به گزارش راهبرد معاصر؛ زمان به مانند برق و باد به فرصت تعیین شده از سوی ایران جهت اجرای دور جدیدی از کاهش تعهدات هسته ای کشورمان نزدیک می شود، با این حال، مقامات اروپایی که تا به امروز جز وعده و وعید کاری صورت نداده اند به تکاپو افتاده اند تا مانع از اجرای کاهش تعهدات از سوی ایران شوند.
«جوزپ بورل» مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه در سفر به پاریس با «ژان ایو لو دریان» وزیر خارجه فرانسه دیدار و گفتوگو کرد. دو دیپلمات، بعد از این نشست در یک نشست خبری مشترک حضور یافته و در مورد موضوعات مختلف از جمله توافق هستهای با ایران صحبت کردند.
مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن اشاره به ناآرامی های اخیر در ایران و بیانیه اتحادیه اروپا در محکومیت نحوه برخورد با این ناآرامی ها، تأکید کرد که این موضوعی جدا از بحث هسته ای ایران است.
بورل در این باره گفت که در نشست وین «اخبار خوبی مبنی بر حمایت قاطعانه تمام شرکت کنندگان در این نشست از توافق [برجام] وجود داشت».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت: «ما در وین نشست کمیسیون مشترک برجام را برگزار کردیم. [این نشست] نشان داد تمام شرکت کنندگان از این توافق حمایت می کنند و خواستار حفظ آن هستند. این توافق آرا برای ما اهمیت بسیاری دارد».
بورل در ادامه خاطرنشان کرد: «من در یادداشتی متعاقب این نشست اعلام کردم که حفظ و زنده نگه داشتن این توافق یک مسئولیت جمعی است؛ اما اگر روند منفی اخیر از جانب طرف هسته ای [ایران] متوقف نشود، این حمایت تداوم نخواهد یافت. اما اتحادیه اروپا و تمام شرکت کنندگان در نشست روز جمعه در وین از این توافق بسیار حمایت می کنند».
او سپس در مورد وضعیت برجام، گفت: «این مایه خرسندی است که نشست [کمیسیون مشترک برجام در]وین نشان داد که هنوز شانس حفظ این توافق وجود دارد و بین شرکتکنندگان در این نشست که با هماهنگی اتحادیه اروپا برگزار شد، در این مورد اجماع وجود داشت.»
وی ادامه داد: «ما امیدواریم که بتوانیم مقامهای ایرانی را قانع کنیم که بقای توافق را به خطر نیندازند. این توافق برای اتحادیه اروپا بسیار بسیار مهم است.»
لو دریان در این نشست خبری، با ابراز نگرانی از وضعیت برجام، گفت اروپا به مقامهای ایرانی هشدار داده است که در صورتی که ایران در ماه ژانویه گام تازهای در جهت کاهش تعهد به برجام بردارد، «اصل این توافق» در معرض خطر قرار میگیرد.
وی گفت پاریس معتقد است که تصمیم ایران برای کاهش تعهد به برجام، «پاسخی غلط» به «تصمیم بد» آمریکا برای خروج یکجانبه از توافق هستهای بوده است، که میتواند به تضعیف ثبات در منطقه منجر شود.
جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت ماه امسال، یک سال بعد از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از توافق هستهای، اعلام کرد به مرور و تا زمان بازگشت توازن به توافق هستهای، تعهد خود را به برجام کاهش میدهد. ایران از آن زمان پایبندی به سقف ذخایر غنیسازی اورانیوم و آب سنگین، سقف غنای اورانیوم تولیدی و محدودیتهای تحقیق و توسعه هستهای را به حالت تعلیق درآورده است.
کشورهای اروپایی که در اجرای وعده جبران آثار منفی تحریمهای آمریکا ناکام بودهاند، میگویند با وجود بازگشت تحریمهای آمریکا، ایران باید همچنان به این توافق پایبند باشد. این کشورها اخیرا تلویحا تهدید کردهاند که در صورت کاهش بیش از پیش تعهد ایران به برجام، ممکن است به ساز و کار ماشه متوسل شده و تحریمهای بینالمللی را احیا کنند.