به گزارش راهبرد معاصر؛ خورشید به تازگی قدرتمندترین شراره خورشیدی خود را آزاد کرده است که یک فوران عظیم در کلاس X است.
این شراره خورشیدی در کلاس X و با قدرت ۹.۰۵ در ساعت ۸:۱۰ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی به اوج خود رسید و باعث از کار افتادن امواج کوتاه رادیویی در آفریقا و اروپا شد که در آن زمان رو به خورشید بودند.
این شراره خورشیدی از گروه لکههای خورشیدی AR ۳۸۴۲ سرچشمه میگیرد که قبلاً خبرساز شده بود. در تاریخ اول اکتبر نیز همین لکه خورشیدی یک شراره خورشیدی قدرتمند X ۷.۱ را پرتاب کرد و یک پرتاب جرم تاجی (CME) که ستونی از پلاسما و میدان مغناطیسی است را آزاد کرد که هم اکنون به سمت زمین در حال حرکت است. انتظار میرود که این پرتاب جرم تاجی به زودی تا ۵ اکتبر به زمین برخورد کند و احتمالا شفقهای قطبی گستردهای را ایجاد کند.
سارا هوسیل (Sara Housseal)، پیشبینیکننده هوای فضایی و هواشناس در پستی در شبکه ایکس تایید کرد که یک پرتاب جرم تاجی هدایت شده به سمت زمین واقعاً حامل شرارههای هیولاواری است و پیشبینی میکنم که به زودی تأثیری بر زمین داشته باشد.
پرتابهای جرم تاجی حامل ذرات باردار الکتریکی به نام یونها هستند و هنگامی که این ذرات با مگنتوسفر زمین برخورد میکنند، میتوانند طوفانهای ژئومغناطیسی ایجاد کنند. طی این طوفانها، یونها با گازهای موجود در جو زمین تعامل دارند و انرژی را به شکل نور آزاد میکنند. این پدیده به عنوان شفقهای شمالی یا شفق قطبی در نیمکره شمالی و به عنوان شفقهای جنوبی یا شفق قطبی در نیمکره جنوبی شناخته میشود.
باید منتظر باشیم و ببینیم که در روزهای آینده چه اتفاقی میافتد. آب و هوای فضا ناپایدار و غیرقابل پیشبینی است.
خاموشیهای امواج کوتاه رادیویی که در اروپا و آفریقا تجربه شد، نتیجه تابش شرارههای خورشیدی بود که به زمین رسید و پس از رسیدن به اتمسفر فوقانی یونیزه شد. این یونیزاسیون یک محیط متراکمتر را برای سیگنالهای رادیویی موج کوتاه با فرکانس بالا ایجاد میکند که ارتباطات از راه دور را تسهیل میکند. هنگامی که این امواج رادیویی از لایههای یونیزه شده عبور میکنند، به دلیل افزایش برخورد با الکترونها، انرژی خود را از دست میدهند که میتواند سیگنالهای رادیویی را ضعیف یا به طور کامل جذب کند.
این شراره خورشیدی رکوردشکن جدید، قویترین شراره خورشیدی در چرخه کنونی خورشیدی تا به حال بوده است. در واقع این قویترین شراره خورشیدی طی بیش از هفت سال گذشته است.
در سپتامبر ۲۰۱۷، دو شراره عظیم با اندازههای X ۱۳.۳ و X ۱۱.۸ در مرحله کاهشی چرخه خورشیدی گزارش شد.
گفتنی است که فعالیت خورشیدی در یک چرخه ۱۱ ساله افزایش و کاهش مییابد که به آن «چرخه فعالیت خورشید» میگویند.
شرارههای خورشیدی بر اساس اندازه به کلاسهای مختلفی طبقهبندی میشوند که شرارههای کلاس X قویترین آنها هستند. شرارههای کلاس M حدود ۱۰برابر قدرت کمتری نسبت به کلاس X دارند و پس از آن شرارههای کلاس C هستند که ۱۰ برابر ضعیفتر از کلاس M هستند. شرارههای کلاس B نیز ۱۰ برابر ضعیفتر از کلاس C هستند و شرارههای کلاس A هم ۱۰ برابر ضعیفتر از کلاس B هستند و هیچ تاثیر قابلتوجهی روی زمین ندارند. هر کلاس با اعداد از ۱ تا ۱۰ درجهبندی میشود تا قدرت نسبی شراره را نشان دهد. / ایسنا