واکاوی اهداف انگلیس از درج نام حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی-راهبرد معاصر
عملیات شهادت طلبانه در قلب تل‌آویو + واکنش گروه‌های مقاومت  مصر: در مرحله نخست ۳۳ زندانی اسرائیلی در مقابل ۱۸۹۰ اسیر فلسطین آزاد می‌شوند دبیر کل سازمان ملل: آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان همچنان پابرجاست، اما شکننده است سازمان امنیت سعودی: کشور در معرض توطئه قرار دارد وقوع انفجار‌های بزرگی «ایلات» را به لرزه درآورد پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم السیسی با خلیفه حفتر دیدار کرد روس‌اتم: مذاکرات با ایران درباره احداث یک نیروگاه اتمی جدید به‌زودی آغاز می‌شود توافق اربیل و سلیمانیه برای تشکیل دولت اقلیم کردستان عراق جزئیات آزادی اسرای عضو گروه‌های مبارز فلسطینی در مرحله اول پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم

واکاوی اهداف انگلیس از درج نام حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی

دولت انگلیس از رهگذر درج نام حزب‌الله لبنان در لیست گروه‌های تروریستی قصد دارد تعریف جدیدی از ترور و تروریسم را به افکار عمومی ارائه دهد تا بدین‌ترتیب بر کارنامه سیاه و سرشار از حمایت خود از تروریسم در طول دهه‌های گذشته سرپوش گذاشته باشد.
رامین حسین آبادیان؛ کارشناس مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۷ - ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ - 2019 March 03
کد خبر: ۵۸۸۴

به گزارش راهبرد معاصر؛ دولت انگلیس اخیرا در اقدامی خصمانه شاخه سیاسی حزب‌الله لبنان را در لیست گروه‌های تروریستی قرار داده است. این خبر را «ساجد جاوید» وزیر کشور انگلیس اعلام کرد. وی در این خصوص مدعی شد: «حزب‌الله درحال برهم زدن ثبات منطقه است! ما نمی‌توانیم میان شاخه نظامی حزب‌الله و شاخه سیاسی آن تفاوت قائل شویم». این درحالی است که دولت انگلیس در سال 2008 نیز شاخه نظامی حزب‌الله لبنان را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده بود. این اقدامات دولت انگلیس موجی از شادی را در اردوگاه‌های آمریکا و صهیونیسم حاکم ساخت. درهمین راستا، «مایک پمپئو» وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا ضمن استقبال از تصمیم لندن علیه حزب‌الله، در اظهاراتی مضحک و تعجب‌برانگیز مدعی شد: «دست‌های گروه تروریستی حزب‌الله به خون آمریکایی‌ها آغشته شده است!» درهمین حال، «گیلاد اردان» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی نیز از اقدام لندن علیه حزب‌الله لبنان قدردانی به عمل آورد.

 

افزون براین، شیخ‌نشینان مرتجع عرب همچون امارات، بحرین و عربستان نیز فضا را برای حمله به حزب‌الله لبنان مناسب دیدند و اقدام انگلیس علیه این گروه مقاومت ملی را ستودند. از سوی دیگر، درحالی که انتظار می‌رفت «سعد الحریری» نخست‌وزیر لبنان موضع قاطعانه‌ای را در قبال اقدام غیرقانونی انگلیس علیه حزب‌الله اتخاذ کند، اما وی ترجیح داد با اتخاذ موضعی نرم از ورود به هرگونه تنش با دولت لندن اجتناب ورزد. الحریری در سخنانی تأکید کرد که تصمیم لندن برای درج نام حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی به لندن مربوط است و نه بیروت! این اظهارنظر دوپهلو که هیچ شمه‌ای از قاطعیت در آن دیده نمی‌شود، نتوانست انتظار جامعه لبنان برای پاسخگویی مناسب به دولتمردان انگلیس را برآورده سازد. حزب‌الله لبنان در واکنش به این اقدام انگلیس با صدور بیانیه‌ای تأکید کرده است: «ما یک گروه مقاومت هستیم که علیه اشغالگری صهیونیسم در فلسطین و منطقه مبارزه می‌کنیم و کشوری که خود میزبان تروریسم و حامی آن است در جایگاهی نیست که ما را در لیست گروه‌های تروریستی قرار دهد».

