به گزارش راهبرد معاصر؛ انتشار فایل صوتی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در فرصت کمتر از ۶۰ روز باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری و همچنین در بحبوحه مذاکرات وین، اظهارنظرهای متفاوتی را در محافل سیاسی و رسانهای برانگیخته است؛ در همین خصوص گفتگویی با محمدکاظم انبارلویی، فعال سیاسی داشته ایم:
محمدکاظم انبارلویی در گفت و گو با راهبرد معاصر، درباره فایل منتشر شده مصاحبه محمدجواد ظریف با سعید لیلاز گفت: این فایل صوتی مصاحبه آقای لیلاز با آقای ظریف در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری صورت گرفته است. آنجا وزرا برای تاریخ شفاهی عملکرد 8 ساله خود را توضیح می دهند و بدون سانسور و حاوی مطالب محرمانه. در این جلسات آنان مسائلی که آن را تجربه کرده اند به عنوان تاریخ شفاهی ابراز کردند. رهبری این پروژه و کنترل فایل های صوتی به عهده آقای حسام الدین آشنا بود و قرار بر این بوده که فایل ها منتشر نشود.
وی ادامه داد: مصاحبه ای که آقای لیلاز مصاحبه کننده اش بوده که اساساً محکوم امنیتی فتنه 88 است و ظاهراً 9 سال برای او محکومیت زندان دادند قاعدتاً این فایل که حاوی مطالب محرمانه است سر از ایران اینترنشنال در می آورد. این اولین سوالی است که مطرح می شود که چرا از رسانه خارجی سر درآورده است. این فایل اسفند ماه سال گذشته پر شده اما در اردیبهشت 1400 آن هم در فضای انتخابات منتشر می شود. آن چه از ایران اینترنشنال پخش شده، می توان صحبت های آقای ظریف را در 5-4 مسئله خلاصه کرد.
وی تصریح کرد: اولین مورد این که من اختیاری در وزارت خارجه ندارم و دیگران همه کاره وزارت خارجه هستند به خصوص آن چه به عنوان میدان جنگ یاد می کند، سپاه است. این حرف نادرستی است چرا که همه می دانند رئیس دیپلماسی ما در برجام آقای ظریف بود. دو سال مذاکره کرده و در این مدت مجلس، رهبری، شورای امنیت ملی و غیره گفتند شروط ما چیست و شما به عنوان سفیر ما برای مذاکرات این شروط را اگر عملی دیدید مذاکره کنید و پیمان و قرارداد با امریکا امضا کنید. آقای رئیس جمهور ما در تلویزیون ظاهر شده و گفته ما هیچ چیزی را امضا نمی کنیم مگر این که قبل از آن همه تحریم های نفتی، بانکی و غیره برچیده شود. اینها قراردادی امضا کردند الان چند سال از این قرارداد گذشته و یک مورد تحریم برداشته نشده و در عوض همه تعهداتی که ایران در برجام داده انجام شده است. اگر ایشان اختیار نداشته چطور توانسته بر خلاف شروط رهبری یعنی مافوق مجلس، مافوق شورای امنیت ملی چنین قراردادی را امضا کند و عملیاتی کند؟ این اختیار را از کجا آورده است؟ این اولین سوالی است که آقای ظریف باید بدان پاسخ دهد.
وی ادامه داد: به نظر من، این که اختیار نداشته از یک وجهی درست است. چرا اختیار نداشته است؟ برای این که امریکایی ها یک متنی را جلوی اینها گذاشتند و مو به مو متن را اجرا کردند بدون این که اختیار داشته باشند کلمه ای از ان را تغییر دهند. این بی اختیاری در برابر کاخ سفید است ولی چنین چیزی در داخل درست نیست. اگر بی اختیار بود چطور توانستید برخلاف شروط رهبری، شروط مجلس و شروط شورای امنیت ملی این قرارداد را عملیاتی کنید؟ آن هم نه در باب لغو تحریم ها بلکه در باب خواسته هایی امریکایی ها برای انهدام تاسیسات هسته ای، آورده های هسته ای و قدرت هسته ای ما است؟ این مطلبی است که باید آقای ظریف پاسخ دهد که این ناراستی را ولو اگر افشا نمی شد چطور می خواهد توضیح دهد.
