به گزارش «راهبرد معاصر»؛ حدود چهار هفته از عملیات موفقیتآمیز «طوفان الاقصی» که بهوسیله جنبش حماس علیه رژیم صهیونیستی و شهرکهای این رژیم در مجاورت با نوار غزه انجام گرفت، میگذرد؛ عملیاتی که بسیاری از آن به مثابه ضربه جدی به دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی یاد میکنند.
تلآویو پس از وقوع عملیات با هدف اعاده حیثیت و اعتبار خود کارزار نظامی گستردهای را علیه نوار غزه به راه انداخت. گرچه حمله گسترده رژیم صهیونیستی به نوار غزه خسارتهای جانی و مادی بسیاری برجای گذاشته است، اما تلآویو برای نخستین بار در ابعاد مختلف متحمل خسارتهای گسترده و گوناگونی شد.
تنها در بیست و ششمین روز جنگ در نوار غزه ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد، 9 سرباز خود را در درگیری با گروههای مقاومت فلسطینی در شمال نوار غزه از دست داده است
برخلاف جنگهای قبلی، جنگ کنونی خسارتهای قابل توجهی به رژیم صهیونیستی وارد کرده است و یکی از مرگبارترین حملات علیه این رژیم به شمار میرود. مبارزان حماس در چند نقطه از حصارهای مرزی به داخل اراضی اشغالی نفوذ کردند، به روستاها یورش بردند و علاوه به هلاکت رساندن شمار زیادی از صهیونیستها، شماری از آنها را به اسارت گرفتند.
تلویزیون رژیم صهیونیستی در بیست و سومین روز عملیات «طوفان الاقصی» از افزایش شمار کشتههای اشغالگران به بیش از یکهزار و 538 نفر خبر داد. براساس آماری که در سایت ارتش رژیم صهیونیستی اعلام شده، شمار کشته شدگان از افسران و سربازان صهیونیست به 317 نفر رسیده است. رسانههای عبری زبان نیز اعلام کردند، تاکنون بیش از 3 هزار و 500 نفر دیگر زخمی شدند که صدها نفرشان وضعیت وخیمی دارند.
با گذشت زمان آمار کشته شدگان صهیونیست به مراتب بیشتر میشود و انتظار میرود با گسترش حمله زمینی به غزه این آمار مضاعف شود. به عنوان نمونه، تنها در بیست و ششمین روز جنگ در نوار غزه ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد، 9 سرباز خود را در درگیری با گروههای مقاومت فلسطینی در شمال نوار غزه از دست داده است.
اقتصاد رژیم صهیونیستی قبل از عملیات «طوفان الاقصی» و اوجگیری دور تازه جنگ و درگیریها میان این رژیم و حماس با چالشهای جدی مواجه بود. با وجود این، دور تازه درگیریها پس از عملیات «طوفان الاقصی» بحران عمیق دیگری به مجموعه بحرانهای پیشین اقتصاد رژیم صهیونیستی افزوده و تاکنون خسارتهای زیادی بر اقتصاد بحرانی رژیم صهیونیستی تحمیل کرده است.
از آنجا که جنگهای طولانی بیش از همه بر عرصه نظامی و اقتصادی تأثیر میگذارند، درگیر شدن رژیم صهیونیستی در غزه آسیبهای جدی به اقتصاد این رژیم وارد کرده است. این خسارتها به چهار حوزه هزینه مستقیم نبرد، پرداخت غرامت خسارت مالی، کمک مالی به خانوادهها و مشاغل و از بین رفتن درآمدها به دلیل آسیب به فعالیت اقتصادی قابل تقسیم است.
درخصوص خسارتهای جنگ، بانک صهیونیستی «هاپوعلیم» در گزارشی اعلام کرد، هزینه جنگ جاری در غزه طبق دادههای اولیه کمتر از 7 میلیارد دلار نخواهد بود و در صورت شروع درگیری زمینی به حدود 1.5 درصد از تولید ناخالص داخلی رژیم صهیونیستی خواهد رسید. الکس زابینسکی، اقتصاددان ارشد شرکت سرمایهگذاری میتاو نیز معتقد است، خسارت جنگ به بیش از 18 میلیارد دلار خواهد رسید که حدود 3.5 درصد از تولید ناخالص داخلی اقتصاد رژیم صهیونیستی را تشکیل میدهد.