 

اهداف لندن از اقدام اخیرش علیه حزب‌الله لبنان به این ترتیب قابل بررسی است:

1. زمینه‌چینی برای اعمال تحریم‌های گسترده علیه حزب‌الله

واقعیت آن است که اقدام انگلیس علیه حزب‌الله لبنان با نقش‌آفرینی گسترده ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی صورت گرفته است. آمریکایی‌ها مدت‌هاست که حزب‌الله لبنان را در سطوح مختلف مورد تحریم قرار داده و نام این گروه را در فهرست گروه‌های تروریستی درج کرد‌ه‌اند. ایالات متحده همواره فشارهای زیادی را بر کشورهای غربی برای تبعیت آن‌ها از اقدام خود علیه حزب‌الله اعمال کرده است. چهار ماه پیش بود که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا در راستای تشدید فشارها بر حزب‌الله لبنان قانون افزایش تحریم‌ها علیه این گروه مقاومت را به امضاء رساند. پس از امضای این قانون ظالمانه کاخ سفید با صدور اطلاعیه‌ای تأکید کرد که با قانون جدید، یکی از تاریخی‌ترین تحریم‌ها علیه حزب‌الله اعمال شده است.

 

درحال حاضر نیز ایالات متحده آمریکا پیرو فشارهای ماه‌های اخیر بر حزب‌الله لبنان، برای تکمیل پازل خود در این عرصه به تقلا افتاده و دولت انگلیس را مجاب کرده تا با قرار دادن نام حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی، زمینه مناسب برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه این گروه توسط واشنگتن و متحدان غربی‌اش را فراهم آورد. درهمین راستا، یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به روزنامه «الشرق الاوسط» چاپ لندن گفته است: «رئیس‌جمهور ترامپ خود را برای اعمال دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه حزب‌الله آماده می‌کند». این مسئول آمریکایی همچنین تأکید کرده است: «ترامپ از نقش پررنگ حزب‌الله لبنان در دولت این کشور بسیار نگران است و به همین دلیل قصد دارد با اعمال تحریم‌های جدید علیه این گروه به این نگرانی‌ها پایان بخشد». لذا پر واضح است که اقدام اخیر لندن علیه حزب‌الله لبنان در واقع نوعی مقدمه‌چینی برای اقدامات آتی علیه این گروه است.

 

از کنار نقش‌آفرینی مؤثر ایالات متحده آمریکا در اقدام اخیر دولت انگلیس علیه حزب‌الله که بگذریم، نمی‌توان نقش رژیم صهیونیستی در این رویداد را نادیده انگاشت. درهمین ارتباط، «نضال السبع» تحلیلگر لبنانی مسائل سیاسی معتقد است: «اسرائیل برای محاصره ایران و حزب‌الله در سوریه تلاش می‌کند و بدون شک اقدام اخیر لندن علیه این گروه نمی‌تواند بی‌ارتباط با تلاش‌های تل‌آویو علیه مقاومت در لبنان باشد». علاوه براین، سفر بی‌سر و صدای رئیس سرویس اطلاعات خارجی انگلیس (Mi6) به اراضی اشغالی و دیدارش با مقامات ارشد رژیم صهیونیستی در حدود 10 روز پیش، خود به تنهایی نشانگر هماهنگی‌های تنگاتنگ میان لندن ـ تل‌آویو در مسأله درج نام حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی، است.

 

2. متوقف ساختن قدرت موشکی مقاومت در لبنان

یکی دیگر از جمله اهداف دولت انگلیس در درج نام حزب‌الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی، مقابله و رویارویی با قدرت نظامی و برنامه موشکی پیشرفته این گروه محسوب می‌شود. دولت انگلیس در طول قریب به 8 سال گذشته همواره در خط مقدم مخالفان حضور نظامی حزب‌الله لبنان در سوریه و همچنین دفاع این گروه از خود در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی ایستاده بوده است. دولتمردان انگلیس حضور نظامی و قانونی حزب‌الله لبنان در سوریه را نشأت‌گرفته از قدرت نظامی بالای این گروه می‌دانند و در عین حال، به خوبی دریافته‌اند که قدرت موشکی حزب‌الله در مقایسه با سال 2006 و جنگ 33 روزه چندین برابر شده است.

