چرا مواضع اخیر دولت آذربایجان سازنده نیست؟-راهبرد معاصر
سردار زهرایی: طوفان‌الأقصی سبب بیداری ملت‌ها شد پلیس این 5 گروه را طبق لایحه حجاب باید بازداشت کند آخرین وضعیت بررسی پرداخت مطالبات فرهنگیان بازنشستگان بابت رتبه‌بندی معلمان و متناسب سازی حقوق در مجلس اسلامی: ایران به ونزوئلا برای راه اندازی شتاب‌دهنده‌های پزشکی کمک می‌کند استاندار گیلان: واردات چای به دستور رئیس‌جمهور محدود شد در دوره اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان چه گذشت؟ سردار قریشی: رسانه ها ستون فقرات جهاد تبیین و دریای امیدآفرینی هستند نظر وزیر کشور درباره تقسیم استان سیستان و بلوچستان آیت الله رئیسی و علی‌اف فردا سد قیز قلعه‌سی را افتتاح می‌کنند جزییات جدید درباره تعطیلی شنبه‌ها/ بانک‌ها هم شنبه‌ها تعطیل هستند؟ آخرین دستورکار هفتگی مجلس یازدهم افزایش ۲میلیارد دلاری واردات بنزین در سال گذشته آیت الله رئیسی: زنجیره تولید تا توزیع برنج با هدف جلوگیری از اجحاف به تولیدکننده و مصرف کننده بازنگری شود حداد عادل: سیاست‌های توسعه‌ دریامحور موجب آبادانی جنوب کشور می‌شود سردار سلامی: بزرگ‌ترین عملیات موشکی تاریخ بشریت به نام حاج علی زاهدی رقم خورد

چرا مواضع اخیر دولت آذربایجان سازنده نیست؟

انتظار این بود که واکنش دولت آذربایجان به این حادثه ناظر بر حل مسئله باشد چه آنکه، موضع‌گیری‌های غیر دیپلماتیک که می‌تواند دستمایه رسانه‌های معاند برای منحرف سازی مناسبات دو کشور به سمت تنش افزایی شود، قطعا تاثیری سازنده بدنبال نخواهد داشت.
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۷ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 30
کد خبر: ۱۷۰۹۸۱

به گزارش راهبرد معاصر، حمله یک فرد مسلح به سفارت آذربایجان در تهران در روز جمعه و رخدادهای پس از آن، با وجود اذعان عامل حمله به اینکه با اغراض شخصی چنین اقدامی را مرتکب شده، متاسفانه با طرح برخی اظهارنظرهای شتاب‌زده از سوی مقامات آذری به سوژه رسانه‌های معاند که به‌طور قطع علاقه‌مند به تداوم روابط گرم دو کشور نیستند، تبدیل شد.

در این خصوص؛ ادبیات به‌کار رفته در موضع‌گیری برخی مقامات جمهوری آذربایجان که انتظار می‌رفت به‌دنبال آرام‌سازی فضا باشند عملا موجب تشدید تنش و بروز چالش‌های جدید شد.

این در حالی است که؛ همه ادله و شواهد از جمله اعترافات فرد مهاجم از شخصی بودن انگیزه این اقدام حکایت می‌کند و از این رو استفاده از عبارات نادرستی همچون تروریستی یا برنامه‌ریزی شده بودن این حادثه که از سوی مقامات آذری طرح شده کاملا غیر قابل قبول است.

نکته آنکه؛ جمهوری اسلامی ایران به‌دلیل اهمیتی که برای روابط دو کشور قائل است بلافاصله در بالاترین سطح نسبت به این رخداد واکنش نشان داد و اظهار تأسف نمود و از هیچ اقدامی برای رسیدگی به مجروحان، تکریم دیپلمات کشته شده و کاهش آلام کارکنان سفارت و خانواده‌های آنها فروگذار نکرد.

از سویی؛  بر اساس اظهارات فرد مهاجم، او قبل از دست زدن به این جنایت، چندین نوبت برای اطلاع از وضعیت همسرش به سفارت آذربایجان مراجعه و پاسخی دریافت نکرده بود و سفارت آذربایجان به درخواست کتبی وزارت امور خارجه ایران برای مشخص نمودن وضعیت همسر فرد مهاجم نیز پاسخی نداده بود.

انتظار این بود که واکنش دولت آذربایجان به این حادثه ناظر بر حل مسئله باشد چه آنکه، موضع‌گیری‌های غیر دیپلماتیک که می‌تواند دست‌مایه رسانه‌های معاند برای منحرف‌سازی مناسبات دو کشور به سمت تنش‌افزایی شود، قطعا تاثیری سازنده به‌دنبال نخواهد داشت.

این در حالی است که به عنوان مثال؛ در جریان حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ(ع) که منجر به شهادت تعدادی از هم‌وطنانمان شد، اگرچه چند نفر از تروریست‌ها و عوامل پشتیبان آنها دارای گذرنامه آذربایجانی بودند اما جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه سعی نکرد این موضوع را به وجود هماهنگی میان تروریست‌ها و دولت آذربایجان تفسیر کرده و مرتبط نماید.

از سوی دیگر؛ خروج دیپلمات‌های آذری از ایران و توقف فعالیت‌های نمایندگی سیاسی آذربایجان در تهران که البته به منزله قطع روابط نیست،ضمن آنکه اقدامی غیر قابل توجیه است، بیشتر شبیه به تلاش برای ایجاد فضای تبلیغاتی علیه ایران است.

جمهوری اسلامی ایران همواره از رابطه گرم با دولت و ملت آذربایجان استقبال کرده و با وجود برخی اختلاف نظرها در مورد اقدامات سیاسی، امنیتی و رسانه‌ای  این کشور به‌ویژه باز کردن پای رژیم صهیونیستی به مرزهای شمالی ایران، با اتخاذ رویکرد مدیریت هوشمندانه‌ی تنش، اجازه نداده روابط دو کشور دست‌خوش آسیب شود.

به هر شکل؛ گرچه در سیاست راهبردی ایران در قبال آذربایجان هیچ‌گونه تغییری ایجاد نشده و تهران همواره به‌دنبال ارتقاء روابط همه‌جانبه با باکو است، اما دولت جمهوری آذربایجان نیز باید با توجه دقیق و منصفانه به ریشه‌های حادثه تلخ حمله مسلحانه به سفارت این کشور، به جای قدم نهادن در مسیر تنش‌افزایی، به‌دنبال آرام‌سازی شرایط و همکاری برای عبور از وضعیت ناخوشایند فعلی باشد./ نورنیوز

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده