اهمیت ابعاد اقتصادی سفر رئیس جمهور به اندونزی-راهبرد معاصر

اهمیت ابعاد اقتصادی سفر رئیس جمهور به اندونزی

قناد زاده گفت: اندونزی تقاضا دارد که مشارکت‌هایی با یکدیگر داشته باشیم و از خام فروشی خارج شویم.
تاریخ انتشار: ۱۷:۲۸ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 May 23
کد خبر: ۱۸۵۸۱۴

به گزارش راهبرد معاصر؛ امروز میز اقتصادی به بررسی ابعاد و اهمیت اقتصادی سفر رئیس جمهور به اندونزی با حضور آقای یزدان پناه کارشناس مسائل شرق آسیا و آقای سید محمد صادق قنادزاده مدیرکل دفتر آفریقای سازمان توسعه تجارت پرداخت.

سوال: چرا سهم ما از تجارت با اندونزی خوب نیست ؟

قناد زاده: اندونزی یکی از کشور های مهم جنوب شرق آسیا است. ما مناسبات و ظرفیت های خوب سیاسی با این کشور داریم اما نتوانستیم در زمینه اقتصاد خوب بوده و فرصت سوزی داشتیم. این کشور رشد اقتصادی مثبت حتی در شرایط کرونا داشته است و به یک ثباتی در رشد اقتصادی رسیده است. ما سال ها بیش از دو میلیارد دلار تجارت هم با این کشور داشتیم. اما جدیدا ما به اندونزی نپرداخته ایم.

متوسط تعرفه های ما با اندونزی بالا است. ما نیاز داریم که در بخش قسمت گذاری هم برایمان مزیت ایجاد شود. بعد از هفده سال دو طرف به این نقطه رسیده اند تا پیمان های اقتصادی خود را توسعه دهند.

ما چند دور مذاکره داشته ایم. هفته پیش هم میزبان یک هیات از اندونزی بودیم و شبانه روزی با سمت اندونزی مذاکره داشتیم و ظاهراً مشکل خاصی وجود ندارد. عمدتا ما کالا های حوزه صنعتی داریم و بخشی هم در حوزه کشاورزی است. وقتی لیست ها امضاء شود به محض اینکه ساختار های تجاری فراهم شود قابلیت اجرا دارد. عدد برنامه ریزی شده نیازمند یک مجموعه ای از اقدامات بزرگتر است و در حوزه خدمات یک پروژه بسیار بزرگی طراحی شده است. ما یک مجموعه پروژه های فناوری هم پیشنهاد داریم. پانصد و پنجاه میلیارد دلار حجم تجارت خارجی اندونزی است. ما باید روابط خود را توسعه دهیم و برای آن برنامه هم داریم. اعزام رایزن هم در حال انجام شدن است.

سوال: در حوزه رایزن بازرگانی چه اقداماتی انجام شد؟

ما یک فرآیند انتخاب رایزنان داریم که شروع کردیم و یک پروسه سه ماهه است. ما در چند ماهه گذشته چندین بار نیرو هایی را به اندونزی فرستادیم که موضوعات را جلو ببرند. رایزنان یکی از ابزار های ما است.

سوال: اکنون چرا اندونزی از ایران دعوت کرده است؟

یزدان پناه : به‌نظر من این گام موثر و مفیدی است که ممکن است مورد نقد افراد زیادی هم قرار بگیرد. یکی از ویژگی این سفر این است که میتواند تحریم هایی که بر کشور ما تحمیل شده است را کاهش دهد. کشور های شرق آسیا یک خیر متفاوت و مصممی دارند. اندونزی یک کشور موفق است و اکنون شانزدهمین اقتصاد مطرح دنیا است. کشور های منطقه شرق آسیا نسبت به این موضوع محتاط هستند.سازمان همکاری های اقتصادی هم عملا کار خود را از دست داده بود اما بهبود روابط ایران با کشور های عربی به آنها حرکت داده است. آنها به خلیج فارس وابسته هستند و اگر با ایران رابطه نداشته باشند آن را از دست میدهند. ما هم اراده داخلی داریم و ما نمی‌توانیم که همیشه در دنیای پیرامون مان نقش ثانوی داشته باشیم.

سوال: برنامه اقتصادی دیگر رئيس جمهور و هیات همراه چیست؟

قناد زاده: ما در حال کار روی حوزه فناوری و شرکت های دانش بنیان هستیم. آن جا کار مشترک داشتیم اکنون ربات جراح ما آنجا فعال است. ما فرصت بسیار خوبی را در این حوزه برای تبادل نیروی متخصص و دانش شناسایی کردیم. هشتاد و پنج درصد از ارزش کالاهای صادراتی ما در گروه اول هستند. عمدتا ما با نیاز اندونزی جلو رفتیم و خیلی کار پر حجم با این کشور نداشتیم. اندونزی تقاضا دارد که مشارکت هایی باهم داشته باشیم و ما از خام فروشی خارج شویم. ما در تلاشیم که در حوزه های مختلف از اندونزی چیز هایی هم فرا بگیریم. ما قرار است در تبادلات دارو هم با هم کار ویژه ای را شروع کنیم.

سوال: اندونزی در حوزه دلار زدایی چگونه عمل میکند؟

یزدان پناه: به نظر من این کار خیلی عملی نخواهد بود و پول های دیگر جهانی جایگاه جهانی مشخصی ندارند و ما نمی‌توانیم فعلا از این ابزار برای تخت فشار گذاشتن دلار استفاده کنیم. چین با آن عظمت به عنوان دومین اقتصاد دنیا هم این ریسک را نمی‌پذیرند و تحقق آن به این زودی محقق نمی‌شود. من با این موافق نیستم که ما نباید خام فروشی کنیم آنها نفت خام میخواهند که مصرف شان را بر مبنای آن تنظیم کنند. ما میتوانیم برای آن بر اساس سرمایه گذاری مشترک ارزش افزوده ایجاد کنیم. ما اکنون با اندونزی با بهترین شکل ممکن در این زمینه میتوانیم وارد شویم.

قناد زاده: من با بخشی از حرف های ایشان موافق نیستم زیرا مقام معظم رهبری هم اشاره به این موضوع دارند که ما باید از خام فروشی فاصله بگیریم./باشگاه خبرنگاران جوان

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار