دولت لبنان بار دیگر از پارلمان رأی اعتماد گرفت اعلام ورود صد‌ها دروزی از مناطق اشغالی به داخل سوریه زلنسکی: اگر تسلیحات دوربرد دریافت کنیم آماده اقدام هستیم ادعای دادستانی فرانسه علیه بشار اسد و ۲۰ مقام سابق سوریه اخراج مهاجران از خاک آمریکا به یک کشور آفریقایی واکنش وزارت خارجه به بازداشت اتباع ایرانی مقیم آمریکا رایزنی وزیران امور خارجه ایران و چین نشنال‌اینترست: الجولانی برای حفظ حکومت خود تروریست‌ها را جذب ارتش سوریه می‌کند سرپرست جدید سرکنسولگری افغانستان در مشهد کار خود را آغاز کرد موج گرمای شدید در اسپانیا جان بیش از ۱۰۰۰ نفر را گرفت درخواست عراقچی از شانگهای برای حمایت از ایران در برابر تجاوز آمریکایی-صهیونیستی ادامه بارش‌های سیل‌آسا در پاکستان؛ ۱۱۱ کشته و صد‌ها زخمی تاکنون سفارت ایران در لبنان: شایعات درباره ناامنی در کشور، جنگ روانی اسرائیل است السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه است و روابط راهبردی عمیقی میان ماست لاوروف در دیدار با عراقچی: زمان گفت‌و‌گو با ایران درباره تحولات فرارسیده است
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

جنگ اوکراین، هزینه صلح و فایده جنگ

اگر رئیس جمهور روسیه نتواند به توافق صلح طبق شروط خود دست یابد، تلاش خواهد کرد به وسیله پیروزی‌های نظامی این پیام را به اوکراینی‌ها و اروپایی‌ها منتقل کند که صلح در آینده به‌مراتب دردناک‌تر خواهد بود.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۴ - ۱۴ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 June 04
کد خبر: ۲۷۹۷۰۲

جنگ اوکراین، هزینه صلح و فایده جنگ

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ معادلاتی که حول محور جنگ اوکراین شکل گرفته لحظه به لحظه پیچیده تر می شود. این پیچیدگی معلول اصرار ناتو بر گسترش منظومه امنیتی خود در محیط پیرامونی روسیه است. به عبارتی بهتر، اعضای پیمان آتلانتیک شمالی درصدد محصور کردن پیمان آتش بس میان "مسکو"و"کی یف"هستند بدون آنکه تضمینی عینی در خصوص جلوگیری از مداخله گرایی های آتی در محیط پیرامونی روسیه ارائه نمایند.

 

در مقابل، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اصرار دارد که "عدم گسترش ناتو به شرق" و"ارائه تضمین های پایدار در خصوص حفظ ساختار کنونی ناتو بدون گسترش آن"یکی از پیش شرطهای اصلی هرگونه پیمان آتش بسی میان کاخ کرملین و ناتو باشد.

مسکو معتقد است هر توافق صلحی باید به «علل ریشه‌ای» جنگ بپردازد؛ عبارتی که اشاره به گسترش ناتو و حمایت غرب از اوکراین دارد

 

منابع روسی می گویند، اگر پوتین نتواند به توافق صلح طبق شرایط خود برسد، تلاش خواهد کرد از طریق پیروزی‌های نظامی این پیام را به اوکراینی‌ها و اروپایی‌ها منتقل کند که صلح در آینده به‌مراتب دردناک‌تر خواهد بود. به عبارت بهتر، پوتین از تسلط میدانی خود بر منطقه دونباس به مثابه اهرم فشاری بر ناتو در خصوص عقب نشینی از "راهبرد محاصره راهبردی روسیه" استفاده می کند.

 

رسانه ها، سیاستمداران اروپایی و حتی برخی رسانه های آمریکایی پوتین را بابت طرح این مطالبه متهم به زیاده خواهی می کنند، اما مسکو معتقد است هر توافق صلحی باید به «علل ریشه‌ای» جنگ بپردازد؛ عبارتی که اشاره به گسترش ناتو و حمایت غرب از اوکراین دارد. محاصره راهبردی روسیه سالهاست تبدیل به یک هدف و حتی راهبرد در ناتو شده و همین مسئله روسها را آزار می دهد.

 

صورتبندی مطالبه راهبردی مهم روسها چندان پیچیده نیست؛ قاعدتا نمی توان با یک "بحران زیربنایی" با "راهکارهای روبنایی"برخورد کرد. به عنوان مثال نمی توان نبردی که اکنون تبدیل به مناقشه راهبردی "ناتو-روسیه"شده را محدود به پیمان آتش بس میان "روسیه-اوکراین"نمود.

 

اگر ناتو در خلق و استمرار مناقشه کنونی کمترین دخالتی نداشت، اکنون می توانست در کسوت طلبکار یا حتی بازیگر میانجی وارد معادله آتش بس میان کی یف و مسکو شود، اما بر همگان مسجل است که اوکراین نقش  مهره نیابتی ناتو و زمین بازی آتلانتیکی ها را در مواجهه سه ساله اخیر با روسها را ایفا نموده و همین مسئله، صحنه را به ضرر 31 عضو پیمان ناتو مبهم جلوه می دهد.

 

معادله آتش بس در جنگ اوکراین را می توان منظومه ای چند وجهی نامید که ناتو یکی از وجوه آن است. غرب در چنین شرایطی تلاش می کند این منظومه چند وجهی را تبدیل به یک پاره خط نماید؛ پاره خطی که در یک سوی آن مسکو و در سوی دیگر آن کی یف قرار دارند.

معادله آتش بس در جنگ اوکراین را می توان منظومه ای چند وجهی نامید که ناتو یکی از وجوه آن است

 

آنچه در این خصوص سانسور می شود،عاملیت ناتو در مناقشه است. بهتر است آتلانتیکی ها مسئولیت منازعه ای که خود در پدید آمدن آن نقش مستقیم داشته اند را هر چه سریع تر پذیرفته و منطق راهبردی مسکو  در خصوص "تضمین عدم مداخله گرای در محیط پیرامونی روسیه"را بپذیرند. قطعا با گذشت زمان، هزینه های پذیرش این مطالبه راهبردی به صورت تصاعدی (علیه ناتو) افزایش خواهد یافت.

 

ارسال نظر