امشب تماشای «ماه آبی» را از دست ندهید-راهبرد معاصر
رکورددارترین نام برای دختران ایرانی اعلام شد همسر مالک شرکت موبایل موسوی آمل بازداشت شد قاضی پرونده چای دبش: پاسخ بانک‌های شاکی به استعلام‌ها متناظر با سوالات دادگاه تنظیم نشده است بریز و بپاش میلیاردی متهمان پرونده رضا‌یت خودرو با پول مردم کلاس‌های جبرانی دانشگاه‌ها چگونه تشکیل خواهد شد؟ یازدهمین دادگاه چای دبش برگزار شد / تفهیم اتهام به یک متهم دیگر پرونده ساعت آغاز فعالیت مدارس چهارمحال و بختیاری اعلام شد مدارس ۱‌۱ شهرستان کرمانشاه فردا تعطیل شد کدام شغل‌ها در آینده با افزایش تقاضا روبه رو می‌شوند؟ فردا آخرین مهلت ثبت‌نام در نوبت اول کنکور ۱۴۰۴ / ثبت‌نام ۵۶۰ هزار نفر بلاتکلیفی ۱۶ میلیون دانش آموز برای روز شنبه یکم دی ماه ۱۴۰۳ توضیح دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص حواشی برگزاری جشن یلدا  امکان تعطیلی کلاس درس بعد از امتحانات نوبت اول  هواشناسی ایران ۱۴۰۳/۹/۳۰؛ تشدید فعالیت سامانه بارشی در کشور ورود سامانه بارشی به کشور از امروز / یلدای برفی در استان‌های غربی

امشب تماشای «ماه آبی» را از دست ندهید

امشب «ماه آبی» در آسمان پدیدار می‌شود که یک پدیده کمیاب و حاصل همزمانی سه رویداد نجومی است‌. ماه آبی چیست و چه زمان‌هایی اتفاق می‌افتد؟
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۹ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۲ - 2023 August 30
کد خبر: ۲۰۲۱۴۳

به گزارش راهبرد معاصر، ماه آبی رویدادی خاص است که از همزمانی دو ویژگی غیرمعمول ماه اتفاق می افتد. 1- ابرماه: زمانی رخ می دهد که ماه بزرگتر از حد معمول به نظر می رسد و 2-ماه آبی یا دومین ماه کامل در یک ماه.

 

به گفته ناسا، یک ماه آبی به طور متوسط هر 2 یا 3 سال یکبار رخ می دهد و وقوع یک ماه آبی که ابرماه هم هست، نادرتر است.

 

دو نوع تعریف برای ماه آبی وجود دارد اما درهیچ کدام ماه آبی رنگ نیست. ماه آبی فصلی تعریف قدیمی ماه آبی است و به سومین ماه کامل در فصلی اطلاق می شود که دارای 4 ماه کامل است. در حالی که تعریف دوم ماه آبی ماهانه است که به دومین ماه کامل در 1 ماه تقویمی اشاره دارد.

 

از آنجایی که چرخه فازهای ماه تقریباً 1 ماه طول می کشد، ما معمولاً هر سال 12 ماه کامل را تجربه می کنیم. بسیاری از فرهنگ ها نام های متمایز را برای ماه کامل هر ماه گذاشته اند. یعنی 12 ماه، 12 ماه کامل، 12 نام.

 

مدار ماه به دور زمین یک دایره کامل نیست. در نتیجه، فاصله بین زمین و ماه با چرخش آن به دور سیاره ما متفاوت خواهد بود. ماه کامل در حالی اتفاق می‌افتد که ماه در نزدیک‌ترین نقطه خود به زمین است (حضیض).

 

چرخه ماه در واقع 29.5 روز طول می کشد که به این معنی است که تکمیل 12 چرخه قمری 354 روز طول می کشد. بنابراین هر 2.5 سال یا بیشتر، سیزدهمین ماه کامل در یک سال تقویمی مشاهده می شود. این سیزدهمین ماه کامل با طرح نامگذاری عادی مطابقت ندارد و به آن ماه آبی می گویند.

 

ماه آبی بعدی کی اتفاق می افتد؟

این بستگی به این دارد که از کدام تعریف برای ماه آبی استفاده کنید. اگر یکی از 4 فصل، 4 ماه کامل داشته باشد، ماه سوم باید ماه آبی(فصلی) نامیده شود.

 

اگر از این قانون پیروی کنید، ماه آبی بعدی در 19 آگوست 2024(28مرداد 1403) رخ خواهد داد. در تابستان 2024 تعداد 4 ماه کامل (1تیر، 30تیر، 28مرداد و 27شهریور) وجود خواهد داشت. از آنجایی که ماه کامل آگوست سومین ماه کامل مجموعه تابستانی است، ماه آبی خواهد بود.

 

اما دومین ماه کامل در یک ماه همان چیزی است که اکنون به عنوان تعریف عمومی از یک ماه آبی پذیرفته شده است. اگر از قانون وقوع 2 ماه کامل در 1 ماه پیروی کنید، در 30 آگوست 2023(چهارشنبه 8 شهریور) ماه آبی خواهیم داشت. این ماه بزرگترین و درخشان ترین ماه کامل سال خواهد بود.

 

در حالی که سوپرماه آبی چهارشنبه بزرگ به نظر می رسد، کسانی که انتظار دارند آن را آبی ببینند، ناامید خواهند شد. در طول ماه آبی، سطح ماه رنگ خود را تغییر نمی دهد. آخرین ماه آبی در آگوست 2021 اتفاق افتاد و پس از ماه آبی چند روز آینده، ماه آبی تا ماه می 2026(اردیبهشت-خرداد 1405) دیگر باز نخواهد گشت.

 

پس ماه آبی ماهانه بعدی بر اساس زمان و تاریخ در 30 آگوست 2023(8شهریور) است. ماه آبی فصلی بعدی در 19 آگوست 2024 (28مرداد1403)اتفاق خواهد افتاد.

 

ماه های آبی چند بار رخ می دهند؟

از نظر نجومی ماه آبی می تواند نسبتاً مکرر رخ دهد. به گفته ناسا، قمرهای آبی هر 2 تا 3 سال یک بار رخ می دهد. از آنجایی که تقریباً 29.5 روز بین ماه های کامل وجود دارد، فوریه(بهمن-اسفند) هرگز ماه آبی را تجربه نخواهد کرد زیرا فقط 28 روز در سال معمولی و 29 روز در سال کبیسه دارد. گاهی اوقات فوریه اصلا ماه کامل ندارد که به آن ماه سیاه می‌گویند.

 

آخرین ماه آبی کی بود؟

آخرین ماه آبی در 22 آگوست 2021 (31مرداد1401) بود.

 

آیا ماه می تواند آبی شود؟

بله اما این یک رویداد بسیار نادر است، حتی می توان گفت که یک بار در ماه آبی اتفاق می افتد.

 

به گفته ناسا در سال 1883 (1262شمسی) یک آتشفشان اندونزی به نام کراکاتوآ فوران کرد و خاکستر را تا ارتفاع 80 کیلومتری در جو پخش کرد. ذرات ریز خاکستر (به اندازه یک میکرون) به عنوان یک فیلتر عمل کردند، نور قرمز را پراکنده و ماه را به رنگ سبز آبی متمایز تبدیل کردند.

 

بر اساس وبگاه ناسا ساینس، فوران های آتشفشانی دیگری نیز به عنوان عامل قمرهای آبی شناخته شده اند، از جمله فوران آتشفشان ال چیچون در مکزیک در سال 1983(1362) و فوران های کوه سنت هلن در سال 1980 (1359) و کوه پیناتوبو در سال 1991(1370)./ فارس

ارسال نظر