به گزارش راهبرد معاصر تپش قلب ممکن است در هر زمانی اتفاق بیفتد، از جمله بعد از غذا خوردن یا در حین غذا خوردن. اگرچه تپش قلب می تواند ترسناک به نظر برسد، اما معمولاً خطرناک نیستند.
تپش قلب بعد از غذا خوردن بسیار شایع است. ممکن است در صورت داشتن آلرژی یا حساسیت غذایی نیز رخ دهند.
افزایش ضربان قلب برای بسیاری از افراد در طول روز اتفاق می افتد. اما وقتی حواستان پرت نمیشود، بیشتر متوجه تپش قلب میشوید. ممکن است وقتی بی حرکت نشسته اید، استراحت می کنید یا دراز کشیده اید، آنها را حس کنید.
علائم تپش قلب عبارتند از:
معمولا تپش قلب بی ضرر است. آنها می توانند به دلیل جویدن، بلعیدن و فرآیند گوارش یا به دلیل موادی که می خورید ایجاد شوند. بیشتر تپش قلب به این معنی نیست که شما یک مشکل اساسی سلامتی دارید.
غذاهایی که ممکن است باعث تپش قلب شوند عبارتند از:
مصرف مکمل های غذایی همراه با وعده های غذایی گاهی می تواند منجر به تپش قلب شود. این مکمل ها عبارتند از:
برخی از داروها که ممکن است همراه با غذا مصرف شوند نیز می توانند منجر به تپش قلب شوند. این داروها عبارتند از:
سایر علل تپش قلب مربوط به خوردن و آشامیدن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
به ندرت، تپش قلب پس از خوردن غذا می تواند نشانه ای از بیماری قلبی باشد. اگر قلب شما اغلب بعد از خوردن غذا می تپد، برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
اگر تپش قلب و درد قفسه سینه یا مشکل تنفسی دارید فوراً کمک بگیرید.
کافئین محرکی است که در قهوه، شکلات، نوشیدنی های انرژی زا، چای و نوشابه یافت می شود. ارائه دهندگان قبلاً فکر می کردند که کافئین منجر به تپش قلب می شود. اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که در حد اعتدال (حداکثر سه فنجان در روز)، کافئین ممکن است در واقع فواید قلبی داشته باشد. اگر بیش از سه فنجان در روز بنوشید، ممکن است متوجه تپش قلب شوید.
گفته می شود، برخی از افراد ممکن است به ویژه به کافئین حساس باشند، حتی در سطوح پایین. همچنین، در موارد نادر، نوشیدن مقادیر زیاد نوشیدنی های انرژی زا با کافئین بالا ممکن است باعث آریتمی شود.
پزشک شما به صدای قلب شما گوش می دهد تا زمزمه یا صداهای دیگر را بررسی کند. آنها شما را بررسی خواهند کرد:
پزشک شما ممکن است آزمایش خون(شمارش کامل خون-cbc) را برای بررسی کم خونی یا پتاسیم پایین توصیه کند.
آنها همچنین مشکل تیروئید یا سایر مشکلات سلامتی را که می تواند منجر به تپش قلب شود بررسی می کنند.
پزشک ممکن است آزمایش های دیگری را برای بررسی سلامت قلب شما پیشنهاد کند. این تست ها عبارتند از:
درمان هر نوع تپش قلب به تشخیص بستگی دارد. اغلب اوقات، تپش قلب جدی نیست. آنها اغلب خود به خود از بین می روند.
آنها ممکن است توصیه کنند که برای کنترل علائم خود تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
یادداشت برداری از علائم بعد از غذا خوردن به شما کمک می کند تا متوجه شوید چه چیزی ممکن است باعث تپش قلب شما شود. حتما توجه داشته باشید:
برای کاهش خطر تپش قلب:
بسته به محرک، ممکن است بتوانید رژیم غذایی خود را تغییر دهید تا از تپش قلب بعد از خوردن غذا جلوگیری کنید.
اغلب اوقات، تپش قلب بعد از غذا خوردن مضر نیست. اما مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که نشانهای از یک مشکل جدی سلامتی نیست.
دکتر احمد درستی(متخصص تغذیه) گفت :« نرخ ضربان قلب (تعداد دفعاتی که قلب در یک دقیقه می زند) تحت تاثیر عوامل بسیار و از جمله رژیم غذایی، مقدار تحرک، حالت ذهنی و احساسی و داروهای مصرفی است.»
مواد غذایی حاوی کافئین می توانند تعداد ضربان قلب را افزایش دهند. کافئین محرک سیستم مرکزی اعصاب است و می تواند مغز و سیستم عصبی را تحریک کند. این وضعیت باعث افزایش تعداد ضربان قلب می شود. اگر به فشار خون بالا یا نامنظمی تپش قلب مبتلا هستید، تا حد امکان از مصرف هر نوع خوراکی کافئین دار خودداری کنید و یا مصرف آنها را به حداقل برسانید. کافئین در قهوه، چای سیاه، چای سبز، برخی از نوشابه های گازدار (بویژه کولاها)، نوشیدنی های انرژی زا و شکلات وجود دارد.
تئوبرومین یکی دیگر از محرک های سیستم عصبی است که به طور طبیعی در شکلات و خوراکی های با طعم شکلات (مانند بستنی، کیک، آبنبات، شکلات داغ و شیر شکلاتی) وجود دارد. بنابر تحقیقات سال 2013، تئوبرومین بسته به دوز مصرفی اش، ضربان قلب را افزایش می دهد؛ یعنی هرقدر تئوبرمین بیشتری مصرف کنید، ضربان قلب تان افزایش بیشتری نشان می دهد. اگر شما به تپش قلب بالا مبتلا هستید، از مصرف شکلات تا حد ممکن خودداری کنید.
مصرف خوراکی هایی که قند خون را افزایش دهد و یا سرعت افزایش قند خون را بالا ببرد، می تواند ضربان قلب را افزایش دهد. بنابر بررسی های محققان، قند خون بالا در عملکرد مناسب رگ های خونی اختلال ایجاد کرده و موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود. از غذاهایی که فشار خون را افزایش می دهند می توان به غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا و بویژه کربوهیدرات های ساده اشاره کرد. نوشیدنی های پرشکر، آبنبات، دسرهای شیرین، غذاهای فوری، نان سفید، ماکارونی و برنج سفید، همگی به سرعت قند خون را افزایش می دهند. این نوع خوراکی ها را باید بسیار کم مصرف کرد. به جای آنها می توان از نان گندم کامل، سبزیجات و لوبیاها استفاده نمود؛ زیرا آنها بیشتر حاوی کربوهیدرات های پیچیده هستند و از قندهای ساده کمتر دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از هلث یواس نیوز، خوردن قهوه صبح - بسته به اینکه چند بار لیوان خود را پر می کنید،احتمالاً خوب است و قلب شما را به لرزه در نمی آورد. در واقع، برخی تحقیقات این تصور را که مصرف کافئین باعث تپش قلب میشود یا به آریتمیها کمک میکند، مانند اکتوپی را ضعیف دانسته اند.
دکتر اولینا گریور، مدیر بخش مراقبت از قلب در Northwell Health در منهاست، میافزاید:«تپشها ممکن است توسط کسانی که آن را تجربه میکنند به عنوان ضربان قلب شدید یا غیرعادی توصیف شوند»
گریور می گوید: «تقریباً اگر یک یا دو فنجان قهوه می نوشید، پس واقعاً نباید این تپش قلب غیر عادی را داشته باشید.»
در حالی که هیچ آستانه جهانی در مورد اینکه چقدر قهوه باعث تپش قلب می شود وجود ندارد، نوشیدن بیش از مقدار متوسط قهوه می تواند باعث تپش قلب در برخی از مصرف کنندگان شود.
دکتر آلیسون زیلینسکی، متخصص قلب و یکی از مدیران برنامه قلب و عروق ورزشی در موسسه قلب و عروق نورث وسترن مدیسین Bluhm در می گوید: «وقتی غذا می خورید، بدن جریان خون به سیستم گوارشی را افزایش می دهد که می تواند منجر به افزایش ضربان قلب شود.»
زیلینسکی خاطرنشان می کند:«بعضی از افراد نسبت به سایرین نسبت به کافئین حساس تر هستند و ممکن است باعث شود آنها احساس عصبانیت کنند یا احساس کنند قلبشان در حال تپش شدید است. در این صورت، ممکن است بخواهند از آن اجتناب کنند و مصرف سایر مواد حاوی کافئین نیز ممکن است قلب شما را به لرزه درآورد، نه اینکه فشار خون را بالا ببرد.»
به عنوان مثال، بسیاری از نوشیدنی های انرژی زا مملو از کافئین و سایر مواد شبه کافئین مانند تورین هستند که ممکن است شما را به لرزش بیاندازند، به خصوص اگر یک قوطی بزرگ آن را بخرید یا بیش از یک عدد مصرف کنید. در حالی که تغییرات زیادی در محتوای کافئین وجود دارد، برخی از نوشیدنی های انرژی زا به اندازه چندین فنجان قهوه حاوی کافئین هستند.
زیلینسکی میگوید:« نوشیدنیهای انرژیزا، که میتوانند حاوی مقادیر بسیار بالاتری کافئین نسبت به قهوه یا نوشابه و همچنین محرکهای دیگر مانند گوارانا باشند، در موارد نادری میتوانند باعث آریتمیهای خطرناک شوند. این خطر زمانی که به مقدار زیاد مصرف شود، یا همراه با سایر محرک ها یا ورزش شدید باشد، بیشتر می شود. افراد مبتلا به آریتمی قلبی، احتمالاً باید از مصرف آنها اجتناب کنند. »
گوارانا، گیاه بومی آمازون، یک محرک دارویی قوی است که اغلب در نوشیدنی های انرژی زا استفاده می شود.
گریور خاطر نشان می کند که خاصیت ادرارآور کافئین نیز مشکل ساز است، چرا که کم آبی بدن می تواند باعث تپش قلب شود. بنابراین علاوه بر مصرف قهوه در حد اعتدال، نوشیدن آب فراوان نیز بسیار هائز اهمیت است.
سایر منابع کافئین مانند چای و شکلات که میزان کافئین بسیار کمتری نسبت به قهوه دارند( اما می توانند با شکر افزوده شده باشند) نیز به تپش قلب منجر می شوند.( اگر آنها در مقادیر زیاد مصرف شوند)
زیلینسکی میگوید: «برای تپش قلب مرتبط با غذا، «اگر متوجه چیز جدید یا متفاوتی میشوید، همیشه ایده خوبی است که پزشک خود را مطلع کنید تا ارزیابی کند که آیا این چیزی است که نیاز به بررسی بیشتر دارد یا خیر»
علیش که همچنین نایب رئیس تلویزیون ریتم قلب، رسانه انجمن ریتم قلب است، میگوید:« پس از خوردن غذا ممکن است دچار سوزش سر دل شوید، ممکن است دچار مشکلات هضم شوید که همه این موارد را میتوان با تپش قلب اشتباه گرفت. تپش قلب یک احساس است: قلب در قفسه سینه تلنگر میزند، احساس میکنیم که یک ضربان را از دست میدهیم،. در مقابل، سوزش سر دل بیشتر یک احساس سوزش در پشت استخوان سینه است.»
عالیش میگوید: «اگر هر از چند گاهی تپش قلب داشته باشید، اشکالی ندارد، اما اگر به طور منظم اتفاق بیفتد، مانند چندین بار در هفته یا تقریباً هر بار که غذا می خورید، من کمی مشکوک تر می شوم.
اگر تپش قلب ادامه یابد یا تعداد دفعات آنها افزایش یابد، ممکن است نشانه یک مشکل پزشکی جدی تری مانند آریتمی باشد و مستحق مراقبت پزشکی است. این مشکل که بر روی ضربان یا ضربان قلب شما تأثیر می گذارد، می تواند باعث تپش قلب شود.»
همانطور که در بالا ذکر شد، شکر نیز می تواند مقصر تپش قلب شما باشد. مصرف زیاد قند می تواند باعث ترشح هورمون اپی نفرین یا آدرنالین در بدن شود که ضربان قلب را افزایش می دهد.
در حالی که هیچ آستانه دقیقی برای جلوگیری از تپش قلب وجود ندارد، به طور خاص، دستورالعمل های رژیم غذایی 2020-25 توصیه می کند بیش از 10٪ کالری روزانه را از شکر اضافه دریافت نکنید. این معادل 12 قاشق چایخوری، 50 گرم یا 200 کالری از شکر اضافه شده یا تقریباً معادل یک تکه کیک شکلاتی است. یک قوطی نوشابه معمولی حدود 126 کالری از شکر اضافه شده دارد.
برای افرادی که آریتمی دارند و تپش قلب را تجربه می کنند، الکل یکی از رایج ترین محرک ها است. زیلینسکی خاطرنشان می کند: «ارتباط قوی بین الکل و فیبریلاسیون دهلیزی وجود دارد.»
به طور کلی مصرف الکل می تواند اثرات منفی بر روی قلب داشته باشد. علیش میگوید: «الکل، بهویژه در سطوح بالاتر، تا حدی سمیت قلبی دارد. این یک محرک بسیار قوی برای تپش قلب و تپشهایی است که در اثر ریتم غیرطبیعی قلب ایجاد میشود.» او میگوید: «الکل می تواند هر ریتم غیر طبیعی قلب و تا حد زیادی فیبریلاسیون دهلیزی را تحریک کند.»
زیلینسکی می گوید: «اصطلاح «قلب تعطیلات» به افزایش تپش قلب پس از مصرف زیاد الکل اشاره دارد که معمولاً در رابطه با فیبریلاسیون دهلیزی پس از نوشیدن زیاد الکل استفاده می شود. برای افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، الکل می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. به طور کلی، نوشیدن الکل خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش می دهد.»
کربوهیدرات های فرآوری شده نیز می توانند به تپش قلب منجر شوند. این به این دلیل است که اکثر کربوهیدرات ها هنگام هضم به گلوکز یا قند تجزیه می شوند. در نتیجه، آنها می توانند سطح قند خون را افزایش دهند.اگر فردی قند خون پایینی داشته باشد، نوسان یا افزایش سطح قند خون با یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات قابل توجه تر است. تغییرات قند خون می تواند باعث ضربان قلب سریع یا سایر تغییرات ضربان قلب شود.
