به گزارش راهبرد معاصر، مسعود پزشکیان رئیسجمهور صبح امروز، دوشنبه، در آیین بزرگداشت چهلمین سالگرد تأسیس شورایعالی انقلاب فرهنگی طی سخنانی بیان کرد: ما میخواهیم انقلاب فرهنگی کنیم و باید این کار را از خودمان شروع کنیم نه از دیگران؛ اگر میخواهیم جلوداری کنیم، اول باید خودمان را اصلاح کنیم، قبل از اینکه به دیگران دستور بدهیم.
وی افزود: قبل از اینکه با زبان به دیگران حق، عدالت و انسانیت را توصیه کنیم باید در رفتارمان نشان بدهیم چیزی که میگوییم، عملیاتی شده است، باید با رفتار به دیگران نشان داد که آیا انصاف و حق را رعایت میکنیم یا خیر.
رئیسجمهور گفت: باید اصلاح در رفتارمان صورت بپذیرد نهاینکه ابتدا به زبان آوریم و فقط توصیه کنیم؛ آنچه امروزه در جامعه با آن مواجه هستیم، رفتار خود ماست، ممکن نیست ما در جامعه براساس حق و عدالت عمل کنیم و یک نارضایتی اجتماعی شکل بگیرد، البته کسانی که تحمل ندارند، ناراحت خواهند شد ولی اگر حق مردم را مستقل از اینکه چهکسی هستند و چگونه فکر میکنند بدهیم، مشکلی پیش نمیآید.
پزشکیان عنوان کرد: دراینصورت است که میتوانیم الهامبخش شویم و در دنیا هم رشد داشته باشیم.
وی در ادامه اظهار داشت: اشاعه فرهنگ از رفتار مسئولان آغاز میشود و با دستور نمیتوان دیگران را هدایت کرد و اینطور کسی قبول نخواهد کرد. ادبیات دستوری موجب میشود که قلب سیاه شود، و دین را سست و انقلاب و دگرگونیها را نزدیک میکند، نمیتوان جامعه را با امر و نهی هدایت کرد.
رئیسجمهور در ادامه اظهار داشت: اگر بر اساس علم در تمام قسمتها عمل کنیم، اصلاً دعوایی بهوجود نمیآید؛ اختلاف زمانی شروع میشود که هر کس مدعی باشد که صرفاً او بر حق است و صرفاً نگاه و استنباط او صحیح است. اگر همه بیاموزیم که بر اساس شواهد و مستندات سخن بگوییم و عمل کنیم، دیگر اختلاف پیدا نمیشود.
پزشکیان گفت: اختلاف زمانی ایجاد میشود که هر کدام از ما بدون توجه به مستندات مدعی باشیم که راهی که ما میرویم، صحیح است. اگر انسان عاقلی باشیم حرف مستند به شواهد را میپذیریم و دعوا نمیکنیم. هیچ ظلمی بالاتر از این نیست که در مقابل علم و حرف و راه صحیح بایستیم. اگر ما امور را در اقتصاد و دانشگاه و ادارات درست اداره میکردیم، امروز در جایگاه متفاوتی قرار میگرفتیم؛ انسان مسلمان و مؤمن باید راه درست را برود و حرف محکم را بزند، چراکه اساساً مبنا و جهتگیری فرهنگ بر حق و عدالت است.
وی افزود: باید بین خودمان و همه جامعه، چه کسی که دوست میشماریم و چه کسی که دشمن، بر اساس حق، عدالت و انصاف رفتار کنیم. اگر این انصاف را رعایت کردیم و مواظب نفس خود بودیم، آن وقت میتوانیم فرهنگ را اشاعه دهیم و نیازی به دعوا، بگیر و ببند و زدن و اخراج کردن نیست. مشکل خود ما هستیم، نه آنها؛ این جوانان را ما تربیت کردیم نه آمریکاییها، اگر مشکل پیدا کردند، باید نگاه کنیم ببینیم ما چه کردهایم که این اتفاق افتاده است و بهجای اینکه راه درست را برود، راه دیگری را انتخاب کرده است.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: امروز بهجای اینکه برگردیم ببینیم چرا این آدم راه درست را انتخاب نکرده، همان فردی را که خودمان تربیت کردهایم، جریمه میکنیم. این مسئلهای است که باید جور دیگری به آن نگاه و نسبت به آن عمل کرد، با امر و نهی و دستور نمیشود باور و اعتقاد و فرهنگ را در جامعه اشاعه داد، بلکه با رفتار و الگو قرار گرفتن و الهامبخش بودن میشود.
پزشکیان گفت: اگر بتوانیم این مهم را محقق کنیم، جامعهای محکم و چنگزده به ریسمان الهی خواهیم داشت؛ البته که این وظیفه شورایعالی انقلاب فرهنگی است و شورا در دوره جدید بر همین مبنا آمده سامان دادن مدرسه و نظام آموزشی را در اولویت قرار داده تا کار از مدرسه آغاز شود.
وی تصریح کرد: اگر حق و عدالت را در جامعه پیاده کنیم، دیگر دعوا نخواهیم داشت و پانترکیسم، پانکردیسم و پانعربیسم شکل نمیگیرد. امکان ندارد که ما بر اساس حق و عدالت عمل کنیم و در جامعه دعوا داشته باشیم. هر فردی زمانی دنبال هویتش میشود که آن را انکار کرده باشند و با او غیرمنصفانه برخورده شده باشد، زمانی که نتواند در جایگاهی که شایستگی و توانمندی آن را دارد، قرار گیرد و در عوض کسانی در آن جایگاه باشند که شایستگی لازم را نداشته باشند، چرا که این فرد مثل آنها نیست یا همزبان و دارای فرهنگ و مذهب شبیه آنها نیست و این عین بیعدالتی و بیانصافی است.
رئیسجمهور بیان کرد: اگر بتوانیم حق و عدالت را در کشور اجرا کنیم، وحدت و انسجام نیز شکل خواهد گرفت و جامعهای مستحکم و پایدار ایجاد خواهد شد؛ امیدوارم شما بزرگان علم و فرهنگ کمک کنید بر اساس این اصول در جامعه حرکت کنیم و حق را نادیده نگیریم. نارضایتی زمانی آغاز میشود که کسانی احساس کنند، حقشان نادیه گرفته شده است و آن وقت دیگر نمیشود آنها را هدایت کرد./ تسنیم