به گزارش راهبرد معاصر نوسانات بازار ارز و قیمت دلار موجب تغییراتی در معاملات شده است. قیمت دلار برای کارشناسان حوزه بازار حائز اهمیت است.قیمت دلار به صورت روزانه تغییر میکند و همین امر موجب شد تا راهبر معاصر به بررسی و پیش بینی قیمت دلار فردا 2 بهمن بپردازد.
امروز هم بازار ارز مسیر افزایشی در پیش گرفت، قیمت دلار آزاد در معاملات ابتدای روز با ۷۵۰تومان رشد در مقایسه با روز گذشته ۲۲۷۵۰تومان اعلام شد و نرخ یورو هم با حدود ۱۶۰۰تومان افزایش و عبور از دو کانال به ۲۷۳۰۰تومان صعود کرد.
اولین نرخ دلار صرافیملی هم در نخستین روز بهمن ماه با حدود ۲۰۰تومان افزایش ۲۱۹۵۰تومان و یورو با رشد ۳۵۰تومانی ۲۶۶۵۰تومان اعلام شد؛ قیمت دلار در سایر صرافیها هم که تا نیمه کانال ۲۰هزار تومان سقوط کرده بود در بازار امروز به ۲۲۲۰۰ و یورو به ۲۶۶۰۰تومان رسید.
در ادامه معاملات امروز نرخ ارز با افزایش دوباره همراه شد، طبق آخرین نرخهای اعلام شده قیمت دلار آزاد به ۲۲۸۵۰ و یورو به ۲۷۵۰۰تومان رسید، در صرافیملی هم قیمت فروش دلار به ۲۲۷۵۰ و یورو به ۲۷۴۵۰تومان افزایش یافت؛ در مقابل امروز نرخ حواله درهم مجددا کاهش یافت و با افت ۲۰۰تومانی در سطح ۶۳۷۱تومان قرار گرفت.
اما آنچه که باعث رشد نرخ ارز پس از یک دوره سقوط ۱۰روزه شده نه عوامل سیاسی و نه اقتصادی بود؛ به گفته فعالان بازار ارز تنها عامل افزایش قیمت دلار از روز گذشته تا کنون انتظارات تورمی و مقاومت معاملهگران برای ادامه روند نزولی بازار ارز بوده است.
قیمت دلار طی مدت گفته شده تحت تاثیر سیگنالهای مثبت سیاسی از سوی انتخابات آمریکا و اقتصادی متاثر از احتمال آزادسازی منابع بلوکه شده، افت چشمگیری را تجربه کرد به طوریکه از کانال ۲۵ به ۲۱هزار تومان رسید؛ بنابراین اگر با روی کار آمدن بایدن احتمال کاهش تحریمها و بهبود روابط ایران و آمریکا از بین برود، دلار مسلما به قیمتهای قبلی بازخواهد گشت، به این ترتیب مذاکره یا عدم مذاکره دو کشور نقش کلیدی در آینده بازار ارز دارد.
برای بازار آخرین روز هفته دوم بهمن ماه هم پیشبینی میشود که به احتمال بالا ارز همچنان در مسیر افزایشی باقی مانده و قیمت دلار و یورو مجددا اندکی افزایش یابد اما همانطور که فعالان بازار اظهار کردهاند این روند دوام چندانی نداشته و بازار ارز در روزهای آینده مجددا به سمت تعادل پیش خواهد رفت.
نرخ رسمی ۳۱ارز افزایش یافت
امروز هر دلار آمریکا ۴۲ هزار ریال، پوند انگلیس ۵۷ هزار و ۳۴۰ ریال و یورو ۵۱ هزار و یک ریال ارزشگذاری شد.
همچنین هر فرانک سوئیس ۴۷ هزار و ۳۱۳ ریال، کرون سوئد پنج هزار و ۴۰ ریال، کرون نروژ چهار هزار و ۹۳۰ ریال، کرون دانمارک ۶ هزار و ۸۵۶ ریال، روپیه هند ۵۷۵ ریال، درهم امارات متحده عربی ۱۱ هزار و ۴۳۷ ریال، دینار کویت ۱۳۸ هزار و ۶۰۵ ریال، یکصد روپیه پاکستان ۲۶ هزار و ۱۶۱ ریال، یکصد ین ژاپن ۴۰ هزار و ۴۸۳ ریال، دلار هنگ کنگ پنج هزار و ۴۱۹ ریال و هر ریال عمان ۱۰۹ هزار و ۲۳۱ ریال قیمتگذاری شد.
امروز در تابلوی بانک مرکزی، هر دلار کانادا ۳۳ هزار و ۳۲ ریال، دلار نیوزیلند ۲۹ هزار و ۹۴۲ ریال، راند آفریقای جنوبی ۲ هزار و ۸۰۹ ریال، لیر ترکیه پنج هزار و ۶۲۱ ریال، روبل روسیه ۵۷۰ ریال، ریال قطر ۱۱ هزار و ۵۳۹ ریال، یکصد دینار عراق دو هزار و ۸۸۴ ریال، لیر سوریه ۸۲ ریال، دلار استرالیا ۳۲ هزار و ۴۱۵ ریال، ریال سعودی ۱۱ هزار و ۲۰۰ ریال، دینار بحرین ۱۱۱ هزار و ۷۰۰ ریال، دلار سنگاپور ۳۱ هزار و ۶۷۵ ریال، یکصد تاکای بنگلادش ۴۹ هزار و ۵۱۲ ریال، ۱۰ روپیه سریلانکا ۲ هزار و ۱۷۳ ریال، کیات میانمار (برمه) ۳۲ ریال، یکصد روپیه نپال ۳۵ هزار و ۷۲۲ ریال، یکصد درام ارمنستان هشت هزار و ۴۴ ریال و دینار لیبی ۹ هزار و ۴۱۳ ریال ارزشگذاری شد.
همچنین هر یوان چین ۶ هزار و ۴۹۳ ریال، یکصد بات تایلند ۱۴۰ هزار و ۱۰۱ریال، رینگیت مالزی ۱۰ هزار و ۳۷۶ ریال، یکهزار وون کرهجنوبی ۳۸ هزار و ۱۹۳ ریال، دینار اردن ۵۹ هزار و ۲۳۸ ریال، یکصد تنگه قزاقستان ۱۰ هزار و ۱۸ ریال، لاری گرجستان ۱۲ هزار و ۷۵۹ریال، یکهزار روپیه اندونزی دو هزار و ۹۸۹ ریال، افغانی افغانستان ۵۳۸ ریال، روبل جدید بلاروس ۱۶ هزار و ۴۹۱ ریال، منات آذربایجان ۲۴ هزار و ۷۲۱ ریال، یکصد پزوی فیلیپین ۸۷ هزار و ۴۲۰ ریال، سومونی تاجیکستان سه هزار و ۷۱۷ ریال، بولیوار جدید ونزوئلا چهار هزار و ۲۰۶ ریال و منات جدید ترکمنستان ۱۲ هزارریال قیمت خورد.
ابرریزش دلار پساز سه سال
بازار دلار در آبان ماه نیز بیش از ۸ درصد از ارزش خود را از دست داده بود و در ماه سوم پاییز هم افت ۹/ ۱ درصدی را به ثبت رسانده بود. به این ترتیب میتوان گفت که بازدهی کاهشی دلار هتتریک کرده است، امری که بیانکننده تغییر انتظارات معاملهگران بازار پس از برگزاری انتخابات آمریکا در آبان ماه است. آخرین باری که در سالهای اخیر، دلار توانسته بود طی یک ماه افت بیشتری را نسبت به دی ماه ۹۹ ثبت کند، به آذر سال ۹۷ برمیگشت، جایی که این ارز نزدیک به ۲۰ درصد نزول قیمت را به ثبت رسانده بود.
ریزش بزرگ دلار در دی ماه در حالی اتفاق افتاد که در روز آخر شرایط متفاوتی بر بازار ارز و سکه حکمفرما بود و برخلاف روزهای قبل بیشتر معاملهگران در موقعیت خرید قرار گرفته بودند. نتیجه افزایش خریدها، برگشت دلار به کانال ۲۲ هزار تومانی با افزایش ۴۰۰ تومانی بود. این افزایش به ۴ روز افت متوالی اسکناس آمریکایی خاتمه داد. از نگاه برخی فعالان، شماری از معاملهگران تصور کردند که قیمت دلار به کف برخورده است، در نتیجه خریدهای خود را شروع کردند. با این حال، گروه دیگری اعتقاد داشتند، پس از افت بیش از ۲ هزار تومانی طی دو روز کاری، طبیعی بود که بازار مقداری اصلاح قیمت را تجربه کند. از نگاه آنها، بازار هم چنان استعداد افت به سوی نرخهای پایین تر را دارد و به برگشت دلار در انتهای وقت روز سهشنبه اشاره میکردند. گفته میشد که بعد از ساعت ۴ بعدازظهر، اسکناس آمریکایی به کانال ۲۱ هزار تومانی بازگشته بود.
