راهبرد معاصر در بسته خبری امروز ارزش صندوق پالایشی یکم ، قیمت های هر سهم سهام دولتی و ارزش پالایشی یکم را آنالیز کرده و بررسی های صورت گرفته را به مخاطبان ارائه می کند. در این خبر ارزش صندوق پالایشی یکم/ دارا دوم امروز چهارشنبه 1 بهمن را می خوانید.
نماد های پالایشی هم امروز به مانند کلیت بازار پر عرضه معامه شدند و جملگی آن ها با صف فروش رو به رو شدند. صف های فروشی که بیشتر ناشی از هیجان است تا دلیل و منطق بورسی در ادامه برای اطلاع از ارزش سهام پالایشی یکم و اطلاع از نکات مهم در خصوص شرکت پالایش یکم یا دارا دوم ( ای تی اف ETF دوم ) در بازار بورس با ما همراه باشید.
امروز چهارشنبه یکم بهمن ماه با رشد 33 هزار واحدی همراه بود و هر واحد از پالایش یکم با رشد 9.99 درصدی نسبت به روز معاملاتی گذشته 6 هزار و 156 تومان معامله شد تا ارزش 500 واحد آن به 3 میلیون 78 هزارتومان افزایش پیدا کند. همچنین قیمت ابطال هر واحد صندوق (NAV ابطال) بر پایه خالص ارزش داراییهای 5.893 تومان ثبت شد.
این درحالی است که در زمان پذیره نویس صندوق پالایش یکم هر واحد این صندوق به قیمت 10هزار تومان به فروش رسید و متقاضایان برای خرید 500 واحد سهام این صندوق مبلغ 5 میلیون تومان پرداخت کردند.
همچنین در بین نمادهای این صندوق نماد شبریز (پالایش نفت تبریز) با رشد 3.53 درصدی و شبندر (شرکت پالایش نفت بندر عباس) با رشد 4.81 درصدی و شپنا (پالایش نفت اصفهان) و شتران (شرکت پالایش نفت تهران) به ترتیب 4.82 و 4.77 درصد رشد داشتند.
تداوم سرگردانی عرضه دارا دوم
به ویژه آنکه دیروز فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی عرضه دارادوم را با اما و اگر همراه کرده و گفته است «اگر شرایط فراهم و زمینه مشارکت عموم و فراگیری عرضه مهیا باشد آنگاه صندوق دارا دوم شامل باقیمانده سهام دولت در سه بانک تا پایان سال عرضه میشود.»
مطابق قانون بودجه سال جاری و تبصره ۲ قانون و مصوبه هیات وزیران، تاسیس سه صندوق سرمایهگذاری معاملهپذیر یا ETF برای سال جاری به وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان خصوصیسازی تکلیف شد. نخستین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله با نام دارایکم در خردادماه از سوی وزارت اقتصاد عرضه شد. این صندوق شامل ترکیبی از سهام بانکها و بیمهها شامل بانکهای صادرات، ملت و تجارت و بیمههای البرز و اتکایی امین بود. بر اساس اعلام وزارت اقتصاد و امور دارایی، بیش از ۳میلیون و ۴۸۱ هزار نفر با سرمایهگذاری بیش از ۵۸۸۶ میلیارد تومان از آحاد مردم در پذیرهنویسی واحدهای سرمایهگذاری مالی یکم مشارکت کردند که با توجه به ارزش ۱۶ هزار میلیارد تومانی، حدود ۳۷ درصد از کل این واحدها به فروش رفت. گرچه پیش از عرضه این صندوق پیشبینی میشد با توجه به اقبال مردم به بازار سرمایه تعداد بسیاری از سهامداران آن را خریداری کنند، اما پیشبینیها درست از آب درنیامد و مشارکت مردمی از ۵/ ۳ میلیون نفر بالاتر نرفت.
آن زمان کارشناسان و فعالان بازار سرمایه علت مشارکت پایین در نخستین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله را، تعیین سقف ۲ میلیون تومانی دانستند و معتقد بودند باید این رقم بیشتر بود تا سهامداران بیشتری به سمت آن جذب میشدند. بر این اساس گفته شد چندی بعد سهام باقیمانده در این دو بخش مجددا در قالب صندوق ETF این بار در نماد «دارا دوم» به عموم عرضه خواهد شد.
با این حال بخت با بازار سرمایه همراه نبود و بعد از گذشت چند ماه از رشد شارپی شاخص کل بورس، ریزش شاخص شروع شد. سقوط شاخص کل بورس با اخبار ضدونقیض درباره عرضه دومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (شامل سهام شرکتهای پالایشی) که حتی نامگذاری آن بیسروصدا نبود، همزمان شد. در این میان بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه ریزش بازار را به جنجالهایی که بر سر عرضه دوم ETF دولتی به وجود آمده بود، مرتبط میدانستند.
در نهایت این صندوق (پالایشی یکم) که مرکب از سهام چهار پالایشگاه تبریز، بندرعباس، تهران و اصفهان بود عرضه شد و از مجموع ۶۰ هزار میلیارد تومان صندوق «پالایش»، ۱۳ هزار میلیارد تومان از این واحدها (معادل ۲۱ درصد) به فروش رسید. گرچه سقف معاملات پالایشی یکم برای هر کد بورسی ۵ میلیون تومان درنظر گرفته شده بود اما مشارکت عمومی مانند دارایکم با استقبالی که پیشبینی میشد، روبهرو نشد. از این رو شایعههایی مبنی بر توقف عرضه «دارادوم» و «داراسوم» شکل گرفت. اما مسوولان بورسی، سازمان خصوصیسازی و وزارت اقتصاد شایعهها را رد و تاکید کردند عرضه ETFهای دولتی به قوت خود باقی است و بر اساس زمانبندی که شده ارائه خواهند شد.
