به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در روزهای اخیر تروریستهای تکفیری تحریرالشام با حمایت های گسترده خارجی به این سوریه حمله کردند و توانستند مناطق و شهرهای راهبردی سوریه را اشغال کنند. هرچند منابع خبری ویدئوهایی منتشر کردند که نشان میدهد شماری از مردم دمشق، در حمایت از دولت سوریه و بشار اسد، رئیسجمهور این کشور به خیابانها آمدند، ارتش سوریه حضور خود را در طول جبهه حمص تثبیت و اعلام کرد، آنچه درباره درگیری در این منطقه گفته میشود، واقعیت ندارد، ولی گزارش های مختلف از اشغال کامل شهر حلب، استان ادلب و شهر حماه حکایت داشت. در این راستا، تروریست ها شهر حمص را نیز اشغال کردند و از این رهگذر جدای از اینکه استان های لاذقیه و طرطوس را در محاصره قرار دادند، دمشق به عنوان پایتخت سوریه را نیز زیر آتش حملات خود گرفتند. البته که ارتش سوریه و متحدانش نیز با استفاده از اهرمهای مختلف سعی در مقاومت در برابر متجاوزان داشتند.
با وجود روایت های منابع رسمی، تحولات میدانی نشان دهنده سقوط قریب الوقوع نظام بشار اسد بود. بامداد امروز (یکشنبه) نخستوزیر سوریه بعد از اعلام سقوط دولت این کشور، گفت: ما در شورای وزیران دست خود را به سمت هر شهروند سوری که نگران آینده و تصمیمات این کشور است، دراز می کنیم و از شهروندان میخواهم به اموال عمومی و دولتی خسارت و آسیبی نزدند. معارضان سوری نیز بعد از آنکه مدعی سقوط دولت بشار اسد شدند، از مهاجران و اتباع سوری مقیم خارج خواستند به کشورشان برگردند.
رئیس ائتلاف معارضان سوری (اصلیترین شاخه مخالفان خارج نشین دولت بشار اسد) گفت، روند انتقال قدرت در سوریه با هماهنگی سازمان ملل متحد انجام خواهد شد.
اوکراینی ها بیش از دو سال است درگیر جنگ با روسیه هستند؛ جنگی که در قالب آن خسارت های زیادی متحمل شده اند و البته که چشم اندازهای روشنی را نیز پیش روی خود نمی بینند
آنچه در بحبوحه تنش های جاری در سوریه عیان است، اینکه تروریست ها از حمایت های قابل توجه خارجی در میدان های جنگ برخوردار بودند. حمایت هایی که به طور خاص از جانب ترکیه و رژیم اشغالگر قدس و نیز دولت آمریکا ارائه می شدند. این تمام ماجرا نیست و به تازگی گزارش های مختلف از دست داشتن اوکراینی ها در میدان جنگ سوریه حکایت داشت. در این رابطه، نشریه کیِفپست در گزارشی تأیید کرد، تروریست های تحریرالشام زیر نظر افسران اوکراینی آموزش دیدند و البته که این افسران در میدان های جنگ به نفع تکفیری ها کنشگری داشتند.
به طور خاص این سؤال مطرح می شود، اوکراینی ها چه منافعی برای خود در قالب جنگ سوریه می بینند که به نحوی فعال در آن ایفای نقش می کنند؟ به نظر می آید برای پاسخ به این پرسش باید دو مؤلفه را مد نظر داشت:
نخست؛ اینکه اوکراینی ها بیش از دو سال است درگیر جنگ با روسیه هستند؛ جنگی که در قالب آن خسارت های زیادی متحمل شده اند و البته که چشم اندازهای روشنی را نیز پیش روی خود نمی بینند. حال در این وضعیت، اوکراین سعی دارد تا جای ممکن جبهه های جنگ را متنوع کند و از این رهگذر، فشار حملات را به مواضعش کاهش دهد. به همین دلیل بود که چند ماه قبل شاهد بودیم اوکراینیها با طراحی عملیاتی، به خاک روسیه حمله کردند.
اوکراین با تنش آفرینی در سوریه به نوعی سعی دارد از شدت تمرکز روس ها بر میدان های جنگ با خود بکاهد و بخشی از توان راهبردی روسیه را معطوف به سوریه کند. به هر حال، روسیه منافع جدی در سوریه دارد که نمی تواند نسبت به آنها بی تفاوت باشد.
دوم، اینکه تاکنون بسیاری از تحلیلگران غربی به اوکراین توصیه کرده اند به سمت میز مذاکره با روسیه حرکت کند و به وسیله مذاکره با این کشور به جنگ خود با مسکو خاتمه دهد. با وجود این، مشکل اوکراینی ها این است در میدان مذاکره اهرم های چندانی در دسترس نمی بینند تا با استفاده از آنها بتوانند تا حدی روسیه را وادار به پذیرش چالش های خود کنند.
اوکراینی ها با ماجراجویی در خاک سوریه و در عین حال تقویت تحرکاتشان در استان کورسک روسیه سعی دارند کرملین را به این ادراک برسانند، آنها هم کارت های بازی ای دارند و می توانند در میدان مذاکرات صلح از آنها به مثابه اهرم چانهزنی استفاده کنند. این موضوع از چشم اندازی کلان به زعم اوکراینی ها می تواند حافظ منافعشان باشد. از این رو، شاهدیم اوکراینی ها به صراحت این پالس را به روسیه می فرستند که در جنگ افروزی جاری در خاک سوریه ایفای نقش می کنند.
شاهدیم اوکراینی ها به صراحت این پالس را به روسیه می فرستند که در جنگ افروزی جاری در خاک سوریه ایفای نقش می کنند
ورای همه این موارد، اوکراینی ها مدام ایران را نیز متهم کرده اند که به روسیه سلاح می فرستد. از این رو، سعی دارند به کشورمان این پیام را برسانند که تداوم جنگ اوکراین و کمک های ادعایی تهران به مسکو می تواند برای کشورمان خسارت بار باشد. آنچه واضح است، اینکه بعید نیست قمار خطرناکی که اوکراینیها آغاز کرده اند، در نهایت به زیانشان تمام شود و دستشان را در برابر رقبا تا حد زیادی تضعیف کند.