به گزارش راهبرد معاصر، امروز میز اقتصاد به بررسی آخرین وضعیت قاچاق کالا و پوشاک با حضور آقای پرهام فرمدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و آقای دهقانی نیا سخنگوی قاچاق کالا و ارز پرداخت.
سوال: کد رهگیری کالا چقدر پیشرفت داشته است؟
پرهام فر :برای بالا بردن دقت کار، شناسه به کمک مردم می آید. ممکن است یک شناسه کالا به آن تعلق بگیرد اما بر اساس تیراژ تولیدش میلیون ها عدد باشد.۶۳۳ میلیون عدد کالا تا کنون شناسه رهگیری دارند. این شناسه رهگیری یک وظیفه عمومی است. کالای موجود در مغازه و موجود در انبار هم راه حل هایی برای کد رهگیری آنها وجود دارد. در بحث گروه کالایی لوزام یدکی خودرو امسال چهارصد و پنجاه میلیون کالا مربوط به لوازم یدکی خودرو است. میزان کالای تقلبی و قاچاق با این طرح به نصف کاهش پیدا کرده است.
یک مطالبه از سمت اتحادیه ها صورت گرفت که این مهلت اظهار کالا بیشتر شود. آخرین مهلت تا آخر سال است و تمدید نخواهد شد. طرح پایانه های فروشگاهی اجرا نشد اما راهکار های جایگزین وجود دارد. اگر پایانه های فروشگاهی اجرا شود ما پیشرفت بسیار خوبی خواهیم داشت.
سوال: پوشاک چه شامل این طرح میشود؟
پرهام فر: در مورد پوشاک زیر ساخت ها فراهم شده و هنوز آن همراهی و همکاری مطلوب از طرف اتحادیه ها صورت نگرفته است. بیشتر تولید کنندگان پوشاک ما صنفی و خانگی بوده و پوشاک صنعتی کمتر هستند.
سوال: سامانه های مبارزه با قاچاق در چه مرحله ای هستند؟
دهقانی نیا: ما در حوزه سامانه ها بیست و دو سامانه کلان داریم که هر کدام به چندین زیر سامانه تقسیم میشوند. سه هزار و ششصد و شصت و هشت تکلیف وجود در حوزه سامانه ها وجود داشته است. ما میدانیم که هر تکلیف چگونه و چه زمانی باید انجام شود. ما نزدیک هزار و نود و سه تکلیف مان مرتبط به وزارت صنعت معدن و تجارت است. ما در حوزه کالا شصت و هشت درصد پیشرفت داشتیم. در انبار ها شصت و نه درصد کار آنها انجام شده است. موضوع شفاف و تکالیف برای دستگاه ها مشخص شده است. بانک مرکزی هشتاد درصد،وزارت اطلاعات که بیشترین پیشرفت را دارد نود و یک درصد،وزارت نفت هشتاد و شش درصد،وزارت دادگستری هشتاد درصد،پیشرفت داشته اند.
ما در ایجاد دسترسی وظیفه داریم و نیازمند تغذیه اطلاعات هستیم. وزارت اقتصاد زیر سی درصد پیشرفت داشته است. من امیدوارم تا پایان سال بتوانیم میزان پیشرفت وزارت اقتصاد را ارتقاء دهیم. از نظر بازه زمانی ممکن است انصاف در مورد وزارت خانه ها رعایت نشود اما آمار همین است. ما دو سامانه داریم که پیاده سازی آن تمام نشده است. ما شصت و درصد کل پیشرفت سامانه هایمان بوده است. از سه ماهه دوم سال ۱۴۰۱ هزار و هشتصد و بیست و هشت تکلیف انجام شد. میزان پیشرفت ما نزدیک هجده درصد بوده است که نسبت به دوره های قبل قابل توجه است.
سوال: شفافیت چقدر موثر بوده است؟
پرهام فر: شفافیت ابزار اصلی است. شناسه کالا نیاز به بازرسی مستمر دارد. خیلی از جاها ممکن است نیاز به سیاست گذاری وجود داشته باشد. در کولبری قانون وجود داشت اما به خوبی انجام نمیشد. بخشی از این قانون در سبد دولت وجود داشت.
سوال : سامانه تجارت چه زمانی تکمیل میشود؟
دهقانی نیا: میزان کشفیات ما ۴۳ درصد افزایش داشته است که دلیل آن همین ابزار زیر ساخت برنامه ها است. سیصد و بیست و یک میلیارد ریال ارزش کشفیات ما در امسال بوده است. سامانه تجارت از چند بخش تشکیل میشود که سامانه داخلی و خارجی شصت و هشت درصد پیشرفت داشته اند. من امیدوارم که تا پایان سال بتواند به تکمیل شدن نزدیک شود. یکی از مواردی که امروز در جلسه تاکید شد مربوط به اخذ آمار بود که تمام دستگاه ها باید آمار را به لحظه ارسال کنند. دو موضوع با هم متفاوت است. برخی از سازمان ها در ارسال آمار خساست به خرج میدهند./ باشگاه خبرنگاران