به گزارش راهبرد معاصر یک مقام اتحادیه اروپا عصر پنجشنبه به وقت واشنگتن در خصوص زمانی که انتظار میرود ایالات متحده پاسخ خود را ارائه دهد، گفت: «هر لحظه، اما البته ممکن است فردا باشد». یکی دیگر از مقامات اروپایی اوایل پنجشنبه گفت: «در انتظار واکنش آمریکا هستیم».
بر اساس این گزارش، وزارت امور خارجه آمریکا تنها مانند تمام هفته گفت به بررسی اظهارات ایران که اواخر روز دوشنبه به اتحادیه اروپا ارسال شد، ادامه میدهد. طبق این گزارش، «ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پنجشنبه در جلسه مطبوعاتی وزارت امور خارجه این کشور به خبرنگاران گفت: بررسی نظرات ایران درباره پیشنهاد اتحادیه اروپا ادامه دارد. طبق درخواست، ما همچنان بازخورد خود را به طور مستقیم و خصوصی به اتحادیه اروپا منتقل میکنیم.
به نوشته این رسانه آمریکایی، پرایس از تایید تماس میان «راب مالی» نماینده آمریکا در امور ایران و «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان که وزارت امور خارجه این کشور در توییتی اعلام کرده بود روز پنجشنبه انجام شد، خودداری کرد. این تماس روز پنجشنبه چند ساعت پس از گفتوگوی وزیر خارجه عمان با حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی وی منتشر شد.
پرایس در ادامه ضمن بیان این که «عمان در بحث گفتوگوها درباره بازگشت احتمالی متقابل به پایبندی به برجام، نقش مهمی ایفا کرده»، مدعی شد عمان همچنین نقش مهمی در تلاشهای واشنگتن برای دیدن آمریکاییهایی که در ایران بازداشت هستند، ایفا کرده و از مسقط تشکر کرد.
بر اساس این گزارش، شورای امنیت ملی آمریکا همچنین گمانهزنیها و پیشنهادهای اسرائیل مبنی بر ارائه امتیازات بیش از حد از سوی ایالات متحده را رد کرد. «آدرین واتسون» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: گزارشها مبنی بر اینکه ما امتیازات جدیدی را برای ایران به عنوان بخشی از ورود مجدد به توافق هستهای ۲۰۱۵ پذیرفتهایم یا در حال بررسی آن هستیم، کاملاً نادرست است.
وی در ادامه با توسل به شگرد واشنگتن در انداختن توپ در زمین ایران مدعی شد: ما از همان ابتدا رویکردی سنجیده و اصولی برای این مذاکرات اتخاذ کردهایم. اگر ایران آماده پایبندی به تعهداتش ذیل توافق ۲۰۱۵ است، ما نیز آماده انجام همین کار هستیم. ما نظرات ایران در مورد متن نهایی پیشنهادی اتحادیه اروپا را از طریق این اتحادیه دریافت کردهایم و در حال بررسی آن هستیم. ارتباط ما با اتحادیه اروپا خصوصی است. در طول این فرآیند به طور منظم با آنها در تماس بودهایم.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه از ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد. این مذاکرات به مدت چهار روز ادامه داشت و روز دوشنبه ۱۷ مرداد با پرواز هیئتهای شرکتکننده به پایتختها به پایان رسید. برگزاری این دور از مذاکرات پس از آن صورت گرفت که «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقالهای در روزنامه فایننشالتایمز مدعی شده بود بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که حاوی راهکارهای بهروزشدهای در خصوص رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است.
بعد از اتمام دور جدید مذاکرات، مقامهای آمریکا و اتحادیه اروپا مدعی شدند که یک «متن نهایی» به همه طرفها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته شود و یا شکست مذاکرات اعلام شود. این ادعا از سوی یک مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد: «با توجه به ادامه بحثها درباره چند موضوع مهم باقیمانده، هنوز در مرحلهای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم».
روسیه هم ارائه متن نهایی را رد کرد. سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: طبق گفته سخنگوی اتحادیه اروپا طرفهای مشارکتکننده در گفتوگوهای وین با این انتخاب مواجه هستند که یا متن فعلی را بپذیرند و یا اینکه بدانند که گفتوگوها شکست خورده است.کمیسیون مشترک برجام به هماهنگکننده اتحادیه اروپا اجازه نداده اظهارات اینچنینی مطرح کند.
کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماههای گذشته به رویه همیشگی خود در متوسل شدن به عملیاتهای روانی و رسانهای جهت مقصرنمایی ایران و سلب مسئولیت از خود روی آوردهاند. تحلیلگران میگویند برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بیمیلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماههای گذشته بوده است.
جمهوری اسلامی ایران از ابتدای مذاکرات، راستیآزمایی رفع تحریمها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلیترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریمها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبهای که در ازای برخی محدودیتها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی میداند و آن را میپذیرد./فارس