به گزارش راهبرد معاصر؛ مقوله امنیت در خلیج فارس و تنگه هرمز این روزها به مسئله ای حیاتی نزد جامعه بین المللی بدل شده است. وقوع رخدادهای متعدد از قبیل حمله ایران به پهپاد آمریکایی و هدف گرفتن چندین فروند نفتکش در این آبراه بین المللی، بر دامنه نگرانی ها افزوده است.
چالش ها در خلیج فارس به خروج غیر قانونی آمریکا از عهدنامه برجام باز میگردد. ایران که همواره بر حفظ برجام و غیرقابل مذاکره بودن آن تأکید کرده است، یک سال پس از خروج آمریکا از این توافق نیز پایبندی کامل خود به آن را حفظ کرده است.
ایران در نهایت پس از مشاهده بدعهدی اروپاییها در اجرای تعهدات خود برای حفظ بهرهمندیهای اقتصادی ایران از برجام، از اردیبهشت ماه امسال گامهایی را در جهت کاهش تعهدات خود طبق این توافق آغاز کرد.
فدریکا موگرینی در آستانه برگزاری اجلاس وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل به خبرنگاران گفت محور اصلی جلسه درباره امنیت خلیج فارس خواهد بود اما تحولات اخیر اجرای برجام و به طور ویژه گزارش اخیر سازمان انرژی اتمی در این زمینه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی درباره امنیت خلیج فارس هم گفت که نگاه اتحادیه اروپا به طور ویژه برای کاهش تنشها در این منطقه خواهد بود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه گذشته با صدور بیانیه ای اقدام ایران در خصوص انتقال یک سیلندر گاز هگزافلوراید اورانیوم به سایت فردو و اتصال آن به سانتریفیوژها در این مرکز را تأیید کرد.
در بیانیه ای که از سوی سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شد، آمده است که این اقدام مقدمات قبل از عملیات غنی سازی است.
آژانس تاکنون در ۱۶ گزارشی که بعد از اجرای برجام ارائه کرده، پایندی ایران به این توافق را تایید کرده است. با این حال آمریکا اردیبهشت ماه سال گذشته با وجود تلاشهای طرفهای برجام، از این توافق خارج شده و تحریمهای رفع شده را علیه ملت ایران بازگرداند.
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی سه شنبه ۱۴ آبان در آیین افتتاح کارخانه نوآوری آزادی اعلام کرد: از فردا با نظارت آژانس گام چهارم و جدید را برمیداریم. ما طبق برجام یکهزار و ۴۴ سانتریفیوژ در فردو داریم. در برجام قرار ما این بود که اینها در فردو بچرخند اما گاز به آنها تزریق نشود. امروز به سازمان انرژی اتمی دستور خواهم داد که از فردا گازدهی را در فردو آغاز کند.
اتحادیه اروپا در واکنش به این تحولات، تصریح کرد که به اجرای برجام همچنان پایبند است.