به گزارش راهبرد معاصر، انگلیس، آمریکا، کانادا و اتحادیه اروپا اعلام کردند که بانکهای منتخب روسیه از سیستم پرداخت جهانی سوئیفت حذف میشوند.
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین تمایل زیادی نسبت به اقدام علیه روسیه در پی حمله به اوکراین نشان داده اند.
اما پرسش اینجاست که سوئیفت چیست و چرا این مساله تا این حد حائز اهمیت است؟
سوئیفت یک سیستم پیام رسان امن است که از سوی موسسات مالی برای انتقال پول به سراسر جهان استفاده میشود.
به جای نگهداری یا انتقال وجوهات مالی، سوئیفت به بانکها و شرکتها امکان میدهد از تراکنشهای در حال وقوع به هم اطلاع دهند.
این پلتفرم در سالهای ۱۹۷۰میلادی تاسیس شد و بیش از ۱۱ هزار سازمان امنیتی و بانک، زیرساختهای بازار و مشریان شرکتی در بیش از ۲۰۰ کشور و قلمرو را به هم مرتبط میکند.
سال گذشته به طور متوسط روزانه ۴۲ میلیون پیام برای فعال کردن پرداختها انجام شد و تقریبا نیمی از همه تراکنشهایی با ارزش بالا در آن سوی مرزهای ملی از طریق این سیستم مدیریت شد.
جانسون ۲۶ فوریه (۷ اسفند) پیام داد: ما امشب با شرکای بین المللی مان اقدام قاطعانهای را برای قطع ارتباط روسیه از سیستم مالی جهانی انجام داده ایم که از جمله آن گام نخست و مهم برای خارج کردن بانکهای روسی از سوئیفت است. ما به همکاری با هم ادامه میدهیم تا تضمین شود که پوتین بهای تجاوزگری اش را میپردازد.
این تازهترین بیانیه از سوی غرب بود پس از آنکه تحریمهایی علیه روسیه اعلام شد.
اما چرا انگلیس خواستار محرومیت روسیه از سوئیفت است؟ ممنوع کردن بانکهای روسیه از دسترسی به این پلتفرم، دسترسی این کشور به بازارهای مالی سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. این مساله باعث تاخیر و تعلل و هزینههای مضاعفی بر اقتصاد روسیه میشود و کار را برای کشورهای دیگر جهت پرداختهای خود به روسیه سختتر میکند.
اما چرا این نکته تا این حد مورد توجه قرار گرفته است؟ روسیه تامین کننده اصلی نفت و گاز طبیعی به اتحادیه اروپاست.
گزارشها حاکی است کشورهایی، چون آلمان، ایتالیا و فرانسه نگرانند منع روسیه از سیستم سوئیفت باعث افزایش قیمتها و قطع عرضه نفت و گاز شود.
هلند و آلمان نیز شرکای اصلی تجاری روسیه هستند که خریدار بزرگ کالاهای تولیدی است. در این میان، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز دودل بوده است.
اما روسیه چه کاری میتواند انجام دهد؟ این امکان وجود دارد که محرومیت روسیه از سوئیفت، آن طور که تصور میشد این کشور را از اقتصاد جهانی خارج نکند.
یک نگرانی وجود دارد مبنی بر اینکه روسیه به یک سیستم جایگزین رو آورد که به طور بالقوه سیستمی چینی است که میتواند قدرت دلار آمریکا را از بین ببرد
آنها حتی میتوانند از ابزاری، چون تلفن، تلکس یا ایمیل برای انجام معاملات بانک به بانک استفاده کنند.
در سال ۲۰۱۹، دمیتری مدودف نخست وزیر وقت روسیه گفت که از دست دادن دسترسی به سوئیفت به عنوان اعلان جنگ علیه روسیه تلقی میشود.
پرسش مطرح دیگر این است که آیا کشورهای دیگر از این سیستم محروم شده اند و سپس چه اتفاقی افتاده است؟
این روش به عنوان یک گزینه در سال ۲۰۱۴ مورد استفاده قرار گرفت، زمانی که روسیه به شبه جزیره کریمه اوکراین حمله و آن را به خاک خود ضمیمه کرد و از نیروهای جدایی طلب در شرق اوکراین حمایت به عمل آورد./ایرنا