خودکشی بروکسل-راهبرد معاصر
یمن: ناوهواپیمابر را هدف قرار دادیم/سرنگونی جنگنده آمریکایی الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان
یادداشت اختصاصی مهدی خورسند، کارشناس مسائل اوراسیا؛

خودکشی بروکسل

اقدام اروپایی‌ها در تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بدون عوارض نخواهد بود. بزرگترین عارضه‌ای که دامن غرب را خواهد گرفت، منافعی است که از آن‌ها در غرب‌ آسیا حذف خواهد شد. تلاطم در بازار انرژی، کشتیرانی اروپایی‌ها در آب‌های منطقه و افزایش تحرکات منطقه‌ای علیه منافع اروپایی‌ها کوچک‌ترین تبعاتی است که احتمالاً در آینده نزدیک دامن آن‌ها را خواهد گرفت.
مهدی خورسند؛ کارشناس مسائل اوراسیا
تاریخ انتشار: ۲۰:۰۴ - ۲۸ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 18
کد خبر: ۱۶۸۴۴۶

خودکشی بروکسل

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در روزهای گذشته اروپایی‌ها بار دیگر زمزمه تحریک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به زبان آورده‌‎اند. آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان با الگوبرداری از سیاست شکست‌خورده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا در قبال ایران ادعا کرد، قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نهاد رسمی نظامی ایران در فهرست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا، به لحاظ سیاسی مهم است. 

 

وی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: به افزایش فشار بر ایران، به ویژه سپاه ادامه می‌دهیم.  

 

وزیر امور خارجه آلمان که کشورش در هشت سال جنگ تحمیلی علیه ایران با تجهیزات شیمیایی از رژیم صدام حمایت کرده بود، با گرفتن ژست بشردوستی ادعا کرد، آلمان از اکتبر (سال گذشته) تحریم‌هایی را علیه ده‌ها نفر از مسئولان ایرانی اعمال، پولشان را مسدود، تجارت آن‌ها را دشوار و تحرکاتشان را محدود کرده‌ است. 

 

بائربوک با بیان این ادعا که «با شرکای اتحادیه اروپا برای وضع تحریم‌های جدید در جلسه بعدی شورای وزیران امور خارجه پیشگام شده‌ایم» گفت: این برایمان کافی نیست، قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی از نظر سیاسی مهم و منطقی است. 

 

این دیپلمات آلمانی که پس از ضربه سپاه به شبکه مرتبط با سرویس‌های جاسوسی خارجی، در کنار سایر کشورهای اروپایی آشفته شده است، افزود: موانع قانونی پیش از وضع تحریم‌ها باید برطرف شود. به همین دلیل است با اتحادیه اروپا تماس گرفته‌ایم تا وضعیت را روشن کنیم. سپاه پاسداران در حال حاضر در اتحادیه اروپا سازمانی تحریم شده است.

 

چند دلیل عمده را می‌توان در این راستا هدف‌گذاری کرد که اروپایی‌ها به‌دنبال آن هستند:

 

تلاش برای تنفس مصنوعی به اغتشاشگران

شکست سناریوی غربی‌ها در استفاده حداکثری آنها از سرشاخه‌های تربیت‌شده و شکست‌های پی در پی و در نهایت دستگیری، بسیار برای غربی‌ها گران تمام شده است.

 

غربی‌ها تصور می‌کردند فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌های آنها سبب می‌شود ایران در دولت سیزدهم سریع و فوری پای میز مذاکره بیاید

فشارها برای قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی پس از آن شدت گرفت که روابط عمومی سپاه ثارالله استان کرمان هفته‌های پیش با صدور اطلاعیه‌ای از ضربه به شبکه سازمان یافته مرتبط با سرویس‌های جاسوسی اروپایی و فعال در جریان آشوب‌های اخیر در این استان و دستگیری هفت لیدر و عنصر اصلی آن خبر داد. 

 

روابط عمومی سپاه ثارالله استان کرمان در این اطلاعیه تأکید کرد: میان عناصر دستگیر شده، برخی افراد دوتابعیتی نیز حضور داشته‌اند که مترصد فرار از کشور بودند، اما قبل از هر اقدامی در تور سازمان اطلاعات سپاه ثارالله استان کرمان گرفتار و روانه زندان شدند.