دسترسی آسان به غذاهای پر کربوهیدرات برای صبحانه، ناهار و شام (از شیرینیها گرفته تا ساندویچهای نان سفید و پاستا) نمی تواند کاملا مفید باشد. به همین دلیل، کارشناسان می گویند مهم است که به آنچه می خورید توجه داشته باشید و کربوهیدرات ها را در حد اعتدال مصرف کنید.
زیلینسکی می گوید: «هر وعده غذایی بزرگ می تواند ضربان قلب را افزایش دهد. کربوهیدرات ها قند و سطح خون را افزایش می دهند و باعث ترشح انسولین می شوند(نظارت بر کربوهیدرات به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت مهم است.)
برای سلامت قلب و عروق، ما رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات، برخی چربی های سالم مانند ماهی، روغن زیتون، آووکادو و آجیل را توصیه می کنیم.
این آنزیم در غذاهای مختلف از جمله پنیر کهنه، گوشت های پخته شده، کلم ترش و سس سویا یافت می شود.
تیرامین یک اسید آمینه است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و فشار خون را تنظیم می کند. هنگامی که مقدار بیشتری از این آنزیم آزاد می شود یا وارد بدن می شود، فشار خون را بالا می برد که می تواند ضربان قلب را افزایش دهد و باعث تپش قلب شود.
بنابر نظر محققان مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، فلفل های هندی می توانند از بی نظمی ضربان قلب پیشگیری کنند. بی نظمی قلب می تواند منجر به کاهش جریان خون در مغز و دیگر اندام های بدن شود. کپسایسین موجود در این فلفل های تند می تواند گردش خون را بهبود بخشیده و از تپش ناهنجار قلب پیشگیری کند.
برخی از خوراکی های گیاهی مانند گردوها و روغن های سبزیجات، حاوی اسیدهای چرب آلفا لینولنیک اسید (ALA) یعنی نوعی اسید امگا3 هستند. ماهی هم دارای چند نوع اسید چرب امگا3 است. با مصرف این نوع مواد خوراکی می توانید نرخ تپش قلب تان را پایین بیاورید. در حقیقت اسیدهای امگا3 اثری مستقیم روی انقباض ماهیچه های قلب داشته و موجب کاهش ضربان قلب می شوند. ماهی ها و بویژه انواع قزل آلا، سالمون، تن، خالمخالی، شاه ماهی و ماهی سفید سرشار از اسیدهای چرب امگا3 هستند.
داشتن چربی خون (تری گلیسرید) بالا، می تواند ضربان قلب را افزایش دهد. در حقیقت همین چربی ها می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بالا ببرند؛ اما مصرف غذاهایی که تری گلیسرید کمی دارند و همچنین مصرف گندم کامل و برنج قهوه ای و جوی دوسر، می توانند از چربی خون کاسته و ضربان قلب را بهبود بخشند. فیبرهای رژیمی مانند لوبیاها، جو دوسر، دانه های کتان، سبوس برنج، میوه ها و سبزیجات از چربی تری گلیسرید موجود در خون می کاهند.
یکی از بهترین روش ها برای داشتن ضربان قلب نرمال، خوردن غذاهای حاوی مواد معدنی چون منیزیم و کلسیم است. این مواد معدنی می توانند ضربان قلب را منظم کنند. کلسیم موجود در قلب و رگ های خونی، باعث انقباض ماهیچه های آنان شده و منیزیم می تواند آنها را از حالت انقباض درآورد. با خوردن مواد غذایی مانند سبزیجات سبز، بروکلی، سیب زمینی آب پز و ماهی سالمون، می توانید از هر دو ماده معدنی به اندازه کافی دریافت کنید. همچنین مصرف لبنیات کم چرب، به اندازه کافی کلسیم به بدن تان می رساند. آجیل، مغزدانه ها، لوبیاها و گندم کامل هم سرشار از منیزیم هستند.
آووکادو سرشار از منیزیم و پتاسیم است. البته موز و مرکبات نیز سرشار از پتاسیم هستند؛ اما آووکادو علاوه بر پتاسیم دارای چربی های مفید هم هست. با مصرف این خوراکی می توانید ضربان قلب تان را در حالت عادی و منظم حفظ کنید.
وقتی بدن به اندازه کافی آب داشته باشد، جلوی غلیظ شدن خون را می گیرد و گردش خون در بدن بسیار بهتر می شود. اما بدن هنگام کم آبی برای بیرون فرستادن مواد زاید و حفظ ضربان قلب در حالت نرمال، به سختی می افتد. پس تا جایی که بدن تان لازم دارد، آب بنوشید./سلامت نیوز