واشنگتن: هدف ترامپ حل مسئله ایران از طریق دیپلماسی است عراقچی: ایران آماده فصل جدیدی در روابط با اروپا است / زمان در حال اتمام است مقام آمریکایی: نتیجه مذاکرات با ایران دلگرم‌کننده بود بقایی: مذاکرات دشوار، اما مفید بود/ زمان و مکان دور بعدی گفت‌و‌گو‌ها اعلام خواهد شد کاخ سفید: مذاکرات با ایران وارد جزئیات بیشتری شده است پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان طالبان، شطرنج را حرام اعلام کرد بقایی: ایران آماده است به تعامل دیپلماتیک برای اطمینان از «ماهیت صلح‌آمیز» برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد اعلام وفاداری شیوخ و قبایل صعده با رهبر انصارالله یمن ادعای سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام ایرانی: آمریکا به دنبال تنش بود نه راه حل در مذاکرات هسته‌ای سفیر آمریکا در اراضی اشغالی: گزارش‌ها درباره به رسمیت شناختن فلسطین توسط ترامپ اشتباه است واکنش سفارت هند در ایران به بی‌احترامی به عراقچی در یک برنامه تلویزیونی هندی عراقچی: اگر هدف از مذاکرات با آمریکا، ابراز اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باشد، رسیدن به یک توافق کاملاً در دسترس است شهباز شریف: ما در جنگ پیروز شدیم هند: پاکستان توافق آتش‌بس را نقض کرد

نورنیوز: پیشرفت‌ها در مذاکرات وین متوازن است

دور هشتم مذاکرات وارد مراحل حساس و نسبتا تعیین‌کننده‌ای شده که خروجی آن می‌تواند تاثیر مهمی در فرجام مذاکرات داشته باشد.
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۰ - ۲۶ دی ۱۴۰۰ - 2022 January 16
کد خبر: ۱۱۷۸۷۳

به گزارش راهبرد معاصر، دور هشتم مذاکرات میان نمایندگان ایران و ۱+۴ در وین به ویژه در سطح کارشناسی در حالی بدون وقفه در جریان است که مذاکره‌کنندگان ارشد کشور‌های حاضر در گفتگو‌ها برای مشورت‌های بیشتر موقتا به پایتخت‌های خود بازگشته و دوباره به وین باز خواهند گشت.

با این حال روز پنج‌شنبه خبرگزاری رویترز مطابق روال گذشته خود در گزارشی خلاف واقع به صورت تلویحی از بروز بن‌بست در مذاکرات خبر داد که با واقعیات جاری در میز مذاکرات کاملا مغایر است.

اظهارنظر‌های متعددی که طی هفته گذشته پیرامون پیشرفت نسبی در مذاکرات از سوی مقامات کشور‌های حاضر در ۱+۴ منتشر شد، کذب بودن ادعای رویترز را نشان می‌دهد.

در همین راستا؛ اخبار رسیده به «نورنیوز» حاکی است که پیشرفت‌ها تا حدودی متوازن است و هر چهار حوزه اصلی مورد بحث، یعنی «رفع تحریم‌ها»، «برنامه هسته‌ای»، «راستی‌آزمایی» و «تضمین‌ها» به موازات یکدیگر در حال بحث و بررسی هستند.

عدم توقف مذاکرات و تداوم گفتگو‌ها در سطح کارشناسی در کنار سفر کوتاه روسای هیئت‌ها به پایتخت‌های خود، نشان دهنده صحت اخبار منتشر شده در مورد پیشرفت نسبی مذاکرات و عبور گفتگو‌ها از مراحل مقدماتی است.

پیشتر نیز اخباری به «نورنیوز» رسیده بود که نشان می‌داد روند مذاکرات به مرحله‌ای رسیده که نیازمند تصمیم سیاسی غربی‌ها به ویژه ایالات متحده آمریکا است.

در همین خصوص «جنیفر ساکی» سخنگوى کاخ سفید اظهار داشته؛ مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۴ وارد زمان حساسی شده و گرچه در مذاکرات پیشرفت‌هایی به دست آمده، اما اگر به زودی به درک مشترک در مورد بازگشت متقابل به پایبندی نرسیم باید مسیر دیگری را انتخاب کنیم.

اظهارات ساکی ضمن نقض گزارش کذب رویترز و تایید پیشرفت در مذاکرات، به صورت تلویحی اشاره به لزوم اتخاذ تصمیم سیاسی از سوی واشینگتن دارد و احتمالا سخنگوی کاخ سفید به همین دلیل از واژه شرایط حساس استفاده کرده است.

از سویی؛ کاهش تعداد پرانتز‌های مورد اختلاف و گفتگوی مستمر هیئت‌ها در مورد شیوه اجرا و توالی توافقات احتمالی، بیانگر ورود مذاکرات به مرحله‌ای است که طرف‌ها در خصوص مسائل دشوارتر مشغول رایزنی بوده و حتی در مواردی در حال گفتگو پیرامون چگونگی تبدیل اصول توافق شده به کلمات و درج آن در سند هستند.

تشکیل و آغاز به کار کارگروه «تدابیر اجرایی» که از عصر چهارشنبه کلید خورد، حاکی از آن است که در مورد دو موضوع «رفع تحریم‌ها» و «مسائل هسته‌ای» پرانتز‌ها کاهش یافته، اما با این وجود همچنان پرانتز‌های باز و البته مشکل‌تر وجود دارد که نشان می‌دهد مذاکرات پیچیده است و موضوعات به صورت شبکه عصبی در هم تنیده به هم وابسته هستند.

بررسی روند جاری در مذاکرات مبین این واقعیت است که در موضوعات اختلافی کمتر پیچیده، پیشرفت‌ها سرعت گرفته، اما محور‌های اختلافی سخت‌تر همچنان باقی است و باید طرفین با ابتکارات و اختیارات بیشتری برای عبور از این مرحله در مذاکرات حاضر شوند.

مسیر پیش رو با چالش‌های عدیده‌ای روبروست و طرف غربی با اشراف کامل نسبت به پیچیدگی شرایط تلاش می‌کند فشار سیاسی و رسانه‌ای را جایگزین ارائه ابتکارات راهگشا نماید.

ادبیات‌سازی رسانه‌ای در موضوع «محدودیت زمان» و تکرار تهدیدِ «بهره‌گیری از گزینه‌های دیگر» در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، به کارگیری ابزار کهنه و ناکارآمدی است که هنوز ضلع غربی مذاکرات بر استفاده از آن اصرار دارد.

دور هشتم مذاکرات وارد مراحل حساس و نسبتا تعیین‌کننده‌ای شده که خروجی آن می‌تواند تاثیر مهمی در فرجام مذاکرات داشته باشد.

اگر طرف غربی به ویژه آمریکا ضرورت‌های اتخاذ تصمیم عاقلانه را بر سیاسی‌کاری و زیاده‌خواهی ارجح بداند نیازی به تکرار کلیدواژه «محدودیت زمان» و بازی‌های رسانه‌ای بی‌حاصل وجود ندارد./نورنیوز

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار