به گزارش «راهبرد معاصر»؛ 15 ماه جنگ نامتقارن و ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه در نهایت با میانجیگری قطر به آتشبس میان دو طرف جنگ منجر شد. این جنگ که بعد از عملیات برقآسا و موفقیتآمیز «طوفان الاقصی» توسط جنبش حماس علیه رژیم صهیونیستی و شهرکهای این رژیم در مجاورت با نوار غزه انجام گرفت، طولانیترین و سختترین جنگ در تاریخ رژیم صهیونیستی به شمار میرود. گرچه جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه، خسارتهای جانی و مادی بسیاری برجای گذاشته، اما تلآویو برای نخستین بار در ابعاد مختلف متحمل خسارتهای گسترده و گوناگونی شده است.
از آنجا که جنگهای طولانی بیش از همه بر عرصه نظامی و اقتصادی تأثیر خود را میگذارند، درگیر شدن رژیم صهیونیستی در غزه هم آسیبهای جدی را به اقتصاد این رژیم وارد کرده است
برخلاف جنگهای قبلی، جنگ کنونی خسارتهای قابل توجهی به رژیم صهیونیستی وارد کرده است. در حقیقت این جنگ، مرگبارترین حملات علیه رژیم صهیونیستی در پنج دهه گذشته به شمار میرود. براساس جدیدترین آمار تعداد تلفات رژیم صهیونیستی در جنگ 15 ماهه حدود 2 هزار کشته بوده است. ارتش رژیم صهیونیستی اعتراف کرده است از آغاز جنگ غزه، 891 افسر و سرباز از نیروهایش کشته شدهاند. این ارتش این تعداد کشته را بالاترین رقم از زمان جنگ «یوم کیپور» یا «جنگ رمضان» که در اکتبر 1973 انجام شد، اعلام کرد.
ارتش رژیم صهیونیستی بیان کرد طی 10 سال گذشته از جمله جنگ سال 2014، تنها 152 افسر و سرباز کشته شدهاند. همچنین این جنگ بیش از 140 هزار نفر مجروح برای صهیونیستها به دنبال داشته است. اخیرا نیز رادیو ارتش رژیم صهیونیستی از خودکشی 28 نظامی این رژیم از آغاز جنگ علیه غزه در هفتم اکتبر سال 2023 خبر داد. بنابر اعلام رادیو ارتش رژیم صهیونیستی این بیشترین آمار خودکشی در میان نظامیان این رژیم طی 13 سال گذشته به شمار میآید.
جنگ غزه تاکنون خسارتهای زیادی را بر اقتصاد بحرانی رژیم صهیونیستی تحمیل کرده است. از آنجا که جنگهای طولانی بیش از همه بر عرصه نظامی و اقتصادی تأثیر خود را میگذارند، درگیر شدن رژیم صهیونیستی در غزه هم آسیبهای جدی را به اقتصاد این رژیم وارد کرده است. این خسارات به چهار حوزه هزینه مستقیم نبرد، پرداخت غرامت خسارت مالی، کمک مالی به خانوادهها و مشاغل و از بین رفتن درآمدهای دولتی به دلیل آسیب به فعالیت اقتصادی قابل تقسیم است.
جنگ غزه به اقتصاد تلآویو خسارتی بالغ بر 67.3 میلیارد دلار وارد کرده است. برخی گزارشها حتی این رقم را تا 120 میلیارد دلار تخمین میزنند. کسری بودجه این رژیم نیز به 8.1 درصد رسیده که معادل 41.8 میلیارد دلاراست. این کسری به دلیل افزایش هزینههای نظامی و کاهش درآمدها ناشی از جنگ ایجاد شده است. تعطیلی کسب و کارها و آسیب به بخشهای مختلف اقتصادی از جمله پیامدهای مستقیم جنگ هستند. همچنین بسیاری از شرکتها ورشکسته شدهاند و اقتصاد رژیم صهیونیستی با بحران جدی مواجه است.
