به گزارش راهبرد معاصر؛یکشنبه هفته گذشته در حالی که برخی مراجع عظام تقلید پس از گذشته دو روز از اعلام افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی آن خواستار توقف اجرای این طرح شده بودند، رهبر معظم انقلاب در ابتدای درس خارج فقه خود از تصمیم سران قوا حمایت کردند. این موضع رهبری باعث شد که طرح به صورت قاطع اجرا شود و با آشوبها مقابله گردد.
رهبر معظم انقلاب در بیانات خود چند نکته را مد نظر قرار دادند و حمایت خود را اعلام کردند. اول اینکه تاکید کردند که باید با "چشم خوشبینی" به تصمیم سران قوا نگریست.
نکته دومی که رهبر انقلاب بر آن تاکید کردند این بود که آتش زدن بانک و آسیب زدن به اموال عمومی "کار مردم نیست، این کار اشرار است."
نکته سوم توصیه به مسئولان کشور بود که دقت کنند تا از مشکلات کاسته شود. ایشان تاکید کردند گرانی بیشتر نشود. رهبر انقلاب همچنین از مسئولات امنیت کشور نیز خواستند به وظایف خود عمل کنند.
نکته چهارم این بود که رهبر انقلاب از مردم خواستند از آشوبگران و ناامن کنندگان کشور فاصله بگیرند.
پس از این سخنان این سوال برای عدهای از منتقدان افزایش قیمت بنزین ایجاد شد که چرا رهبری این موضع را اتخاذ کردند، به ویژه که ایشان تاکید کردند که در این زمینه سررشتهای ندارند. تحلیلها و دلایل زیادی در این رابطه مطرح شده است.
تدبیر و ژرفنگری
یکی از مسائلی که در این باره مطرح شده این است که رهبر انقلاب از سطح مسئله که همان افزایش قیمت بنزین و افزایش فشار به مردم است عبور کرده و عمق ماجرا را دیده اند.
در همین راستا اخیرا مهدی فضائلی از فعالان سیاسی اصولگرا در یادداشتی که خبرگزاری فارس منتشر کرده دو مبنا برای موضع رهبری دیده است.
او مبنای اول را اینگونه تشریح کرده است "بدانیم و باور کنیم ایشان در جایگاه یک رهبر الهی و همانند امام خمینی (ره) در پی انجام تکلیف الهی خویش است."
فضائلی توضیح داده است: «وقتی تکلیف الهی رهبر با معیارهای امثال ما که معمولا آغشته و آلوده به حب و بغضهای شخصی و تمایلات و منافع سیاسی و جناحی است بخواهد سنجیده شود معلوم است که انطباق پیدا نمیکند و برخی از پرسشها ناشی از این اختلاف مبناست! "
فضائیلی دومین مبنا را "احاطه ایشان به مسائل کشور، منطقه و جهان" دانست و نوشت: «تشخیص بین خوب و بد در بسیاری مواقع دشوار نیست، اما بین دو خوب، تشخیص خوبتر و بین دو بد تشخیص بدتر نیازمند تدبیر است. تدبیر یعنی ژرف نگری و دیدن لایههای زیرین و پایان کار یک تصمیم یا یک رویداد. "
به نوشته او "چنین قوه تدبیری برای مدیریتهای عالی و کلان از اهمیتی به مراتب بیشتر برخوردار است و تشخیص نادرست ممکن است جبران ناپذیر باشد. "
پیشگیری از دو دستگی و شکست و دولت
تحلیل دیگری که در این باره مطرح شده است و قابل تامل است امروز در روزنامه کیهان منتشر شده است. سعدالله زارعی نویسنده این یادداشت ۵ دلیل برای موضع رهبری درباره اصلاح قیمت بنزین مطرح کرده است.
تحلیلگر کیهان دلیل اول را این دانسته که با مصرف بالای بنزین در کشور و"هدر رفتن سرمایه ملی" ادامه وضعیت امکان پذیر نبوده است. به عقیده او "ترجیح حفظ وجاحت بر مصلحت کشور" در قاموس رهبر انقلاب نیست.
از دید این تحلیلگر سیاسی اصولگرا دلیل دوم این بوده است که "مسلماً بدون پشتیبانی رهبری، حتی اگر دولت طرح را اعلام و شروع به اجرا میکرد، قادر به ادامه راه نبود و طرح به شکست میانجامید و خسارت هنگفت هدر رفت سرمایه کشور استمرار مییافت."
