رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: بعد از سال ۱۳۹۷ که خروج برجام اتفاق افتاد وضع مجموع عمومی اداره دولت متاثر شد ساعت ۲۳ امشب آخرین فرصت واریز وجه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران کنسرو ماهی ۱۴ درصد گران شد تغییر محدودیت سقف دارایی اشخاص در گواهی سپرده شمش نقره کندوان و هراز برفی است؛ انسداد ۳ محور فرعی افزایش مجدد قیمت لبنیات صحت دارد؟ ورود مجلس به مسدودسازی درگاه‌های پرداخت رمزارز قیمت طلا در بازار ایران اول بهمن ۱۴۰۳ / سکه در کانال ۵۷ میلیون تومان دوام نیاورد یارانه دی ماه واریز شد مهلت ۲ هفته‌ای بارگذاری یا اصلاح اطلاعات حقوق و مزایای کارکنان در سال ۱۴۰۳ معاون وزیر کار: ۳۰ درصد از جمعیت ۱۸ تا ۲۴ سال کشور، تحصیلات متوسطه دوم ندارند شرکت گاز: مصرف گاز در تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسید برزیل به گروه کشور‌های شریک بریکس پیوست شرایط دریافت درگاه پرداخت کارگزاران سکو‌های مبادله رمزارز اعلام شد پیمان پولی میان ایران و روسیه عملیاتی شد

بررسی التهابات بازار ارز در مجلس با حضور رئیس کل بانک مرکزی

رئیس کمیسیون اقتصادی با اشاره به بررسی التهابات بازار ارز در جلسه دیروز با معاونان سه وزارتخانه گفت: قرار است در جلسه عصر امروز این کمیسیون رئیس کل بانک مرکزی و رئیس مجلس حضور پیدا کرده و مسائل ارزی و التهابات بازار ارز را بررسی کنیم.
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۵ - ۰۳ تير ۱۳۹۹ - 2020 June 23
کد خبر: ۴۷۳۵۰

به گزارش راهبرد معاصر،  محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی امروز (سه‌شنبه 3 تیر ) در جلسه علنی و در گزارش وضعیت اقتصادی کشور اظهار داشت: با توجه به تغییر آئین‌نامه داخلی مجلس تشکیل کمیسیون‌ها با تاخیر صورت گرفت اما با تدبیر رئیس مجلس موضوعات اقتصادی با تشکیل کارگروه‌های مختلف انجام شد و مسائل پولی و بانکی، سهام عدالت و تعیین تکلیف جا ماندگان سهام عدالت در این کارگروه‌ها بررسی شد.

 

وی گفت:‌ از روز یکشنبه که کمیسیون‌های مجلس تشکیل شد بلافاصله کمیسیون اقتصادی در اولین دستور مسائل ارزی کشور را بررسی کرد.

 

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت:‌کمیسیون اقتصادی مجلس به دلیل اهمیت مسائل ارزی در شرایط فعلی روز گذشته سه جلسه با معاونین وزارت خارجه، معاونین وزارت کشاورزی و معاونین وزارت صمت برگزار کرد.

 

پورابراهیمی گفت: روز گذشته با حضور معاون اقتصادی وزارت خارجه، ماموریت‌های برون مرزی و دیپلماسی اقتصادی این وزارتخانه و تکالیف ماموریت‌های آن را بررسی کردیم. همچنین معاونین وزارت جهاد کشاورزی در جلسه بعدی به دلیل اهمیت وضعیت نهاده‌های دامی و تامین کالای اساسی در این کمیسیون‌ حاضر شده و موضوعات مرتبط با این وزارتخانه را هم بررسی کردیم.

 

وی درباره جلسه سوم روز گذشته هم اظهار داشت: جلسه با معاونین وزارت صمت و رئیس سازمان توسعه و تجارت جلسه سوم بود که موضوعات مرتبط با این وزارتخانه را هم بررسی کردیم.

 

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت:‌اولین جلسه کمیسیون اقتصادی عصر امروز و به دلیل اهمیت مسائل ارزی و التهابات بازار ارز با حضور عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی و محمدرضا قالیباف رئیس مجلس برگزار خواهد شد.

 

وی با انتقاد از بی‌توجهی دولت توان داخلی در عرصه اقتصاد گفت: نگاه دولت در سال‌های اخیر به مباحث اقتصادی به نحوی بوده است که این مسائل با برجام، SPV و اینستکس گره خورد و متأسفانه دولت از ظرفیت‌های داخلی غفلت کرده است و قطعاً با تغییر این نگرش و اتکاء به توان داخلی و اقتصاد مقاومتی مسائل ارزی قابل مدیریت است.