تا پیش از عملیات «طوفان الاقصی» صعنت توریسم درآمد عمدهای برای تلآویو به شمار میرفت به طوری که این درآمد به بالای 8 میلیارد دلار میرسید. رژیم صهیونیستی پس از پایان همهگیری کرونا، کمپینهایی را برای تشویق به گردشگری راه انداخته بود. اما بخش صنعت گردشگری رژیم صهیونیستی از یک سال گذشته وضعیت خوبی ندارد. تا پیش از عملیات «طوفان الاقصی»، میدان اصلی و خیابانهای کلیسای «مهد» در شهر بیت لحم فلسطین، مملو از گردشگر بود اما پس از حمله حماس به سرزمینهای اشغالی، خالی از گردشگر شده است.
این وضعیت در سایر بخشها و مناطق نیز اینگونه است. در سراسر فلسطین اشغالی، هتلها خالی شدهاند و شرکتهای توریستی، سفرهای خود را به مقاصدی مانند بیتالمقدس و تلآویو متوقف کردند. از سوی دیگر، بخش هوانوردی رژیم صهیونیستی نیز از تبعات این جنگ در امان نمانده است. پس از بمباران فرودگاه بنگوریون در تلآویو توسط گروههای مقاومت، پروازها در آنجا به طور چشمگیری کاهش یافته است و اکثر خطوط هوایی پس از هشدار سازمان هوانوردی فدرال به دلیل ادامه جنگ به حالت تعلیق درآوردند.
تا پیش از عملیات «طوفان الاقصی» صعنت توریسم درآمد عمدهای برای تلآویو به شمار میرفت به طوری که این درآمد به بالای 8 میلیارد دلار میرسید
دفتر آمار رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد که تنها 89 هزار گردشگر در سال 2023 از رژیم صهیونیستی بازدید کردند که اکثر آنها پیش از هفتم اکتبر و آغاز عملیات «طوفان الاقصی» وارد رژیم صهیونیستی شده بودند. این رقم نشان دهنده حجم خسارت عملیات «طوفان الاقصی» و پیامدهای آن بر رژیم صهیونیستی است.
براساس گزارش یک سایت پیگیری پروازها، از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی و حماس، پروازها از و به فرودگاه بن گوریون تل آویو به میزان 80 درصد کاهش یافت. گزارش مذکور اشاره دارد که میانگین پروازها در زمان جنگ صد پرواز در روز است در حالی که پیش از جنگ 500 پرواز در روز بود.
یکی از اصلیترین پیامدهای جنگ کنونی، فرار حجم قابل توجهی از سرمایههای داخلی و خارجی از رژیم صهیونیستی است. تجارت خارجی برای رژیم صهیونیستی بسیار اهمیت دارد و انتظار میرود که این بخش بزرگترین خسارت را از نظر وقفه فعالیتهای اقتصادی متحمل شود. اکثر شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا از جمله مایکروسافت، گوگل و اپل، دارای دفاتر تولید یا تحقیق و توسعه قابل توجهی در سرزمینهای اشغالی هستند. به عنوان مثال، شرکت «اینتل» قصد داشت 25 میلیارد دلار برای ساخت یک مرکز تولید تراشه الکترونیکی که تنها 30 دقیقه از مرز با نوار غزه فاصله داشت، سرمایهگذاری کند اما به خاطر جنگ از این برنامه منصرف شده است.
در رابطه با سرمایهگذاران خارجی، گزارشهای مختلفی منتشر شده است برای مثال مذاکرات شرکتهای نفتی غربی با تلآویو جهت توسعه میدانهای نفتی تحت تصرف این رژیم در آبهای دریای مدیترانه، تعلیق شده است. در این راستا، بسیاری از فعالان تجاری از اقصی نقاط جهان که در رژیم صهیونیستی فعال بودهاند نیز به دلایل امنیتی، اقدام به ترک این رژیم کردهاند و بعید است که به این زودیها به فکر بازگشت به اراضی اشغالی باشند.
در کنار فرار سرمایههای خارجی، سرمایههای داخلی نیز گرایش به خروج از رژیم صهیونیستی دارند. براساس آمارهای مختلف به ویژه از سوی آژانسهای مهاجرتی اروپایی در اراضی اشغالی، میزان مهاجرت شهروندان اسرائیلی به خارج افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.