بن‌بست مذاکرات هسته‌ای

غربی‌ها تصور می‌کردند فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌های آنها سبب می‌شود ایران در دولت سیزدهم سریع و فوری پای میز مذاکره بیاید، اما کمک‌های سپاه پاسداران به دولت در زمینه‌های اقتصادی سبب شد آنها به آستانه عصبانیت برسند و با توجه به اینکه این تحریم‌ها به مثابه خودکشی آن‌هاست، پای در مسیر تحریم سپاه گذاشته‌اند.

 

آن‌گونه که مشخص است، غربی‌ها به بهانه های جدید به دنبال کارشکنی در مسیر بازگشت به برجام هستند و هدفی جز محدود کردن ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی ندارند. به هر حال کارشناسان معتقدند، امروز غرب برای اینکه از برجام هیچ نفع اقتصادی به ایران نرسد سپاه را بهانه کرده است. 

 

بسیاری نیز معتقدند، هدف دیگر آمریکا بازگشت به برجام با نیت استفاده از اسنپ‌بک (مکانیسم ماشه) است و برای همین بهانه‌تراشی کرد و سناریوهای جدید رو می‌کند.

 

دستاوردهای نظامی

رونمایی از آخرین دستاورد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که موشک هایپرسونیک بود، معادلات ذهنی غربی‌ها را برهم ریخته است. 22 آبان فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از دستیابی ایران به موشک بالستیک هایپرسونیک پیشرفته خبر داد و آن را جهش بزرگ نسلی در حوزه موشکی توصیف کرد. 

 

موشک هایپرسونیک توانایی عبور از سامانه‌های سپر دفاع موشکی را با سرعت بسیار بالا، مانورپذیری و در نتیجه پیش‌بینی‌ناپذیری سیر حرکت تضمین می‌کند و ردیابی و مقابله با آن را به سطحی بسیار دشوار می‌کشاند. این موشک ایران را در کنار چین، روسیه، هند و آمریکا قرار داده و حتی اروپایی‌ها چنین فناوری ای ندارند.

 

رونمایی از آخرین دستاورد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که موشک هایپرسونیک بود، معادلات ذهنی غربی‌ها را برهم ریخته است

موشک‌های هایپرسونیک نسلی از موشک‌هاست که سرعتی بیش از پنج برابر سرعت صوت‌ دارند و به دلیل سرعت بالا، رهگیری‌شان با سامانه‌های پدافندی رایج تقریباً ناممکن و انهدام آنها تنها با سلاح‌های لیزری امکان‌پذیر است. برخلاف موشک‌های بالستیک که مسیرهای قابل پیش‌بینی را طی می‌کنند، سلاح‌های هایپرسونیک توانایی رادارگریزی دارند و می‌توان از آنها برای نابودی سریع اهداف مهم دشمن نیز استفاده کرد.

 

نفوذ منطقه‌ای

ایران بارها و بارها ثابت کرده با وجود محدودیت‌ها، تهدیدات را به فرصت تبدیل کرده است و آنها نه تنها بقای حکومت خود را حفظ کرده بلکه همچنین باعث گسترش نفوذ منطقه‌ای ایران شده‌اند. ایران در مقایسه با بازیگران دیگر، بهتر می‌تواند در بازی منطقه‌ای نقش ایفا کند.

 

تهران تا زمان تحقق خواسته‌های خود صبور است، به شدت مصمم و عملگرا عمل می‌کند و می‌داند چگونه راهبرد منطقه‌ای خود را با چالش‌های جدید تطبیق دهد (بخشی از یادداشت مسئول میز ایران رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته). بسیاری تصور کردند پس از شهادت حاج قاسم، نفوذ منطقه‌ای سپاه کم می‌شود، اما همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند، سردار اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس جانشین به حقی برای حاج قاسم است. 

