به گزارش راهبرد معاصر؛ ویروس کرونا (COVID-19) بیماری منحوسی ، که این روزها بیش از هر عامل طبیعی و غیر طبیعی دیگری که در گذشته وجود داشته زندگی بشر را متاثر از خود کرده است. بشری که در سالهای پیشین با کمتر مخاطرهای زندگی خود را میگذراند اکنون با پدیده ای مواجه است که حداقل در سده گذشته از لحاظ فراگیری از حیث طیفهای جمعیتی و مرزهای بینالمللی و جغرافیای بی بدیل است. زندگی بشر در روزهای سخت مبارزه با کرونا دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده، از حضور در اجتماعات با شرایط متفاوت تر از گذشته تا شیوه تحصیل، کسبوکار و ... جوامع اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تحت تاثیر این بیماری منحوس مناسک اجتماعی، عبادی، دینی و مذهبی خود را بنا به اقتضاعات موجود تغییر داده اند. شاهد مثال طرح موضوع را نیز میتوان شیوه برگزاری خاص نماز جماعت در مساجد، شبهای احیا در ماه مبارک رمضان و برگزاری حج امسال در مسجدالحرام دانست. اما با این وجود نمیتوان دین اسلام و توسل به اهل بیت(ع) را محدود به اجتماعات خاص مناسبتی، شرایط طبیعی زیست بشر و یا بازه زمانی خاصی معطوف کرد، در همین جهت است که قدم در وادی سعادتمندی مستلزم عبور از شرایط سخت، مشقت بار و بحرانهایی است که جامعه را درگیر خود کرده، بهنوعی سنگ محک فرزند «آدم» عبور از پیچهای تاریخی گذر زمان است، که بشر را وادار میسازد برای عبور از این مسیر پرچالش علاوه بر حفظ تمامی ابعاد سلامت اعم از جسمی، روحی و روانی؛ فضائل اخلاقی را نیز با بهره جویی از دین و توسل به ائمه اطهار (علیهم السلام) بپیماید. محرم سال 1399 [1442 هجری قمری] نیز تداعی همین مدعاست که با وجود شیوع بحرانی برای بشر با عنوان ویروس کرونا مسیر سعادتمندی گرچه صعب العبور تر از گذشته شده اما به همان میزان تلاش مومنانه برای کسب فضائل اخلاقی افزایش یافته و فرصتی را برای سبقت افراد در کسب حسنات و تقویت فضائل اخلاقی به میان آورده است. نمونه بارز سبقت گرفتن افراد در مسیر سعادتمندی را نیز میتوان در کلیدواژه هایی همچون «مواسات» و « کمک مومنانه » استخراج کرد.
اما توسل به ائمه (ع) و برگزاری آداب ارادت به حضرت سیدالشهدا (ع) و اصحاب ایشان در ماه محرم نیز بنا به اقتضائات زمان تغییر یافته؟! آیا توسل به ائمه اطهار (ع) و زنده نگاه داشتن یاد یکتا حادثه ماندگار تاریخ بشریت ]کربلای سال 61 هجری قمری[ نیز دستخوش تغییرات متاثر از بیماری منحوس کرونا شده؟! آیا فرصتی برای بشرامروزی در این شرایط سخت وجود داد تا خود را سعادتمند کن؟! پاسخ تمامی سوالات مثبت است؛ همانگونه که اشاره شد تمامی شئونات زندگی بشر تحت تاثیر این ویروس منحوس شده؛ اما مسیر سعادت هرچقدر که سخت و مشقت بار و صعب العبور باشد مومنان با عشق، محبّت و مودت اهل عصمت و طهارت (علیهم السّلام) آن را دنبال میکنند. برای اثبات این ادعا گریزی به شبکههای اجتماعی و زیست قالب مردم در فضایی کرونایی جهان امروز زدیم تا با برش کوچکی از بیکرانه فضای مجازی با آنالیز و دادکاوی این محیط مصادیقی مستدل ارائه دهیم که نشان میدهد لوح حک شده بر قلوب مومنان با اسم مبارک اباعبدالله الحسین علیه السلام که نه با وجود شیوع کرونا که با هیچ بحرانی از سینهشان پاک نخواهد شد، چنان که در هشت سال دفاع مقدس با وجود بمببارانرژیم بعث در ایام محرم مردم دل از حسین(ع) نکندند و چه بسا با توسل و توکل توانستند، پیروز میدان حق علیه باطل شوند.
