به گزارش راهبرد معاصر؛ سی و دومین اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد که با شعار «شکل دهی معماری جدید در عصر انقلاب صنعتی چهارم» و از روز سه شنبه هفته گذشته در شهر کوچک داووس سوییس در دامنه کوه های آلپ آغاز شده بود، روز جمعه پس از چهار روز کاری فشرده به پایان رسید. در اجلاس داووس 2019 که با حضور 3 هزار نفر از رهبران و چهره های برجسته جهان در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و حقوقی برگزار شد، حاضران با توجه به حوزه کاری خود درباره مسائل روز جهان به بحث و تبادل نظر پرداختند. پایگاه اینترنتی مجمع جهانی اقتصاد خلاصه ای از مهمترین موارد مطرح شده در این اجلاس را منتشر کرده است.
مهمترین چالش های جهان امروز چیست؟
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد طی سخنرانی خود در سی و دومین اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد از تغییرات آب و هوایی، مسئله مهاجرت و پناهندگی و نیز فرآیند دیجیتالی شدن به عنوان مهمترین چالش های جهان امروز نام برد. این سیاست مدار کهنه کار پرتغالی همچنین در مورد اولویت های آینده سازمان ملل متحد سخن گفت و تلاش برای رفع تبعیض جنسیتی در عرصه های سیاسی و اجتماعی را یکی از این اولویت ها خواند. وی در مورد ماهیت تبعیض جنسیتی نکاتی را مطرح کرد و نظراتش را در مورد ضرورت رفع تبعیض جنسیتی در دولت ها و کسب و کار ها ارائه داد.
همه باید از جهانی شدن سود ببرند
وانگ کیشان، معاون نخست وزیر چین که به عنوان نماینده ارشد دولت این کشور در اجلاس داووس 2019 حضور یافته بود، از کشورهای جهان خواست با یکدیگر همکاری بیشتری داشته باشند تا بتوانند چالش های جهانی را به گونه ای حل و فصل کنند که منافع همه تأمین شود. این مقام بلندپایه چینی با اشاره به اینکه منافع و آینده چین به سایر کشورهای جهان گره خورده است، تأکید کرد: «چین برای توسعه خود تلاش می کند، اما در عین حال علاقه مند است که در راستای اهداف مشترک توسعه با سایر کشورهای جهان همکاری کند. در چارچوب موج چهارم جهانی شدن، کشورها باید به جای بستن درهای خود به روی دیگران، با همکاری یکدیگر به مسائل و چالش های روز جهان واکنش نشان دهند. امروز جامعه جهانی به تحلیل های جدی و عمیق و مهم تر از آن به اقدامات جمعی نیاز دارد.»
معاون رئیس جمهور چین ادامه داد: «کشورها باید اصلاحات ساختاری را با جدیت دنبال کنند، در برقراری توازن بین کارایی و برابری بکوشند، سیاست های مؤثری را جهت پیشگیری از تشدید نابرابری درآمدی در دستور کار خود قرار دهند و برای مقابله با اثرات منفی فناوری های جدید و بازار رقابتی بر برخی مناطق و صنایع جهان تلاش کنند تا همه از توسعه مستمر جهان منتفع شوند.»
ژاپن بر ناامیدی و بدبینی غلبه کرده است
نخست وزیر ژاپن طی سخنرانی خود در اجلاس داووس 2019 به موفقیت های دولت تحت امرش در تزریق امید به اقتصاد ژاپن اشاره کرد و ترغیب زنان به حضور فعال تر در عرصه های اقتصادی به منظور جبران کمبود نیروی کار را جزو راهبردهای مؤثر خود در این مسیر خواند. شینزو آبه در بخشی از زمان سخنرانی خود را به نشست آینده رهبران 20 اقتصاد بزرگ جهان (G-20) که تابستان امسال در شهر اوزاکای ژاپن برگزار خواهد شد، اختصاص داد و در مورد طرح جدید خود برای حکمرانی داده ها (governance data) تحت نظارت سازمان تجارت جهانی نیز صحبت کرد.
سران آلمان، ایتالیا و اسپانیا از آینده اروپا سخن گفتند
رهبران سه کشور آلمان، ایتالیا و اسپانیا، که در کنار فرانسه و انگلیس پنج اقتصاد بزرگ اروپا را تشکیل می دهند، نظرات متفاوتی را در مورد آینده اقتصاد اتحادیه اروپا بیان کردند. جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا که کشورش خطر گرفتاری در ورطه یک بحران مالی دیگر را کاملا احساس می کند، با اعلام اینکه حس ناامیدی از آینده در اروپا شیوع یافته است، تصریح کرد: «حتی قشر متوسط نیز با فقر مواجه است. همه احساس می کنند که فردا از امروز بدتر خواهد بود.
تجربه ما می تواند نشان دهد که اروپا فردا چه وضعی خواهد داشت.» نخست وزیر ایتالیا در بخشی از صحبت های خود پیشنهاداتی را برای التیام جراحات شدید اجتماعی مطرح کرد که درآمد پایه همگانی و انعطاف پذیر شدن سن بازنشستگی جزو این پیشنهادات بودند. اما آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، اظهارات بسیار امیدوارکنندهای داشت و به این واقعیت اشاره کرد که جهان کنونی در قیاس با جهان سال 1971 جای بسیار بهتری برای زندگی است و فقر کمتری در آن مشاهده می شود. وی همچنین از کشورهای جهان خواست فراتر از منافع ملی بیندیشند و برای اصلاح نهادهای بین المللی تلاش کنند تا موقعیت های برد-برد برای همه فراهم شود. مرکل در خصوص رویکرد خود به همکاری های بین المللی خاطر نشان ساخت: «من اینجا به عنوان کسی که به نظم بین المللی اعتقاد راسخ دارد، در برابر شما سخن می گویم.» پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا نیز سخنان خود را یک هشدار جدی آغاز کرد و حاضران در اجالس داووس 2019 را از خطر فراموش کردن درس هایی که در جریان بحران مالی 2008 و سال های پس از آن فرا گرفته اند، بر حذر داشت. این سیاست مدار اسپانیایی همچنین از مخاطبان خود خواست که فراموش نکنند اقتصاد باید همواره در خدمت مردم باشد. وی در این خصوص گفت: «شهروندان باید احساس کنند که سرنوشتشان در دست خودشان است و تلاش، استعداد و شجاعت شان روزی به نتیجه می رسد. آن ها باید احساس کنند که می توانند برای زندگی خودشان برنامه ریزی مستقلی داشته باشند.»
قواعد مؤسس علی بابا برای زندگی و کار
جک ما، مؤسس و سهامدار عمده گروه تجارت الکترونیک علی بابا که جزو بزرگترین کسب و کارهای الکترونیکی جهان به شمار می رود، طی سخنرانی خود در اجلاس داووس 2019 توصیه هایی را برای کارآفرینان جوان مطرح کرد. این کارآفرین موفق چینی که ثروتش بیش از 35 میلیارد دلار تخمین زده می شود، خطاب به کارآفرینان نوپایی که می خواهند از تجربیات کارآفرینان بزرگ جهان بهره مند شوند، گفت: «در کسب و کار هرگز نگران رقابت نباشید؛ هرگز نگران فشارها نباشید. اگر نگران فشارها هستید، بهتر است دنیای کسب و کار را ترک کنید... اگر ارزش ایجاد کنید، فرصت برای شما فراهم خواهد شد. امروز همه دنیا نگران است و این بدان معناست که فرصت های بزرگی وجود دارد.»
زباله های الکترونیکی؛ معضل دنیای جدید
ما هر سال کوهی از زباله های الکترونیکی را زیر خاک دفن می کنیم و از این طریق هم محیط زیست و هم رفاه خودمان را به خطر می اندازیم. براساس گزارشی که در اجلاس داووس 2019 از آن رونمایی شد، سالانه 7.44 میلیون تن زباله الکترونیکی در جهان تولید می شود که این رقم با وزن 125 هزار هواپیمای غول پیکر بویینگ 747 و 4500 سازه برج ایفل برابری می کند. بازیافت فلزات قیمتی به کار رفته در وسایل و قطعات الکترونیکی تبدیل شده به زباله می تواند از هدر رفتن ثروتی معادل 5.62 میلیارد دلار جلوگیری کند. در اجلاس داووس 2019 همچنین درباره منابع اصلی تولید زباله های الکترونیکی و راهکارهای مقابله با روند رو به رشد تولید این قبیل زباله ها بحث شد.