سکه هم در روز سهشنبه توانست به کانال ۱۰ میلیون تومانی بازگردد، هر چند در انتهای وقت بار دیگر فروشندهها کمی بیشتر قدرت گرفته بودند، امری که میتواند روند ابتدای روز جاری را تحت تاثیر قرار دهد.
توقف موقت موج نزولی دلار؟
روز سهشنبه، موج نزولی دلار متوقف شد و اسکناس آمریکایی توانست به کانال ۲۲ هزار تومانی بازگردد. با این حال، این افزایش نتوانست مانع از ثبت کمترین بازدهی ماهانه دلار در سه سال اخیر شود. روز سهشنبه، دلار ۴۰۰ تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به بهای ۲۲ هزار تومان رسید. بهرغم این افزایش، بازدهی ماهانه دلار در دی ماه به منفی ۵/ ۱۳ درصد رسید. آخرین باری که بازار توانسته بود، سطح بالاتری از ریزش را طی یک ماه تجربه کند به آذرماه سال ۹۷ بازمیگشت. در آن مقطع زمانی قیمت دلار از ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان در فاز نزولی قرار گرفت و سرانجام در مرز ۱۰ هزار تومانی متوقف شد.
ریزش قیمتی اخیر دلار طی مدت کوتاهی اتفاق افتاد. در واقع در تاریخ ۲۳ دی ماه، دلار حدود ۲۵ هزار تومان قیمت داشت و تنها طی ۴ روز کاری، حدود ۳ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد. به گفته برخی فعالان، معاملهگران نسبت به پایان فشار حداکثری و آغاز دوران بایدن خوشبین هستند و سعی کردند با فروش ارز خود به استقبال این تغییر بروند. طبیعتا اگر بازار احساس کند که خوشبینی به بایدن بیهوده بوده است، قیمتها بار دیگر در مسیر صعودی قرار خواهند گرفت. به نظر میرسد مذاکره یا عدم مذاکره ایران و آمریکا با یکدیگر و شرط و شروطهایی که برای هم تعیین میکنند، نقش مستقیمی در چگونگی نوسانات دلار طی ماههای پیشرو خواهد داشت.
نقش روحانی در افت دلار
عدهای از معاملهگران باور دارند فروشنده شدن معاملهگران در واکنش به صحبتهای اخیر حسن روحانی صورت گرفته است. رئیسجمهور به تازگی اشاره کرد در صورتی که منابع بلوکه شده ایران آزاد شود، قیمت دلار تا ۱۵ هزار تومان پایین خواهد آمد. این صحبت مصادف شده است با گمانهزنیهایی پیرامون احتمال آزاد شدن منابع ایران در کره جنوبی. در واقع بخشی از معاملهگران در هراس بودند که منابع ایران در این کشور شرق آسیا آزاد شود و به دنبال آن، قیمت دلار دچار افت شدیدی شود. آنها به همین دلیل تصمیم گرفتند ارز خود را به فروش برسانند و منتظر وقایع آتی باشند. در صورتی که از سمت کره نیز اتفاق خاصی رخ ندهد، احتمال دارد بخشی از خریداران به بازار بازگردند.
در واقع درست است که انتظارات تغییر کرده است، ولی در صورتی که اتفاق خاصی در ماههای آتی رخ ندهد، جهت انتظارات میتواند این بار به سوی صعود قیمتها تغییر کند. در بازار حواله همچنان عدهای از معاملهگران در برابر افت قیمت مقاومت میکنند. گفته میشود نرخ نیمایی در محدوده ۲۴ هزار تومان قرار گرفته است که فاصله ۲ هزار تومانی با قیمت بازار آزاد داشت. در صورتی که صادرکنندگان، از قیمتهای فعلی اطمینان پیدا کنند، احتمال نزول بیشتر قیمتها نیز وجود خواهد داشت.