به گزارش راهبرد معاصر به نقل از مای کلیولندکلینیک، پروبیوتیک ها ترکیبی از باکتری های مفید زنده و یا مخمرهایی هستند که به طور طبیعی در بدن شما زندگی می کنند. معمولاً به باکتری ها به عنوان چیزی که شما را بیمار می کند با دید منفی نگریسته می شود. با این حال، شما به طور مداوم دو نوع باکتری در بدن خود دارید - باکتری های خوب و باکتری های بد. پروبیوتیک ها از باکتری های خوب تشکیل شده اند که به حفظ سلامت بدن و عملکرد خوب کمک می کنند. این باکتری خوب از بسیاری جهات به شما کمک می کند، از جمله مبارزه با باکتری های بد در صورت داشتن مقدار زیاد آن، به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید.
پروبیوتیک ها بخشی از یک تصویر بزرگتر در مورد باکتری ها و بدن شما هستند. میکروبیوم را به عنوان یک جامعه متنوع از موجودات، مانند جنگل، در نظر بگیرید که برای حفظ سلامت بدن شما با هم کار می کنند. این جامعه از چیزهایی به نام میکروب تشکیل شده است. شما تریلیون ها میکروب روی بدن و در بدن خود دارید. این میکروب ها ترکیبی از موارد زیر هستند:
میکروبیوم هر فردی منحصر به فرد است. هیچ دو نفری سلول های میکروبی یکسانی ندارند( حتی دوقلوها)
برای اینکه یک میکروب پروبیوتیک نامیده شود، باید چندین ویژگی داشته باشد. این موارد عبارتند از:
اگرچه رایجترین مکان مرتبط با میکروبهای مفید، روده شما (بیشتر روده بزرگ) است، اما مکانهای مختلفی در بدن و روی بدنتان وجود دارد که میزبان میکروبهای خوب است. این مکانها با «جهان بیرون» در تماس هستند و شامل موارد زیر میشوند:
وظیفه اصلی پروبیوتیک ها یا باکتری های خوب، حفظ تعادل سالم در بدن شماست. به این فکر کنید که بدن خود را در حالت خنثی نگه دارید. هنگامی که بیمار هستید، باکتری های بد وارد بدن شما می شوند و تعداد آنها افزایش می یابد. این کار بدن شما را از تعادل خارج می کند. باکتریهای خوب با باکتریهای بد مبارزه میکنند و تعادل را در بدن باز میگردانند و باعث میشوند احساس بهتری داشته باشید.
باکتری های خوب با حمایت از عملکرد سیستم ایمنی و کنترل التهاب، شما را سالم نگه می دارند. انواع خاصی از باکتری های خوب نیز می توانند:
این عمل متعادل کننده به طور طبیعی همیشه در بدن شما اتفاق می افتد. برای تحقق آن در واقع نیازی به مصرف مکمل های پروبیوتیک ندارید. باکتری های خوب فقط یک بخش طبیعی از بدن شما هستند. خوردن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از فیبر هر روز به حفظ تعداد باکتری های خوب در سطح مناسب کمک می کند.
اگرچه انواع مختلفی از باکتری ها وجود دارد که می توان آنها را پروبیوتیک در نظر گرفت، دو نوع باکتری خاص وجود دارد که پروبیوتیک های رایج در فروشگاه ها هستند. این شامل موارد زیر است:
رایج ترین نوع مخمر موجود در پروبیوتیک ها عبارتند از:
در حال حاضر تحقیقات زیادی پیرامون این ایده که پروبیوتیک ها می توانند برای بدن شما انجام دهند، در حال انجام است. اگرچه نتایج احتمالاً مثبت زیادی وجود دارد، محققان هنوز در حال تلاش برای یافتن پاسخ های قطعی در مورد چگونگی کمک پروبیوتیک ها به شرایط مختلف هستند.
با این حال، برخی از شرایط پزشکی وجود دارد که پروبیوتیک ها ممکن است کمک کنند. این می تواند بین افراد متفاوت باشد، به این معنی که آنچه برای یک شخص کار می کند ممکن است برای دیگری کارساز نباشد. این موارد همچنین می توانند بر اساس پروبیوتیک خاصی که مصرف می شود متفاوت باشد.