 

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: در موضوع ارز با مولفه‌ای با نام تراز تجاری مواجه‌ایم، یعنی میزان منابع ارزی و مصارف آن که عدم تعادل در این زمینه باعث جهش قیمت‌ها خواهد شد. به طور متوسط در 10 سال اخیر درآمد ارزی ما سالانه حدود 80 میلیارد دلار بوده و مصارف ما تقریباً 40 میلیارد دلار یعنی یک دوم درآمدها مصرف داشته‌ایم.

 

وی تصریح کرد: در شرایط اوج تحریم‌ها در سال‌های 97 و 98 درآمدهای ما جوابگوی نیاز وارداتی کشور بوده و البته باید این روند مدیریت شود چرا که کشور ما کشوری است که حتی اگر نفت صادر نشود توان اقتصادی در حوزه غیرنفتی به نحوی است که جوابگوی نیازهای داخلی است.

 

پورابراهیمی تأکید کرد: باید منابع ارزی انباشته شده در خارج از کشور به نحوی مدیریت شود که بتوانیم آنها را مورد استفاده قرار دهیم چرا که امروز بخش عظیمی از منابع ارزی چه در بخش دولتی و چه در بخش مردمی در خارج از کشور انباشته شده و ساز و کار دولت برای دسترسی به این منابع باید تغییر کند.

 

پورابراهیمی در ادامه اجرای پیمان های پولی دوجانبه و چندجانبه را از تکالیف دولت دانست وگفت: استفاده از این ظرفیت ها یکی از راهکارهای تقویت منابع ارزی در کشور است.

 

** باید به سمت تولید ارز دیجیتال داخلی برویم

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با اشاره به موضوع رمز ارزها (ارزهای دیجیتال) اظهار داشت: در جلسه کمیسیون در گذشته استفاده از رمز ارزها را به عنوان یکی از راه های درآمدی مطرح کردیم اما دولت تصور کرد منظور ما سرمایه گذاری مردم در این حوزه است درحالی که معتقدیم رمز ارز باید به صورت داخلی تولید شود و هرگاه این اتفاق افتاد سرمایه گذاری صورت گیرد اما وزارت نیرو حجم کار را بدون تولید رمز ارز داخلی به جایی رساند که به طور کل موضوع تعطیل شد.

 

وی در ادامه با اشاره به اشکالات اساسی در حوزه بازار متشکل ارزی، عنوان کرد: مکانیزمی برای عرضه و تقاضا وجود ندارد و بانک مرکزی در این حوزه دخالت می کند که باعث شد شاهد تجمع واردکنندگان باشیم زیرا که سامانه نیما ایجاد شده است اما بانک مرکزی به تعهدات خود در این زمینه عمل نکرده، همچنین مشوق های ناشی از صادرات باید عملیاتی شود تا شرایط به اوضاع عادی بازگردد و عملکرد سامانه نیما نیز نباید به گونه ای باشد که باعث بی انگیزگی صادرکنندگان شود.

 

** بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی در خانه‌هاست

پورابراهیمی همچنین با اشاره به موضوع تقاضای اسکناس در حوزه گردشگری، سفرهای دانشجویی و اعزام های درمانی به خارج از کشور، عنوان کرد: این موضوع باید از طریق سامانه انجام شود و همچنین امروز این امکان وجود دارد که هر ایرانی در ایران ارز تحویل دهد اما مکانیزم آن متوقف شده است و نیازمند ایجاد درگاه الکترونیکی برای این موضوع و صادرات خارجی است.

 

این نماینده مردم در مجلس دهم در ادامه همچنین با تاکید بر ضرورت ایجاد سازوکاری جهت تشویق ورود منابع ارزی از خانه ها به بازار که حدود 20 میلیارد دلار برآورد می شود، یادآور شد: این موضوع به خاطر سیاست های غلط بانک مرکزی اتفاق افتاد که تیر خلاص به اعتماد عمومی کشور بود که باعث شده است حجم عظیمی از منابع ارزی در اختیار مردم می باشد که نگران خروج آن از منزل هستند.

 

** خروج از سوئیفت تنها راه برون رفت از تحریم است

وی همچنین با اشاره به اقدام روس ها در خروج از سوئیفت، عنوان کرد: نظارت آمریکا بر سوئیفت باعث شده است مبادلات ارزی کشورها با اشکال روبه رو شود از این رو جمهوری اسلامی نیز مانند روسیه می تواند با ایجاد یک پیام رسان مشترک با کشورهای همسایه از سوئیفت خارج شود که راه برون رفت از تحریم همین است.

 

پورابراهیمی درباره بورس انرژی تاکید کرد: باید اجازه دهیم مکانیزمی ایجاد شود که وزارت نفت در حوزه بورس انرژی صرفا طرف عرضه باشد و در طرف تصمیم گیری قرار نگیرد.

 

رئیس کمیسیون اقتصادی همچنین با تاکید بر مدیریت طرف تقاضا، عنوان کرد: حدود 40 میلیارد دلار نیاز کالاهای اساسی در کشور وجود دارد که شامل مواد غذایی، دارو و نهاده های دامی کشاورزی است که بخشی از آن شامل مواد اولیه و بخشی شامل تجهیزات واحدهای تولیدی می شود که ما این موضوع را اولویت بندی کرده ایم و از دولت انتظار داریم وضعیت کالاهای اساسی را تعیین تکلیف کند چرا که اطلاعات مشخص در این حوزه وجود ندارد.

 

رئیس کمیسیون اقتصادی در ادامه گفت: در جلسه سران قوا حدود یک سال و نیم پیش خدمت آقای رئیس جمهور مطرح کردم که وضعیت در کالاهای اساسی قابل قبول نیست، ایشان در پاسخ به بنده مطرح کردند که نگران افزایش قیمت‌هایی هستیم که اگر تصمیم را اعلام کنیم فشار به مردم افزایش پیدا می‌کند، در جواب گفتم که امروز این افزایش قیمت اتفاق افتاده است.

 

وی با اشاره به گزارش رئیس کل بانک مرکزی در پایان سال 97 اظهار داشت: در این گزارش نرخ تورم کالاهای اساسی بالاتر از کالاهای غیراساسی اعلام شد، این در حالی بود که به کالاهای اساسی ارز با نرخ ترجیحی اختصاص داده شده بود.

 

پورابراهیمی با تأکید بر اینکه باید در حوزه تقاضا تصمیم‌گیری کنیم، افزود: نمایندگان مطمئن باشند که ما در کمیسیون اقتصادی به این موضوع ورود می‌کنیم و با نظر آنها گزارشی نهایی جمع‌بندی می‌کنیم.

 

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اهمیت ساز و کار تهاتر در نظام اقتصادی کشور، بیان داشت: امروز ظرفیتی ایجاد شده که باید صادرکنندگان را در این حوزه مشارکت دهیم؛ بعضی از این ظرفیت‌ها به دلیل بروز مشکلات در سامانه نیما از بین رفته و تصمیمات باعث بروز مشکلات برای صادرکنندگان شده است.

 

وی تأکید کرد: مطمئن هستیم اگر کمک کنیم و مشوق‌های صادراتی ایجاد کنیم برای اولین بار در تاریخ کشور می‌توانیم به راحتی میزان منابع ارزی ناشی از صادرات غیرنفتی را به کوری چشم آمریکایی‌ها افزایش دهیم، آنها فکر کرده‌اند می‌توانند ارز را پاشنه آشیل کشور قرار دهند اما ما با حمایت صادرکنندگان غیرنفتی ارز را در حوزه نظام اقتصادی کشور تقویت می‌کنیم.

 

پورابراهیمی با بیان اینکه موضوعات اقتصادی و دغدغه‌های مردم مباحث اصلی کمیسیون اقتصادی در مجلس یازدهم خواهد بود، گفت: با همکاری بین مجلس و دولت و همراهی مجلس با سایر ارکان نظام می‌توانیم از گردنه اقتصادی که آمریکایی‌ها در جنگ اقتصادی ایجاد کرده‌اند، عبور کنیم.

 

این نماینده مردم در مجلس یازدهم عنوان کرد: همان طور که در جنگ نظامی به فضل الهی پشت دشمن را به خاک رساندیم، به فضل الهی، با روحیه انقلابی، نگاه به درون، تبعیت از فرامین مقام معظم رهبری، با اجرای نگاه تخصصی و حرفه‌ای در مسائل اقتصادی، آمریکایی‌ها را در حوزه سیاست اقتصادی و سیاست‌های ارزی که علیه ایران اعمال می‌کنند، پشت آنها را به خاک می‌رسانیم./ فارس

 

مطالب مرتبط
ارسال نظر