رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: بعد از سال ۱۳۹۷ که خروج برجام اتفاق افتاد وضع مجموع عمومی اداره دولت متاثر شد ساعت ۲۳ امشب آخرین فرصت واریز وجه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران کنسرو ماهی ۱۴ درصد گران شد تغییر محدودیت سقف دارایی اشخاص در گواهی سپرده شمش نقره کندوان و هراز برفی است؛ انسداد ۳ محور فرعی افزایش مجدد قیمت لبنیات صحت دارد؟ ورود مجلس به مسدودسازی درگاه‌های پرداخت رمزارز قیمت طلا در بازار ایران اول بهمن ۱۴۰۳ / سکه در کانال ۵۷ میلیون تومان دوام نیاورد یارانه دی ماه واریز شد مهلت ۲ هفته‌ای بارگذاری یا اصلاح اطلاعات حقوق و مزایای کارکنان در سال ۱۴۰۳ معاون وزیر کار: ۳۰ درصد از جمعیت ۱۸ تا ۲۴ سال کشور، تحصیلات متوسطه دوم ندارند شرکت گاز: مصرف گاز در تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسید برزیل به گروه کشور‌های شریک بریکس پیوست شرایط دریافت درگاه پرداخت کارگزاران سکو‌های مبادله رمزارز اعلام شد پیمان پولی میان ایران و روسیه عملیاتی شد
مسعود مستأجران، کارشناس دیپلماسی انرژی در گفت‌و‌گو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

فرصت ایران برای بهره‌برداری از ظرفیت انرژی بریکس

مسعود مستأجران، کارشناس دیپلماسی انرژی با بیان اینکه بریکس نمونه‌ای از مجموعه‌هایی است که با موازنه نرم می‌تواند مقابل قدرت‌های غربی بازدارندگی ایجاد کند، گفت: بریکس ظرفیت خوبی در همه ابعاد اقتصادی برای ایران گشوده است، به‌طوری‌که در حوزه انرژی به‌ویژه گاز 36 درصد تولید گاز جهانی متعلق به بریکس است.
مسعود مستأجران؛ کارشناس دیپلماسی انرژی
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۸ - ۰۴ آبان ۱۴۰۲ - 2023 October 26
کد خبر: ۲۱۰۱۵۱

فرصت مناسب بهره‌برداری ایران از ظرفیت انرژی اعضای بریکس

 

به گزارش «راهبرد معاصر»‌؛ اعضای گروه بریکس که شامل پنج اقتصاد بزرگ جهان نظیر چین، هند، روسیه، برزیل و آفریقای جنوبی است در تلاش هستند وابستگی خود را به دلار آمریکا کاهش دهند. 

 

در حال حاضر دلار آمریکا ارز ذخیره جهانی است و نزدیک به 70 درصد از معاملات بین المللی با این ارز انجام می‌شود که این موضوع سبب شده است آمریکا سیاست های مالی و پولی خود را به سایر کشورها تحمیل و با هر تصمیمی، اقتصاد جهانی را دچار تلاطم کند.

 

بیش از 42 درصد جمعیت جهان و 26 درصد تولید ناخالص جهانی متعلق به کشورهای عضو بریکس است

مسعود مستأجران، کارشناس دیپلماسی انرژی درباره اهمیت عضویت ایران در گروه بریکس و نقش آن در نظم نوین جهانی به «راهبرد معاصر» گفت: در فضای بین المللی و نظم بعد از جنگ جهانی دوم کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا به دنبال این بودند قیمومیت خود را به دنیا نشان دهند، همه سیاست‌گذاری های خود را بر این اساس پایه گذاری و آن را به سایر کشورها تحمیل می‌کردند. 

 

وی با بیان اینکه اتفاقات سالیان اخیر باعث شد کشورهای شرقی به فکر بیفتند و گروه های اقتصادی جدیدی در تقابل با نظام تک قطبی ایجاد کنند، افزود: سازمان همکاری‌های شانگهای نمونه ای از این مجموعه‌ها در برابر ناتو و سازمان های امنیتی غربی بود که به مرور کارکردهای اقتصادی بر آن غالب شد.

 

کارشناس دیپلماسی انرژی درباره فلسفه تشکیل بریکس عنوان کرد: بریکس نمونه ای از مجموعه‌هایی است که اقتصادهای بزرگ و در حال توسعه نظیر برزیل، روسیه و چین آن را به وجود آوردند تا با رهیافت موازنه نرم بازدارندگی مقابل قدرت‌های غربی ایجاد کنند. این کشورها برای گسترش آن «بریکس پلاس» به وجود آوردند تا کشورهای دیگر نیز از این ظرفیت بزرگ اقتصادی و تجاری بتوانند استفاده کنند.

 

مستأجران با تأکید بر ظرفیت‌های موجود کشورهای عضو بریکس گفت: بیش از 42 درصد جمعیت جهان و 26 درصد تولید ناخالص جهانی متعلق به کشورهای عضو بریکس است. قدرت های بزرگ شرقی مانند چین، روسیه و هند عضو این گروه هستند و می‌توان گفت، 43 درصد تولید نفت خام دنیا را کشورهای عضو این پیمان تولید می‌کنند. همچنین 35 درصد مصرف نفت خام جهان در این کشورهاست.

 

وی با بیان لزوم ارتقای سطح توسعه مراودات تجاری با بریکس افزود: 10 درصد نفت خام مجموعه بریکس به‌وسیله ایران تولید می‌شود و این خیلی مؤثر است که ما در چارچوب بریکس پلاس بتوانیم از ظرفیت موجود استفاده کنیم تا بازاریابی انجام دهیم. با پیمان بریکس ایران می‌تواند با فضاسازی‌ غربی ها برای انزوا مقابله و به نوعی تحریم ها را خنثی کند.

 

کارشناس دیپلماسی انرژی عنوان کرد: کشورهای عضو بریکس باید در ارز واحد و مشخص باهم به توافق دست یابند که مبادلات مالی در حوزه بریکس با ارز مرجع انجام شود. این اقدام مهمی در زمینه دلارزدایی در چارچوب نظم نوین جهانی است؛ برای همین آمریکا و دولت های غربی تمام تلاش خود را به‌کار می‌بندند از این اتفاق جلوگیری کنند. 

 

مستأجران با بیان اینکه بانک توسعه جدید یا همان بانک بریکس در برنامه‌ای سه ساله به دنبال حذف دلار از تجارت با اعضای این گروه است، گفت: تأسیس بانک بریکس یکی از عوامل مهم دلارزدایی است. هم اکنون بانک بریکس پیشنهاد وام به کشورهای در حال توسعه با ارز محلی را مطرح کرده است که بر این اساس تسویه دلاری کاملاً محدود می شود. 

 

کشورهای عضو بریکس باید در ارز واحد و مشخص باهم به توافق دست یابند که مبادلات مالی در حوزه بریکس با ارز مرجع انجام شود

وی افزود: این اقدام سبب افزایش فشار بر دلار می شود و تقاضا برای آن کاهش می‌یابد. اگر این برنامه سه ساله را اعضای این گروه به درستی پیش ببرند، برآورد می‌شود دلار آمریکا قدرت خود را در بازارهای جهانی از دست بدهد و ارزهای محلی مبنای مبادلات تجاری قرار بگیرند. در این شرایط به‌دلیل اینکه آمریکا ارزی برای جبران کسری بودجه خود ندارد، با فروپاشی اقتصادی مواجه می شود و شاهد بی‌ثباتی اقتصادی این کشور خواهیم بود.

 

مستأجران به بیان مزیت های دیگر بریکس برای کشورمان پرداخت و بیان کرد: بریکس ظرفیت خوبی در همه ابعاد اقتصادی برای ایران گشوده است، به طوری که در حوزه انرژی به ویژه گاز 36 درصد تولید گاز جهانی متعلق به بریکس است و 35 درصد از مصرف جهانی گاز نیز کشورهای عضو این پیمان دارند. همچنین 20 درصد تولید گاز اعضای بریکس متعلق به ایران است که زمینه خوبی برای صادرات و ارزآوری فراهم می‌کند. 

 

وی افزود: موضوع مهم برای ایران در حوزه صنعت  LNG است که اعضای این گروه دارای این فناوری هستند. دسترسی به فناوری گاز مایع طبیعی باعث می‌شود در مناطقی که به دلیل مشکلات حمل و نقل امکان لوله کشی مستقیم وجود ندارد، آن را به صورت مایع منتقل کنند. این موضوع درآمد ارزی سرشاری نصیب کشور می‌کند.

 

کارشناس دیپلماسی انرژی عنوان کرد: در شرایط کنونی نزدیک به 50 درصد صادرات کشور به کشورهای بریکس و اعضای جدید آن بوده است. طبق آمار گمرک، در پنج ماه نخست سال جاری کشورمان 9 میلیارد دلار صادرات داشته که حدود 8 میلیارد آن به سه کشور چین، امارات و هند بوده است. همه این اعداد از افزایش رشد مبادلات تجاری با ایران خبر می‌دهد. 

 

ارسال نظر