 

درحال حاضر حتی خودِ فرماندهان و مؤسسات مطالعاتی رژیم صهیونیستی به این واقعیت اذعان دارند که حزب‌الله لبنان بیش از 150 هزار موشک در اختیار دارد که می‌تواند با آن‌ها مواضع رژیم صهیونیستی در عمق اراضی اشغالی را هدف قرار دهد. اندیشکده صهیونیستی «جینسا» اذعان کرده که تعداد موشک‌های حزب‌الله در مقایسه با سال 2006 یعنی زمانی که این گروه به مقابله با تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه پرداخت، تقریبا 10 برابر شده است. این درحالی است که طبق آخرین اخبار و گزارش‌ها، در صورت ظهور و بروز هرگونه جنگ جدید میان رژیم صهیونیستی و حزب‌الله لبنان، این گروه قادر است روزانه بیش از 2 هزار موشک به سمت مواضع تل‌آویو شلیک کند.

 

علاوه بر آنچه که گفته شد، سخنان حدود یک ماه پیش «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان مبنی بر برخورداری این گروه از موشک‌های دقیق و نقطه‌زن نیز، رژیم صهیونیستی و متحدان غربی آن ازجمله انگلیس را برآن داشت تا به هر نحوی روند رو به رشد قدرت نظامی و برنامه موشکی حزب‌الله لبنان را متوقف سازند. لذا بدون هیچگونه شک و تردید، اقدام اخیر دولتمردان انگلیس علیه حزب‌الله لبنان ارتباط مستقیمی با قدرت موشکی روزافزون آن دارد.

 

3. تفرقه بینداز و حکومت کن!

به نظر می‌رسد یکی دیگر از اهداف دولت انگلیس از قرار دادن نام حزب‌الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی از رهگذر اتکای دیپلمات‌های لندن به سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن!» می‌گذرد. دولت انگلیس درحالی مدعی می‌شود که اقدامات آن علیه‌ حزب‌الله لبنان، دولت و ارتش این کشور را شامل نمی‌شود که درحال حاضر حزب‌الله جزئی جدایی‌ناپذیر از ساختار سیاسی و حتی نظامی لبنان محسوب می‌شود و هرگونه اقدام علیه این گروه، دولت و ارتش را نیز متأثر می‌سازد. کشورهای غربی و در رأس آن‌ها ایالات متحده آمریکا و انگلیس نیز علیرغم ادعای مضحک خود در این زمینه، به این مسأله کاملا واقف هستند و درست به همین دلیل است که فشارهای خود علیه حزب‌الله لبنان را تشدید کرده و می‌کنند.

 

در واقع، آمریکا و غرب از رهگذر این سیاست و استراتژی خود قصد دارند مردم، گروه‌های سیاسی و همچنین ارتش لبنان را به صورت یکپارچه در برابر حزب‌الله قرار دهند. آن‌ها با اقداماتشان علیه‌ حزب‌الله این پیام را به اقشار مختلف لبنان و مقامات سطوح مختلف سیاسی و نظامی این کشور مخابره می‌کنند که سیاست‌های حزب‌الله عامل اعمال تحریم‌های مختلف علیه این گروه است و اگر دولت، ارتش و ملت لبنان نیز تحت تأثیر این تحریم‌ها قرار می‌گیرند، عامل این گرفتاری کسی نیست جز حزب‌الله. البته آمریکا و غرب سال‌هاست که چنین سیاستی را در برابر حزب‌الله لبنان در دستور کار خود قرار داده‌اند و در نهایت نیز به نتیجه مطلوب و مورد نظرشان دست نیافتند. به عنوان نمونه می‌توان به انتخابات پارلمانی اخیر اشاره کرد که علیرغم دسیسه‌های فراوان غرب برای قرار دادن مردم در برابر حزب‌الله، نمایندگان این گروه در مقایسه با دیگر گروه‌های سیاسی حائز بیشترین آراء در انتخابات شدند و اکنون نقش تعیین‌کننده‌ای در لبنان ایفا می‌کنند.

