به گزارش راهبرد معاصر، «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی به سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران اشاره کرد و گفت: گفتوگوهای خوبی در سفر وزیر خارجه ایرلند انجام شد و ملاقاتی با آقای رئیس جمهور داشت.
خطیبزاده به دیدارهای امیرعبداللهیان در مونیخ اشاره کرد و گفت:نزدیک به ۳۰ نفر از مقامات و شخصیتهای مختلف ملاقات داشت و در کنفرانس مواضع ایران را در حوزه سیاست خارجی تبیین کرد.
این دیپلمات ارشد کشورمان به سفر رئیس جمهور به دوحه اشاره کرد و افزود: ملاقاتها در سطوح مختلف طراحی شده و رئیس جمهور فردا از قطر باز میگردد.
* گفتوگوها پیشرفتهای بسیار قابل توجهی داشته/دامنه و تعداد موضوعات کاهش جدی یافته، ولی موضوعات باقیمانده سختترین، کلیدیترین و جدیترین موضوعات هستند
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برداشته شدن تحریمهای غیرهستهای و اینکه آیا از وین پالسی رسیده مبنی بر اینکه طرفهای غربی و آمریکا برای رفع این تحریمها اقدامی کرده باشند؟ نیز عنوان کرد: هیأت جمهوری اسلامی ایران بعد از بازگشت از تهران پیشنهادات خودش را در مورد موضوعات باقیمانده به صورت مکتوب داد و این پیشنهادات به صورت مکتوب روی میز قرار داده شد از جمله در خصوص برخی موضوعاتی که شما اشاره کردید. آنچه مسلم است در چارچوب گفتوگوها، رفع همه تحریمهایی که فارغ از برچسبی که زده شده با تعهدات طرف مقابل و انتفاع اقتصادی وعده داده شده در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ ناهمخوان باشد، همه باید مرتفع شود. این جزو اصول ما بوده و تا امروز این موضوعات پیگیری شده است.
وی گفت: گفتوگوها پیشرفتهای بسیار قابل توجهی داشته است. البته دامنه و تعداد موضوعات کاهش جدی یافته، ولی موضوعات باقیمانده سختترین، کلیدیترین و جدیترین موضوعاتی هستند که باید حل شود.
* مردم بزرگ ایران مطمئن باشند با حقوقشان مصالحه نخواهیم کرد
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: همانطور که آقای امیرعبداللهیان در مونیخ اعلام کرد اگر ما به نقطهای برسیم که طرف مقابل تصور کند ما از خطوط قرمز و منافع و حقوق مردم عبور میکنیم و یا به توافق نرسیم، مردم بزرگ ایران مطمئن باشند با حقوقشان مصالحه نخواهیم کرد. منافع قطعی مردم و منافع قطعی ملت بزرگ ایران و حقوق حقه جمهوری اسلامی ایران و دستاوردها و دانش صلح آمیز هستهای، همه باید صیانت شود و هم برای این نسل و نسلهای آتی به عنوان افتخار باقی بماند و این هم جزو حقوق قرمز ما بوده و هست و طرف مقابل هم به خوبی از این آگاه است.
این دیپلمات ارشد ایرانی یادآور شد: اگر در همین دو سه موضوع باقیمانده تعهد طرف مقابل را در عمل ببینیم قطعا میتوان گفت ما وارد فاز نهایی سازی توافق میشویم. هنوز منتظر تصمیمات اروپا و آمریکا هستیم و هنوز آن اراده را در آنها ندیدیم.
* اگر تاریخ دور پنجم قطعی باشد شرکت خواهیم کرد
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره اظهارات مشاور امنیت ملی عراق در خصوص برگزاری دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان بزودی در بغداد و همچنین اظهارات وزیر خارجه عربستان مبنی بر اینکه منتظر دور پنجم هستیم و پیشرفت بنیادینی صورت نگرفته و امیدواریم ایران تمایل جدی داشته باشد، اضافه کرد: همکاران من در عربستان سعودی میدانند هر گفتوگو و مذاکرهای دو پایه اصلی دارد برای اینکه ثمربخش باشد. یکی استمرار و دیگری اراده واقعی در اطراف مذاکره برای رسیدن به نتایج خوب از گفتوگوها.