طبق برآوردهای روزنامه اقتصادی کالکالیست، تا پایان سال جاری میلادی کسری بودجه کابینه رژیم صهیونیستی به دلیل جنگ غزه به چهار درصد تولید ناخالص داخلی جهش خواهد کرد، در حالی که کسری بودجه قبل از جنگ حدود 1.5 درصد بود. این کسری در سال 2024 میلادی نیز در بودجه عمومی رژیم صهیونیستی ظاهر خواهد شد.
گاد لئور، خبرنگار امور اقتصادی روزنامه عبری زبان یدیعوت آحارونت نیز برآوردهای مشابهی دارد و معتقد است، جنگ غزه با اقتصاد رژیم صهیونیستی در سال 2024 میلادی همراه خواهد بود و همچنین پیامدهای منفی بر بودجه عمومی کابینه این رژیم خواهد داشت که در کاهش خدمات برای شهروندان مانند آموزش، بهداشت و رفاه اجتماعی نمود خواهد داشت.
صنعت گردشگری رژیم صهیونیستی در این روزها وضعیت خوبی ندارد. تا پیش از عملیات «طوفان الاقصی» میدان اصلی و خیابانهای کلیسای «مهد» در شهر بیت لحم فلسطین مملو از گردشگر بود، اما پس از حمله حماس به سرزمینهای اشغالی خالی از گردشگر شده است. این وضعیت در سایر بخشها و مناطق نیز اینگونه است.
برخی تور لیدرهای صهیونیستی اعلام کردند، از زمان شروع جنگ صنعت تجارت و گردشگری کاملاً از بین رفته است و حتی جادهها بسته شدهاند. در سراسر فلسطین اشغالی هتلها خالی شدهاند، دستکم 6 شرکت توریستی سفرهای خود را به مقاصدی مانند بیتالمقدس و تلآویو و دو کارگزار تا سال آینده سفرهای خود را به سرزمینهای اشغال شده متوقف کردند.
جنگ غزه با اقتصاد رژیم صهیونیستی در سال 2024 میلادی همراه خواهد بود و همچنین پیامدهای منفی بر بودجه عمومی کابینه این رژیم خواهد داشت
مجموعه هتلهای اینترکنتیننتال آمریکا که در سرزمینهای اشغالی نیز شعبه دارد اعلام کرد، دو هتلشان در رژیم صهیونیستی به طور موقت تعطیل شدهاند. پذیرش برخی مهمانهای هتلها نیز لغو یا به اواخر سال میلادی منتقل شده است. دولت آمریکا به مسافران پیشنهاد کرد، برای سفر به سرزمینهای اشغالی و کرانه باختری در سفرشان بازنگری کنند. انگلیس نیز توصیه میکند از سفر به سرزمینهای اشغالی به جز موارد ضروری خودداری شود.
بخش گردشگری و هوانوردی رژیم صهیونیستی نیز از تبعات جنگ در امان نمانده است. پس از بمباران فرودگاه بنگوریون در تلآویو بهوسیله گروههای مقاومت، پروازها به طور چشمگیری کاهش یافته است و بیشتر خطوط هوایی آمریکایی و کانادایی به همراه شرکتهای اروپایی خدمات خود را بهویژه پس از هشدار سازمان هوانوردی فدرال به دلیل ادامه جنگ به حالت تعلیق درآوردند. تداوم این وضعیت موجب زیانهای مورد انتظار در بخش گردشگری رژیم صهیونیستی است که درآمد آن به حدود 3.4 میلیارد دلار در سال 2022 میلادی رسیده بود.
در یک ماه گذشته رژیم صهیونیستی متحمل هزینههای زیادی شده است. گرچه بزالل اسموتریچ، وزیر خزانهداری رژیم صهیونیستی گفته هزینه روزانه مستقیم جنگ علیه غزه برای تلآویو حدود 246 میلیون دلار است، اما حملات شدید راکتی از فلسطین، اقتصاد رژیم صهیونیستی را فلج کرد، زیرا در زمان جنگ هزینه عملیات گنبد آهنین به سرعت افزایش مییابد.
هر موشک حدود 40 هزار دلار هزینه دارد، بنابراین مهار صدها راکت ورودی هزینه زیادی به بار میآورد. این در حالی است که جروزالم پست اعتراف میکند هزینه بسیار سنگینی برای رهگیری هر موشک محلی که فلسطینیان شلیک می کنند، پرداخت میشود که این هزینه بالغ بر 50 تا 100 هزار دلار است.
