به گزارش راهبرد معاصر؛ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در جمع خبرنگاران اعلام کرد که مذاکرات بسیار خوبی با ایران انجام شده و اخبار مثبتی از مذاکرات میآید.
بر اساس گزارش هیل، وی اظهار کرد اجازه بدهید ببینیم چه اتفاقی میافتد، اما من فکر میکنم ما میتوانیم اخبار خوبی از جانب ایران بشنویم.
ترامپ خاطرنشان کرد من نمیدانم چیزهای خوب یا بدی به شما خواهم گفت، اما احساس میکنم که چیزهای خوبی در این باره به شما خواهم گفت.
این اظهارات ترامپ در حالی است که دور پنجم مذاکرات بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هستهای روز جمعه در رم ایتالیا برگزار شد.
روز گذشته سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه عاقبت مذاکرات وقتی معلوم میشود که حقوق مردم ایران تامین شود، گفت: تکلیف موضوع غنیسازی از نظر ما روشن است.
وی شب گذشته نیز اظهار کرد طرف عمانی در مذاکرات اخیر راهکارهایی را برای رفع موانع مطرح کرد که در حال بررسی است.
در عین حال «مجید تختروانچی»، معاون سیاسی وزارت امور خارجه در مصاحبهای با هفتهنامه آلمانی اشپیگل ضمن انتقاد از مواضع متناقض آمریکا هشدار داد که ادامه رویکرد کنونی واشنگتن میتواند مذاکرات را با شکست مواجه کند.
تختروانچی تأکید کرد که غنیسازی اورانیوم برای مقاصد صلحآمیز برای ایران «حائز اهمیت محوری» برای ایران است و غیرقابل مذاکره است. وی اظهار داشت: «اگر آمریکا بر غنیسازی صفر اصرار کند، مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید».
وی افزود که تمایل آمریکا به رسانهای کردن مذاکرات، به اعتماد لازم برای پیشرفت گفتوگوها آسیب زده است. تختروانچی تأکید کرد: «برای ما مهم است که گفتوگوها در اتاق مذاکره باقی بمانند و در رسانهها انجام نشوند. اگر آمریکا بخواهد ما را از حقوقمان محروم کند البته با آن موافقت نخواهیم کرد.»
تختروانچی با اشاره به امکان دستیابی به توافق، شرط ایران را روشن کرد: «اگر آمریکا موضوعات غیرمرتبط را به میز نیاورد و از ارعاب دست بردارد شانس خوبی برای توافق وجود دارد. ایران به گفتوگو و تعامل بر اساس احترام متقابل اعتقاد دارد. هر گونه زورگویی یا تهدید برای ما غیرقابل قبول است.»
او هشدار داد که تهدیدات نظامی، از جمله اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، میتواند به اقدامات متقابل ایران منجر شود.
مذاکرات جاری که از ۱۲ آوریل ۲۰۲۵ در مسقط، عمان، آغاز شده، با هدف احیای برجام پیش میرفت. پس از دیدارهایی در رم و مسقط، نشانههایی از پیشرفت دیده شد، اما اختلافات بر سر میزان غنیسازی اورانیوم و لغو تحریمهای آمریکا همچنان حلنشده باقی مانده است.
جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات بر حفظ حقوق هستهای خود، از جمله غنیسازی اورانیوم برای مقاصد صلحآمیز، تأکید دارد و هرگونه فشار یا تهدید را مانعی برای پیشرفت گفتوگوها میداند. تهران خواستار مذاکراتی مبتنی بر احترام متقابل است و هشدار داده که در صورت تشدید فشارها، اقدامات متقابلی مانند توقف همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دستور کار قرار خواهد گرفت. / تسنیم