یکی از این مسوولان که بر عرضه صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله تاکید داشت، وزیر اقتصاد بود. دژپسند در میانه مهر بر عرضه باقیمانده سهام دولت در بانکها خبر داده و تاکید کرده بود که «باقیمانده سهام دولت در بانکهای ملت، تجارت و صادرات را در قالب دارا دوم به بورس عرضه میکنیم.» پس از دژپسند؛ عباس معمارنژاد، معاون بیمه و بانک وزارت امور اقتصادی و دارایی برای ارائه دارادوم زمان تعیین کرد و گفت باقیمانده سهام دولت در سه بانک آبانماه عرضه میشود و ۲۰ درصد تخفیف برای هر کد ملی تا سقف ۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
اکنون اما بیش از یک ماه از زمان تعیین شده برای عرضه دارادوم میگذرد و نه تنها خبری از عرضه آن در بورس نیست، بلکه از گفتههای وزیر اقتصاد چنین بر میآید که احتمال لغو این عرضه وجود دارد. دژپسند در جدیدترین گفتوگویی که با رسانهها داشته، برای عرضه دارادوم اما و اگر آورده و خبر قطعی برای ارائه آن نداده است. او دیروز در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گرچه تاکید کرده وزارت اقتصاد به دنبال تسریع در انتقال مالکیت و مدیریت شرکتهای دولتی که در فهرست واگذاری قرار دارند و همچنین باقیمانده سهام دولت در بسیاری از شرکتها به بخش خصوصی و آحاد مردم دارد اما گفته دارا دوم در صورت فراهم بودن شرایط تا پایان سال عرضه میشود. به گفته او برای عرضه صندوق دارا دوم و صندوق فولادیها کمیتهای تشکیل شده که با رصد دقیق شرایط و مقتضیات، زمان لازم برای عرضه آنها را تعیین میکند و در اینصورت اگر شرایط فراهم و زمینه مشارکت عموم و فراگیری عرضه مهیا باشد آنگاه صندوق دارا دوم شامل باقیمانده سهام دولت در سه بانک عرضه میشود.
برخلاف مصاحبه قبلی دژپسند و همچنین اظهارات معاونش که زمان عرضه دارادوم آبانماه تعیین شده بود، اما اکنون به نظر میرسد عرضه این صندوق بسته به فراهم بودن شرایط و استقبال مردم از آن خواهد بود. هرچند وزیر اقتصاد در مصاحبهاش با خبرگزاری تسنیم جزئیاتی از آنچه آن را «فراهم بودن شرایط» دانسته ارائه نکرده اما پیشبینی کارشناسان و فعالان بازار سرمایه حاکی از آن است که در صورت عرضه دارادوم استقبال از این صندوق دولتی پایین خواهد بود.
در مجموع 13 هزار و 800 میلیارد تومان از واحدهای صندوق پالایش یکم فروخته شد و کل پولی که به دلیل اختلافات به مردم برگردانده شد حدود 400 تا 500 میلیارد تومان بود.
در واقع ، از ارزش دارا دوم یاپالایش یکم به ارزش 62 هزار میلیارد تومان ، 13.8 هزار میلیارد تومان یعنی 20 درصد فروخته شده است.
حداقل یک ماه پس از پایان پذیره نویسی در بورس که در 20 شهریور انجام شد ، نمادپالایش یکم باز می شد ، بنابراین احتمال دارد که این نماد در پایان این ماه بازگشایی شود.
به زودی سایت صندوق پالایش یکم تکمیل و سپس ارزش دارا دوم مشخص می شود.
بالاخره پای ETF دوم نیز به بازار سرمایه باز شد تا باقی مانده سهم دولت در چهار پالایشگاه نیز در بورس عرضه شود. صندوقی که پالایشی یکم نام دارد و پذیره نویسی آن از امروز اغاز می شود.
بر اساس تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور، به دولت اجازه داده شده است که باقیمانده سهام دولت در شرکت ها را به روش های معمول یا از طریق صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) عرضه و به فروش برساند. متعاقب این ظرفیت قانونی، در ابتدای سال جاری هیأت وزیران به وزارت امور اقتصادی و دارایی اجازه داد تا در قالب سه صندوق سرمایه گذای قابل معامل (ETF) باقیمانده سهام دولت را واگذار کند.
نخست صندوق سرمایه گذاری قابل معامله بانک و بیمه شامل باقیمانده سهام دولت در بانکهای صادرات، ملت، تجارت و شرکت های بیمه البرز و اتکایی امین، دوم صندوق سرمایه گذاری قابل معامله پالایشی شامل باقیمانده سهام دولت در پالایشگاه های اصفهان، تهران، بندرعباس و تبریز و سوم صندوق سرمایه گذاری قابل معامله صنایع خودرویی و فلزی شامل باقیمانده سهام دولت در شرکت های ایران خودرو، سایپا، فولاد مبارکه و ملی صنایع مس است.