وی بیان کرد: اگر این دو در طرف مقابل ما در همکاران در عربستان هر چه زودتر تجمیع شود و یعنی هم استمرار و هم اراده واقعی برای رسیدن به نتایج خوبی از گفتوگوها را ببینیم شاهد گفتوگوهای ثمربخش خواهیم بود.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: همواره با همه مشکلات و اختلافلات آمادگی داشتیم از روز اول با همسایه خود در خلیج فارس گفتوگو داشته باشیم و اگر تاریخ دور پنجم قطعی باشد شرکت خواهیم کرد و امیدواریم حفظ استمرار گفتوگوها و اراده برای حل و فصل موضوعات باقیمانده شکل بگیرد.
* نمیتوانند موضوعات خلق الساعه را مطرح کنند و هر شبی وارد اتاق مذاکره میشوند یک موضوع فرابرجامی را مطرح کنند و هیچ ابتکاری نداشته باشند و هیچ انعطافی از خودشان نشان ندهند
وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس مبنی بر اینکه ایران عنوان میکند طرف مقابل باید تصمیم سیاسی بگیرد و این در حالی است که امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه در اظهاراتی بیان کرده که ایران باید تصمیمات سیاسی را اتخاذ کند، اظهار داشت: مقامات اروپایی برخی اوقات اشتباهات محاسباتی دارند و فکر میکنند با صرف اظهارات سیاسی میتوانند در داخل اتاقهای مذاکرات برای خودشان دستاوردهایی داشته باشند. روشن و مسلم است اگر به دنبال توافق هستند و زمان برایشان مهم است، نمیتوانند اولا موضوعات خلق الساعه را مطرح کنند و هر شبی وارد اتاق مذاکره میشوند یک موضوع فرابرجامی را مطرح کنند و ثانیا هیچ ابتکاری نداشته باشند و هیچ انعطافی از خودشان نشان ندهند و فکر کنند در موضوعات هستهای میتوانند مطالبه گر باشند اما در موضوعات انتفاع اقتصادی ایران میتوانند کنار نشسته و هیچ کمکی نکنند.
خطیبزاده همچنین گفت: هم فرانسه و هم بقیه کشورهای اروپایی نکات ما را به خوبی میدانند. توصیه میکنیم در اتاق مذاکرات درباره دو سه موضوع باقیمانده تمرکز کرده و وقت و انرژی خودشان را در این زمینه مصروف کنند که به توافق معنادار برسیم. آنهایی که این اظهارات تکراری را میشنوند خستهاند.
* واکنش به اقدام استرالیا در تروریستی خواندن حماس
اقدام استرالیا در قرار دادن حماس جزو گروههای تروریستی سؤال دیگری بود که در این نشست پرسیده شد و خطیبزاده بیان کرد: این استفاده ابزاری از برخی مفاهیم کلیدی در روابط بینالملل و استانداردهای دوگانه در به کارگیری این واژهها و به خدمت گرفتن این مفاهیم بنیادین در دستورکارهای سیاسی احزاب و برخی دولتها، مهمترین ضربه را به این مفاهیم زده است، چه در موضوع حقوق بشر باشد و چه استفاده از این برچسبها مثل گروههای تروریستی که برای منافع کشور خودشان کاملا شناخته شده هستند.
وی ادامه داد: حماس امروز بیشترین نماینده را در پارلمان فلسطین دارد و نمایند غالب مردم در ساختار حکومتی فلسطین است و اینکه استرالیا تصمیم بگیرد در این ظلم آشکار چند دههای در کنار ظالم قرار بگیرد تصمیم بگیرد در کنار رژیم آپارتاید قرار بگیرد، تصمیم تاریخی است که مردم هیچگاه فراموش نخواهند کرد ولی بعید میدانم هیچ آزادهای در کشور استرالیا به این تصمیمات سیاسی نگاه کند و ببیند ذرهای از شرافت سیاسی در آن وجود دارد و همه متوجه میشوند با چه جهت گیریهایی چنین تصمیماتی اتخاذ میشود.
* دولت کره باید بداند این روزها را فراموش نمیکنیم
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر هیأت ایرانی به کره جنوبی و رایزنیهای انجام شده نیز گفت: هیأت جمهوری اسلامی ایران به درخواست طرف کرهای بعد از ملاقات معاون وزیر خاجه کره با آقای باقری در وین، به سئول رفت. همچنان هیچ اقدام عملی را از سوی کره جنوبی شاهد نیستیم. متاسفیم دولت کره جنوبی به مسئولیت قطعی خودش نگاه شکلی دارد. مادامی که وجوه مردم ایران در بانکهای کره مسدود است، هیچ موضوعی فراتر از این را در دستورکار دو کشور قرار نمیدهیم.
وی یادآور شد: البته فرآیندها در جریان است و ما هیچ فرآیندی را متوقف نکردیم ولی دولت کره باید بداند ما این روزها را فراموش نمیکنیم.
* انگلیس بدهی قطعی دارد و باید بپردازد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بدهی انگلیس به ایران نیز بیان کرد: گفتوگوها با انگلیس درباره بازپرداخت بدهی مجددا انجام شده است. سفرهایی بوده و در این سفرها جزییات آن مجددا و برای چندمین بار نهایی شده و پیشرفتهای خیلی قابل توجهی داشته و امروز منتظر عملیاتی کردن این توافقات هستیم. البته دولت انگلیس بارها نشان داده و حداقل چندین بار در یکی دو سال اخیر نشان داده که نمیشود مطمئن بود به آنچه توافق میشود، در شب توافق اجرا میکنند. بدهی قطعی دارند و باید این بدهی را به ملت ایران بپردازند و متاسفانه این فرآیند طولانی بیش از حد ملال آور شده است.
خبرنگاری درباره سود بدهی انگلیس به ایران سؤال کرد که خطیبزاده در این باره عنوان کرد: حکم دادگاه انگلیس مدتهاست صادر شده و خیلی روشن و مسلم است که حتی براساس قوانین داخلی انگلیس دولت انگلیس تخلفات و قانون گریزیهای گستردهای را به بهانههای واهی صورت داده است. بخشی از مطالبات جمهوری اسلامی ایران ضرر و زیان و سودهایی است که متعلق به این پول بوده است. رقمها مدتهاست که روشن است.
* شورای امنیت ملی راهبری مذاکرات در وین را در دست دارد
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه دیروز ۲۵۰ نماینده مجلس و رابطه وزارت خارجه و مجلس شورای اسلامی و موارد مطرح شده در این بیانیه و شروط گذاشته شده و نقش شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: شورای امنیت ملی راهبری مذاکرات در وین را در دست دارد و سران سه قوه در شورا هستند و از جمله رئیس مجلس شورای اسلامی در شورا هستند و در جریان جزییات مباحث هستند و در یکی دو ماه اخیر چندین بار آقای امیرعبداللهیان هم در صحن مجلس با همه نمایندگان صحبت کرد و هم در کمیسیون امنیت ملی حضور یافت و هم آقای باقری با نمایندگان صحبت کرد.
وی افزود: اصل تفکیک قوا اصل وزینی در سپهر سیاست داخلی ایران است و تفکیک قوا را قانون اساسی به رسمیت میشناسد. تفکیک قوایی که در هماهنگی درست کار میکنند. ما صدای نمایندگان ملت را خصوصی و در علنی شنیدیم و دولت تمام تلاش خود را کرده و باز میکند که در چارچوب نظرات اجرایی و قابل اجرا شدن نمایندگان قدم بردارد. تصمیم نهایی با شورای عالی امنیت ملی است به عنوان نهاد مرجع تصمیم گیری نهایی درباره پرونده وین.
این دیپلمات ارشد کشورمان خاطرنشان کرد: طبیعی است برخی از مطالبات اجرایی شده و در مورد برخی از این خطوط قرمز کوتاه نخواهیم آمد. برخی نکات دیگر است که شاید تصمیمات آن به شورای عالی امنیت ملی برگردد.
وی همچنین یادآور شد: مذاکرات وین ربطی به تعهدات قطعی دولت انگلیس ندارد. دولت انگلیس باید مدتها پیش بدهی خود را پرداخت میکرده ولذا مسیر آن کاملا جداست. اگر جزییات بیشتری خواستید از بانک مرکزی سؤال کنید.
* در وین درباره توافق جدیدی مذاکره نمیکنیم
وی درباره مذاکره مستقیم با آمریکا نیز گفت: در وین درباره توافق جدیدی مذاکره نمیکنیم. برجام یک بار مذاکره و امضا شده و مهر و موم شده و کنار گذاشته شده و قطعنامه ۲۲۳۱ نیز آن را لازم الاجرا کرده است. لذا از لحاظ حقوق بینالملل، قطعنامه ۲۲۳۱ آن را الزام آور کرده و از نظر حقوقی همچنان هم الزام آور است. آنچه درباره وین امروز صحبت میکنیم اجازه بازگشت آمریکا به برجام در ازای اطمینان ایران از انتفاع از ابعاد لغو تحریمی برجام و اخذ تضامین مناسب و راستی آزمایی کامل و دقیق و پذیرفتن تعهدات هستهای مطابق با تعهدات برجام است.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: ما وارد توافقی نمیشویم که بخواهد با برجام مقایسه شود. برجام سند اصلی است که در مورد آن صحبت میکنیم و اگر قرار باشد قرارداد جدیدی نوشته شود باید پروسه جدیدی را طی کند.
وی گفت: برای اجرای برجام ابعاد و خواستههای مختلفی وجود دارد. ملت ایران دهها میلیارد و صدها میلیارد دلار از خروج یکجانبه آمریکا از برجام متضرر شده است. در برجام بندی برای خروج وجود ندارد که کسی بخواهد تفسیر کند و خارج شود. در هیچ کجای قطعنامه ۲۲۳۱ اجازه داده نشده که کسی از برجام خارج شود و از این جهت میگوییم آمریکا گردنکشی کرده چون به هیچ چیزی پایبند نبوده است. فارغ از اینکه قوانین و حقوق بینالملل چه میگویند تصمیم یکجانبه گرفته و از برجام خارج شده است. درست است میگوییم خروج ولی به نوعی دهن کجی به یک تفاهم است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: هیچ توافقی نمیشود مگر اینکه همه چیز توافق شود. ما الان هیچ توافقی را نداریم. اگر آنها جنگ روانی و کارزار ضد اطلاعاتی را در فضای عمومی میکنند ما نیز کردهایم و جواب آنها را دادیم. این روش درست مذاکرات نیست. روش درست مذاکرات، همان کاری است که ایران انجام میدهد، متعهدانه و مسئولانه و جدی و با اجازه در داخل اتاق مذاکرات، مذاکره میکند. ملت بزرگ ایران مطمئن باشند روزی که توافق میکنیم تمامی ابعاد توافق را با جزییات آن را در اختیار مردم قرار میدهیم.
وی گفت: کمتر بوده که رسانهها در این دور از مذاکرات این قدر با ما نزدیک باشند. روزانه با رسانهها و مدیران رسانهها به صورت مکتوب و ... در ارتباط بودیم و هیچ موضوعی نیست که اصلش و نگاه ایران را رسانهها و مدیران رسانهای ما ندانند و این اطمینان و مفاهمهای را بین دو طرف ایجاد کرده است و باید آن را پاس بداریم.
* اگر آمریکاییها میخواهند نتیجه متفاوتی را ببینند باید سیاست و اقدام متفاوتی را انجام دهند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با آمریکا نیز اظهار داشت: بارها آمریکاییها بحث مذاکره مستقیم را درخواست کردند و صحبتشان هم این است که میخواهند برخی موضوعات را در گفتوگوهای مستقیم با ما مطرح کنند. دولت آقای ترامپ نیز عین این درخواست را از ما میکرد و حتی شاید هم پیغامهای خاصی میفرستاد که اگر عکسی گرفته شود چه دستاوردهایی را خواهد داشت، ولی برداشت قطعی ما این بود که مثل سایر کارهای نمایشی قبلی ترامپ، یک نمایش زرد است که به اهداف خاص سیاسی برسند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امروز در وین به صورت غیرمستقیم از طریق Non-Paper هایی (سند غیررسمی مکتوب) موارد متعدد را با آمریکا رد و بدل میکنیم. نمیشود با سیاستهای یکسان نتایج متفاوتی را ببینند. اگر میخواهند نتیجه متفاوتی را ببینند باید سیاست و اقدام متفاوتی را انجام دهند و ما هنوز در آن نقطه قرار نداریم و همه همان فشارهای حداکثری است که در دولت قبلی بوده است.
* منطقه اوراسیا نمیتواند شاهد درگیری دیگری باشد
وی درباره اوضاع اوکراین و ایفای نقش میانجی از سوی ایران نیز اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف با اوکراین و روسیه در ارتباط بوده است و با هر دو کشور روابط محترمانه و دوستانه داشته و داریم و با روسیه روابط همسایگی داریم.
خطیبزاده ادامه داد: مهمترین موضوع برای ما این است که منطقه اوراسیا نمیتواند شاهد درگیری دیگری باشد. تلاش کردیم دو کشور ترغیب شوند برای گفتوگوها برای حل و فصل مسائل فیمابین از طریق راهحل سیاسی و صلح آمیز. متاسفیم که برخی طرفهای غربی بر عکس در طبل جنگ میکوبند و تلاش میکنند بر این اختلاف مواد آتش زا ریخته و یا شعله ور کنند. همه را ترغیب میکنیم کمک کنند این فضای پر تنش و اختلافی از طریق مسالمت آمیز حل شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان بیان کرد: ایالات متحده مسئول بسیاری از جنگها طی دو دهه گذشته در منطقه غرب آسیا و منطقه شامات بوده و تنشها در منطقه اوراسیا. جدا به جامعه جهانی توصیه میکنیم آمریکا را از افزایش تنش در آن منطقه بازدارند.
* ممنوعیت حجاب در هند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره ممنوعیت حجاب در هند نیز اظهار داشت: آنچه به طور پراکنده در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها دیده میشود تصاویر غیرقابل قبولی که دیده میشود اصلا با جامعه متکثر و متساهل هند دیده نمیشود. این تکثر و تساهل عامل همگرایی این کشور بوده نه عامل واگرایی.
وی افزود: هندوستان عضو متعهد میثاق بینالمللی مدنی و حقوقی است که ماده ۱۸ آن آزادی بیان و مذاهب را برای همه اعضا روشن کرده و تا امروز چیزهای پراکنده که در برخی شهرها دیده شده را در سطح ملی ندیدیم. دادگاه عالی هندوستان این قضیه را در دست بررسی دارد و با دوستان در هندوستان در ارتباط هستیم و میدانیم تا چه حد این کشور بر مبنای تکثر و تساهل و رواداری در خصوص مذاهب و آیینهای مختلف استوار است.
* منطقه اوراسیا را از برخورد نظامی دیگر دور کنیم
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره نقش سازمان ملل برای جلوگیری از بروز جنگ در اوکراین عنوان کرد: ملاقات امیرعبداللهیان با گوترش دبیرکل سازمان ملل موضوعات مختلفی را در برداشت، از جمله تحولات در یمن و وضعیت دردناکی که امروز مردم یمن در آن قرار دارند و پیشنهاد امیرعبداللهیان که سطح اقدامات به سطح دبیرکل ارتقا یابد، برای اینکه بتوانیم جنگ یمن را تمام کنیم.
وی یادآور شد: البته در مورد موضوعات دیگر و از جمله اوکراین، سطح عمل دبیرکل قطعا سطح موثرتری خواهد بود. باید همه تلاش کنیم منطقه اوراسیا را از برخورد نظامی دیگر دور کنیم.
* هیچ توافقی در وین انجام نمیشود مگر اینکه پول این ملت در اختیار این ملت قرار بگیرد
خطیبزاده در پاسخ به پرسشی درباره مذاکرات وین و بدهی آمریکا به ایران و اینکه امیدی هست آمریکا داراییهای بلوکه شده ایران را آزاد کند؟ گفت: هیچ توافقی در وین انجام نمیشود مگر اینکه پول این ملت در اختیار این ملت قرار بگیرد و غیر از این نخواهد بود. در ذهن هیچ کسی نمیگنجد که پول این ملت در اختیار این ملت قرار نگیرد.
* الگوهای رفتاری خود را از کارزارهای ضد اطلاعاتی و تخریبی برنمیداریم
وی در پاسخ به سؤالی درباره به راه افتادن شبکههای خبری علیه ایران از سوی آمریکا، انگلیس و ... و عمل متقابل ایران در این زمینه نیز خاطرنشان کرد: ایران هراسی و متاسفانه در منطقه، توسط برخی شیعه هراسی، موضوع جدیدی نیست و یک کارزار ضد اطلاعاتی و کارزار تخریب در فضای بینالمللی وجود داشته است و سالها با این کارزار مقابله کردیم.
خطیبزاده عنوان کرد: بیش از توان این اردوگاه پر از زر و زور و تزویر که در مقابل این ملت ایستاده و به رغم تمامی میلیاردها دلاریی که صرف شده، دستاوردی جز شکست حداکثری نداشتند. آگاهی چیزی نیست که با کارزار ضد اطلاعاتی در طولانی مدت تخریب شود. میتوانید در کوتاه مدت به همه دروغ بگویید ولی در طولانی مدت نمیشود. رسالتمان تلاش برای آگاه کردن دوستان و مردم درباره واقعیات ایران و جمهوری اسلامی است. قطعا در این مسیر هر چه کار کنیم، کم است. الگوهای رفتاری خود را از کارزارهای ضد اطلاعاتی و تخریبی برنمیداریم. در قاموس ما جوانمردی، عمل مسئولانه و در قابوس تمدنی این ملت ادب را از که آموختی از بی ادبان قرار داشته است و ما رسالت خود را بر آگاهی بخشی گذاشتهایم و فکر میکنیم همین آگاهی بخشی مهمترین اقدامی است که میتوان انجام داد.
* عمل غیرمسئولانه ثبت شده در پرونده هیأت حاکمه فعلی افغانستان
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات وزیر نیرو در مورد حق آبه هیرمند نیز اظهار داشت: برای ما یکی از مهمترین سنجههای ارزیابی مسئولیت پذیری هیأت حاکمه فعلی افغانستان، موضوع حق آبه ایران است. آنچه در کلام گفته میشود در عمل هنوز شاهد نبودیم. آبی به ایران نرسیده و طبیعی است که این را به عنوان یک عمل غیرمسئولانه در پرونده هیأت حاکمه فعلی افغانستان ثبت و ضبط کردیم. توضیحاتی را میدهند و مسائل فنی را مطرح میکنند گفتیم آمادگی داریم که این مسائل فنی را حل کنیم و کمیساران عالی آب در افغانستان ملاقات داشتند ولی مهم این است که در عمل وزارت نیرو به ما گزارش دهد که این اتفاق رخ داده است.
* شرکای ما در پرونده مذاکرات وین ۱+۴ هستند
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره سفر غیرعلنی وزیر خارجه قطر به تهران و اینکه در سفر آیتالله رئیسی به دوحه درباره مذاکرات وین گفتوگو خواهد شد نیز گفت: با دوستان و همسایگان درباره موضوعات مختلف صحبت میکنیم. روشن است گفتوگوهای هستهای در وین مخاطبان آن ۱+۴ و شرکای ما در پرونده مذاکرات وین، ۱+۴ هستند و آمریکا تلاش میکند که بلیت بازگشت به اتاق برجام را از طریق این گفتوگوها به دست بیاورد.
وی ادامه داد: با دوستانمان در خصوص وین در حوزه مشورتگذاری آنچه اتفاق میافتد، صحبت میکنیم، ولی بیش از آن انجام نمیشود. چون مذاکرات وین مربوط به حوزه دیگری است و همانطور که درباره منطقه و ارتباط با دوستان در منطقه هیچ وقت اجازه ندادیم کشورهای فرامنطقهای ورود و مداخله کنند، البته با آنها هم درباره تحولات منطقه صحبت کرده و نکاتی را گفتیم و مشورتهایی دادیم و تبادل تجربیاتی کردیم.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: سفر آقای دکتر رئیسی به دوحه به دعوت امیر قطر به عنوان سفر رسمی دوجانبه انجام میشود و پیش از اجلاس اوپک گازی انجام میشود و تلاش شده بود اینها به یک فضای مشترک برسند.
* هیچ وقت اجازه ندادیم مسائل و گفتوگوها در وین بر سرنوشت انسانها تاثیر بگذارد
وی درباره تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز اظهار داشت: یکسری اتباع ما هستند که تابعیت مضاعف دارند، جرایمی را مرتکب شدند. دادگاه صالحه در جمهوری اسلامی ایران به آن جرایم رسیدگی کرده و احکامی درباره آنها صادر شده است و به خاطر تابعیت مضاعف، درخواستهایی را طرف آمریکایی و برخی طرفهایی اروپایی درباره یکی دو نفر دیگر داشتند. این به عنوان مسائل انساندوستانه همواره در اولویت بحث ما قرار داشته و به همین خاطر ما دفعه پیش گفتم جدا و موازی از وین انجام میشود.
خطیبزاده بیان کرد: هیچ وقت اجازه ندادیم مسائل و گفتوگوها در وین بر سرنوشت انسانها تاثیر بگذارد. زندانیان زیادی از ایران و اتباع ما به بهانه دور زدن تحریمها که غیرقانونی و ظالمانه بوده، توسط آمریکا و متاسفانه با مداخله و همراهی برخی کشورهای اروپایی انجام شده است برای ما اولویت داشته است. مذاکرات و گفتوگوها جدی بوده و تفاهماتی داشتیم و امیدواریم طرف مقابل آماده اجرایی کردن این گفتوگوها باشد یا خیر.
* رژیم صهیونیستی هر جا پا گذاشته با خودش ناامنی و ترور برده
وی درباره سفر رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه نیز عنوان کرد: رژیم جعلی و اشغالگر قدس هر جا پا گذاشته با خودش ترور، ناامنی و خشونت برده است و بارها از این سفرها در برخی کشورهای منطقه انجام شده و بلافاصله مشخص شده که جا پای درست کردن این رژیم برای چه بوده است.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: در برخی از کشورهای منطقه ترورهای متعددی با رد پای سرویس اطلاعاتی و سرویس ترور رژیم اشغالگر قدس رخ داده و همه ناظران دیدهاند. اینکه برخی خودشان را پایگاه نفوذ و گسترش رژیم اشغالگر قدس کنند باید مسئولیت عواقب آن را بپذیرند. کما اینکه در قبل هم نشان دادند که چقدر این رژیم بحران آفرین است.
* گسترش خشونت و ناامنی به پهنه بزرگ خلیج فارس نگرانی و حساسیت جدی ما بوده
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سرد شدن جنگ در یمن و اینکه برخی این قضایا را مرتبط با مذاکرات پشت پرده بین کشورهای تاثیرگذار در صحنه یمن میدانند، بیان کرد: گسترش خشونت و ناامنی به پهنه بزرگ خلیج فارس، نگرانی و حساسیت جدی ما بوده است. مردم یمن هفت سال است که در محاصره کامل و در جنگی نابرابر قرار دارند. میلیونها زن و مرد و کودک یمنی امروز در محاصرهای هستند که آنها را از دارو، آب آشامیدنی و مواد غذایی مورد نیاز محروم کرده است به طوری که ما شاهد یک تراژدی انسانی هستیم.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده با توجه به روابط خوبی که با کشورهای منطقه دارد، تمامی توان خود را به کار بگیرد که بتواند تسهیل کند. گفتوگوهایی هم در جریان بوده و هست. جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده در مسیر احقاق حقوق مردم یمن و براساس خواست مردم یمن اتفاق بیفتد.
