به گزارش راهبرد معاصر؛ تحقیقات جدید درباره مکانیزمهای مغز در بخش حافظه نشان میدهد که فراموشی نیز به اندازه یادآوری مهم است.
به گفته دکتر مجدی بدران یکی از اعضای انجمن آلرژی و ایمنی شناسی مصر، فراموشی مزایای مثبت بسیاری دارد که مهمترین آن این است که به ادامه زندگی کمک و از عملکرد مناسب مغز حمایت میکند. همچنین ذهن را از اطلاعات قدیمی بدون استفاده، تجربیات و ضربههای دردناک رها میبخشد و به از سرگیری زندگی و رویای آیندهای بهتر کمک میکند.
مجدی بدران در مصاحبه با "Sky News Arabia" افزود: حافظه فقط یک خزانه برای یادآوری اطلاعات ذخیره شده نیست، بلکه به ما در حل مشکلاتی که با آن روبرو هستیم و تصمیم گیری مناسب کمک میکند. کسانی که به سختی موضوعی را فراموش میکنند، بیشتر از سایرین در معرض افسردگی و آسیبهای روحی قرار دارند.
این پزشک مصری تأکید کرد: بیماران آلرژیک و مشکلات ایمنی ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن و مه گرفتگی مغز که باعث خستگی، غش، عدم تعادل و عدم آگاهی میشود، از فراموشی رنج ببرند.
او تصریح کرد: هر گونه حساسیت بینی یا قفسه سینه درمان نشده باعث ایجاد تنش و استرس اکسیداتیو در مغز و درجات مختلف فراموشی میشود.
از استرس و اضطراب خلاص شوید
به گفته این عضو انجمن آلرژی و ایمنی شناسی مصر، استرس بر شکل گیری حافظه اطلاعات تأثیر میگذارد و در هنگام استرس، به زمان بیشتری برای پردازش و ذخیره اطلاعات در حافظه کوتاه مدت و سپس انتقال آن به حافظه بلند مدت نیاز داریم. ممکن است هنگام استرس روند یادگیری دشوار شود.
بدران برای خلاص شدن از این شرایط توصیه میکند هر نوع ورزشی مانند پیاده روی و برخی کارهای روزمره را انجام دهید، حتی اگر نظافت منزل باشد.
او تأکید کرد: افزایش آگاهی ناشی از تمرکز بر کاری است که انجام میدهید و همچنین عدم انجام فعالیتهای جانبی مانند مرور سایتهای شبکههای اجتماعی هنگام غذا خوردن و نیز با دقت گوش دادن به صحبتهای دیگران و خودداری از پاسخگوی در زمانی که عصبانی هستید.
بدران توضیح داد: شخصی که خواب کافی ندارد، نمیتواند تمرکز و توجه بهینه داشته باشد و کسانی هستند که مواد مخدر و الکل مصرف میکنند که تمرکز خود را از دست داده و تعادل آنها را برهم زده و آنها را به سمت فراموشی سوق میدهد.
او در مورد فعال سازی حافظه توضیح داد: اطلاعات با گذراندن آزمایشات و حل سؤالات در حافظه ثابت میشوند که توانایی تمرکز و حفظ اطلاعات را بهبود میبخشد و این یکی از راههای مهم برای بهبود فرآیند به خاطر سپردن است. دانش آموزانی که مطالعه کرده و سپس تحت آزمایشاتی قرار گرفته اند، توانایی بیشتری برای بازیابی اطلاعات دراز مدت، حتی اطلاعاتی که در این آزمونها پوشش داده نشده است، دارند.
این پزشک مصری ادامه داد: مغز به طور فعال در حال بازیابی خاطرات استفاده نشده است، فرآیندی که به عنوان "فراموشی فعال" شناخته میشود.
حافظه ضعیف
با توجه به اختلال حافظه، بدران تأکید کرد: کمبود اسید فولیک، ویتامین B۱، ۲، ۳، ۱۲، ویتامین C و آهن، تمرکز را کاهش میدهد و باعث بی حالی بدن میشود. کمبود کلسیم نیز عملکرد عصبی را به طور معمول کاهش میدهد، در حالی که کمبود ید باعث تاخیر در عملکرد عصبی میشود، کمبود روی حافظه را مختل میکند، کمبود سلنیوم باعث کاهش کارایی انتقال دهندههای عصبی میشود و کمبود آنتی اکسیدان به مغز و حافظه آسیب میرساند.
بدران افزود: برخی از مواد طبیعی مانند میوههای تیره، سبزیجات برگ دار تازه، غلات سبوس دار و منابع پروتئینی کم چربی، مانند ماهی، حبوبات و مرغهای بدون پوست وجود دارد که به تقویت حافظه کمک میکنند.
او خواستار تمرکز بر روی غذاهای ضد التهاب مانند انواع توتها و غذاهای دارای درصد بالایی از آنتی اکسیدانها مانند میوهها و سبزیجات و پرهیز از مصرف غذاهای حاوی قند شد و هشدار داد: کسانی که قند زیادی مصرف میکنند پاسخ دادن آنها به دستورالعملها مشکل و حافظه آنها ضعیفتر از دیگران است./باشگاه خبرنگاران