به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دونالد ترامپ و طیف نزدیکانش از زمان قطعی شدن پیروزیشان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در موقعیت های مختلف از تمایل خود برای مذاکره با ایران و حل و فصل موضوعات به ویژه با محوریت پرونده هسته ای کشورمان سخن گفتند.
مقام معظم رهبری به صراحت فرمودند، مذاکره با آمریکا شرافتمندانه، محترمانه و عاقلانه نیست
روندی که البته ترامپ در آغاز دوره ریاست جمهوری اش در پیش گرفت و حتی از تمایلش برای دیدار با رئیس جمهور کشورمان سخن گفت. با وجود این، وی چندی پیش بخشنامه ای را برای اجرایی شدن قانون موسوم به Ship Act که صادرات نفت ایران را هدف قرار می دهد، امضا کرد و با لحنی تهدیدآمیز گفت، امیدوار است چندان مجبور نباشد قوانین اینچنینی را علیه ایران امضا کند. برخی شخصیت های سیاسی داخلی نیز مدتی به داعیه دار مذاکره ایران با دولت آمریکا به صورت مستقیم شدند و مدعی بودند این موضوع می تواند زمینه را برای بهبود فضای اقتصادی کشور با کاهش تحریم ها فراهم کند.
با وجود این، مقام معظم رهبری در سخنانی در جمع پرسنل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، موضع گیری قاطعانه ای انجام دادند که همچنان بازتاب دارد. ایشان به صراحت فرمودند، مذاکره با آمریکا شرافتمندانه، محترمانه و عاقلانه نیست. رهبر انقلاب همچنین به تجربیات برجام پرداختند و بر این نکته تأکید کردند که آمریکا نشان داده بازیگری قابل اعتماد نیست. ایشان فرمودند، کلید حل مشکلات کشور خارجی نیست و باید بر ظرفیت های داخلی تمرکز کرد.
اندکی پس از این موضع گیری معنادار، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد، ترامپ عملاً خواستار از بین رفتن توانمندی های موشکی، هسته ای و البته خلع سلاح کامل ایران شده است. این موضع گیری تا حدی نشان می دهد پشت پرده موضع قاطع رهبر انقلاب در رابطه با ابراز تمایل های ترامپ برای مذاکره با ایران چیست. از این رو باید گفت، موضع گیری رهبر انقلاب دست کم از سه منظر، مهم و راهبردی است.
نخست، رهبر انقلاب اسلامی بر این اصلِ عقلی تأکید کردند که غرب و به طور خاص آمریکایِ ترامپ، سابقه روشنی در مذاکره صادقانه با ایران ندارند. در عین حال، باید توجه کرد، اکنون هم ترامپ با طرح تهدید سعی در مذاکره با ایران دارد. در این فضا صحبت از مذاکره منطقی نیست و کاملاً اشتباه است، زیرا بنیان های چنین مذاکره ای فراهم نیست.
ایران هنوز اهرم های قدرت زیادی در دست دارد و نباید شبیه به بازیگران ضعیف در محیط بین المللی رفتار شود
دوم، اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی با موضع گیری اخیر خود تا حد زیادی نظام محاسباتی ترامپ و ترامپیست ها را برهم زدند. آنها تصور می کردند، ایران بنا دارد عقب نشینی کند و تسلیم خواسته های ترامپ شود. این در حالی است که در واقعیت چنین اتفاقی روی نداد و مواضع اقتدارآمیز رهبر انقلاب اسلامی تا حد زیادی غربی ها را شوکه کرد. مطلبی که نشریه آمریکایی بلومبرگ هم به صراحت به آن پرداخت. موضع گیری رهبر انقلاب و دیگر مواضع مشابه ایشان تا حد زیادی می تواند در هرگونه تعامل خارجی آتی کشورمان، برای ایران قدرتآفرین باشد.
سوم، اینکه موضع گیری رهبر انقلاب اسلامی در به چالش کشیدن ترامپ و ترامپیست ها و رد درخواست های زیادهخواهانه آنها از ایران، عملاً گامی در راستای موقعیت واقعی بین المللی ایران نیز هست. رهبر معظم انقلاب اسلامی از موضع و جایگاهی سخن گفتند که برازنده موقعیت واقعی ایران در قالب معادلات بین المللی و جمهوری اسلامی قدرت منطقه ای مهمی است و نباید این موضوع کوچک انگاری شود.
ایران هنوز اهرم های قدرت زیادی در دست دارد و نباید شبیه به بازیگران ضعیف در محیط بین المللی رفتار شود. مدت هاست جریان های مخالف و معاند انقلاب اسلامی مدعی هستند ایران ضعیف شده و اکنون بهترین زمان برای تحمیل شروط مطلوب غربی ها به کشورمان است. مواضع اخیر رهبر انقلاب نشان داد تا چه اندازه نظام محاسباتی و فکری غرب غلط است و ایران می تواند به خوبی از منافع ملی خود حراست کند.