صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۰:۲۰ - ۱۲ شهريور ۱۳۹۸ - 2019 September 03
کد خبر: ۲۱۱۲۴
«محمد ابراهیم رضایی» در گفتگو با راهبرد معاصر:

حوزه امنیت جمهوری اسلامی جایی برای مذاکره نیست/ برجام 2 ای اتفاق نمی افتد

رئیس کمیته هسته ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه امنیت جمهوری اسلامی جایی برای مذاکره نیست و این سیاست کامل و شفاف اعلام شده و با هیچکسی در حوزه امنیت که حوزه موشکی و منطقه ای می شود تحت هیچ شرایطی مذاکره نخواهد کرد و برجام دو ای هم اتفاق نخواهد افتاد.

به گزارش راهبرد معاصر؛ این روزها فضای سیاسی و دیپلماتیک کشور پر است از سوالات لاینحلی که هر کدام در جای خود در سرنوشت کشور و تصمیمات آینده مسئولان تاثیر به سزایی دارد. از موضوع گام سوم ایران و پایان مهلت 60 روزه سوم برای ورود به آن و نگرانی غربی ها از این موضوع و اما و اگر های پیرامون آن تا رویکرد ایران در خصوص پیشنهادات فرانسه و تلاش مکرون و ترامپ برای مذاکره مجدد با ایران گرفته و شایعات پیرامون دیدار و گفتگوی روحانی رئیس جمهور کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل با ترامپ  و بحث برجام 2 در حوزه موشکی و منطقه ای؛ برای پاسخ به این سوالات «راهبرد معاصر» به سراغ «محمد ابراهیم رضائی»، نماینده دوره دهم مجلس شوای اسلامی و رئیس کمیته هسته ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی رفته است. این گفتگو را در ادامه می خوانید.

 

گام سوم هم انشالله تا چند روز آینده برداشته می شود

*جناب رضایی! تحلیل شما از گام سوم ایران چیست؟ آیا با توجه به اتمام مهلت 60 روزه دوم یعنی 14 شهریورماه، ایران وارد این گام خواهد شد؟ چه اهداف و رویکردی در این گام مد نظر است و قرار است چه اقداماتی انجام شود؟

با توجه به اینکه در برجام، طرف های غربی تعهداتی داشتند که نتوانستند و یا نخواستند انجام بدهند، ایران تصمیم گرفت سطح تعهدات خود در حوزه هسته ای را که 100 در صد انجام داده را کاهش داده و با تعهدات انجام شده طرف های غربی متناسب کند. گام اول  و دوم برداشه شده و گام سوم هم انشالله تا چند روز آینده برداشته می شود و با توجه به اینکه تلاش هایی صورت گرفت و به طرف های غربی اطلاع رسانی شد که چنانچه منافع جمهوری اسلامی ایران تامین نشود، گام سوم برداشته می شود، اقدامات و تلاش هایی هم طرف های غربی انجام دادند برای اینکه بتوانند ایران را راضی کنند به اینکه گام بعدی(سوم) را برندارد اما قرائن و شواهد نشان می دهد که این تلاش ها برای ایران قانع کننده نیست و به احتمال خیلی زیاد ایران گام سومش را برخواهد داشت.

 

اما در مورد خود گام سوم باید گفت که در این گام، موضوعات بسیاری وجود دارد که می توان برای آن ها تصمیم گرفت و به منسه ظهور رساند منتهی هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده و ظرف دو سه روز آینده و در جلساتی که خواهیم داشت این موضوع بررسی و اعلام خواهد شد.

 

هیچکسی ارتباطی و یا مذاکره ای با طرف آمریکایی انجام نمی دهد

*در خصوص اقدامات و رویکرد ایران بعد از پیشنهادات فرانسه بفرمایید. فرانسه در دیدار با ظریف از برجام و اینستکس گرفته تا  اف ای تی اف  و حتی تنش های منطقه ای در حوزه خلیج فارس و دریای عمان مانند سوریه، یمن و افغانستان هم سخن گفته و بر  عزم راسخش برای حفظ توافقی برجام و مذاکره مجدد ایران با آمریکا تاکید داشته، ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

ببینید در واقع فرانسوی ها تلاششان این بود که به ایران اعلام کنند که ما با آمریکایی ها دوستی داشتیم و آنها را قانع کرده و  با خود همراه کرده ایم که بخشی از تحریم های ایران را کاهش دهند و در بخش دیگر اجازه دهند بخشی از نفت ایران فروش رفته و درصدی از خودش بردارد که این مورد قبول ایران نیست و نبوده و قطعا آن چیزی که ایران از طرف غربی انتظار داشته و صحبتش این بوده که ما به تعهدات خود پایبند بوده و آن را طبق تعهدی که داشتیم  کامل انجام داده ایم  اما آمریکا از برجام خارج شده، ما هم خیلی مشتاق نبودیم که آمریکایی ها بمانند. از طرفی شما هم که ماندید باید مثل طرف روسیه و چین تعهدات خود را کامل انجام بدهید. این خواسته ایران در این دیدار شفاف  به آنها اعلام شده اما اتفاق خاصی هم نیافتاده و تنها در حد صحبت بوده است.     

با این حال طرف فرانسوی تلاش می کرده که مذاکره بین طرف ایرانی و آمریکایی اتفاق بیافتد اما همانطوری که سیاست کلی نظام بر این است و رئیس جمهور هم آن را اعلام کرده که هیچکسی ارتباطی و یا مذاکره ای با طرف آمریکایی انجام نمی دهد مگر اینکه طرف آمریکایی برگردد و همه تعهداتی که در برجام تصمیم گیری شده و پذیرفته بوده، انجام دهد؛ آن وقت می تواند مانند سایر اعضای 1+4 فعلی بیاید و اضافه شود به جمع اولی که بودند و حالا گفتگوهایی هم انجام شود.