برخی از شرایطی که ممکن است با افزایش میزان پروبیوتیک ها در بدن شما (از طریق غذا یا مکمل ها) بهبود پیدا کنند عبارتند از:
شما می توانید میزان میکروب های خوب بدن خود را از طریق غذاها، نوشیدنی ها و مکمل ها افزایش دهید. ممکن است از قبل غذاهای خاصی در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید که حاوی پروبیوتیک هستند. به طور خاص غذاهای تخمیر شده (مثلاً ماست و ترشیجات) میزبان تعداد زیادی باکتری خوب هستند که برای بدن شما مفید هستند. همچنین نوشیدنی های تخمیری مانند کامبوچا (چای تخمیری) یا کفیر وجود دارد که پروبیوتیک های اضافی را وارد رژیم غذایی شما می کند.
به غیر از غذا، می توانید از طریق مکمل های غذایی، پروبیوتیک ها را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این موارد دارو نیستند، بنابراین نیازی به تایید اداره داروی فدرال (FDA) ندارند. اما مهم است که همیشه قبل از شروع هر نوع مکمل یا تغییر اساسی در رژیم غذایی خود با پزشک خود صحبت کنید.
شما کاملاً می توانید میکروب های مفید بدن خود را از غذاهایی که می خورید افزایش دهید. برخی غذاها دارای پروبیوتیک (باکتری های خوب) هستند و می توانند برای سلامت میکروبیوم شما مفید باشند.
این غذاها را می توان در هر لحظه از روز وارد رژیم غذاییتان کرد. حتی ممکن است در حال حاضر به طور مرتب آنها را بخورید و متوجه نباشید که آنها حاوی پروبیوتیک هستند.
غذاهای غنی از پروبیوتیک که می توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید و برخی اوقات آنها را امتحان کنید عبارتند از:
مطمئن شوید که هر بار که برای غذا خوردن می نشینید، همچنان یک وعده غذایی متعادل و سالم ایجاد می کنید. اگرچه افزودن غذاهای غنی از پروبیوتیک به رژیم غذایی شما آسیبی به شما نمی رساند، تعادل همچنان نقش کلیدی دارد. افزودن بیش از حد فقط یک ماده غذایی، بدن شما را از بهره مندی از مزایای گروه های غذایی دیگر باز می دارد.
راه های مختلفی برای مصرف مکمل پروبیوتیک وجود دارد. آنها در اشکال مختلفی وجود دارند، از جمله:
مکمل های پروبیوتیک ممکن است با یک پری بیوتیک ترکیب شوند. پری بیوتیک ها کربوهیدرات های پیچیده ای هستند که میکروارگانیسم های روده شما را تغذیه می کنند. اساساً، پری بیوتیک ها "منبع غذایی" برای باکتری های خوب هستند. آنها به تغذیه باکتری های خوب و سالم نگه داشتن آن ها کمک می کنند. پری بیوتیک ها شامل اینولین، پکتین و نشاسته های مقاوم هستند.
هنگامی که مکملی دارید که ترکیبی از پروبیوتیک و پری بیوتیک است، به آن سین بیوتیک می گویند.
محققان در حال حاضر مطمئن نیستند که مکمل های پروبیوتیک چقدر برای درمان شرایط موثر هستند. در حالی که بسیاری از مطالعات تحقیقاتی نتایج مثبتی بر تاثیر مکمل های پروبیوتیک داشته اند، هنوز تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که برخلاف داروها، مکمل های غذایی نیازی به تایید FDA ندارند. این بدان معنی است که تولید کنندگان می توانند مکمل ها را به سادگی با "ادعاهای" ایمنی و اثربخشی بفروشند.
همیشه قبل از مصرف مکمل یا دادن مکمل به فرزندتان با پزشک عمومی (یا پزشک اطفال) خود صحبت کنید. مکمل ها ممکن است با داروهایی که ممکن است مصرف می کنید تداخل داشته باشند. اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید، قبل از مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.
چندین سویه پروبیوتیک بسیار شکننده هستند و باید از گرما، اکسیژن، نور و رطوبت محافظت شوند. پروبیوتیک ها ممکن است در صورت قرار گرفتن در معرض این عناصر شروع به شکستن یا مرگ کنند. به همین دلیل، ممکن است لازم باشد پروبیوتیک های خود را در یخچال نگهداری کنید یا آن را در مکانی خاص بگذارید.
نگهداری برخی از سویههای پروبیوتیک در یخچال تضمین میکند که هنگام استفاده از آنها همچنان زنده هستند و همچنان از مزایای کامل پروبیوتیک برخوردار هستند.
همیشه برچسب روی هر محصول پروبیوتیکی را که خریداری می کنید بخوانید تا مطمئن شوید که آن را به درستی ذخیره کرده اید.
از آنجایی که میکروب هایی که به عنوان پروبیوتیک استفاده می شوند به طور طبیعی در بدن شما وجود دارند، غذاها و مکمل های پروبیوتیک به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شوند. آنها ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شوند و همچنین ممکن است باعث ناراحتی خفیف معده، اسهال، یا نفخ (دفع گاز) در چند روز اول پس از شروع مصرف شوند.
افراد خاصی هستند که باید در استفاده از مکمل های پروبیوتیک احتیاط کنند چرا که خطر عفونت در برخی افراد وجود دارد. این افراد شامل کسانی هستند که:
همچنین هنگام دادن پروبیوتیک به نوزادان بسیار بیمار باید احتیاط کرد.
پروبیوتیک ها به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شوند. با این حال، برخی از خطرات مرتبط با مکمل ها وجود دارد. این خطرات در صورت داشتن یک بیماری پزشکی که سیستم ایمنی شما را تضعیف می کند، سابقه جراحی یا سایر بیماری های جدی، افزایش می یابد.
خطرات بعید، اما احتمالی می تواند شامل موارد زیر باشد:
پروبیوتیک ها می توانند هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان مفید باشند. اگر کودک شما بیماری دارد که برای درمان نیاز به آنتی بیوتیک دارد، مصرف یک پروبیوتیک می تواند به کاهش علائم کمک کند. همچنین می توان از پروبیوتیک ها برای کمک به رفع یبوست، رفلاکس اسید معده، اسهال و اگزما در کودکان استفاده کرد.
افزودن پروبیوتیک ها به رژیم غذایی کودک از طریق غذا معمولاً راهی مطمئن برای دادن پروبیوتیک به آنها است. غذاهایی مانند ماست و پنیر دلمه اغلب بخشی از یک رژیم غذایی متعادل هستند و می توانند باکتری های مفید را بدون خطر زیاد اضافه کنند.
مکمل های پروبیوتیک تجاری موجود هستند که به طور خاص برای نوزادان و کودکان طراحی شده اند. با این حال، مهم است که قبل از دادن هر گونه مکمل پروبیوتیکی یا تغییر رژیم غذایی کودک برای گنجاندن غذاهای غنی از پروبیوتیک، با پزشک اطفال صحبت کنید.
داروهای آنتی بیوتیک اغلب برای مبارزه با عفونت مورد نیاز است. با این حال، در حالی که آنتی بیوتیک ها باکتری های بد را از بین می برند، باکتری های خوب بدن شما را نیز از بین می برند. برخی افراد پس از مصرف آنتی بیوتیک دچار بیماری هایی مانند اسهال می شوند. در افراد دیگر، این ممکن است به باکتری های واقعا بد اجازه دهد تا روده را اشغال کرده و پر کنند، مانند C. diff. برخی تحقیقات ارتباط مثبتی بین مصرف پروبیوتیک ها بعد از آنتی بیوتیک و تسکین اسهال نشان داده اند. این هنوز ثابت نشده است و برای همه کار نمی کند.
فکری که در پس افزودن مجدد پروبیوتیک ها به بدن شما پس از مصرف آنتی بیوتیک وجود دارد این است که می تواند باکتری های خوبی را که توسط آنتی بیوتیک ها از بین رفته اند را دوباره بازگرداند و سیستم شما را دوباره راه اندازی کند. باکتری های خوب اضافی به بازسازی روده شما و مبارزه با باکتری های بد باقی مانده کمک می کند. بسیاری از مردم احساس میکنند که افزودن پروبیوتیکها ضرری ندارد، ممکن است به شما کمک کند کمی سریعتر احساس بهتری داشته باشید و از اسهال جلوگیری کنید.
پروبیوتیک ها به طرق مختلف بر سلامت فرد اثر میگذارند. این میکروارگانیسم ها می توانند در ناحیه روده با تولید اسیدهای آلی و مواد ضد میکروبی مانع رشد باکتری های بیماری زا شوند.
اسیدهای آلی تولید شده می توانند به عنوان یک منبع انرژی مورد استفاده سلول های روده قرار گیرند . تولید ویتامین ها به خصوص ویتامین های B , K از دیگر خصوصیات قابل توجه آنهاست.
لاکتو با سیلوس ها و بیفیدوباکترها در محصولی مانند ماست می توانند قابلیت هضم پروتئین و میزان دسترسی بیولوژیکی کلسیم ، آهن، مس ، فسفر، روِی و منگنز را افزایش دهند.
از سوی دیگر گزارش شده است ، پروبیوتیک ها می توانند میزان کلسترول سرم خون را کاهش دهند . جلوگیری از التهاب معده ای ،روده ای حاد و انواع اسهال از دیگر فواید مصرف پروبیوتیک هاست .
ثابت شده محصولات تخمیری شیر و باکتری های اسید لاکتیک موجود در آن بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارندومقاومت بدن را در مقابل عفونت ، سرطان و حساسیت افزایش می دهند .
پروبیوتیک ها می توانند عوارض سوء هضم لاکتوز را که یکی از مهمترین عوامل محدودکننده مصرف شیر است، کاهش دهند . میزان آنزیم تجزیه کننده لاکتوز ( قند شیر ) در روده برخی افراد ناکافی است به همین علت نمی توانندلاکتوز را هضم و جذب کنند .
این موضوع باعث میشود در این افراد پس مصرف شیر ، نفخ ، گرفتگی ، عضلات شکم و اسهال به وجود آید .باکتری های پروبیوتیکی می توانند با تجزیه لاکتوز و تولید آنزیم تجزیه کننده آن ، از بروز این عوارض جلوگیری کنند .
در حال حاضر فرآورده های پروبیوتیکی مختلفی در جهان تولید و عرضه می شوند . انواع نوشیدنی های پروبیوتیک شیر انواع پنیر ، دوغ ، ماست نوشیدنی ،ماست سفت یا هم زده، بستنی ، خامه ترش ، شیر بدون چربی و نوشیدنی های به دست آمده از دوغ کره از جمله این محصولات هستد .
ماست یکی از محصولاتی است که به عنوان یک فرآورده پروبیوتیک بالقوه توجه زیادی به خود جلب کرده است .
ماست پروبیوتیک علاوه بر تامین باکتری های زنده ، مواد مغذی با ارزشی هم چون کلسیم و پپتیدهای بیولوژیک در اختیار بدن قرار می دهند .
بر این اساس بازار ماست های پروبیوتیکی در سراسر جهان رشد زیادی را نشان می دهد ، به طوری که بخش قابل ملاحظه ای از ماست های عرضه شده حاوی باکتری های پروبیوتیک است .
سهم این نوع ماست ها در اروپا بین 5 تا 20 در صد بازار بر آورد می شود . در فرانسه نیز 10 درصد ماست ها ی عرضه شده از نوع پروبیوتیکی است و تولید این محصولات سالانه 3 درصد افزایش می یابد .
کلیه فراورده های لبنی پروبیوتیک از جمله ماست پروبیوتیک را بایستی تا هنگام مصرف ، سرد نگه داشت تا هم میزان زنده ماندن باکتری هایی مفید و هم اثرات پایدار این فراورده ها را تضمین نمود./سلامت نیوز