برگزاری جلسه هیئت دولت به ریاست پزشکیان گروه هکری حنظله: تلگرام با سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل همکاری می‌کند مرکز نظام ایمنی هسته‌ای: در حملات دشمن نشانه‌ای از «اورانیوم تهی شده» مشاهده نشده است ۳ سناریو برای ساماندهی نیرو‌های شرکتی/۸۰۰ هزار نفر ساماندهی می‌شوند / تغییر سهم آزمون کتبی و شفاهی در استخدامی‌ها شبکه اینترنشنال به طور کامل هک شد پیام خانواده شهید حاجی‌زاده به فرمانده جدید هوافضای سپاه طرح تشدید مجازات جاسوسی برای اسرائیل به مجلس ارجاع شد سفر رئیس جمهور به آستارا پزشکیان: هوای مردم را داشته باشیم آخرین خبرها از ساماندهی نیرو‌های شرکتی سرلشکر صفوی: تاکنون چندین هزار موشک و پهپاد تولید کرده‌ایم که جای آنها مطمئن است خاکسپاری ۲۶۳ شهید حمله اسرائیل به ایران در تهران ماجرای تیراندازی خونین در گشت امنیتی همدان قائم‌پناه: سفر‌های رئیس جمهور به‌زودی از سر گرفته خواهد شد سخنگوی سپاه: با تدبیر رهبری، عملیات نیرو‌های مسلح در کمترین زمان آغاز شد
یادداشت اختصاصی رضا دژاکام، کارشناس مسائل سیاسی؛

جنگ ۱۲ روزه، ضعف‌ها و قوت‌ها

به‌نظر می‌آید اتحاد و حمایت قاطبه مردم از نظام و نیروهای مسلح، بزرگترین فرصت پیش روی ایران در جنگ 12 روزه و در میان آتش و خون و صداهای مهیب بمب و موشک، فرصتی بزرگ به‌وجود آورده است.
رضا دژاکام؛ کارشناس مسائل سیاسی
تاریخ انتشار: ۲۰:۲۵ - ۱۴ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 05
کد خبر: ۲۸۲۴۱۸

جنگ ۱۲ روزه، ضعف‌ها و قوت‌ها

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ ماتریس SWOT یکی از تکنیک‌های رایج برای ارزیابی از روندهای یک پدیده است. در این مختصر می کوشم بر اساس ماتریس swot اشاره ای داشته باشم به روند جنگ ۱۲ روزه ایران و رژیم صهیونیستی.SWOT به مخفف چهار کلمه از ابعاد پدیده نبرد نظامی اشاره دارد که عبارتند از:

 

 ۱_نقاط قوت (Strengths) 

۲_نقاط ضعف (Weaknesses) 

۳_ فرصت‌ها (Opportunities) 

۴_تهدیدات (Threats) 

 

الف. نقاط قوت

ابتدا اشاره مختصری به چند نقطه قوت اصلی ایران در نبرد با رژیم صهیونیستی می پردازیم.

اگر توان موشکی ایران ضعیف بود، راهبرد "رژیم صهیونیستی را بزنید، محکم بزنید، بی وقفه بزنید، ..." قابلیت عملیاتی شدن نمی‌داشت

۱. ایران با اتخاذ راهبرد نظامی منحصر به فرد، توانست برتری نظامی خود را در جنگ ۱۲ روزه به رژیم صهیونیستی و حامیانش و به‌ویژه آمریکا نشان دهد؛ تا جایی‌که حتی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و برخی مقامات رژیم صهیونیستی اعتراف کردند ایران به گونه ای ظاهر شد که کسی انتظار نداشت. 

 

خلاصه آن راهبرد نظامی که عمل به آن، رژیم صهیونیستی و حامیانش را آچمز کرد، به صورت خلاصه عبارت است از این جمله که "رژیم صهیونیستی را بزنید، محکم بزنید، بی وقفه بزنید، هر روز و هر ساعت بزنید، امانش ندهید، آنقدر بزنید تا نتواند نفس بکشد و خفه شود." 

 

این راهبرد توانست راهبرد عملیاتی منظم و هدفمندی را پیش روی نیروهای مسلح، به ویژه در یگان‌های موشکی و پهپادی بگذارد و عمل به آن روز به روز ایران را به موفقیت نزدیک کرد، تا جایی که آمریکایی‌ها مستقیم وارد جنگ شدند تا رژیم صهیونیستی را از موشکباران بی وقفه ایران نجات دهد. همین راهبرد در مقابله با آمریکا هم جواب داد و آمریکا را نیز مجبور به پذیرش برتری نظامی ایران کرد.

 

۲.توان موشکی بالای نیروهای مسلح، دومین نقطه قوت بزرگ ایران در جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی بود. اگر توان موشکی ایران ضعیف بود، راهبرد "رژیم صهیونیستی را بزنید، محکم بزنید، بی وقفه بزنید، ..." قابلیت عملیاتی شدن نمی‌داشت. توان موشکی که از سال‌ها قبل شروع شده بود و در سال‌های اخیر به اوج خود رسیده بود، به کمک ایران آمد و ایران توانست با بکارگیری این توان، دشمن را شگفت زده کند.

 

قدرت تخریب و سرعت عمل  موشک‌هایی که به تل آویو، حیفا و دیگر نقاط حیاتی و حساس رژیم برخورد می کرد، در تاریخ رژیم صهیونیستی از بدو تولد نامشروعش تاکنون بی سابقه بود. به همین دلیل امانش بریده و به اربابش آمریکا متوسل شد برای رهایی از جهنمی که برایش درست شده بود.

 

۳.تاب آوری بالای مردم و حمایت قاطعانه آنها از نیروهای مسلح سومین نقطه قوت بزرگ ایران برای ایجاد برتری نظامی بر رژیم صهیونیستی و آمریکا بود. دشمن صهیونیستی روی نارضایتی و شورش مردم حساب ویژه ای باز کرده بود. حتی در داخل، برخی تحلیلگران و سیاستمداران شورش های حین جنگ را خطرناک تر از حمله نظامی دشمن توصیف کرده و معتقد بودند باید تمهیداتی برای جلوگیری از شورش‌ها بشود. 

 

مردم ایران هم‌پای نیروهای مسلح، به ویژه یگان‌های موشکی و پهپادی پیش چشم جهانیان شگفتی آفریدند. مردم ایران نیز بلوغ فکری و تاریخی خود را در حساس ترین مقطع ، به منصه ظهور رساندند و نشان دادند ملتی بالغ، عاقل و آگاه هستند. در این میان حتی برخی ناراضیان، چه داخل و چه خارج سینه سپر کردند در مقابل دشمن ایران به میدان آمدند. نیروهای مسلح نیز با اتکا به حمایت ملت، راهبرد "رژیم صهیونیستی را بزنید، محکم بزنید، بی وقفه بزنید، ..." را قاطعانه به پیش بردند.

 

۴. مدیریت قاطعانه و قوی رهبر انقلاب اسلامی و سایر مسئولین، نقطه قوت چهارم بود. با وجود اینکه دشمن در ساعات اولیه توانسته بود ارکان اصلی ستاد کل نیروهای مسلح و فرماندهان عالی رتبه سپاه را به شهادت برساند، رهبر انقلاب اسلامی به عنوان فرمانده کل قوا با سرعت و قاطعیت، افراد جدیدی را جایگزین شهدا کرده و راهبرد "رژیم صهیونیستی را بزنید، محکم بزنید، بی وقفه بزنید، ..." را با مشورت فرماندهان تعیین و ابلاغ کردند. 

 

این راهبرد چنان‌که گفته شد، از سوی نیروهای مسلح با قاطعیت دنبال شد و شگفتی آفرید.  سران قوا و سازمان‌ها و مراکز تابعه نیز شرایطی فراهم کردند که در بحبوحه جنگ، جامعه تا حد ممکن احساس کمبود در زمینه مایحتاج عمومی و خدمات نداشته باشد و در آرامش و امنیت نسبی به زندگی عادی ادامه دهد. همین آرامش و امنیت نسبی بود که باعث شد مردم دلگرم تر از نظام و نیروهای مسلح حمایت کنند و نیروهای مسلح با قوت به دشمن یورش برده و نفسش را بگیرند.

فرمانده کل قوا با سرعت و قاطعیت، افراد جدیدی را جایگزین شهدا کرده و راهبرد "رژیم صهیونیستی را بزنید، محکم بزنید، بی وقفه بزنید، ..." را با مشورت فرماندهان تعیین و ابلاغ کردند

بدیهی است نقاط قوت فراوان دیگری نیز وجود دارند که اشاره به همه آنها در این مختصر نمی گنجد. به عنوان نمونه وجود فرهنگ غنی اسلام، عنصر شهادت طلبی در فرهنگ شیعه، وطن دوستی و بیگانه ستیزی ایرانیان و ... ازجمله نقاط قوت دیگری است که باعث شد در مجموع ایران به موفقیت های نظامی زیادی در جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی دست یابد که تفصیل آنها در این یادداشت مختصر نمی گنجد.

 

ب.نقاط ضعف

بر اساس ماتریس swot , بررسی نقاط ضعف (Weaknesses) برای تبدیل آنها به نقطه قوت در نبردهای آتی لازم و ضروری است.

 

۱.غافلگیری و اطلاع نداشتن دقیق از زمان، چگونگی و نقاط و افراد مورد هدف دشمن در ساعت ها و روزهای اولیه را می توان از مهم‌ترین نقاط ضعف برشمرد. این غافلگیری و نداشتن اطلاعات دقیق از نیت و عمل دشمن، ضربات سنگینی به ویژه در حوزه شهید کردن فرماندهان عالی رتبه ستادی، اطلاعاتی و عملیاتی به ایران وارد کرد.

 

۲. نفوذ جاسوسان و عوامل عملیاتی پر شمار دشمن در داخل نیز ازجمله نقاط ضعفی بود که باعث وارد آمدن ضربات سنگین به نیروهای مسلح و مردم می شد. برخی منابع اعلام کردند حدود ۷۰۰ عامل دشمن طی ۱۲ روز جنگ دستگیر شدند. شاید تعداد افرادی که هنوز دستگیر نشده اند، بیشتر از تعدادی باشد که تاکنون دستگیر شده اند و امیدواریم با جدیت و قاطعیت نیروهای امنیتی و انتظامی و کمک مردم به زودی این جاسوسان و وطن فروشان نیز دستگیر شوند.

 

ج. تهدیدها و فرصت‌ها

همیشه آرزو داشتم تحلیل بر تجلیل ارجح باشد. اگرچه تجلیل هم بخشی از زندگی است، اما این روزها بیشتر نیازمند گوش‌هایی هستیم که مستعد شنیدن سخنان غیر هیجانی هستند. در جنگ ۱۲ روزه نه پیروزی نهایی صورت گرفته که از آن حماسه های کاذب بسازیم و نه شکستی که مایه سرافکندگی باشد. واقع بین باشیم. 

 

به عنوان کشوری که دهه هاست با تحریم های ظالمانه مواجه هستیم و بودجه نظامی کشورمان اصلاً قابل مقایسه با رژیم صهیونیستی نیست، خوب توانستیم در مقابل دو قدرت اتمی دنیا و هم پیمانان اروپایی و منطقه ای شان عرض اندام کنیم. خوب توانستیم بخشی از شهرهای پر زرق و برق فلسطین اشغالی را به قسمت هایی از نوار باریکه ویران شده تبدیل کنیم، تا آنجا که تمیز عکس هایی از تل آویو با غزه دشوار باشد. 

 

این حماسه کوچکی نیست. آن را قدر بدانیم و به ایران و ایرانی بودنمان افتخار کنیم. با وجود این، از یاد نبریم که دشمنان تعدادی از مهم ترین فرماندهان نامی ما را به شهادت رساندند. تأسیسات هسته ای ما را مورد حمله قرار دادند، خسارت هایی به زیرساخت های کشور زدند و مهم تر از همه جان تعدادی از هموطنان بی گناه ما را گرفتند که یک تار موی آنها به زندگی صدها بنیامین نتانیاهو و ترامپ می ارزید.

 

۱. بزرگترین تهدید

بعضی ها به‌گونه‌ای حرف می زنند و عمل می کنند گویی جنگ تمام شده است. آیا به واقع جنگ تمام یا تازه شروع شده است؟ غفلت و غافلگیر شدن همچنان بزرگترین تهدید برای ایران است. غافلگیری از همین جا شروع می شود که در مقابل دشمنی که به هیچ کنوانسیون بین المللی پایبند نیست؛ مانند آب خوردن، جنایت جنگی مرتکب می شود، زن و کودک می کشد، هیچ وقت به هیچ آتش بسی پایبند نبوده و ... بدتر اینکه همواره از طرف اروپا و آمریکا حمایت مالی، رسانه ای، سلاح و مهمات و … می شود، نادیده بگیریم.

 

جنگ تمام نشده؛ جشن و تبریک به مناسبت موفقیت های جنگ ۱۲ روزه نباید ما را از دشمن غافل کند. بار نخست اگر غافلگیر شدیم، حرجی نبود، بار دوم نباید از نیت و برنامه دشمن غافل‌گیر شویم. دست‌ها همچنان باید روی ماشه باشد. تولید موشک و پهپاد باید چند برابر شود و خریدهای نظامی افزایش یابد. صهیونیست ها کینه ورز و پیگیر هستند، باید خود را آماده تر از قبل کنیم.

 

2. بزرگترین فرصت

بی شک سیاست اصلی رژیم صهیونیستی و آمریکا، تضعیف ایران و تجزیه آن به چند کشور کوچکتر است. این کوته فکری است باور کنیم علت اصلی حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران برای ممانعت از امکان دستیابی ایران به سلاح‌های کشتار جمعی بوده است. سال‌هاست راهبرد حمله به کشورهای غرب آسیا به بهانه جلوگیری از گسترش سلاح‌های کشتار جمعی نخ نما شده؛ همان‌طور که همین ادعاها در حمله به عراق کاملاً نادرست از آب درآمد.

 

رژیم صهیونیستی امید داشت هم‌زمان با حمله نظامی به ایران، شورش های داخلی شکل گرفته و نظام سقوط می کند و آن‌ها خواهند توانست ایران را به چند کشور کوچکتر تجزیه کنند. اما گمان‌های صهیونیسم غلط از آب درآمد؛ رفتار مردم در داخل و خارج ایران برعکس انتظار رژیم صهیونیستی و دوستانش بود. 

 

آن‌ها نه تنها دست به شورش نزدند، بلکه به حمایت از نیروهای مسلح، جلوی رژیم صهیونیستی سینه سپر کردند. رفتار کشورهای مسلمان نیز برعکس انتظار آمریکا و رژیم صهیونیستی بود. آن‌ها در کنار ایرانِ شیعه قرار گرفتند و رژیم صهیونیستی را به دلیل آغاز کردن جنگ به شدت مورد انتقاد قرار دادند. 

 

به نظر می‌آید اتحاد و حمایت قاطبه مردم از نظام و نیروهای مسلح، بزرگترین فرصت پیش روی ایران است که در میانه آتش و خون و صداهای مهیب بمب و موشک، این بزرگترین فرصت به وجود آمده است. همان‌طور که در جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران نیز مردم و حضورشان در صحنه بزرگترین فرصت ایران بود، اکنون نیز اتحاد و انسجام ملت بزرگترین فرصت ایران است.

 

نباید اجازه داد این فرصت بزرگ کمرنگ شود. ایجاد تفرقه و دوقطبی کردن جامعه در این شرایط خطیر بزرگترین خیانت به ایران است. مردم ایران خائنین را هرگز نمی بخشند.

ارسال نظر
آخرین اخبار