به گزارش «راهبرد معاصر»؛ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت وگوی تلفنی با وزیر امور خارجه عراق علاوه بر تبریک عید سعید فطر، درباره مناسبات دوجانبه و موضوعات منطقه ای و بین المللی گفت و گو کرد. وزیر امور خارجه کشورمان و فؤاد حسین در این تماس تلفنی در زمینه موضوعات متعددی ازجمله مناسبات دوجانبه، اتحادیه اروپا، تحولات منطقه و اهمیت حفظ امنیت و ثبات منطقه و مبارزه با تروریسم تبادل نظر کردند.
درهمین ارتباط وزیر امور خارجه عراق با ابراز خرسندی از آغاز مجدد روابط تهران و ریاض، از سفر قریب الوقوع عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق به ایران خبر داد.
سفر رئیس جمهور عراق به ایران اقدام مناسبی در راستای کمک به ارتقای سطح مناسبات تهران و بغداد خواهد بود تا مراودات کشورهای ایران و عراق به نقطه قابل اتکایی برسد
حسن هانی زاده، کارشناس سیاست خارجی درباره موضوع در دستور کار سفر آتی رئیس جمهور عراق به ایران به «راهبرد معاصر» گفت: سفر رئیس جمهور عراق به ایران می تواند به همگرایی بیشتر منطقه ای میان ایران و کشورهای عرب منطقه کمک قابل توجهی کند.
وی افزود: با توجه به توافقنامه ایران و عربستان در پکن به نظر می آید رویکرد بیشتر کشورهای عرب منطقه به این سمت وسوست که روابط کاملاً پایداری با ایران برقرار کنند، ضمن اینکه عراق نیز در ماه ها و سال گذشته در ایجاد و ازسرگیری روابط میان ایران وعربستان نقش فعالی ایفا کرد. عراقی ها بر این باور هستند تقویت ارتباط میان ایران و عربستان، وجود صلح و کاهش تنش در منطقه به تقویت دستاوردهای منطقه ای و ایجاد ثبات بیشتر و امنیت افزایی کمک می کند.
کارشناس سیاست خارجی معتقد است: سفر رئیس جمهور عراق به ایران اقدام مناسبی در راستای کمک به ارتقای سطح مناسبات تهران و بغداد خواهد بود تا مراودات کشورهای ایران و عراق به نقطه قابل اتکایی برسد. موضوع مهم دیگری که یکی از محورهای رایزنی میان رئیس جمهور عراق و رئیس جمهور ایران خواهد بود، حفظ امنیت مرزهای مشترک ایران و عراق است.
هانی زاده گفت: با توجه به اینکه در سال گذشته گروهک های تروریستی و تجزیه طلب از مرزهای ایران و اقلیم کردستان در شمال غرب ایران به دنبال نفوذ به کشور برای ایجاد ناامنی بودند، اتفاقاتی رقم زدند و اینکه عراق متعهد شده بود مانع نفوذ گروهک های تجزیه طلب به ایران شود، به نظر می آید بخشی از سفر رئیس جمهور عراق به تهران می تواند درباره اجرایی کردن توافقنامه امنیتی ایران وعراق برای حفظ مرزهای مشترک باشد.
تحلیلگر سیاست خارجی تصریح کرد: با توجه به اینکه عراق یکی از کشورهای مهم عضو اتحادیه عرب به شمار می رود، ممکن است برای ایجاد رابطه قابل قبول میان ایران، مصر و اردن میانجی گری کند و موجب شود سطح مناسبات ایران با دو کشور عربی مصر و اردن نیز به نقطه قابل اتکایی برسد، بنابراین از این منظر سفر رئیس جمهور عراق به ایران حائز اهمیت است.
هانی زاده معتقد است: یکی از موضوعاتی که میان رؤسای جمهور ایران و عراق و گروه های تجاری و بازرگانی همراه رد و بدل می شود، تأکید بر بالا بردن سطح روابط اقتصادی و تجاری فی مابین است.
با توجه به اینکه عراق یکی از کشورهای مهم عضو اتحادیه عرب به شمار می رود، ممکن است برای ایجاد رابطه قابل قبول میان ایران، مصر و اردن میانجی گری کند
وی تأکید کرد: ایران و عراق قصد دارند در سال های آینده سطح مبادلات تجاری خود را سالیانه به 20 میلیارد دلار برسانند، راهبردی که به پویایی اقتصاد دو کشور کمک می کند. سفر رئیس جمهور عراق به ایران از ابعاد مختلفی در حوزه های امنیتی، سیاسی، اقتصادی و منطقه ای برای دو کشور راهبردی و بسیار مهم است، به همین دلیل انتظار می رود بعد از این سفر علاوه بر تقویت همکاری های منطقه ای، شاهد تبادلات بیشتر تجاری ایران با عراق و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باشیم.