به گزارش راهبرد معاصر، «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت مذاکره کننده ایرانی در مذاکرات با گروه ۱+۴ پس از نشست امروز کمیسیون مشترک برجام و پیش از ترک وین در جمع خبرنگاران ضمن تشریح گفتوگوها در وین گفت: در این دور از گفتوگوها، جمهوری اسلامی ایران با ترکیب یک هیأت جدید، ولی هیأتی با حضور افراد متخصص و مسئول در زمینه موضوعات اقتصادی، مالی و بانکی وارد عرصه گفتوگوها شد.
معاون وزیر خارجه بیان کرد: این نشانگر عزم جدی جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مذاکرات با هدف دستیابی به توافق بود و این نکته تاثیر خودش را بر روی طرف مقابل گذاشت و برخی از طرفهای مقابل در صحبتها در جلسات به این نکته اشاره کردند که این ترکیب هیأت نشانگر عزم جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مذاکرات جدی است.
* تصریح کردیم که جمهوری اسلامی ایران و تیم مذاکراتی ایران آمادگی دارد گفتوگوها را در همین زمان هم ادامه دهد
باقری اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در این دور از گفتوگوها به دلیل اینکه در پرتو دولت جدید در ایران و تیم جدید مذاکراتی در ایران، شکل گرفته بود، دیدگاههای خودش را در مورد موضوعات در دستورکار گفتوگوها به صورت مکتوب به طرف مقابل ارائه کرد.
رئیس هیأت ایرانی در مذاکرات وین خاطرنشان کرد: ما در دو زمینه یعنی لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه و همچنین درباره موضوع هستهای، دیدگاههای تیم مذاکراتی ایران را به صورت مستدل و مستند در قالب ۲ سند به طرف مقابل ارائه کردیم. طبیعی است وقتی که این به طرف مقابل ارائه میشود مبنایی است برای مذاکره و قاعدتا طرف مقابل باید پاسخ مستدل، مستند و منطقی به این پیشنهادها ارائه کند.
وی ادامه داد: از آنجایی که طرف مقابل برای ارائه پاسخ مستدل و مستند به این پیشنهادها، نیازمند مشورت با پایتختهایشان بودند این پیشنهاد را مطرح کردند که گفتوگوها برای چند روز متوقف شود تا آنها بعد از رفتن به پایتختها و دریافت دستورالعملها برای پاسخ مستدل و مستند به جمهوری اسلامی ایران مجددا به وین برگردند.
باقری خاطرنشان کرد: چند بار در این دور از گفتوگوها و حتی در نشست امروز تصریح کردیم که جمهوری اسلامی ایران و تیم مذاکراتی ایران آمادگی دارد گفتوگوها را در همین زمان هم ادامه دهد ولی چون آنها میخواستند پاسخ ایران را بدهند این درخواست را داشتند و ما هم با این درخواست موافقت کردیم که آنها به پایتختها بروند تا برای هفته که پیش رو داریم آن پاسخها را آماده کنند و ارائه پاسخها به طرف ایرانی مبنایی برای مذاکره بین دو طرف قرار بگیرد.
* زمان نشست بعدی مشخص شده ولی توافق شد هنوز اعلام نشود
معاون وزیر خارجه درباره نشست بعدی بیان کرد: این نشست در هفته آینده خواهد بود. روز آن نشست مشخص شده ولی توافق شد که هنوز اعلام نشود.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات برخی منابع دیپلماتیک اروپایی درباره اینکه درخواستهای ایران در پیشنهادهای ارائه شده غیرقابل قبول و تندروانه است نیز بیان کرد: اینکه طرفهای اروپایی خیلی در مورد برخی از پیشنهادهای ما رضایت نداشتند، درست است، ولی این پیشنهادها براساس مبانی مشترک بین دو طرف تدوین شده است. لذا آنها اعتراضی نسبت به اینکه این پیشنهادها نامربوط است، نداشتند، ولی میگفتند اینها با دیدگاههای ما انطباق ندارد.
باقری بیان کرد: من هم گفتم این طبیعی است. قرار نیست ما در گفتوگوها و مذاکرات مطالب و پیشنهادهایی را بگوییم که مطابق با دیدگاههای شما باشد. ما مطالبی را میگوییم که براساس دیدگاهها، منافع و سیاستهای خودمان، ولی نکته مهم این است که این پیشنهادها براساس یک مبنایی است و آن مبنا مورد قبول طرف مقابل هم هست. همه روی این اذعان داشتند و هیچ طرف اروپایی به هیچ وجه این نکته را ادعا نمیکرد که پیشنهادهای ایران مبنای حقوقی و قانونی که مورد قبول دو طرف باشد، ندارد. این ادعا را به هیچ وجه نکردند.
وی درباره اینکه آیا فکر میکنید طرف اروپایی بعد از بازگشت پیش نویس و پیشنهاد جدیدی به ایران ارائه دهند؟ اظهار داشت: اشکالی ندارد. طرف اروپایی هم پیش نویس دهد آن پیش نویس هم قابل مذاکره است، ولی شرط ارائه پیش نویس این است که آن پیش نویس باید مبتنی بر مبانی مشترک دو طرف باشد. اگر مبتنی بر مبانی مشترک نباشد، قاعدتا پیشنهادی برای مذاکره جهت دستیابی به توافق نیست. این برای گفتوگویی است که معلوم نیست به چه نتیجهای میرسد.
باقری گفت: پیشنهاد ما مبتنی بر مبانی مشترک است و این نشانگر آن است که ما با این پیشنهادها ضمن اینکه نظر خود را ارائه میکنیم و ضمن اینکه قبول داریم که با نظر طرف مقابل منطبق نیست، ولی نشان میدهیم برای رسیدن به توافق اراده جدی داریم.
معاون وزیر خارجه درباره تیم مذاکراتی همراهش نیز بیان کرد: در طول سال های گذشته، تیمهای مختلف مذاکراتی در ایران بوده که مرکب از افراد مختلفی بوده است، ولی یکی از ویژگیهای تیم همراه من این بود که از همه ظرفیتهای ملی که در تیمهای گذشته وجود داشته در این تیم استفاده شد و این تیمی است که جمهوری اسلامی ایران را نمایندگی میکند و یک تیم اجماعی است.
این دیپلمات ارشد ایرانی خاطرنشان کرد: با اینکه دولت نگاه مشخصی در عرصه سیاست خارجی دارد، ولی این اراده را نشان داد که یک نگاه جدی به استفاده از همه ظرفیتهای ملی در عرصه گفتوگوها و مذاکرات دارد.
وی درباره فضای مذاکرات هم اظهار داشت: دیدگاههای طرفهای مقابل و ما در بسیاری از موارد با هم منطبق بود و در برخی موارد هم منطبق نبود، ولی طرفین دیدگاههای خودشان را در عین اینکه با صراحت بیان میکردند، ولی گفت وگوها در یک فضای دوستانه برگزار شد.
دور جدید مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۴ از روز دوشنبه هشتم آذر ماه با برگزاری نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک برجام در هشتم آذر ماه در وین رسما آغاز شد. نشست اختتامیه کمیسیون مشترک برجام بعدازظهر امروز (جمعه) به ریاست انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و علی باقری رئیس هیأت مذاکره کننده ایرانی در هتل کوبورگ شهر وین برگزار شد.
در این نشست که با شرکت هیأتهای ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) و اتحادیه اروپا برگزار شد، شرکت کنندگان به بررسی نتایج به دست آمده و پیشرفتهای صورت گرفته در این دور از گفتوگوها با توجه به متون ارائه شده از سوی جمهوری اسلامی ایران پرداختند.
با توجه به درخواست برخی از هیأتها برای بازگشت به پایتختهایشان به منظور مشورت و دریافت دستورالعملهای جدید، در این نشست مقرر شد تا در گفتوگوها وقفهای ایجاد شده و گفتوگوها هفته آینده بعد از بازگشت هیأتها از پایتختهایشان از سر گرفته شود.
هیأت ایرانی در وین چهارشنبه شب دهم آذر ماه ۲ سند شامل لغو تحریم ها و مسائل هسته ای را به طرف مقابل ارائه کرد. باقری معاون سیاسی وزیر خارجه در گفتوگویی ارائه ۲ سند از سوی ایران به طرف مقابل شامل لغو تحریمها و مسائل هستهای را نشانه جدیت جمهوری اسلامی خواند و گفت: در وین هستیم که گفتوگوها را ادامه دهیم.
باقری مذاکره کننده ارشد ایران همچنین پیش از این در مصاحبه با یک شبکه لبنانی اظهار داشت که ایران انتظار دارد دیگر طرفها پاسخ حقوقی و ادله منطقی خود را به پیشنهادهای طرف ایرانی ارائه کنند. /فارس