 

طرف اروپایی بیش از همه متاثر از سیاست آمریکایی ها است

*جناب رضایی! آقای عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان گفته است "مذاکرات پیچیده ای پیش رو است تا به فرمول مشخصی برسیم" تحلیل شما از این سخن چیست؟

به هر حال با توجه به اینکه طرف غربی اختیاری از خود ندارد و آن توان اینکه یک مسیر مستقلی از امریکایی ها طی کند، ندارد؛ پیش بینی می شود که خیلی مذاکرات، مذاکرات نتیجه بخشی نیست و احتمالا نظرشان این است که با شرایطی که غربی ها و اتحادیه اروپا دارند، مذاکرات بسیار پیچیده و بی نتیجه خواهد بود و می توان گفت که نتیجه ای که معمولا در مذاکرات به دنبال آن هستند با این شرایط محقق نخواهد شد مگر اینکه شرایط تغییر کند و آمریکا از سیاست فشار حداکثری و تحریم های سختی که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرده و آن را به شدت پیگیری می کند دست بردارد؛ تا زمانیکه این روند ادامه دارد قطعا مذاکرات هم به نتیجه نخواهد رسید و طرف اروپایی هم بیش از همه متاثر از سیاست آمریکایی ها است بنابراین به نظر نمی رسد که مذاکرات به این سادگی به نتیجه ای که فکر می کنند، برسد.

 

*در خصوص شایعه دیدار و گفتگوی حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با ترامپ چه می دانید؟ آیا این دیدار انجام شده است؟ این امر چقدر به افزایش روابط یا کاهش تنش های دو طرف در آینده خواهد انجامید؟

آقای روحانی  نه در سیاستش هست و نه به دنبال این است که بخواهد با طرف آمریکایی وارد مذاکره شود! اگر چه امروز همگان اذعان دارند که آقای ترامپ برای دوران انتخابات خود شدیدا نیاز دارد که حتی در یک برخورد اتفاقی هم شده حتی یک عکس با روحانی بگیرد و از آن به نفع خود استفاده تبلیغاتی کند اما سیاست جمهوری اسلامی ایران کاملا عکس این امر بوده و پرهیز از هر گونه دیدار و گفتگو با ترامپ و طرف آمریکایی است و در برنامه آینده هم هیچگونه مذاکره ای  در دستور کار قرار ندارد.

 

برجام 2 ای  وجود ندارد

*عنوان می شود که برجام 2 بیشتر در حوزه موشکی و منطقه ای حرف برای گفتن دارد؛ آیا برجام  اولی به نتیجه مطلوبی رسیده که حالا حرف از برجام 2 آن هم در حوزه موشکی و منطقه ای به عمل می آید؟ آیا تضمینی برای نتیجه بخشی آن هست؟ آیا برجام 2  و حتی مذاکره ای برای آن وجود خواهد داشت؟

ببینید  اول اینکه برجام 2 ای  وجود ندارد و دوم اینکه جمهوری اسلامی ایران هر گز راجب به این موضوعات با هیچکسی و هیچ طرفی مذاکره نخواهد کرد. حوزه امنیت جمهوری اسلامی جایی برای مذاکره نیست و این سیاست کامل و شفاف اعلام شده و با هیچکسی در حوزه امنیت که حوزه موشکی و منطقه ای می شود تحت هیچ شرایطی مذاکره نخواهد کرد و برجام دو ای هم اتفاق نخواهد افتاد.

 

در حوزه هسته ای جناب رضایی بفرمایید که گام های اول و دوم ایران چه کارها و اقداماتی انجام شده و پیش بینی می کنید من بعد به ویژه در گام سوم این امور به چه نحوی پیش برود؟

گام های اول و دوم که مشخص شد در بحث محدودیت مواد غنی سازی شده و آب سنگین بود و مواد غنی شده امروز از آن حدی که در محتوای برجام ثبت شده کاملا فراتر رفته و اضافه شده و چرخه تولید مواد غنی شده ادامه پیدا کرده و ایران از سقف تعهد داده شده در متن برجام  رد شده و ذخایر خود را اضافه کرده است و در مرحله و گام سوم هم در سه یا چهار روز آینده نسبت به گزینه هایی که دارد، تصمیم خواهد گرفت.

 

انسجام درونی کشور بزرگترین پیام و مهمترین عامل برای نا امید کردن دشمن است

* در پایان با توجه به آنچه عنوان شد آیا مطلبی برای تکمیل این گفتگو به نظرتان می رسد که نیاز به طرح و بحث داشته باشد؟

بله یکی از مهمترین موضوعاتی که در شرایط فعلی نیاز است و باید به آن اشاره کنیم این است که ما در درون کشور نیاز به انسجام، اتحاد و هم گرایی بیشتری بیش از هر زمان دیگری داریم بین همه جناح ها، همه تفکرات و همه کسانی که نسبت به این کشور عشق و علاقه دارند و نسبت به این نظام و انقلاب و مملکت ارق دارند.

 

 همه اینها امروز باید اختلافات را کنار بگذارند چرا که آن انسجام ملی  و درونی کشور بزرگترین پیام و مهمترین عامل برای نا امید کردن دشمن به حساب می آید لذا  کسانی که در داخل کشور بر طبل اختلافات بکوبند دارند درواقع  بهترین بستر را برای تحقق اهداف دشمنان این نظام و انقلاب  در کشور فراهم می کنند بنابراین تکلیف است که همه به سمت یک اتحاد و انسجام ملی پیش رفته و ان شالله دشمن را نا امید کنند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: