شاه‌کلید ایجاد رشد اقتصادی غیر تورمی در کشور-راهبرد معاصر
عطا بهرامی، تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» بررسی کرد:

شاه‌کلید ایجاد رشد اقتصادی غیر تورمی در کشور

عطا بهرامی، تحلیلگر مسائل اقتصادی با بیان اینکه رشد اقتصادی مؤلفه و شاخص بسیار مهمی در قدرت اقتصادی کشورها به شمار می‌رود، گفت: اصلی‌ترین راهکار دستیابی به رشد اقتصادی غیر تورمی از مسیر اصلاح قوانین نظام بانکی می‌گذرد. پذیرش خطرپذیری پولی از سوی بانک‌ها و تحمیل نکردن آن به بانک مرکزی می‌تواند راه توسعه و رشد اقتصادی غیر تورمی را هموار کند.
عطا بهرامی؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۱ - ۰۹ تير ۱۴۰۱ - 2022 June 30
کد خبر: ۱۴۰۲۹۷

شاه‌کلید ایجاد رشد اقتصادی غیر تورمی در کشور

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ گزارش اخیر سازمان برنامه و بودجه نشان می‌دهد وضعیت شاخص‌های کلان اقتصادی حکایت از خروج اقتصاد از رکود و رشد غیر تورمی دارد.


هرچند میانگین رشد اقتصادی در دهه ۹۰  به نزدیک صفر یعنی 0.3 درصد رسیده بود، گزارش جدید مرکز آمار از روند رو به بهبود تولید ناخالص داخلی در 6 ‌ماهه ۱۴۰۰ و رسیدن آن به ۵,۹ درصد حکایت دارد. همچنین آهنگ رشد تورم در چهار ماه اخیر از ۳.۳ درصد به ۱.۱ درصد کاهش‌یافته است.

 
عطا بهرامی، تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت وگو با «راهبرد معاصر» درباره اهمیت رشد اقتصادی و تاثیر آن بر افزایش رفاه و معیشت مردم و رشد تولید گفت: رشد اقتصادی مؤلفه و شاخص بسیار مهمی در قدرت اقتصادی کشورها به شمار می رود؛ به گونه ای که باعث رشد تولید، افزایش قدرت خرید و رفاه مردم می شود، به همین دلیل دولتها تلاش می کنند با اتخاذ سیاستها و شیوه های درست اقتصادی زمینه های لازم را برای رشد اقتصادی غیر تورمی ایجاد کنند.

 

راه اندازی کسب و کار در کشور باید تسهیل شود تا ظرفیت اشتغال زایی و کارآفرینی به صورت واقعی در اقتصاد نمود پیدا کند

وی افزود: در سه دهه گذشته بسیاری از کشورها با راهبردهای درست و اصولی و اتخاذ سیاستهای مناسب توانسته اند رشد اقتصادی غیر تورمی داشته باشند؛ سیاست هایی که با اجرای آنها می توان رشد اقتصادی غیر تورمی را در اقتصاد ایران کلید زد.


این کارشناس مسائل اقتصادی با ارائه راهکار مهم برای دست یافتن به رشد اقتصادی غیر تورمی عنوان کرد: اصلی ترین راهکار دستیابی به رشد اقتصادی غیر تورمی از مسیر اصلاح قوانین نظام بانکی می گذرد. پذیرش خطر پولی از سوی بانکها و تحمیل نکردن این خطرپذیری به بانک مرکزی که به خلق پول بدون پشتوانه در نظام بانکی منجر شود، می تواند راه توسعه و رشد اقتصادی غیر تورمی را هموار کند.

 
بهرامی گفت: وقتی خلق پول در دست حاکمیت باقی بماند و اجازه آن به بانکهای خصوصی داده نشود، پول بی کیفیت منتشر نمی شود، لذا بانکها با روش های درست اعطای تسهیلات و سرمایه گذاری می توانند پول های تمیزی به دست بیاورند؛ در حالی که درچند دهه گذشته نظام بانکی کشور خطر فعالیت های غلط خود را با چاپ پول به گردن ملت می انداخت و بانک مرکزی نظاره گر بود.


وی توضیح داد: به دلیل بازنگشتن تسهیلات و سودهای آنها و تخلفات انجام شده در این موضوع، نظام بانکی کشور با خلق پول جدید خطر را به بانک مرکزی منتفل کرد، لذا وام های داده شده کارایی نداشت و در عمل خلق پول بی کیفیتی انجام شد.


بهرامی درباره پول کثیف و بی کیفیت توضیح داد: پول کثیف یا پول زشت به خلق پولی گفته می شود که صرف خرید دارایی ها به کثیف ترین شکل ممکن می شود و نظام بانکی را در زد و بندها و فسادها غرق می کند؛ به طوری که دارایی های عادی به قیمت واقعی خریداری نمی شود. بدیهی است در این فرآیند اقتصاد رشد نمی کند و کنترل نظام بانکی به رشد اقتصادی غیر تورمی منجر می شود.

اصلی ترین راهکار دستیابی به رشد اقتصادی غیر تورمی از مسیر اصلاح قوانین نظام بانکی می گذرد


وی درباره راهکار بعدی رشد اقتصادی غیر تورمی بیان داشت: راهکار بعدی توسعه کسب و کار و رفع مقررات و قوانین دست و پاگیر است. راه اندازی کسب و کار در کشور باید تسهیل شود تا ظرفیت اشتغال زایی و کارآفرینی به صورت واقعی در اقتصاد نمود پیدا کند. استفاده از ظرفیت مهارت های مختلف در بخش های مختلف اقتصادی به افزایش اشتغالزایی و به تبع آن سرمایه گذاری در بخش تولید و هدایت نشدن سرمایه ها به دلالی و سوداگری منجر می شود. علاوه بر این، در چنین شرایطی بانکها به تولید کنندگانی که قادر به پرداخت وام و اقساط خود هستند تسهیلات می دهند، بنابراین زمینه برای رشد اقتصادی غیر تورمی ایجاد می شود.


این کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید بر کاهش نرخ سود بانکی برای دستیابی به رشد اقتصادی غیر تورمی گفت: برای تحقق کار مورد نظر طبیعتاً کاهش نرخ بهره موضوع بسیار مهمی است، زیرا با  بهره 20 درصدی قطعاً تورم 20 درصدی و دو رقمی خواهیم داشت، ضمن اینکه بانک مرکزی برای صفر شدن بهره سال گذشته باید پول جدیدی خلق کند که نرخ بهره بالا مانع از رشد اقتصادی غیر تورمی می شود.

ارسال نظر