به گزارش راهبرد معاصر روش فروش سهام عدالت به زودی نغییر خواهد کرد. از مرداد سال 99 تا به امروز سهامداران سهام عدالت موفق به فروش سهام عدالت خود نشده اند به طوری که از میان 50 میلیون سهامدار سهام عدالت تنها نزدیک به 3 میلیون و 200 هزار نفر موفق به فروش بخشی سهام خود شدند. مشکلات سهامداران در فروش سهام خود باعث روش فروش سهام در روش غیر مستقیم به بلوکی تغییر کند اما با این حال این اتفاق نیز تغییرات زیادی در وضعیت سهامداران ایجاد نکرد.
حالا به تازگی مسئولان سهام عدالت از روش جدیدی برای فروش سهام عدالت سخن می گویند. بر اساس صحبت های شرکت سپرده گذاری مرکزی برای خرید عمده سهام عدالت در بورس صندوقی تشکیل می شود که این صندوق توسط چند موسسه در بازار شروع به کار خواهد کرد.با این حال مسئولان این صندوق معتقدند که تا زمانی که بازار به تعادل نرسد نمیتوان فروش سهام عدالت را آغاز کرد.
جزئیات بیشتری از تصکیل این صندوق ها منتشر نشده است و معلوم نیست که قرار است سهام عدالت قرار است به چه نحوی توسط این صندوق ها به فروش برسد.
فروش سهام عدالت به سه روش قابل انجام است. در روش نخست درخواست فروش از طریق مراجعه به سامانه فروش سهام عدالت شرکت های کاگزاری که فهرست آن در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار وجود دارد قابل انجام است.
در روش دوم سهامداران عدالت می توانند با مراجعه به شعب بانکی می توانند نسبت به فروش سهام خود اقدام کنندو در روش سوم هم ثبت در خواست فروش از طریق مراجعه به وب سایت بانک ها امکان پذیر است.
در این میان نکات جدید برای فروش سهام عدالت اعلام شده است. نکته نخست اینکه سهام عدالت متعلق به مسمولان که روش مستقیم را انتخاب کرده ان متشکل از 49 شرکت است که سهام 36 شرکت آن در بورس قابل معامله بود و مابقی وارد بورس نشده و قابلیت معامله ندارند.
علاوه بر فروش سهام عدالت به سه روش گفته شده در بالا برای ثبت سفارش فروش داشتن شماره تلفن همراه و شماره شبا جساب بانکی غیر مسدود و فعال به نام مشمول سهام ضروری است.
همچنین برای مشاهده دارایی سهام عدالت سهام داران می توانند از رطیق سامانه استعلام سهام عدالت اقدام کنند. مشمولان سهام عدالت از طریق تماس تلفنی با شماره 1569 شبانه روز می توانند از وضعیت کارگزار ناظر خود مطلع شوند.
سهامداران سهام عدالت که روش مستقیم را انتخاب کردهاند در حال حاضر میتوانند تا سقف ۶۰ درصد از ارزش سهام خود را بفروشند. ۳۰ درصد اول آن از هفته نخست خرداد ماه آزاد شد و طبق اعلام رئیسجمهور ۳۰ درصد دوم آن نیز از ابتدای هفته جاری و با عید غدیر قابل فروش است.
سهامدارانی که در طول ۷۰ روز اخیر همه یا بخشی از ۳۰ درصد اول را فروختهاند میتوانند نسبت به فروش ۳۰ درصد دوم اقدام کنند، همچنین کسانی که تا به حال هیچ سهمی را نفروختهاند میتوانند تا سقف ۶۰ درصد از ارزش سهام خود را بفروشند. طبق آخرین ارزیابی از سبد سهام عدالت، ارزش سهام یک میلیون تومانی به ۴۰ میلیون تومان رسیده که ۶۰ درصد آن معادل ۲۴ میلیون تومان برآورد میشود. اما برخی از سهامدارانی که از ابتدای هفته به سامانه معاملات سهام عدالت در کارگزاریها مراجعه کردهاند، نتوانستهاند ۳۰ درصد دوم سهامشان را بفروشند. براساس اظهارات مخاطبان کارگزاریها هنوز این قابلیت را ندارند که درخواستهای فروش ۳۰ درصد دوم را ثبت کنند و معمولا این پیام برای سهامدار نشان داده میشود که «درخواست شما قبلا ثبت شده است»، در حالی که درخواست قبلی برای فروش ۳۰ درصد اول بوده است.
شرکت سپردهگذاری مرکزی در این خصوص توضیح داد: مشکل کارگزاریهایی که نمیتوانند درخواستهای فروش ۳۰ درصد دوم را ثبت کنند به بهروزرسانی نکردن سیستمهای آنها برمیگردد. بررسیها نشان میدهد که کانون کارگزاران باید بر عملکرد کارگزاریها نظارت داشته باشند.همچنین یک منبع آگاه در این خصوص گفت: مشکل ثبت درخواست فروش سهام عدالت از طریق کارگزاریها در شرکتهای برخط (OMS) است، به طور مثال یکی از مشکلات این است که کارگزاری یک بانک دولتی، پول شرکت خدمات دهنده را پرداخت نکرده و این شرکت هم سیستم خدماترسان را قطع کرده است.
کسانی که روش مدیریت مستقیم سهام عدالت را انتخاب می کنند، فعلا نیازی به کد بورسی ندارند، بلکه بعد از مهلت یک ماهه فهرست این افراد به شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه، سمات، فرستاده شده و در آن جا برای سهامداران عدالت کد معاملاتی بورسی در نظر گرفته می شود و سهام به نام فرد می شود، اما فعلا برای فروش سهام عدالت نیازی به کد بورسی نیست.
ولی بعد از دریافت کد بورسی برای اینکه بدانید کدام سهم را بفروشید و کدام را نگه دارید باید قدرت تحلیل کردن سهم های موجود در پرتفوی خود را داشته باشید و اینکار هم فقط با آموزش دیدن و یاد گرفتن به دست می آید. دوره آموزش بورس نخبگان خانه سرمایه می تواند بهترین نقطه شروع آموزش شما برای تبدیل شدن به یک تحلیل گر حرفه ای است.
در ارتباط با قرارداد فروش، ذکر نکات زیر لازم است:
مالک سهام عدالت حق هرگونه اعتراض در خصوص سهام انتخابی برای فروش، زمان و قیمت فروش سهام را از خود سلب میکند.
کارگزاری در مرحله اول تنها می تواند ۳۰% از مجموع تعداد سهام شرکت ها یا ارزش ریالی سهام را بفروشد.
کارگزار مجاز است سهام را به هر قیمتی که در لحظه فروش سهام در بازار امکان فروش ان را دارد به فروش رساند.
انتخاب زمان فروش و سهامی که باید به فروش برسد، بر عهده کارگزار با هماهنگی ناظر بازار است.
مدت اعتبار سفارش تا اجرای مفاد سفارش بوده و مالک سهام عدالت حق تغییر و لغو آن را ندارد.
وجوه ناشی از فروش سهام، پس از فروش، از طریق کارگزاری به بانک پرداخت و به حساب بانکی فرد واریز می شود.
کلیه هزینه های اجرایی سفارش اعم از کارمزد ها، مالیات فروش و حق العمل کاری بانک بر عهده فرد مشمول سهام عدالت بوده و بایستی اجازه دهد از محل مبالغ ناشی از فروش سهام کم شود.