مومنان فعال فضای مجازی از هفتهها بلکه از ماههای پیش در صفحات شخصی خود با انتشار محتوایی در عرض ارادت به ائمه اطهار و حضرت سید الشهدا(ع) نگرانی خود را در جهت برگزاری مراسم عزاداری محرم بیان کردند، "نجمه محمدزاده" از محبان اهل بیت (ع) در صفحه خود با انتشار هشتگ «#دلواپسیم_آقا_محرم_با_خودت» مینویسد: « با توجه به پیش بینی موج دوم کرونا در ماه مهر و آبان خدا عزاداری محرم رو روزی ما قراربده ...ان شاءالله»
کاربر دیگری با نام "مهدی سعیدی" چهل روز قبل از آغاز محرم با حمایت از #پویش_جهانی_عاشورائیان از دیگر کاربران فضای مجازی میخواهد برای گره گشایی از مصائب دنیوی و در پیشواز از محرم امسال برای فراهم آمدن شرایط برگزاری مراسم عزاداری محرم #زیارت_عاشورا بخوانند.
کاربری دیگری در شب زیارتی حضرت اباعبدالله (ع) تلاش میکند با ترغیب عموم مردم به رعایت دستورالعمل های بهداشتی شرایط را برای برگزاری مراسم عزاداری محرم امسال محیا کند.
لحظه شماری دوستداران اهل بیت(ع) برای برگزاری پرشور مراسم عزاداری سیدالشهدا(ع) از یک سو و آغاز عملیات روانی مخرب معاندین از سوی دیگر چالشهایی را در فضای مجازی ایجاد و نگرانی فعالان فضای مجازی انقلابی را در جهت برگزاری هرچه پرشورتر و امن تر مراسم عزاداری حسینی بیشتر کرد. هتاکان به ساحت مقدس اهل بیت(ع) این بار درآستانه محرم و با ایجاد دوگانه محرم/ سلامت از هیچ تلاشی فروگذار نکردند تا مردم را در مقابل یکدیگر قرار دهند و القا کنند آنان که نگران سلامت مردم در شرایط کرونایی هستند همان مخالفان برگزاری محرم و سوگواری برای اهل بیت اند و آنان که خواستار برگزاری مراسم عزاداری سیدالشهدا(ع) هستند سلامتی مردم برایشان اهمیتی ندارد. در ادامه نمونهی کوچکی از کینه توزی ضد انقلاب با مکتب اسلام و مکتب حسینی را بازخوانی میکنیم تا با عمق کنیه توزی آنانی که نه سلامت مردم برایشان دغدغه است و نه اعتقادات مردم برایشان محترم است، آشنا شویم.
کاربری با هویت غیر واقعی (fake) میکوشد تا با طرح اتهامی مضحک به حاکمیت، آن را ذیل دوگانه سلامت / محرم مقصر جلوه داده و کشته شدگان احتمالی بر اثر کرونا در ایام محرم را به برگزاری مراسم عزاداری تعمیم دهد.
یک کاربر دیگر با هویت نامعلوم در توهین آشکار به دوستدارن اهل بیت (ع) سعی میکند تا دوگانه محرم/ سلامت را تشدید کند. فعالان رسانهای ضد انقلاب ناظر به این نکته که توهین و استهزاء شعائر دینی و مذهبی ملت مسلمان ایران خط قرمز آنان محسوب میشود، این جنس از عملیات روانی خود را با بهره جویی از حسابهای کاربری خود با هویت نامعلوم اجرا میکنند. تا کمترین هزینه را برایشان به بار آورد.
کاربر معاند دیگری با نام "مهناز م" میکوشد تا با استفاده از ادبیات ترس و کلید واژه « فاجعه انسانی» شیوع کرونا را تابعی از برگزاری مراسم عزاداری محرم بیان کند!
اما دیری نپایید، که عملیات روانی دشمن توسط رهبر معظم انقلاب به فرصتی بیبدیل مبدل شد و ماهها سناریو نویسی دشمنان برای ایجاد اختلافات میان اقشار مختلف مردم با دوگانه سلامت/ محرم به گزارهای پوچ و هزینهی سنگین بیثمری را برای شبکه مخرب سایبری ضد انقلاب به بارآورد. رهبر معظم انقلاب همزمان با روز عید سعید قربان به صورت مجازی به ایراد سخنانی پرداختند و درباره مسائل روز نکاتی را برای ملت ایران بیان کردند. ایشان در بخشی از بیانات خود درباره برگزاری مراسم عزاداری محرم فرمودند: « دربرگزاری عزاداریها معیار آنچیزیست که کارشناسان بهداشت و ستاد ملی مبارزه کرونا میگویند. بنده خودم شخصا هرچه را آنها بگویند عمل خواهم کرد. توصیه من به آقایان مداح و منبری این است که هرکاری میکنیدببینید ستاد ملی مبارزه کرونا چه ضابطهای را معین میکند،همان را عمل کنید.». بیانات ایشان نقشه راه عاشقان اباعبدالله (ع) بود و نشان داد عقلانیت در اسلام و نظام اسلامی بر خلاف آنچه معاندین نظام اسلامی بر آن دامن میزنند غلبه دارد.