 

4. محدودسازی نقش پررنگ حزب‌الله در ساختار دولت

درحال حاضر حزب‌الله لبنان به دلیل کسب آراء مناسب در انتخابات پارلمانی سال 2018 در نقاط مختلف این کشور، یکی از گروه‌های سیاسی تأثیرگذار در ساختار و بدنه دولت محسوب می‌شود. ازهمین روی، بدیهی است که حزب‌الله لبنان نقش مهم و سرنوشت‌سازی در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌های دولت چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خارجی، داشته باشد. همین مسأله موجبات نگرانی آمریکا و اذناب آن در اروپا یعنی انگلیس را به شدت فراهم ساخته و آن‌ها را بر آن داشته تا نقش سیاسی حزب‌الله لبنان در ساختار سیاسی این کشور را محدود سازند. واقعیت آن است که دولت انگلستان به عنوان صاحب بیانیه شوم «بالفور» خود را معمار بنای نامشروعی به نام رژیم صهیونیستی می‌داند؛ بیانه‌ای که زمینه اشغال و غصب اراضی فلسطینیان و آوارگی میلیون‌ها شهروند فلسطینی را فراهم آورد و از همین روی، به همان میزان که ایالات متحده آمریکا به منافع و مصالح رژیم صهیونیستی و لزوم تأمین آن اهتمام دارد، لندن نیز خواهان حفظ این منافع و مصالح برای تل‌آویو است.

 

لذا نقش‌آفرینی پررنگ و قدرتمندانه حزب‌الله لبنان در عرصه سیاسی این کشور و در بدنه دولت می‌تواند به صورت مستقیم منافع رژیم صهیونیستی در لبنان و کشورهای همجوار از جمله سوریه آن را تحت‌الشعاع قرار دهد. به همین دلیل، دولت انگلیس عزم خود را جزم کرده تا به نوعی نقش سیاسی حزب‌الله در لبنان را کم‌رنگ‌تر کند؛ هدفی که جز با تحت فشار قرار گرفتن این گروه توسط آمریکا و غرب و به تبع آن، استعفای برخی از اعضای حزب‌الله از عضویت در دولت، محقق نخواهد شد.

 

5. سرپوش نهادن بر حمایت لندن از ترور و تروریسم

پر واضح است که دولت انگلیس از رهگذر درج نام حزب‌الله لبنان در لیست گروه‌های تروریستی قصد دارد تعریف جدیدی از ترور و تروریسم را به افکار عمومی ارائه دهد تا بدین‌ترتیب بر کارنامه سیاه و سرشار از حمایت خود از تروریسم در طول دهه‌های گذشته سرپوش گذاشته باشد. حمایت‌های گسترده دولت انگلیس از رژیم صهیونیستی و تسلیح این رژیم و ارائه کمک‌های مالی به آن، حمایت از تکفیری‌ها در سوریه و مانع‌تراشی در مسیر درج نام این گروه‌ها در فهرست گروه‌های تروریستی، ارسال تسلیحات و تجهیزات پیشرفته نظامی به عربستان سعودی برای کشتار مردم یمن و حمایت مستقیم و آشکار از گروهک تروریستی «منافقین» تنها گوشه‌ای از سلسله خدماتی است که لندن تاکنون به عاملان ترور و تروریسم ارائه کرده است.

 

افزایش این حمایت‌ها و علنی شدن بسیاری از آن‌ها به ویژه در سال‌های اخیر، چهره دولتمردان این کشور در داخل و خارج از مرزهای انگلیس را به شدت خدشه‌دار کرده است. این درحالی است که فریاد شماری از سازمان‌ها، نهادها و مؤسسات حقوق بشری در عرصه بین‌الملل نیز از حمایت‌های لندن از تروریسم بلند شده است. بدین‌ترتیب مقامات لندن که همواره ژست حقوق بشری به خود می‌گرفتند، اکنون خود را در شرایط بدی از ناحیه حقوق بشر و پایبندی به آن می‌بینند به گونه‌ای که دریافته‌اند که افکار عمومی، پس از ایالات متحده آمریکا، انگلیس را به عنوان پدرخوانده تروریسمِ تکفیری تلقی می‌کنند. ازهمین روی، درج نام حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی نوعی تلاش برای فرار رو به جلو از طریق تغییر ماهیت، معنا و مفهوم تروریسم است؛ تلاشی که البته نتیجه‌بخش نخواهد بود.

 

 

 

ارسال نظر
آخرین اخبار