ارتباط چاقی با افزایش خطر ابتلا به ۱۶ بیماری رایج

نتایج تحقیقات دانشگاه جان هاپکینز آمریکا نشان داد که چاقی، به‌ویژه چاقی شدید، با بروز ۱۶ پیامد سلامتی رایج مرتبط است. در این تحقیق روابط بین گروه‌های جنسی و نژادی ثابت ماند، اما ارتباط قوی بین چاقی و آپنه انسدادی خواب، دیابت نوع ۲ و بیماری کبد چرب مرتبط با اختلال متابولیک مشاهده شد.
تاریخ انتشار: ۱۷:۲۷ - ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ - 2025 April 08
کد خبر: ۲۷۵۱۹۰

به گزارش ایسنا، چاقی، عامل خطرزای پیامد‌های نامطلوب سلامتی است که چندین سیستم اندامی را در برمی‌گیرد. نتایج تحقیقات قبلی شرایط را به‌صورت جداگانه تجزیه و تحلیل و درک و بار کلی چاقی بر سلامتی را محدود کرده‌اند. اعتبار خارجی نیز به‌دلیل عدم حضور افراد دارای چاقی درجه سه و گروه‌های جمعیتی متنوع محدود شده است. چاقی، بیماری شایع در برخی کشور‌ها ازجمله آمریکا است و برآورد‌های فعلی نشان می‌دهد که حدود نیمی از جمعیت بزرگسال ممکن است تا سال ۲۰۳۰ شاهد معیار‌های بالینی باشند.

در این تحقیق با عنوان «ارتباط بین چاقی درجه یک، دو یا سه و پیامد‌های سلامتی» که نتایج آن در سایت مدیکال اکسپرس منتشر شده است، محققان یک تحقیق هم‌گروهی طولی را برای درک چگونگی ارتباط سطوح مختلف چاقی با دامنه گسترده‌ای از شرایط سلامتی در یک جمعیت متنوع آمریکا، انجام دادند.

داده‌های ۲۷۰ هزار و ۶۵۷ شرکت‌کننده در برنامه تحقیقاتی، بزرگترین مطالعه هم‌گروهی در تاریخ تحقیقات آمریکا که توسط موسسه ملی بهداشت در سال ۲۰۱۸ راه‌اندازی شد، مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. شرکت‌کنندگان سوابق سلامت الکترونیکی، اندازه‌گیری‌های جسمانی و داده‌های نظرسنجی را ارائه کردند. شاخص توده بدنی هنگام ثبت‌نام محاسبه شد و برای طبقه‌بندی افراد به‌عنوان وزن طبیعی، اضافه وزن یا چاق، با طبقه‌بندی بیشتر به درجه‌های چاقی یک، دو یا سه استفاده شد.

۱۶ وضعیت سلامتی از پیش شناسایی شده مورد ارزیابی قرار گرفتند که شامل فشار خون، دیابت نوع ۲، چربی خون یا دیس لیپیدمی، نارسایی قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی، بیماری قلبی عروقی تصلب شرایین، بیماری مزمن کلیوی، آمبولی ریوی، ترومبوز ورید عمقی، نقرس، بیماری کبدی مرتبط با اختلال عملکرد متابولیک، سنگ صفراوی، آپنه انسدادی خواب، آسم، بیماری ریفلاکس معده به مری و آرتروز بود.

مدل‌های آماری «مخاطرات متناسب کاکس»، برای تخمین خطر هر بیماری بر اساس طبقه چاقی، تنظیم جنسیتی، سن، نژاد یا قومیت، درآمد و تحصیلات استفاده شد. محققان همچنین کسر‌های قابل انتساب به جمعیت را برای هر بیماری بر اساس طبقه چاقی محاسبه کردند.

چاقی در ۴۲.۴ درصد از جمعیت مورد تحقیق، از جمله ۲۱.۲ درصد با چاقی درجه یک، ۱۱.۳ درصد با درجه دو و ۹.۸ درصد با درجه سه مشاهده شد. در مقایسه با افراد دارای وزن طبیعی، افراد چاق بیشتر زن، سیاه‌پوست، سطح درآمد و تحصیلات پایین‌تر و فشار خون بالاتر و نسبت دور کمر به باسن بیشتری داشتند.

میزان شیوع و بروز به تدریج با درجات بالاتر چاقی برای تمام ۱۶ پیامد سلامتی افزایش یافت. ارتباط مشاهده شده با چاقی درجه سه برای آپنه انسدادی خواب (نسبت خطر ۱۰.۹۴)، دیابت نوع ۲ (۷.۷۴) و بیماری کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (۶.۷۲) قوی‌ترین موارد بود. ارتباط ضعیف‌تری برای آسم (۲.۱۴)، استئوآرتریت (۲.۰۶) و بیماری قلبی عروقی تصلب شرایین (۱.۹۶) یافت شد.

چاقی با افزایش خطر در تمام زیر گروه‌ها، با الگو‌های سازگار بر اساس جنسیت و نژاد همراه بود. کسر‌های قابل انتساب به جمعیت نشان داد که چاقی ۵۱.۵ درصد از موارد آپنه انسدادی خواب و ۳۶.۳ درصد از موارد بیماری متابولیک کبدی را توضیح می‌دهد و ۱۴.۰ درصد از کل موارد استئوآرتریت در جمعیت مورد بررسی به چاقی مربوط می‌شود.

افزایش خطر، به‌ویژه در سطوح شدت بالاتر، با تمام ۱۶ پیامد سلامتی مورد تحقیق مرتبط بود. خطرات به‌طور تدریجی بین طبقات چاقی افزایش یافت و بیشترین بار میان افراد با چاقی درجه سه مشاهده شد. یافته‌ها میان زیر گروه‌های جمعیتی ثابت ماند و توسط داده‌های یک گروه ملی بزرگ و متنوع پشتیبانی شد.

ارتباط بین چاقی و چندین بیماری مانند آپنه خواب، دیابت نوع ۲، بیماری کبد و نارسایی قلبی از نظر آماری قوی بود. کسر‌های قابل انتساب به جمعیت نشان داد که بخش قابل‌توجهی از این شرایط ممکن است از طریق مدیریت موثر چاقی قابل پیشگیری باشد.

افزایش نرخ چاقی شدید باعث ایجاد فوریت در مورد مداخله می‌شود و نتایج این تحقیق، برآوردی به‌روز از بار کل چاقی بر سلامتی را ارائه می‌دهد همچنین ممکن است از راهبرد‌های سلامت عمومی آینده، اقدامات سیاستی و استفاده بالینی از درمان‌های ضد چاقی حمایت کند.

نتایج این تحقیق در مجله NEJM Evidence منتشر شده ست. / ایسنا

کلمات کلیدی: چاقی بیماری
مطالب مرتبط
ارسال نظر