به گزارش «راهبرد معاصر»؛ نوآم چامسکی، نویسنده معروف آمریکایی در کتاب خود تحت عنوان «مرثیه ای بر رویای آمریکایی»، امپراتوری آمریکا را «وحشی ترین نوع استعمار در تاریخ بشر» می داند و استدلال می کند، آمریکا بنیان خود را بر کشتار 150 میلیون سرخپوست در ابتدای شکل گیری این کشور و کشتار میلیون ها نفر دیگر در دوران استعمارگری خود قرار داده و ماهیت استکباری آمریکا بر زورگویی، چپاول و غارت کشورهای دیگر بنیان نهاده شده است.
ولودیمیر زلنسکی در ابتدای امر می توانست با مذاکره و رایزنی های سیاسی و دیپلماتیک مناقشه را حل و فصل نماید و عملا وارد درگیری طولانی با همسایه قدرتمند خود نشود
یکی از وجوه اساسی ماهیت امپریالیستی آمریکا «عهد شکنی» و «عدم پایبندی به تعهدات» بوده است. بررسی تاریخ جهان نشان دهنده عهدشکنی این کشور در قبال متحدان و دوستان خود است. یکی از واضح ترین این درس آموخته های تاریخی داستان مصدق است. مصدق که در سودای کوتاه کردن دست انگلیسی ها از نفت ایران بود و موفق به این کار نیز شد. با اشتباه محاسباتی خود تلاش کرد تا شرکت های نفتی آمریکایی مثل تگزاکو و موبیل را جایگزین شرکت نفت انگلیس کند و به خیال خود با وارد کردن نیروی سوم به جای شرکت های نفتی انگلیس دست استعمار را از غارت منابع ایران کوتاه کند.
اما دیدیم همین آمریکایی ها به عنوان بزرگترین متحد مصدق با صرف هزینه ناچیز و با بهره گیری از عمال و اراذل داخلی خود کودتایی را علیه دولت ملی محمد مصدق اجرایی کردند که دولت او ظرف نیم روز سقوط کرد و این مسئله موجب حاکمیت مطلق و دیکتاتوری محمد رضا پهلوی به مدت 25 سال شد.
نمونه دیگر از درس آموخته های تاریخی ، سرگذشت معمر قذافی است. معمر قذافی که در ابتدا تلاش کرد به مبارزه با امپریالیسم بپردازد بعد از مدتی به وعده های تو خالی و پوچ آمریکایی ها دل بست و نه تنها تمامی تاسیسات هسته ای خود بلکه توان نظامی و موشکی خود را تحویل آمریکایی ها و اروپایی ها داد و کشورهای غربی که متعهد شده بودند در برابر هر گونه حمله خارجی از او و دولتش حمایت می کنند عملا سکوت کردند و نهایتا با خفت و خاری دستگیر و کشته شد.
نمونه دیگر این درس آموخته، سرگذشت حسنی مبارک بود، در حالی که آمریکایی ها متعهد شده بودند از او در برابر تهدید حکومتش محافظت کنند، این کار را عملی نکرده و دولتش سقوط کرد و خود و اعضاء خانواده اش دستگیر و زندان شدند.
نمونه واضح دیگر از عهدشکنی آمریکا در قبال کشورهای دیگر پاره کردن توافقنامه برجام بود. در حالی که ماحصل سالها مذاکره ایران و آمریکا به توافقنامه برجام انجامید شاهد این بودیم که دونالد ترامپ در دور اول ریاست جمهوری اش این موافقتنامه را پاره و عملا از اجرای تعهدات خود شانه خالی کرد.
آخرین این درس آموخته تاریخی ماجرای اوکراین است. توسعه طلبی های ناتو در غرب مرزهای روسیه و تحریکات امنیتی اوکراین موجب شد تا روسیه در سال 2022 به منظور مقابله با توسعه طلبی های ناتو و مخاطرات امنیتی ایجاد شده توسط اروپایی ها و اوکراین، عملیات نظامی انجام دهد.
مجموعه درسهای تاریخی فوق نشان می دهد که دل بستن به کمک غربی ها خودزنی سیاسی تلقی می شود
در حالی که ولودیمیر زلنسکی در ابتدای امر می توانست با مذاکره و رایزنی های سیاسی و دیپلماتیک مناقشه را حل و فصل نماید و عملا وارد یک درگیری طولانی با همسایه قدرتمند خود نشود، اما او نیز مثل بسیاری از سیاستمدارانی که از آنان نام برده شد با اشتباه محاسباتی خود، به وعده های تو خالی و پوچ غربی ها و کمک های نظامی آنها دل خوش کرد.
وی وارد منازعه ای شد که فرجام آن این است که در یک معامله پشت پرده بین آمریکا و روسیه علاوه بر اینکه مجبور خواهد بود بخشهایی از خاک کشورش را واگذار نماید، می بایستی بهره بردای از معادن کمیاب خود را به میزان 500 میلیارد دلار به آمریکایی ها واگذار نماید. آمریکایی ها به این نیز بسنده نکرده و او را به کاخ سفید دعوت کرده و تحقیر آمیز با او برخورد می نمایند. او نه تنها از این مناقشه چیزی به دست نیاورد بلکه تنها بازنده مناقشه است و کشورهای اروپایی هم حاضر به حمایت از او نیستند.
مجموعه درسهای تاریخی فوق نشان می دهد که دل بستن به کمک غربی ها خودزنی سیاسی تلقی می شود . راه حل دفاع از منافع ملی کشورها و تمامیت ارضی کشور اتکاء به توانمندی های بومی و داخلی است. بیاییم از تاریخ درس عبرت بگیریم.