به گزارش راهبرد معاصر؛ جمهوری اسلامی ایران امروز (سهشنبه) ۱۳ تیر ماه و در بیست و سومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای که به صورت مجازی و به ریاست هند برگزار شد، رسما به عضویت دائم این سازمان درآمد. در این نشست ایران به عنوان نهمین عضو رسما به این سازمان پیوست.
چین، روسیه، هند، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان، پاکستان و ازبکستان هشت دیگر این سازمان هستند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی فونیکس چین درباره عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای و فرصتهایی که برای ایران در این خصوص ایجاد میشود، ضمن قدردانی از حمایتهای دولت چین به ویژه حمایتهای شی جین پینگ رئیس جمهور چین و وزیر خارجه این کشور که به تکمیل عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای کمک کردند، افزود: به موازات همکاریهای راهبردی ایران و چین، عضویت ایران در شانگهای یک ظرفیت فزاینده و نیرومندتری را فراهم کرده که در قالب چندجانبه نیز ایران و چین با حضورشان در شانگهای بتوانند همکاریها را توسعه دهند.
وی خاطرنشان کرد: طبعا یکی از موضوعات مورد توجه ما در شانگهای تمرکز بر صلح و امنیت جهانی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره تاثیرات عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و همچنین عضویت آینده در بریکس نیز اظهار داشت: با توجه به موقعیت ویژه ژئواستراتژیک، ژئوپلتیک و ژئواکونومیک ایران شرایط ایجاد میشود که ما هم بتوانیم از این ظرفیتها به خوبی استفاده کنیم و هم توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران و هم ظرفیتهای کشور ایران را با دیگر اعضا در شانگهای، بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به اشتراک بگذاریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره اهمیت عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای نیز اظهار داشت: شانگهای و تقویت آن به تحقق چند جانبهگرایی در جهان و دوری از یک جانبهگرایی کمک میکند.
به گزارش فارس، «نارندرا مودی» نخست وزیر هند و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه عضویت دائم ایران در این سازمان را تبریک گفتند.
نخستوزیر هند در سخنرانی افتتاحیه در این نشست از ایران به عنوان عضو جدید سازمان شانگهای یاد کرد و به ایران تبریک گفت. نخست وزیر هند در ادامه افزود: برای مردم ایران و سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران آرزوی بهترینها را دارم چرا که ایران دیگر به طور رسمی به عنوان عضو رسمی سازمان شانگهای پذیرفته میشود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین پس از اعلام عضویت رسمی ایران در این سازمان در یک رشته توئیت با بیان اینکه دیپلماسی فعال دولت سیزدهم دستاورد جدیدی را برای ملت بزرگ ایران به ثبت رساند، خاطرنشان کرد: عضویت کامل جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای، گام مهمی در پیگیری سیاست خارجی فراگیر، تقویت سیاست همسایگی و نگاه به آسیاست. به عنوان نهمین عضو سازمان همکاری شانگهای، برای ارتقای همکاریها، تحقق اهداف و بهرهمندی از مزایای کامل آن تلاش میکنیم.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: چندجانبهگرایی راهبرد اساسی کشورهای پیشرو در توسعه روابط خارجی و همکاریهای بینالمللی است. تلاش مشترک دولت و مجلس در تصویب اسناد متنوع شانگهای موجب امتنان است.
آیتالله رئیسی رئیس جمهور امروز در مراسم افتتاحیه بیست و سومین نشست سران سازمان شانگهای گفت: در کنار نظامیگری، آنچه بسترساز نظام سلطه غربی شده، سلطه دلار است و لذا هرگونه تلاش برای شکلدهی به یک نظام عادلانه بینالمللی، نیازمند حذف دلار است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه ۱۲ تیر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره عضویت رسمی ایران در شانگهای اظهار داشت: آخرین گام از روند عضویت کامل و رسمی و تمام عیار ایران در سازمان همکاری شانگهای است. عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای یک منفعت دوطرفه است هم برای ایران و هم برای شانگهای و اعضای آن. این تحول مثبت میتواند ارزش افزودههای مرتبط با سازمان شانگهای به عنوان سازمان مهم منطقهای را افزایش دهد. این تحولی در راستای منافع همه کشورهای عضو و تقویت روند منطقهگرایی خواهد بود.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۱۹۹۶ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف برقرار کردن موازنه قدرت در برابر نفوذ آمریکا و ناتو به نام شانگهای پنج پایهگذاری شد و بعد از پیوستن ازبکستان به آن، سازمان همکاری شانگهای نام گرفت. سازمان همکاری شانگهای رسما در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ میلادی تأسیس و دفتر مرکزی آن در چین ایجاد شد. زبان رسمی این سازمان روسی و چینی است.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۵ و چهار سال بعد از تشکیل رسمی این سازمان به همراه هند و پاکستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد و یک سال بعد (۲۰۰۶ میلادی) درخواست عضویت دائم در این سازمان را مطرح کرد. هند و پاکستان در تابستان سال ۲۰۱۶ میلادی به عضویت دائم این سازمان درآمدند.
عضویت دائم ایران در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ با حضور آیتالله سید ابراهیم رئیسی در دوشنبه پایتخت تاجیکستان مورد پذیرش اعضای این سازمان قرار گرفت و یادداشت تعهدات عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای هم ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ توسط حسین امیرعبداللهیان در نشست سران شانگهای در سمرقند امضا شد.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱ طی نامهای به رئیس جمهور، قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای را ابلاغ کرد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی ششم آذر با کلیات و جزئیات طرح الحاق ایران به سازمان شانگهای موافقت کردند. هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان نیز هشتم بهمن از تایید اصلاحات طرح فوق، توسط شورای نگهبان خبر داد. / فارس