به گزارش راهبرد معاصر؛ یکی از مهمترین محورهایی که به جرات می توان گفت دولت آقای روحانی در هشت سال گذشته، انرژی، وقت و منابع مالی کشور را صرف آن کرد بحث مذاکره با آمریکا و کشورهای غربی بود که نتیجه آن به نام برجام در حالی به ثمر نشست که حتی تا زمان بودن آمریکا و اروپا در این توافق بین المللی این کشورها گامی برای عمل به مفاد آن برنداشتند. با خروج آمریکا از برجام توسط دولت ترامپ و انتقادهای دولت جدید آمریکا مبنی بر رویکرد غلط ترامپ به مساله برجام، دولت روحانی یک بار دیگر به دنبال احیای برجام این بار با دولت جو بایدن رفت، مذاکره ای که دولت بایدن حرف های دولت ترامپ را در شکل و شمایل به ظاهر متفاوتی مطرح کرد که نهایتا به درهای بسته خورد. علی رغم همه آنچه بر ما در مساله برجام در هشت سال گذشته، گذشت! بدعهدی ها و فرصت سوزی های آمریکا که توان را از اقتصاد ما می گرفت موجب تصویب قانون راهبردی مجلس در برابر زیاده خواهی های آمریکا و اروپا شد. با اینکه این قانون کاملا در راستای تامین منافع ملی ایران بعد از هشت سال خسارت دادن محض به پای برجام است اما آقای روحانی در آخرین روزهای کاری دولت، مدعی شده مجلس با تصویب قانون راهبردی مانع لغو تحریم ها شده است. حمید رضا ترقی کارشناس سیاست خارجی در این باره سخنان روحانی را نقد کرده است.
حمید رضا ترقی کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل در گفت و گو با راهبرد معاصر با انتقاد از عدم صداقتی که آقای روحانی با مردم دارند گفت: امروز رئیس جمهور در مراسم بهره برداری از طرح های ملی نفت به این موضوع اشاره کرد که اگر قانون مجلس جلوی ما را نگرفته بود تحریم ها تا پیش از فروردین ماه سال جاری برداشته می شد. متاسفانه رئیس جمهور با عدم صداقت خود سعی می کند در پایان عمر دولت مردم را فریب دهد و اجازه ندهد واقعیت شکست دولت در مساله برجام بیش از پیش برای مردم عیان و آشکار شود.
وی در این باره توضیح داد: اگر دولت قادر بود تحریم ها را لغو کند، هشت سال زمان برای تحقق چنین موضوعی داشت، چرا در هشت سال گذشته تحریم های آمریکا را علیه ملت ایران لغو نکرد؟ آیا سخن رئیس دولتی که هشت سال زمان برای لغو تحریم ها داشت را می توانیم بپذیریم که ممانعت یا قانون مجلس مانع لغو تحریم ها در آخرین ماه های کاری دولت شد؟
ترقی با بیان اینکه دولت در صورتی موفق به لغو تحریم ها می شد که سناریوی خفت باری را به مردم ایران تحمیل می کرد گفت: شاید دولت برای لغو تحریم ها پیش از مصوبه اقدام راهبردی مجلس مترصد خیانتی در حق مردم بود در حالی که همه به خوبی می دانیم امیدی به غربی ها برای لغو تحریم ها نداشتیم، مگر ارتکاب خیانتی در حق مردم و اعطای امتیازهای دیگری به آمریکا و اروپا! موضوعی که قطعا به نفع مردم و مصلحت و منافع ملی کشور نبود؟
حمید رضا ترقی با رد ادعای رئیس جمهور مبنی بر مانع تراشی مجلس بر سر راه لغو تحریم ها گفت: اتفاقا مجلس به موقع این موضوع را مطرح و مصوب کرد و به دولت اجازه نداد به خاطر به سرانجام رساندن برجام آن هم به هر قیمتی! منافع ملی را به خطر بیاندازد و قول و قرارها و تعهداتی به غربی ها بدهد که زیان های غیر قابل جبرانی را بر ملت ایران وارد کند. بی تردید مردم ایران توافقی که ضررهای بیشتری را به کشور تحمیل کند بعد از مشکلات و مصائبی که تا به امروز از تحریم ها متحمل شده اند را نمی پذیرفتند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: از سوی دیگر مقام معظم رهبری نیز بر این موضوع تاکید داشتند که تمام تحریم ها توام با راستی آزمایی بدون هیچ قید و شرطی باید لغو شود و هیچ تحریم جدید دیگری نباید علیه ملت ایران اعمال شود، ضمن اینکه ایران نیز نباید امتیاز جدیدی به دنیای غرب بدهد به این دلیل که هر آنچه امتیاز بوده در مساله توافق برجام داده ایم.
کارشناس مسائل سیاست خارجی درباره اهمیت مصوبه اقدام راهبردی مجلس گفت: اقدام راهبردی مجلس فواید زیادی برای کشور دارد از جمله آنکه مانع از افزایش خسارت های دیگر ذیل توافق برجام به کشور شد. ضمن اینکه آمریکا و غرب در پی این مصوبه متوجه شدند که تحریم های آنها دیگر کارساز نیست و نمی تواند خللی در اراده مردم ایران ایجاد کند.
ترقی در این باره تصریح کرد: مصوبه اقدام راهبردی مجلس موجب شد دست دولت با این اهرم فشار برای وارد کردن فشار به غرب برای لغو تحریم ها باز تر شود که متاسفانه دولت نتوانست از این اهرم به درستی استفاده کند. اگر دولت به اهمیت این مصوبه می رسید قطعا می توانست در مذاکرات وین موفق باشد اما متاسفانه دولت نتوانست مصوبه مجلس را به عنوان یک اهرم فشار به درستی مورد استفاده قرار دهد، لذا از مذاکرات وین هم نتیجه ای نگرفت.