به گزارش راهبرد معاصر، پاریس این روزها خود را برای میزبانی المپیک تابستانی ۲۰۲۴ آماده میکند، اما در همین حال با بحرانهای زیادی دست به گریبان است. در حالی که کمتر از یک سال به این مسابقات مانده، خبرهایی از اختلاس در بودجه المپیک تا جا به جایی بیخانمانها و گسترش آفت ساس از پاریس به گوش میرسد.
حمله ساسها به پاریس
یکی از بحرانهای این کشور که در ابتدا دستمایه شوخی در فضای مجازی بود و چندان جدی گرفته نمیشد، گسترش آفت «ساس» است. ویدئوهایی که اخیرا در رسانههای اجتماعی منتشر شده نشان میدهد این حشرات ریز خونخوار در وسایل نقلیه عمومی و فروشگاههای مشهور پاریس به وفور دیده شدهاند. انتشار این ویدئوها موجی از حشره هراسی را برانگیخته و پرسشهایی را در خصوص سلامت و ایمنی گردشگران در بازیهای المپیک سال آینده ایجاد کرده است.
موضوع ساسها آن قدر گسترده شد که منابع خبری روز چهارشنبه گزارش دادند دولت برای مقابله با این معضل نشست اضطراری برگزار خواهد کرد. کلمنت بوون، وزیر حمل و نقل فرانسه نیز جمعه گذشته اعلام کرد اپراتورهای حمل و نقل را گرد هم میآورد تا در مورد محافظت از مسافران گفتگو کنند.
ساسها در پایتخت فرانسه مسئله جدیدی نیستند. اما گسترش بیسابقه آن و همچنین نزدیک شدن بازیهای المپیک بیش از پیش این مسئله را برجسته کرده است. آژانس سلامت و ایمنی غذای فرانسه میگوید دلیل شیوع ساسها افزایش مسافرتها و افزایش مقاومت ساسها در برابر حشرهکشها بوده است.
تلاش برای جمعآوری بیخانمانها
بیخانمانها در بسیاری از محلههای پاریس دیده میشوند. زیر پلها، روی تکههای مقوا یا تشکهای قدیمی، پشت حصارها و هر جای دیگر میتوان آنها را مشاهده کرد. در چند ماه گذشته دولت فرانسه تلاش کرده در قالب طرحی، انتقال بیخانمانهای پاریس به سایر نقاط کشور را تسریع کند و میگوید هر هفته بین ۵۰ تا ۱۵۰ نفر را به یکی از ۱۰ مکانی که در نقاط مختلف فرانسه در نظر گرفته میفرستد. علیرغم انکار دولت از هرگونه ارتباط این طرح با المپیک، برخی سازمانهای غیر دولتی و مقامات معتقدند بازیها بخش مهمی از دلایل فعال شدن این طرح جا به جایی است.
نکته ناراحتکننده آن است که بسیاری از این افراد بیخانمان مهاجر هستند و تا پیش از این برخی از آنها در هتلهای مخصوص پناهجویان اسکان داده میشدند. اما با نزدیک شدن به المپیک، بسیاری از هتلهای پاریس شروع به لغو قراردادهای مسکن اضطراری خود با دولت کردهاند تا فضای کافی برای گردشگران داشته باشند.
فساد و اختلاس در بستن قراردادهای المپیکی
به گفته دفتر دادستانی مالی فرانسه، بازرسان اواخر خرداد ماه مقر کمیته المپیک پاریس را در تحقیقاتی که مربوط به اتهامات فساد میشد، بازرسی کردند. به گزارش روزنامه لوموند، یورشهایی نیز به دفاتر نهاد عمومی مسئول زیرساختهای المپیک و مقر چندین شرکت و مشاور مرتبط با سازماندهی بازیها صورت گرفته است. جزئیات زیادی از این رخداد منتشر نشد. دفتر دادستانی نیز تنها به اعلام این نکته بسنده کرد که کمیته المپیک پاریس به اختلاس و همچنین تبعیض در بستن چندین قرارداد متهم است.
آشوبی که ممکن است دوباره بازگردد
دوم مهرماه امسال، دهها هزار نفر در فرانسه در اعتراض به خشونت پلیس مجددا به خیابانها آمده و بسیاری از آنها با نیروهای پلیس درگیر شدند. در این اعتراضات که «سه ماه» پس از کشته شدن نائل مرزوق، نوجوان ۱۷ ساله آفریقاییتبار به دست پلیس فرانسه رخ میداد، مردم پلاکاردهایی با پیام «نمیبخشیم و فراموش نمیکنیم» «خشونت دولتی را متوقف کنید» و «قانون میکُشد» به دست گرفتند.
راهپیمایی ابتدای مهرماه در فرانسه نشان داد خشم پنهان در مردم این کشور نسبت به تبعیض نژادی و خشونت پلیس ممکن است هر زمانی بازگردد. اتحادیهها اعلام کردند که حدود ۸۰ هزار نفر در سراسر فرانسه به تظاهرات پیوستند که ۱۵ هزار نفر آنها در پایتخت بودهاند.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه پس از آشوبهای ابتدای تابستان که گفته میشود شدیدترین خشونت شهری در فرانسه از سال ۲۰۰۵ بوده است، هشدار داد این شورشها خطر «چندپارگی و شکاف عمیق» بین مردم فرانسه را برجسته کرده است./ باشگاه خبرنگاران