکتی است که قیمت سهام آن در پایان معاملات هفته گذشته بالاتر از قیمت مبنای صندوق ETF پالایش یکم قرار داشت. بر اساس اطلاعیه سازمان خصوصی سازی قیمت سهام شبندر برای عرضه در صندوق ETF چهار هزار و ۲۸ تومان با تخفیف ۲۰ درصدی است. آخرین بار سهام شیندر در بازار با قیمت چهار هزار و ۱۷۹ تومان معامله شد، اما با توجه به صف خرید ممکن است قیمت سهام این شرکت هم مثل بقیه به محدودههای پایینتر کاهش پیدا کند.
اگرچه با توجه به تخفیف ۲۰ درصدی، همچنان میتوان روی ارزنده بودن واحدهای صندوق ETF پالایشی یکم حساب باز کرد اما قیمتهایی که پس از اعمال تخفیف تعیین شده احتمالا، بالاتر از نرخ روز بازار است و این کار صرفه خرید صندوق پالایش یکم را از بین میبرد. اتفاقی که در نهایت باعث شد امروز خرید و فروش این نمادها توسط ناظر بازار متوقف شود.
همهچیز بستگی به تصمیم مسئولان دولتی دارد. بر اساس مصوبه فروردینماه دولت برای عرضه باقیمانده سهام شرکتهای دولتی در قالب سه صندوق ETF مبنای قیمتگذاری واحدهای صندوق بر اساس میانگین قیمت یک ماه منتهی به انتشار اطلاعیه پذیرهنویسی در نظر گرفته میشود. برای دارا یکم شرایط به همین شکل بود، اما وضعیت پالایش یکم متفاوت است. از آنجا که روند بورس در مرداد و شهریور منفی بوده، اگر سازمان خصوصیسازی مبنای قیمتگذاری را همان میانگین ۳۰ روزه در نظر میگرفت، قیمت واحدها خیلی بالاتر از ارزش روزشان محاسبه میشد. برای همین مبنای قیمتگذاری به جای ۳۰ روز منتهی به انتشار اطلاعیه، همان قیمت پایانی روز آغاز پذیرهنویسی اعلام شد. شرایط این روزهای بورس باعث شده حتی همان قیمت روز آغاز پذیرهنویسی هم نسبت به ارزش روز سهام پالایشگاههای بیشتر باشد و این مورد میتواند روی استقبال مردم از شرکت در پذیرهنویسی تاثیر بگذارد. برای همین این احتمال وجود دارد مبنای قیمتگذاری واحدها تا پایان دوره پذیرهنویسی تغییر کند. البته همهچیز بستگی به تصمیم مسئولان دولتی دارد.