 

تحولات میدانی و سیاسی یمن که به ویژه در دو سال اخیر نه تنها به ارتقای بازیگری انصارالله در یمن و منطقه انجامیده، بلکه عربستان را پای میز مذاکره و امتیازدهی کشانده است، تحولات سیاسی و میدانی سوریه که با انتخاب مجدد و حداکثری بشار اسد نظام سیاسی این کشور را وارد دوره جدیدی از قدرت و ثبات سیاسی - امنیتی کرده است، تحولات سرزمین‌های اشغالی که رژیم صهیونیستی را به اندازه 20 سال قبل از آن تضعیف و عمق راهبردی آن را محدود کرده است، حکایت از این دارد که جبهه مقاومت و در رأس آن جمهوری اسلامی ایران با وجود کارزار فشار حداکثری و تحریم‌های بی‌سابقه آمریکا نه تنها تضعیف نشده، بلکه از نظر کمی و کیفی قدرتمندتر از قبل شده است.

 

با وجود موارد گفته شده، تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بدون عوارض برای غربی‌ها نخواهد بود. سپاه پاسداران به عنوان نهادی که همواره مانع دست‌درازی دشمنان به منافع ملت ایران شده و بارها دشمنان را در رسیدن به اهداف شوم خود ناکام گذاشته، امروز بهانه جدید اروپایی‌هاست و مردم و مسئولان به خوبی متوجه این موضوع هستند که سپاه یکی از عناصر مهمی است که دشمن را ناکام در پشت مرزهای کشور نگاه داشته است. 

 

آمریکا و دست نشانده‌های آن در منطقه هیچ زمان موفق نخواهند شد با بهانه‌ها و ترفندهای خود اقتدار سپاه پاسداران را خدشه‎دار کند. اروپایی‌ها امروز مسیر چند ماه قبل ارباب آمریکایی خود را در پیش گرفته‌اند. بایدن که تیر ماه به غرب‌ آسیا سفر کرده بود، در بخشی از گفت‌وگوی خود با یک رسانه صهیونیستی، هدف ادعایی اش از سفر را ایجاد ثبات در منطقه مطرح کرد و گفت، ثبات در غرب آسیا از منافع بسیار مهم آمریکاست. 

 

این اظهارات بایدن در حالی مطرح شد که مرور کوتاه از آنچه در سال های گذشته در منطقه رخ داده است، نشان می دهد دلیل اصلی ناامنی و بی ثباتی در منطقه حضور آمریکا و حمایت های این کشور از گروه های تروریستی و حاکمان برخی کشورهای منطقه است. بایدن در بخش دیگری از گفت وگو به این سؤال خبرنگار تلویزیون رژیم صهیونیستی که پرسید، «آیا شما متعهد می‌شوید که سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی نگه دارید حتی اگر این کار باعث از بین بردن توافق شود»؟ پاسخ مثبت داد. 

 

به اعتقاد نگارنده، طرح تحریمی که اروپایی‌ها به دنبال آن هستند بخش دوم سناریویی است که غرب برای حذف عوامل اقتدار ملی جمهوری اسلامی ایران طراحی کرده است. در بخش نخست سناریوی حذف عوامل اقتدار ملی، تحریم و فشار عمومی بر متن جامعه دنبال می‌شود تا در بخش دوم به علت‌‎سازی مطلوب غرب و القای آن به جامعه عمومی ایران پرداخته شود. غرب به زعم خود به‌دنبال حذف عوامل قدرت‌ساز ایران است، اما دریغ که در 45 سال گذشته ایران و ایرانی در مقابل تحریم‌ها واکسینه شده‌اند.

 

این اقدام اروپایی‌ها بدون عوارض نخواهد بود. بزرگترین عارضه‌ای که دامن اروپا و غرب را از پس تحریم‌ها خواهد گرفت، منافعی است که از آنها در غرب‌ آسیا حذف خواهد شد. تلاطم در بازار انرژی، کشتیرانی اروپایی‌ها در آب‌های منطقه و افزایش تحرکات منطقه‌ای علیه منافع اروپایی‌ها تنها کوچکترین تبعاتی است که احتمالاً در آینده نزدیک پس از تصویب چنین اقدامی علیه سپاه پاسداران دامن آنها را خواهد گرفت. 

 

امروز کل دنیا نگران قدرت پهپادی ایران است و احتمال می‌دهند ایران بخواهد مقادیر بیشتری سلاح به کشورهای مختلف ارسال کند. بنابراین اروپا باید در محاسباتش دقت بیشتری کند، زیرا پس از اقدام اروپا علیه سپاه احتمال دارد قید و بندهای کنونی از پای سپاه پاسداران برداشته شود.

 

ارسال نظر