صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

میقات مدیا

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۱۳:۰۵
  • سه‌شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
  • Tuesday 14 May 2024
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۹ - ۲۴ شهريور ۱۴۰۰ - 2021 September 15
کد خبر: ۱۰۲۲۲۵

موضع عربستان درقبال دولت جدید لبنان

منابع آگاه با اشاره به رفتار‌های سفیر سعودی در بیروت گزارش می‌دهند که موضع عربستان در مرحله فعلی مقابل دولت جدید لبنان منفی خواهد بود.

به گزارش راهبرد معاصر، میان خوشبینی دولت جدید لبنان به حمایت‌های خارجی و به‌ویژه کشور‌های عربی همچون کویت و قطر، محافل سنّی بیروت که روابط نزدیکی با عربستان سعودی دارند اعلام کردند که «ولید البخاری» سفیر این کشور در لبنان دو هفته قبل به بیروت بازگشت، اما صرفاً دیداری با برخی از دوستان و شخصیت‌های فکری لبنان داشت.

این منابع گزارش دادند که سفیر عربستان در دیدار با افراد مذکور نه به پرونده تشکیل دولت لبنان و نه موضع عربستان در قبال دولت «نجیب میقاتی» اشاره نکرد و هیچ جهت‌گیری جدیدی از جانب کشورش در قبال لبنان نداشت.

محافل مذکور با استناد به منابع سفارتخانه‌های عربی در بیروت تأکید کردند که موضع عربستان در قبال دولت نجیب میقاتی منفی است و آن را ادامه دولت «سعد حریری» نخست وزیر سابق می‌داند. از نظر سعودی‌ها دولت جدید لبنان یک نسخه بازبینی‌نشده از دولت این کشور در سال ۲۰۱۱ و دولت «حسان دیاب» نخست وزیر قبلی لبنان است.

بر اساس این گزارش سعودی‌ها معتقدند که دولت کنونی لبنان میثاق ریاست‌جمهوری این کشور را نجات می‌دهد و فضا را برای حزب‌الله آرام می‌کند.

به‌اعتقاد عربستان اقدام لبنان برای واردات سوخت از ایران و حرکت کشتی‌های حامل سوخت این کشور به‌سمت لبنان و همچنین برقراری روابط دوباره بیروت و دمشق نشان‌دهنده تمایل «میشل عون» رئیس‌جمهوری لبنان و حزب‌الله و در واقع کل لبنانی‌ها برای تکمیل خط اتحاد با ایران و حزب‌الله به‌بهای از دست رفتن روابط عربی و به‌ویژه عربستان است.


یکی از دیپلمات‌های کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس در لبنان در این خصوص گفت: عدم ابراز علنی این موضع منفی عربستان در قبال دولت جدید لبنان به‌دلیل محاسبات داخلی ریاض و بیروت و همچنین ارتباط این محاسبات با مذاکره با ایران درباره یمن است، علاوه بر آن در پرونده داخلی لبنان و به‌ویژه مؤلفه اهل‌سنت، عربستان هنوز مشخص نکرده است که گزینه جایگزین سعد حریری برای این کشور چه‌کسی است.

اما به‌نظر می‌رسد گزینه مورد نظر سعودی‌ها در لبنان «سمیر جعجع» رئیس حزب نیرو‌های لبنانی است، همین امر موجب تحریک اهل‌سنت در لبنان و به‌ویژه متحدان عربستان شده است که اکنون کاملاً از ریاض و کمک‌های انسانی و معیشتی و مالی غذایی آن ناامید شده‌اند.

از سوی دیگر گروه اهل‌سنت لبنان در شمال این کشور نیز بعد از انفجار منطقه «التلیل» در عکار (انفجار تانکر سوخت) دیدند که عربستان چگونه خانواده‌های قربانیان و مجروحان این انفجار را رها کرد.

دیپلمات مذکور عربی در ادامه تصریح کرد: این در حالی است که حزب‌الله کمک زیادی به خانواده‌های قربانیان و مجروحان این حادثه کرد و مردم این منطقه به‌شدت از عربستان سعودی و جریان المستقبل به‌ریاست «سعد حریری» خشمگین‌اند و آن‌ها را مسئول رها کردن طرفداران خود در این منطقه محروم می‌دانند. اهالی منطقه التلیل معتقدند که این بی‌توجهی جریان المستقبل و عربستان یک پیروزی برای حزب‌الله بود و ثابت کرد که این حزب علاوه بر شیعیان میان اهل‌سنت نیز مقبولیت دارد.

این موارد مستقیما به‌معنای آن است که عربستان هنوز بر موضع خود ضد دولت لبنان و مخالفت با حضور حزب‌الله در آن پایبند است و به‌نظر می‌رسد که قصد دارد اقدام دولت لبنان علیه حزب‌الله را شرط کمک‌های عربستان به این کشور قرار دهد.

در مجموع می‌توان گفت که بسیاری از شاخص‌های خارجی در مرحله کنونی به‌نفع نجیب میقاتی است؛ اما همچنان روابط با عربستان سعودی برجسته‌ترین چالش برای وی و دولتش باقی خواهد ماند به‌ویژه اگر اتفاقی رخ دهد که منجر به تشدید تنش‌ها گردد.
باید منتظر اتفاقات آینده باشیم تا ببینیم میقاتی در غلبه بر این چالش موفق خواهد بود و این‌که از چه ابزار‌هایی به این منظور استفاده می‌کند./تسنیم

مطالب مرتبط
نظر شما