سعدالله زارع دلیل سوم را پیشگیری از "اختلاف و دو دستگی شدید" میان مسئولان کشور و مردم دانست. او در این باره نوشت: «با عدم حمایت رهبری حتماً پدیدههایی در مجلس شکل میگرفت که در روزهای اول در قالب استعفای برخی از نمایندگان و ارائه طرح استیضاح رئیسمجلس و استیضاح رئیسجمهور از سوی برخی دیگر شکل هم گرفت و این سبب بگو مگوی زیاد میان مسئولین کشور میگردید.»
نویسنده کیهان همچنین تاکید کرد که این اقدان به "وحدت درونی نظام" کمک کرده و "وحدت مردم نیز تامین" شده است.
او با بیان اینکه "موضعگیری رهبری سبب جدا افتادن اعتراضات طبیعی مردم از توطئههای بسیار پیچیده خارجی گردید." و به این نکته اشاره کرد که "تکلیف نیروهای انتظامی و امنیتی در تردید نکردن در مواجهه با طراحی پیچیده دشمن" روشن شده است.
راز حمایت رهبر انقلاب از افزایش قیمت بنزیننشریه اینترنتی خط حزب الله از سوی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب منتشر می شود
منطق حکمرانی
اما در کنار این تحلیلها شاید مهمترین تحلیل از سوی نشریه "خط حزب الله" وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب باشد.
در شماره اخیر این نشریه تحلیلی درباره سخنان رهبر انقلاب منتشر شده است. در این تحلیل با اشاره به ابراز تعجبها از موضع رهبری تاکید شده است «شاید یکی از دلایل اصلی عدم انتظار این موضع رهبری کم توجهی به "منطق حکمرانی" ایشان باشد.»
در ادامه آمده است: «در منطق حکمرانی رهبر انقلاب یکی از پایههای اساسی تداوم حاکمیت، «حفظ ساختارهای رسمی» است. حفظ ساختارهای رسمی و مکانیسمهای طراحی شدهی قانونی، آنقدر برای رهبرانقلاب از اهمیت برخوردار است که هرکجا ببینند این ساختارها به بهانهای در حال مخدوش شدن است، بلافاصله وارد میدان میشوند.»
خط حزب الله نوشته است: "تاکید بر ساختارهای قانونی و پایبندی به آنها در دل خود پایبندی به «مردمسالاری» را هم دارد." این نشریه در ادامه به این موضوع اشاره کرده است که دو ضلع از تصمیم گیرندگان درباره قیمت بنزین یعنی رییس قوه مجریه و قوه مقننه با رای مردم انتخاب شده اند.
خط حزب الله درباره این که چرا رهبری به این سرعت به ماجرا وارد شده اند؟ به سخنان رهبر معظم انقلاب در آذر ماه سال گذشته اشاره کرد. در آن سخنان رهبر انقلاب از نقشههای دشمنان برای ایران سخن گفتند و تاکید کردند که ممکن است برای سال ۹۸" نقشه بکشند. "
خط حزب الله به این بخش بیانات رهبر در دانشگاه پدافند ارتش هم اشاره کرده است. رهبر انقلاب تاکید داشتند: «آن چیزی هم که درا ین زمینه مخصوص نیروهای مسلحّ ونیروهایی حافظ امنیّت است این است که مراقب فتنه باشند.»
خط حزب الله نوشته است: "اگر فتنه، به معنای «امتزاج حق و باطل» باشد، پس هرچه زودتر «چشم فتنه» کور شود، آسیبهای آن برای جامعه کمتر است. «آشوب» مقدمهی فتنه است و فتنه بستری برای ناامن کردن جامعه. ضمنا رهبر حکیم انقلاب بارها به «عمل به هنگام» تأکید کردهاند، چراکه اگر عملی در زمان خودش انجام نشود چه بسا بیخاصیت وبی تأثیر باشد. ورود با فوریت یا بهتر بگوییم، «ورود به هنگام» رهبر انقلاب در این ماجرا و حمایت ایشان از طرح سران قوا، حاکی از همین مسأله است. "
منبع: فرارو