ابنارلویی در ادامه گفت: نکته دیگر این است که در ذهن مبارک ایشان مسئله میدان و دیپلماسی در راستای ایجاد یک دوگانه است. ایشان از فنون دیپلماسی و سیاست خارجی هیچ خبری ندارد. قدرت نظامی ایران، قدرت نفوذ منطقه ای ایران و توانایی هایی نظامی ایران که با شجاعت، شهامت، شهادت فرزندان این مملکت در سقوط داعش در عراق و سوریه و ضربات آهنین به رژیم صهیونیستی، این موارد قطعا ابزار دیپلماسی ما در مذاکرات هسته ای بوده و خواهد بود. این مسائل منبع توان دیپلماسی ما در مذاکرات است. این را مزاحم تلقی می کند و می گوید من برای دیپلماسی و میدان هزینه کردم اما میدان برای من هزینه نکرد. این یک دروغ بزرگ است. ایشان در کجا برای میدان هزینه کرده است؟ شهید قاسم سلیمانی پوزه داعش را در عراق و سوریه به خاک مالیده است و بشار اسد را به عنوان رئیس جمهور سوریه که 6 سال آمریکایی ها و اسرائیلی ها می خواستند به پایین بکشند، به تهران برای ملاقات رهبری آورد و قدرت منطقه ای نظام را نشان داد. ایشان در عوض تجلیل از سردار سلیمانی همان روز استعفا می دهد در صورتی که خبر ملاقات آقای بشار اسد با رهبری مثل بمب در جهان منفجر شد اما ایشان برای فروکش کردن آثار این خبر استعفا داد. روز بعد دوباره سرکار رفت ایشان الفبای دیپلماسی را متوجه نمی شود.
او اظهار داشت: استعفای رئیس دیپلماسی بعنوان اعتراض به ورود بشار اسد به تهران بود. چون بشار اسد به دلایل امنیتی هیچ کشوری نمی تواند سفر کند، یکی مسکو است که مسکو با اسرائیل هماهنگ می کند و عملیات آوردن بشار اسد به تهران و برگردان آن به سوریه یک عملیات محیرالعقولی است که شهید سلیمانی انجام داد. اینجا آقای ظریف تمام دستاوردهای این سفر را با استعفای خود به باد داد. ایشان کجا برای میدان هزینه کرده است؟
انبارلویی افزود: نکته دیگر که در این فایل صوتی منتشر شده بی مهری ایشان به مسکو است. این که روس ها نمی گذارند ما به آمریکایی ها نزدیک شویم این مزخرف ترین حرفی است که یک دیپلمات می تواند بشنود. اصلاً نمی داند روسیه در مذاکرات برجام در آن طرف میز است یا این سوی میز است، اصلاً روسیه جدید را نمی شناسد. نمی داند که الان یکی از منافذ تنفسی ما در فشار تحریم ها مراودات با روسیه است. چه کسی ارتش روسیه را در کنار مردم سوریه قرار داد و داعش خونخوار را حذف کرد؟ در نگاه ایشان داعش یک جریان خونخوار امریکایی نیست، حتما باید داعش پشت در وزارت خارجه بیاید تا خطر آن را درک کنند؟
وی در پاسخ به شبهه وجود شبکه های نفوذ در برخی نهادهای حساس گفت: در حال حاضر دشمن در عرصه سیاست داخلی ما، سیاست هسته ای ما اخلال ایجاد می کند. گاهی انفجار بمب یا عمل تروریستی در نطنز، گاهی ترور و گاهی جنگ روانی است. این فایل از کجا بیرون آمده است؟ از مرکز استراتژی ریاست جمهوری به سرپرستی آقای آشنا است. آقای آشنا امنیتی ترین عنصر دولت است. وقتی از آنجا نوار بیرون می آید و حتی حاضر نیستند هیچ توضیحی در این خصوص بدهند. وزارت اطلاعات باید پاسخگو باشد. چطور ممکن است یک عنصر فتنه گر که در فتنه 88 دستگیر شده طرف گفتگو با آقای ظریف می شود.