اهداف پیدا و پنهان رژیم‌صهیونیستی از ترور در ایران چیست؟-راهبرد معاصر
گزارش نشریه « ریسپانسیبل استیت کرفت»؛

اهداف پیدا و پنهان رژیم‌صهیونیستی از ترور در ایران چیست؟

اگر واقعا هدف از این اقدامات تروریستی، به تعویق انداختن پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران است، تا حد زیادی با نتیجه بالعکس همراه بوده، از دیدگاه بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، پس از هر اقدام تروریستی به نظر می‌رسد که برنامه هسته‌ای تهران شتاب بیشتری گرفته است.
تریتا پارسی؛ کارشناس ارشد مسائل ایران در موسسه کوئینسی
تاریخ انتشار: پنجشنبه ۰۵ خرداد ۱۴۰۱ - 26 May 2022

 آیا ترور در ایران، یکی دیگر از اقدامات رژیم صهیونیستی برای خرابکاری در برجام است؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ در حالی که هنوز کسی، مسئولیت آخرین ترور یک مقام ایرانی را برعهده نگرفته، اما گمانه‌زنی‌های رسانه‌ها و مطبوعات مبتنی بر این است که اسرائیل می‌تواند گزینه نخست باشد. اما انگیزه و اهداف آن ‌چه می‌تواند باشد؟ آن‌چه که ما از آن آگاه هستیم، این است که یک افسر ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مقابله خانه‌اش، توسط دو مرد مسلح ناشناس سوار بر موتور به ضرب گلوله کشته ]شهید[ شده است. البته بر این مسئله آگاه هستیم که کشورهای کمی وجود دارند که انگیزه و توانایی انجام اقدامات تروریستی را در ایران داشته باشند و اسرائیل احتمالا با استفاده از عناصر اعضای فرقه مجاهدین خلق به این اقدامات تروریستی مبادرت ورزیده است که می‌توان به ترور دانشمندان هسته‌ای اشاره کرد.

 

آخرین ترور برجسته‌ای که به اسرائیل نسبت داده شد، ترور محسن فخری‌زاده، مدیر برنامه انرژی هسته ایران بود که در نوامبر 2020، درست دو ماه قبل از آغاز به کار جو بایدن به عنوان رئیس‌جمهور جو بایدن اتفاق افتاد. این مسئله هم زمان با اظهارات جو بایدن در کارزار انتخاباتی آمریکا بود که متعهد شد آمریکا را به توافق هسته‌ای باز می‌گرداند و به تعهدات آن پای بند است. بر اساس گزارش‌های مطبوعاتی، اسرائیل یا عواملش، محسن فخری‌زاده را با استفاده از یک ربات هوش مصنوعی از راه دور که به صورت غیرقانونی به ایران قاچاق شده و در آنجا مونتاژ شده بود، به قتل رساندند.

 

اگر واقعا هدف از این اقدامات تروریستی، به تعویق انداختن پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران است، تا حد زیادی با نتیجه بالعکس همراه بوده، از دیدگاه بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، پس از هر اقدام تروریستی به نظر می‌رسد که برنامه هسته‌ای تهران شتاب بیشتری گرفته است. این اقدامات تروریستی زمانی صورت می‌گیرند که به نظر می‌رسد ایران و آمریکا در آستانه یک پیشرفت دیپلماتیک هستند.

 

درگذشته، تیم دولت اوباما، ترورهای قبلی اسرائیل را دقیقا به این دلیل محکوم کردند که می‌دانستند این قتل‌ها برنامه هسته‌ای ایران را متوقف نمی‌کند و تنها هدف و تأثیر آن عقب‌نشینی دیپلماسی خواهد بود. ترور یک دانشمند در سال 2012 - درست زمانی که دولت اوباما بی سر و صدا با مقامات ایران مذاکرات داشتند، باعث محکومیت شدید این اقدام توسط مقامات عالی ایالات متحده شد.

 

هویت آخرین قربانی ترور در ایران ممکن است سرنخی در مورد قصد و اهداف احتمالی آن‌ها به ما بدهد. حسن صیاد خدایی، یکی ار مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود؛ همان سازمانی که بنا بر گزارش‌ها، حضور آن در فهرست سازمان‌های تروریست خارجی به آخرین مانع بزرگ آمریکا برای عضویت مجدد در توافق هسته‌ای تبدیل شده است. اگرچه تیم بایدن می‌داند و اذعان کرده که نگه داشتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا هیچ کمکی به منافع واشنگتن در محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران نمی‌کند ؛ اما تاکنون از حذف آنها از فهرست خودداری کرده است.

 

اگر اسرائیل پشت این اقدام تروریستی است، چرا به جای یک دانشمند هسته‌ای، یک افسر سپاه را هدف قرار داده است؟ آیا محاسبه کرده که کشتن یک افسر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی؛ مقامات نظام را چنان تحریک می‌کند که دستیابی به سازش را دشوارتر می‌سازد؟ این مطمئناً با الگوهای گذشته مطابقت دارد، جایی که به نظر می‌رسد اقدامات تروریستی اسرائیل برای خرابکاری در تعامل دیپلماتیک آمریکا با ایران زمان‌بندی شده است. به ویژه از آنجایی که ایران استدلال کرده که حفظ سپاه در فهرست سازمان‌های تروریست خارجی، کشتن اعضای آن را طبق قوانین ایالات متحده قانونی می‌کند.

 

ما نمی‌دانیم که آیا اسرائیل پشت این کشتار بوده است یا خیر. اما اگر چنین بود، به خوبی ممکن است برای از بین بردن هرگونه سازش احتمالی در مورد وضعیت سپاه پاسداران بین واشنگتن و تهران انجام شده باشد. این همچنین نشان می‌دهد که استراتژی بایدن در تلاش برای مماشات با اسرائیل تاکنون نتوانسته است از خرابکاری آن در دیپلماسی آمریکا جلوگیری کند.

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
یادداشت موسی سرور، کارشناس مسائل اروپا؛ / ۱ روز پیش

هروله غرب برای مذاکره با روسیه

یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛ / ۱ روز پیش

وجه اشتراک بحران سازان در سوریه

«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۲۰ ساعت پیش

هلهله آسمانیان در ولادت بانوی دو عالم