به گزارش راهبرد معاصر، امیرعلی حمیدیه رئیس مرکز تحقیقات سلول و ژن درمانی کودکان، درباره دستاورد محققان ایران در درمان سرطان خون با روش «کارتیسلتراپی» گفت: کشور در دو دهه اخیر برای علم سلولهای بنیادی بسیار زحمت کشیده شده است و پیشرفتهترین شاخه این علم، همین ژندرمانی است که طی آن ژنوم طی آن ویرایش میشود.
وی افزود: این پروژه بسیار مهم و فوق پیشرفته است و ایران بعد از آمریکا و چین، سومین کشوری است که این فناوری پیشرفته را در اختیار دارد. فناوری ژن درمانی به اندازهای مهم و مشکل است که من برای نزدیکشدن به ذهن، اینگونه مثال میزنم که فرض کنید کشور توانسته هواپیمای بوئینگ و ایرباس بسازد.
حمیدیه با اشاره به تلاش ۷ ساله بر روی این پروژه گفت: یک تیم چهل نفره ابتدا این روش درمانی را بر روی نمونه های آزمایشگاهی و سپس حیوانی آزمایش کردند؛ بعد از موفقیت کامل در این دو فاز، این روش شهریور ماه بر روی اولین کودک مبتلا به سرطان خون مورد استفاده قرار گرفت که بهطور کامل موفقیتآمیز بود.
وی در خصوص سابقه بیماری این کودک 5 ساله گفت: آرمان از سال 98 به سرطان مبتلا شده بود و با وجود شیمیدرمانی، سه بار بیماری او عود کرده بود. همچنین، بهعلت ابتلا به قارچ سیاه، امکان پیوند مغز استخوان برای او وجود نداشت. اکنون بعد از گذشت حدود سه ماه از درمان با روش ژن درمانی، آرمان در سلامت کامل به سر میبرد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص روشهای فعلی در درمان سرطان گفت: ۷۰ سال پیش برای درمان سرطان خون از شیمی درمانی و ۳۰ سال قبل از پیوند سلولهای بنیادی استفاده می شد. این روش درمانی جدید، برای بیمارانی است که با دو روش شیمیدرمانی و پیوند سلولهای بنیادی معالجه نشدند و عوارض کمتری نیز نسبت به آن دو روش دارد.
وی با تاکید بر تیمی بودن این پروژه گفت: پروژه ابتدا بین دانشگاه علوم پزشکی تهران و یک تیم تحقیقاتی شکل گرفت و آن تیم به یک هسته فناور و یک شرکت دانش بنیان تبدیل شد که این دستاورد نتیجه تلاش این دو تیم است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره تحریم ها اظهار داشت: تحریمها سخت بود ولی با همت محققان و دانشمندان تبدیل به یک فرصت شد؛ چرا که یک زمانی در ایران ظرف و محل کشت سلول را نداشتیم اما اکنون در سلول های بنیادی به فناوری کامل رسیدهایم./ فارس