* گفتوگوها درباره تضامین اقتصادی به سختی در جریان است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه نمایندگان مجلس در خصوص مذاکرات جاری در وین و همچنین اخذ تضامین در مذاکرات وین نیز اظهار داشت: نمایندگان ملت بزرگ ایران میدانند که مذاکره کنندگان ملت در وین با چه دقت و سختی در حال مذاکره هستند برای اینکه حداکثر خطوط تعیین شده در شورای عالی امنیت ملی اجرایی و پیاده سازی شود که اگر غیر از این بود حتما چندین ماه قبل ما به نقطه توافق میرسیدیم.
وی ادامه داد: تا به نقطه توافق برسیم راه قابل توجهی باقیمانده است و برای اینکه حقوق مردم رعایت شود. تضامین حقوقی، سیاسی و اقتصادی تضامینی هستند که ذیل آنها ابتکارات و طرحهایی بوده است. برخی از آنها را طرف آمریکایی نپذیرفته و برخی از آنها را طرفهای اروپایی و ۱+۴ اصرار دارد که آمریکا باید بپذیرد. گفتوگوها درباره تضامین اقتصادی به صورت ویژه به سختی در جریان است.
خطیبزاده بیان کرد: فارغ از اینکه اصل تضامین انجام خواهد شد و اصل آن در حال انجام است و جزییات آن در حال پی ریزی است، یکی از مهمترین تضامینی که در مذاکرات اعلام کردیم و به صورت جدی پیگیری کردیم، تضامینی است که به صورت ذاتی برای جمهوری اسلامی ایران قائل هستیم و آن هم برگشت پذیری سریع برنامههای ایران است در صورت هرگونه توافقی در وین. این یکی از اصولی است که به طرف مقابل گفتیم و به میزانی که آنها نتوانند تضامین واقعی ارائه کنند تضمین ذاتی که ایران پیگیری کرده حتما با کیفیت بهتری باید حفظ و پیگیری شود. این تضمینی است که ملت ایران و نمایندگان مردم بزرگ ایران هم میتوانند اعتماد داشته باشند ما درباره آن موضوع صحبت کنیم.
* مخاطب صهیونیستها، واشنگتن و پایتختهای اروپایی است
وی درباره اظهارات نفتالی بنت نخستوزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه توافق در وین بزودی حاصل میشود ولی ضعیفتر از توافق ۲۰۱۵ است، گفت: آنچه سران رژیم صهیونیستی میگویند مخاطبشان واشنگتن و پایتختهای اروپایی است. مبنای اظهاراتشان هم همیشه یک جنگ روانی است برای اینکه بر پایتختها تاثیر بگذارند و به اقدامات ضد دیپلماسی خودشان به صورت موثری نقش و رنگ بدهند. ما نسبت به حرفهایی که آنها میزنند نه توجهی داریم و نه مبنای قضاوت ما قرار میگیرد.
خطیبزاده ادامه داد: روزی که بگویند ضعیف است روزی که بگویند قوی است روزی که بگویند راه زیاد است یا فاصله کم است. همه اینها را در پازل و موزاییک دسیسههای خود طراحی میکنند. خیلی توجه نکنید. مخاطب آنها شما نیستید و مردم بزرگ ایران آگاه هستند که مخاطب آنها چه کسانی هستند. آنها میخواهند باج خواهی خود را بکنند که سالها این باج خواهیها را به انحای مختلف انجام دادند و اینجا کسی گوش شنوایی برای این اظهارات ندارد./فارس