علاوه بر این، گروههای مقاومت در کمتر از یک ماه گذشته بسیاری از جنگافزارهای رژیم صهیونیستی را منهدم کردهاند. به عنوان نمونه، گردانهای عزالدین قسام موفق شدند یک فروند بالگرد متعلق به ارتش رژیم صهیونیستی را در اردوگاه پناهجویان بوریج واقع در نوار غزه با موشک «سام-7» هدف قرار دهند. گردانهای قسام همچنین اعلام کردند، نیروهایشان دو تانک متعلق به ارتش رژیم صهیونیستی را که وارد شمال نوار غزه شده بودند، هدف قرار دادند.
سه شنبه نیز ابوعبیده، سخنگوی جنبش حماس گفت، درگیریهای مستقیم و شدیدی میان نیروهای مقاومت و رژیم صهیونیستی بهوجود آمده است، مجاهدان با اشغالگران وارد درگیری شدند و 22 جنگافزار تاکنون با راکتهای یاسین 105 و بمبهایی که در این نبرد بهکار گرفته شده، منهدم شدند.
یکی از اصلیترین پیامدهای جنگ کنونی فرار حجم قابل توجهی از سرمایههای داخلی و خارجی از رژیم صهیونیستی است. تجارت خارجی برای رژیم صهیونیستی بسیار اهمیت دارد و انتظار میرود این بخش بزرگترین خسارت را از نظر وقفه فعالیتهای اقتصادی متحمل شود.
بیشتر شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا ازجمله مایکروسافت، گوگل و اپل دارای دفاتر تولید یا تحقیق و توسعه قابل توجهی در سرزمینهای اشغالی هستند. به عنوان نمونه، شرکت اینتل قصد داشت 25 میلیارد دلار برای ساخت یک مرکز تولید تراشه الکترونیکی که تنها 30 دقیقه از مرز با نوار غزه فاصله داشت، سرمایهگذاری کند، اما به دلیل درگیریها از این برنامه منصرف شد.
شرکت «انویدیا»، بزرگترین سازنده تراشههای مورد استفاده در هوش مصنوعی و گرافیک رایانهای جهان نیز اعلام کرد، نشست هوش مصنوعی را که قرار بود در تلآویو برگزار شود، لغو کرده است. همچنین شرکتهای عمده فروش H&M و ZARA فروشگاههای خود را در رژیم صهیونیستی تعطیل کردهاند.
در رابطه با سرمایهگذاران خارجی، گزارشهای مختلفی منتشر شده است، برای نمونه مذاکرات شرکتهای نفتی غربی با تلآویو برای توسعه میدانهای نفتی تحت تصرف این رژیم در آبهای دریای مدیترانه تعلیق شده است. در این راستا بسیاری از فعالان تجاری از اقصی نقاط جهان که در رژیم صهیونیستی فعال بودهاند، به دلایل امنیتی اقدام به ترک این رژیم کردهاند و بعید است به این زودیها به فکر بازگشت به اراضی اشغالی باشند.
در کنار فرار سرمایههای خارجی، سرمایههای داخلی نیز گرایش به خروج از رژیم صهیونیستی دارند. طبق آمارهای مختلف به ویژه از سوی آژانسهای مهاجرتی اروپایی در اراضی اشغالی، میزان مهاجرت شهروندان صهیونیست به خارج افزایش قابل توجهی یافته است.
از دیگر تبعات جنگ در غزه برای رژیم صهیونیستی میتوان آواره شدن صهیونیستها را بیان کرد. روزنامه تایمز چاپ رژیم صهیونیستی گزارش کرد، حدود 200 هزار صهیونیست به دلیل وخامت اوضاع در مرزهای شمالی و جنوبی مجبور به جابجایی و ترک محل سکونت خود شدهاند. حدود نیمی از 200 هزار نفر دستور تخلیه 105 محله در نزدیکی مرزهای غزه و لبنان در جنوب و شمال داشتند، در حالی که نیمی از آنها به میل خود و با توجه به ناامن شدن منطقه محل سکونت خود را ترک کردند.
در این زمینه آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی و عضو کنست (مجلس رژیم صهیونیستی) در سخنانی گفت، این رژیم اکنون با موج بزرگی از آوارگان صهیونیست مواجه است که هرگز نمیتوانند به مناطق زندگی خود برگردند.
لیبرمن افزود، دست کم 200 هزار شهرکنشین صهیونیست که در جریان جنگ آواره شدهاند، هرگز نخواهند توانست به شهرکهای خود برگردند.
شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز گزارش کرد، در حال حاضر دست کم 60 هزار شهرکنشین از منطقه شمالی آواره شدهاند و حتی اگر جنگ پایان یابد، آنها برای بازگشت به منازلشان عجله ندارند. همچنین شمار زیادی از شهرکنشینان صهیونیست با ابراز نگرانی درباره تشدید حملات موشکی حزبالله در جبهه شمالی فلسطین اشغالی اعلام کردند، حاضر نیستند به شهرکهای شمالی برگردند.
مهاجرت به فلسطین اشغالی سنگ بنای اندیشه صهیونیسم و جنبش ملی یهود بوده و عمده عامل حفظ بقای رژیم صهیونیستی باقی ماندن جمعیت یهود در منطقه است. از همینرو رژیم اشغالگر قدس در سالهای اخیر تلاش كرده است علاوه بر حفظ جمعیت موجود، یهودیان سایر مناطق جهان را نیز با ترغیب و اغواء به فلسطین اشغالی بكشاند.
از آنجایی که بحران امنیت از عوامل اساسی افزایش مهاجرت معکوس در رژیم صهیونیستی به شمار میرود؛ میتوان گفت، مهمترین دستاورد جنگ فعلی، از بین رفتن امنیت برای ساكنان مناطق اشغالی است. اکنون بسیاری از یهودیان ساکن رژیم صهیونیستی در حالتی از اضطراب و ناآرامی به سر میبرند.
مقامهای رژیم صهیونیستی با نصب سپر دفاعی موشکی قصد داشتند این رژیم را برای صهیونیستها امنترین سرزمین جلوه دهند، ولی با ناکام ماندن این پروژه و اصابت موشکهای حماس به شهرکهای صهیونیستنشین موج مهاجرت معکوس از رژیم صهیونیستی با شدت بیشتری ادامه یافت.
اکنون طیفهای قابل ملاحظهای از صهیونیستها اراضی اشغالی را مکانی امن برای ادامه زندگی نمیبینند و به نحوی به دنبال به دست آوردن ویزای کشوری دیگر هستند؛ عاملی که سبب شده است صفهای طولانی از شهروندان صهیونیست در برابر سفارتخانههای خارجی در تلآویو شکل بگیرد.
چهار هفته گذشته راهپیماییهای وسیع ضد صهیونیستی در دفاع از مردم مظلوم فلسطین در سراسر کشورهای جهان حتی در لندن، پاریس، نیویورک و واشنگتن برگزار شد. علاوه بر این، پس از چندین بار شکست تلاش کشورهای مختلف برای تصویب قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره توقف حملات رژیم صهیونیستی به غزه و برقراری آتشبس، بالاخره روز جمعه مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیش نویس قطعنامه برای توقف خشونت در نوار غزه را تصویب کرد.
گرچه قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد الزامآور نیست، اما میزان آرای مثبت کشورها در این قطعنامه میتواند بر روابط اعضای سازمان ملل متحد با طرف مخاصمه تأثیر منفی بگذارد. تصویب قطعنامه با 120 رأی مثبت علیه جنایتهای رژیم صهیونیستی تاکنون بیسابقه بوده است و نشان میدهد این رژیم بیش از پیش در نظام بینالمللی منزوی شده است.
در دهههای گذشته انزجار و نفرت از رژیم صهیونیستی تنها به کشورهای اسلامی و حامی ملت فلسطین محدود میشد، اما قطعنامه اخیر نشان داد روند همبستگی با فلسطینیان و گرایش به انتقاد از صهیونیستها گسترش یافته است و کشورهایی که پیش تر به مواضع مماشاتجویانه خود در قبال رژیم صهیونیستی معروف بودند، تغییر موضع دادهاند و در جبهه حمایت از فلسطینیان قرار گرفتهاند که رویدادهای اخیر و رأیگیری در مجمع عمومی نشان دهنده این واقعیت است.