این بخش از بیانات رهبر معظم انقلاب پس از بازنشر در صفحه توییتر KHAMENEI.IR با استقبال گسترده کاربران توییتر قرار گرفت و تاکنون بیش از 13 هزار پسند و بالغ بر چهار هزار ریتوییت را از آن خود کرده است. پس از بیانات رهبر معظم انقلاب و با نصب بزرگترین دیوارنگاره کشور در میدان ولیعصر(عج) منقش به جمله ای از سردار رشید اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی موجی از ابراز ارادت به ائمه اطهار(ع) بویژه سید و سالار شهیدان در فضای مجازی با درج هشتگ #ما_ملت_امام_حسینیم آغاز شد. کاربران فضای مجازی این بار عشق و ارادت خود را به دلیل محدودیت های کرونایی کشور و برای حفظ جان هموطنان و در راستای عمل به توصیه رهبر معظم انقلاب مبنی بر رعایت شیوهنامه های بهداشتی در برگزاری عزاداریها این رسوم آیینی را از کوچه و خیابان به فضای مجازی تعمیم دادند و با انتشار کلیدواژه هایی ارادت خود را به سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله حسین(ع) به رخ جهانیان کشیدند. در ادامه روند انتشار کلیدواژه برتر (#ما_ملت_امام_حسنیم، #الحسین_یجمعنا و Hussain#) منتشر شده در توییتر فارسی را مشاهده میکنیم:
(روند انتشار هشتگ منتشر #ما_ملت_امام_حسینیم شده در بازه زمانی 27 مردادماه لغایت 11 شهریورماه سال جاری)
(روند انتشار هشتگ منتشر #الحسین_یجمعنا شده در بازه زمانی 6 لغایت 11 شهریورماه سال جاری)
(روند انتشار هشتگ منتشر hussain# شده در بازه زمانی 6 لغایت 11 شهریورماه سال جاری)
کاربران توییتر فارسی، چهرههای سیاسی، ورزشی و مردمی کلیدواژه #ما_ملت_امام_حسنیم، #الحسین_یجمعنا و Hussain# را در صفحات خود به اشتراک گذاشتند برخی از محتوای منتشر شده با این هشتگهارا در ادامه مشاهده میکنید:
کلیدواژه #ما_ملت_اما_ حسینیم تاکنون در توییتر فارسی بیش از 727.3 هزار توییت و ریتوییت و بیش از 1.2 میلیون پسند را از آن خود کرده است در کنار این کلیدواژه هشتگهای دیگری همچون #من_حسینی_ام، #محرم_١٤٤٢، #الحسین_یجمعنا، #حب_الحسین_یجمعنا و #Hussain نیز در صفحات کاربران به چشم میخورد.
(ابر هشتگهای منتشر شده با موضوعیت محرم در بازه زمانی 27 مردادماه لغایت 11 شهریورماه سال جاری)
داده کاوی هشتگ های برتر کاربران توییتر فارسی نشان میدهد، کلیدواژه های برتر فضای توییتر ( #ما_ملت_اما_ حسینیم، #الحسین_یجمعنا، #حب_الحسین_یجمعنا و #Hussain) در بازه زمانی 27 مردادماه لغایت 11 شهریورماه سال جاری مجموعا بیش از دو میلیون و 260 هزار توییت، یک میلیون و 900 هزار ریتوییت و پنج میلیون و 770 هزار پسند(لایک) را از آن خود کرده است.
داده کاوی کلیدواژه های پرتکرار کاربران در دهه اول محرم 1399 بر اساس توییت، ریتوییت و تعداد پسند
(اعداد به هزار میباشد)
اعداد و اراقام بیانگر آن است که گرچه جیرهخواران سایبری عبری،عربی و خود فروختگان فارسی زبان رسانههای معاد با حضور مخرب خود در فضای مجازی سعی کردند با ایجاد دوگانه محرم/سلامت این فرصت مغتنم را از عزاداری عاشقان اباعبدالله بگیرند اما این مفهوم را درک نکردند که به گفته شهید سلیمانی «ما ملت امام حسنیم» و از دل حوادث فرصت های یکتایی را ایجاد میکنیم. چنانکه ارادتمندان اباعبدالله الحسین(ع) با تولید و انتشار محتوایی حاوی مداحی، روضه، معارف عاشورایی و تصاویری از عزاداری های دیدنی توام با رعایت شیوهنامه های بهداشتی فضای مجازی را « داغدار» امام حسین(ع) و یاران باوفایشان کردند و پرچم عزای اباعبدالله حسین(ع) را در فضای مجازی به اهتزار درآوردند.