به گزارش راهبرد معاصر؛ ماجرای لو رفتن اتفاقات درون رختکن ها در فوتبال ایران نه برای امروز است نه برای دیروز بلکه قصه درازی دارد که ترکش های آن این فصل دامن سرمربی آلمانی استقلال را هم گرفت.
برگزاری دربی 89 در تعطیلات نوروزی 98 باعث شد تا اتفاقات رخ داده در رختکن این تیم حداقل برای یک روز هم شده رسانه ای نشود اما برخلاف پیش بینی ها این بار خود مدیریت باشگاه استقلال بود که بعد از نشست اضطراری هیات مدیره در بیانیه ای درگیری های رخ داده بین دو نیمه دربی را تایید و خاطیان را جریمه کرد. وینفرد شفر که مدعی است بعد از شکست در دربی احضار نشده و تنها برای آشنایی با اعضای هیات مدیره به نشست رفت، در واکنش به این ماجراها و تصمیماتی که اتخاذ شد با بیان این که هر کس اطلاعات درون خانوادگی تیم ها را به بیرون ببرد، خائن است نهیبی نیز به اتفاقات درون رختکن استقلال در لیگ هشتم زد و پای امیر قلعه نویی و خیانتی که در آن سال با فیلمبرداری پنهانی از صحبت های او شد، را به ماجرا کشید.
به قلعه نویی خیانت شد
شفر در تازه ترین گفتگوی خود با "ورزش سه" گفت: «شنیدم سرمربی فعلی سپاهان قبلا در رختکن استقلال با یکی دو بازیکن برخورد شدیدی داشته است. این اتفاق حتی فیلمبرداری هم شد. به نظر من کسی که این فیلم را گرفته، چه بازیکن باشد و چه فرد دیگری باید اخراج شود چون یک خائن است! آن فرد با این اقدام خود یک تیم را نابود میکند». سرمربی این روزهای استقلال در حالی به این موضوع قدیمی که در زمان خود جنجال های زیادی به راه انداخت، اشاره کرد که مشخصا از رسانه ای شدن ماجراهای رختکن تیمش بعد از دربی اصلا دل خوشی نداشت.
ماجرای جنجالی رختکن استقلال در شیراز
اما اشاره ای که شفر به فیلم پخش شده از زمان امیر قلعه نویی کرد برمی گردد به اتفاق رخ داده در رختکن ورزشگاه حافظیه شیراز. بین دو نیمه بازی استقلال با فجرسپاسی شیراز، جایی که شاگردان قلعه نویی در یکی از ضعیف ترین نمایش های خود مقابل میزبان شیرازی بازی را واگذار کردند تا امیر در بین دو نیمه بازی با عصبانیت به برخورد با شاگردانش بپردازد. لحظات پرتنش در رختکن همراه با عصبانیت شدید سرمربی وقت استقلال و محکوم کردن بازیکنانی که وظایف خود را به خوبی اجرا نکرده بودند تا میزبان با برتری زمین را ترک کند. قلعه نویی در این دقایق حرف های تند زیادی به زبان آورد که برحسب حساسیت های حاکم بر بازی می شد به او حق داد. برخی صحبت های رد و بدل شده به این شکل بود:
*منم منم پدر تیم استقلال را در آورده است! گل دوم، گل بود ما خوردیم ... توپ معمولی را گرفته آورده کاشته و ... دفاع های ما عین سه نفرشان ... بودند.
*کل تیم شان را جمع کنی قراردادشان می شود اندازه یک نفر از استقلال ...
*خجالت بکشید، یک بازیکن نصف و نیمه همه شما را دریبل می کند و می شود ستاره زمین آن وقت شما در زمین راه می روید ...
*وقتی در نشست فنی و آنالیز به جای گوش دادن مسخره بازی در می آورید همین می شود که از مهار بازیکن مستقیم عاجز می مانید...
فیلم چرا پخش شد؟
در سالی که مدیریت استقلال بر عهده واعظ آشتیانی بود گروهی فیلم ساز با امضای قراردادی وظیفه تهیه مستندی با نام "آبی استقلالی" به مناسبت قهرمانی استقلال در لیگ برتر را برعهده گرفت. در فیلم اکران شده این بخش از صحبت های جنجالی امیر قلعه نویی نیز گنجانده شد آن هم در شرایطی که این مربی موفق دیگر با استقلال نبود و بعد از درگیری ها و اختلافات پیش آمده با مدیریت وقت باشگاه به اصفهان و سپاهان کوچ کرده بود. نکته جالب این جا بود که فیلم گنجانده شده در مستند آبی تر از دریا نه به صورت علنی بلکه پنهانی و با گوشی موبایل از رختکن ضبط شده بود و هیچ کس اطلاعی از آن نداشت تا این که فیلم مستند استقلال پخش شد. در آن برهه بسیاری این گونه برداشت کردند که انتشار این بخش از فیلم براساس سیاست خاصی انجام شده است، سیاستی که مدیریت وقت باشگاه آن را ترسیم و به دنبال برتری در جنگ های لفظی و کری های خاص با سرمربی کنار رفته از استقلال بود.
قلعه نویی تشر می زد اما بی احترامی نمی کرد
یکی از بازیکنانی که آن روز پیراهن استقلال را برتن داشت و در رختکن از نزدیک ناظر همه صحبت ها بود، پیروز قربانی مدافع آبی پوشان نام داشت. پیروز که خود به جرگه مربیان پیوسته در خصوص اظهار نظر شفر همین طور درست و غلط بودن پخش آن فیلم به "ورزش سه" گفت:« من هم با حرف وینفرد شفر کاملا موافقم چون درست می گوید. کسی که فیلم رختکن و اطلاعات آن را به بیرون درز می دهد نه به آن شدت اما خب خیانت می کند چون این کار درستی نیست. حتی در این راه آن کسی هم که دستور می دهد اتفاقات رختکن فیلمبرداری شود هم کار درستی انجام نداده است».
مدافع سابق استقلال ادامه داد: «مسئول اول و آخر رختکن در تمام تیم ها سرمربی است. وقتی اقتدار رختکن از دست برود، قدرت مربیان هم از دست می رود درست مثل بلایی که سر مردان بزرگی همچون مورینیو و ... آمد. از همین رو باید به امثال وینفرد شفر یا حتی امیر قلعه نویی در آن سال ها حق داد که واقعا از درز اخبار و اتفاقات درون رختکن تیم های شان شوکه شوند».
قربانی در ادامه تصریح کرد: «به هر حال اطراف استقلال این ماجراها زیاد است چون کنترل تمامی اتفاقات کار سخت و تقریبا غیرممکنی به نظر می رسد. به هر حال پیش می اید که رختکن تیم هایی مثل استقلال با این گونه ماجراها روبرو شود. در این راه هر مربی هم سیاست و سیستم خاصی دارد. امیرخان قلعه نویی هم از آن دست مربیانی بود که برای نشان دادن قدرتش در رختکن سیستم تشر زدن به بازیکنان را در پیش می گرفت. البته این تشر در کنار احترام بود نه این که بخواهد ناسزای بدی از دهانش خارج شود».
این چهره خوشنام استقلالی ها در پایان گفت:« آن روز در شیراز ما روز خوبی نداشتیم. 4-1 به فجرسپاسی باختیم آن هم در شرایطی که همه از ما انتظار قهرمانی داشتند. البته ما در نهایت هم قهرمان شدیم اما همین تشرهای به موقع بود که ما را از خواب بیدار می کرد که چاشنی این تشرها هم حرف هایی بود که همه شنیدند. البته حرفه ای این بود که هیچ وقت مسائل درون خانوادگی رسانه ای نمی شد ولی شد و کاری هم نمی توانستیم انجام بدهیم».
نمونه خارجی دارد یا نه؟
انتشار این گونه فیلم ها یا اخبار درگیری ها در دنیای فوتبال بارها مشاهده شده است اما نه به شکلی که خود باشگاه بخواهد آن را رسانه ای کند. معمولا سیاست گذاری معاونت های رسانه ای در باشگاه های بزرگ و حرفه ای دنیا جلوگیری از تنش و جنجال است، درست برعکس اتفاقات مشابهی که در ایران رخ می دهد. در کشورهای صاحب فوتبال معمولا این رسانه های معتبر و پاپاراتزی ها هستند که این گونه گزارش های جنجالی را منتشر و واکنش های باشگاه ها را برمی انگیزند. اما این که باشگاهی بیاید و خود بخواهد اتفاقات جنجالی و صحبت های مربی تیم را منتشر کند تا کنون دیده نشده است. در این بین می توان به آخرین فیلم منتشر شده از پپ گواردیولا در شبکه های ورزشی معتبر اشاره کرد جایی که حرکات عجیب این مربی در تهییج شاگردانش، تب و تابی که برای اجرای برنامه های تاکتیکی داشت همین طور داد و فریادش بر سر بازیکنان سرو صدای زیادی به راه انداخت.