از دیگر پیامدهای جنگ 15 ماهه غزه، افزایش تنشهای سیاسی در رژیم صهیونیستی بوده است. در همین راستا، در روزهای اخیر سه وزیر کابینه رژیم صهیونیستی وابسته به جناح تندرو در اعتراض به اجرایی شدن توافق آتش در غزه از سمت خود کناره گیری کردند. حزب عوتسما یهودیت، که ریاست آن را ایتامار بن غفیر وزیر امنیت رژیم صهیونیستی وابسته به جناح راست افراطی بر عهده دارد، اعلام کرد، رئیس حزب و دو وزیر دیگر از اعضای حزب از کابینه بنیامین نتانیاهو به دلیل توافق آتشبس در نوار غزه استعفا کردهاند.
ایتامار بن غفیر، وزیر امنیت ملی رژیم صهیونیستی، پیشتر تهدید کرده بود در صورت پذیرش توافق آتشبس در نوار غزه از دولت نتانیاهو خارج خواهد شد. پیشتر نیز یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی در یک سخنرانی از نمایندگی کنست استعفا کرد و گفت به عنوان عضو حزب لیکود که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم رهبری آن را بر عهده دارد، باقی خواهد ماند.
گالانت برکناری خود از وزارت جنگ در نوامبر گذشته را به موضعش در خصوص سربازی ارتدکسها مرتبط دانست و گفت که جانشینش، یسرائیل کاتس، و نتانیاهو در حال تلاش برای معاف کردن ارتدکسها از خدمت سربازی هستند و وی با این کار مخالف است. شایان ذکر است در بیست و یکم ماه نوامبر سال گذشته، دیوان کیفری بینالمللی، حکم بازداشت این دو تن را به اتهام ارتکاب جنایتهای جنگی در غزه صادر کرد.
مهاجرت به فلسطین اشغالی سنگ بنای اندیشه صهیونیسم و جنبش یهود بوده و عمده عامل حفظ بقای رژیم صهیونیستی، باقی ماندن جمعیت یهود در منطقه است. از همینرو، رژیم اشغالگر طی سالهای اخیر تلاش كرده علاوه بر حفظ جمعیت موجود، یهودیان سایر مناطق جهان را نیز با ترغیب و اغواء به فلسطین اشغالی بكشاند. از آنجایی که بحران امنیت از عوامل اساسی افزایش مهاجرت معکوس در رژیم صهیونیستی به شمار میرود؛ بنابراین میتوان گفت که مهمترین دستاورد جنگ فعلی، از بین رفتن امنیت برای ساكنان مناطق اشغالی میباشد.
پس از آغاز جنگ غزه در هفتم اکتبر گذشته طی سه مرحله تمایل شهرکنشینان به مهاجرت افزایش یافته است. شرکت «اسکوبر» اخیرا اقدام به برگزاری یک نظرسنجی در رابطه با تمایل به مهاجرت به خارج از اراضی اشغالی کرده که نتایج آن حاکی از افزایش 2.5 برابری تمایل صهیونیستها به مهاجرت است.
طبق اعلام ارتش رژیم صهیونیستی، از آغاز جنگ علیه غزه 500 هزار شهرکنشین صهیونیست اراضی اشغالی را ترک کردند. این در حالی است که شهر سدیروت نیز که 20 هزار نفر جمعیت دارد، به طور کامل و شهرکهای نزدیک به مرز با لبنان هم تخلیه شده است. همچنین براساس اطلاعات دفتر مرکزی آمار رژیم صهیونیستی، 78.6 هزار یهودی به دلیل فرار از جنگ و خدمت سربازی در سال 2024، فلسطین اشغالی را ترک کردهاند که اکثریت قریب به اتفاق آنها افراد کمتر از سن 49 سال بودهاند. این میزان مهاجرت معکوس، نشان از افزایش شدید این پدیده در مقایسه با سالهای گذشته است، که در آن تراز مهاجرت منفی به شکل کمتری ثبت میشد.
به طور کلی با ادامه تنشها به ویژه استمرار حملات موشکی انصارالله یمن، رژیم صهیونیستی با چالشهای امنیتی بیشتری روبرو خواهد شد که ممکن است به افزایش هزینههای نظامی و دفاعی منجر گردد. کارشناسان هشدار میدهند اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد، ممکن است خسارات بیشتری متوجه تلآویو شود. این پیامدها نشان میدهد که جنگ غزه نه تنها بر وضعیت اقتصادی رژیم صهیونیستی تأثیر گذاشته بلکه در آینده تبعات سیاسی، اجتماعی و امنیتی عمیقی برای آن به دنبال خواهد داشت.