آشوب در شام/ چرایی شکل گیری فتنه در حلب-راهبرد معاصر
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

آشوب در شام/ چرایی شکل گیری فتنه در حلب

حلب در مسیر حمل‌ونقل قرار دارد و این موضوع سبب نقش بین‌المللی این شهر در سوریه شده است. در جنگ داخلی سوریه، حلب شاهد نبردهای گستره میان طرف‌های جنگ بود و در همان زمان میزان اهمیت از نظر موقعیت جغرافیایی، نقش اقتصادی و نظامی برای بازیگران داخلی و خارجی مشخص شد.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۴ - ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - 2024 December 01
کد خبر: ۲۶۴۵۳۶

آشوب در شام/ چرایی شکل گیری فتنه در حلب

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ چندی پیش اخباری از ورود گروه‌های تروریستی تحریر الشام به اطراف شهر حلب در رسانه‌ها مخابره شد و این در حالی است که تنها چند ساعت از خبر برقراری آتش‌بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی می‌گذشت و حتی روزهای قبل از آن نشانه‌هایی از درگیری در سوریه به این گسترده دیده نمی‌شد. شورشیان ابتدا از غرب حلب و شرق ادلب اقدام به پیشروی و رفته رفته به سمت مناطق جنوبی حرکت کردند. 
 

ایجاد ناآرامی و اخلال در اداره حلب، به دلیل نقش اقتصادی و امنیتی آن، وضعیت دمشق را به عنوان پایتخت سیاسی سوریه با مشکلات فراوانی مواجه می‌کند


شهر حلب به دلیل آنکه از مقاومت قابل توجهی برخوردار نبود، با سرعت بالایی زیر نفوذ تروریست‌ها قرار گرفت؛ به گونه‌ای که تروریست‌ها به تازگی تصاویری از حضورشان در میدان‌های شهر منتشر کردند. در ساعات اخیر، شهر نبل و الزهراء در حومه حلب به دست نیروهای تحریر الشام درآمد. تسلط تروریست‌ها به حدی است که دسترسی کامل به زندان طارق بن زیاد پیدا و زندانیان آن را آزاد کردند.
 
اشغال شهر حلب از چند جهت دارای اهمیت ویژه‌ای برای تروریست هاست:

 

نخست، آنکه حلب بزرگترین شهر سوریه و یکی از کلیدی‌ترین مراکز تجاری و صنعتی این کشور به شمار می‌رود. 

دوم، آنکه تعدادی از تأسیسات نظامی سوریه ازجمله پایگاه هلی‌برد تفتناز، پایگاه هوایی الجراح و نیرب و پایگاه 111 ارتش سوریه در این حوزه قرار دارند. 

سوم، اینکه حلب در مسیر حمل‌ونقل قرار دارد و این موضوع سبب نقش بین‌المللی این شهر در سوریه شده است. در جنگ داخلی سوریه، حلب شاهد نبردهای گستره میان طرف های جنگ بود و در همان زمان میزان اهمیت از نظر موقعیت جغرافیایی، نقش اقتصادی و نظامی برای بازیگران داخلی و خارجی مشخص شد. 

چهارم، اینکه حلب به عنوان دژی در برابر دمشق شناخته می‌شود، زیرا ایجاد ناآرامی و اخلال در اداره حلب، به دلیل نقش اقتصادی و امنیتی آن، وضعیت دمشق را به عنوان پایتخت سیاسی سوریه با مشکلات فراوانی مواجه می‌کند. 
 
با توجه به سرعت پیشروی گروه تروریستی تحریرالشام در درون شهر حلب و نیز انتخاب زمانی خاص بعد از پایان درگیری در لبنان، میزان هماهنگی تعدادی از بازیگران در منطقه بیشتر آشکار می‌شود. به گفته فرماندهی کل ارتش سوریه، گروه موسوم به جبهه النصره با حمایت هزاران تروریست خارجی، به سلاح‌های سنگین از جمله پهپاد مجهز شده است.
 
در بعضی از اخبار منتشر شده علاوه بر نام تحریر الشام، اسامی برخی معارضان سوری زیر نظر و حمایت ترکیه به گوش می‌رسد. شهر حلب به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی دارای اهمیت ویژه‌ای برای دولت ترکیه است و به دست آوردن کنترل حلب می‌تواند منافع بلند مدت ترکیه را نیز حفظ کند.
 
به دلیل هم مرز بودن دو کشور سوریه و ترکیه، آنان موضوعات پیچیده و حل نشده بسیار زیادی با یکدیگر دارند. به عنوان نمونه موضوع پناهجویان مستقر در ترکیه و بحران کردها ازجمله مواردی است که نیاز آنکارا برای پایان دادن به مناقشات را به وسیله به کار بردن اهرم فشار بر دست نمایان می‌کند. با وجود این، به دنبال پیشروی تروریست‌ها، هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه در نشستی مدعی شد« ترکیه در اتفاق پیش رو نقشی نداشته، اما در صورت کوچ اجباری کُردها تدابیری اتحاذ شده است.
 
با اوج‌گیری نفوذ تحریرالشام در شهر حلب، ارتش سوریه با همکاری نیروی هوایی روسیه حملاتی علیه آنان در شمال حلب و مناطقی در جنوب ادلب انجام دادند. نیروی هوایی روسیه با هدف قرار دادن تروریست‌ها به دنبال ضربه زدن به آنان و عقب راندنشان از شهر حلب بود. در همین رابطه سخنگوی وزارت دفاع سوریه گفت: نیروی هوایی روسیه در حال حملات موشکی به سمت تجهیزات، نیروی انسانی، نقاط کنترل، انبارها و مواضع توپخانه معارضان سوری است.
 

با اوج‌گیری نفوذ تحریرالشام در شهر حلب، ارتش سوریه با همکاری نیروی هوایی روسیه حملاتی علیه آنان در شمال حلب و مناطقی در جنوب ادلب انجام دادند


به دنبال این حملات، تلفات انسانی حدود 200 نفر از اعضای شبه نظامی گزارش شده است که حتی در برخی آمار همچون مرکز هماهنگی روسیه، تعداد کشته شدگان حدود 600 نفر در دو روز گذشته اعلام می‌شود. علاوه بر این، خبرنگار اسپوتنیک در حلب گزارش کرد: سرویس‌های امنیتی سوریه گروهی از شورشیان را که به یکی از محله‌های غربی شهر حلب نفوذ کرده بودند، بازداشت کردند.

 
بهره سخن

از آخرین درگیری‌های گسترده در شهر حلب حدود پنج سال می‌گذارد و از آن زمان تا قبل از حمله تروریست های تحریرالشام، شهر در آرامش نسبی به سر می‌برد. حمله غافلگیر کننده تحریرالشام زنگ خطر وضعیت متزلزل سوریه را به صدا درآورد. سرعت پیشروی آنان به حدی بود که ابتدا قسمت‌های مجاور شهر حلب به تصرف شورشیان درآمد و سپس اخباری از تصرف کامل شهر گزارش شد. 
 
با وجود این، ارتش سوریه به کمک متحدانش حملاتی را علیه تروریست ها و برهم زنندگان نظم موجود انجام دادند. در همین رابطه ارتش سوریه اعلام کرد، نیروهای سوریه تا زمان بازپس‌گیری کامل شهر حلب و اطراف آن دست از مقاومت برنمی‌دارند و اجازه برقراری پایگاه از سوی شورشیان را به وسیله حملات خود نخواهند داد. 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار