به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در تازه ترین مواضع خود تأکید کرده که ایران با بازرسی از برنامه هستهای خود یا کنار گذاشتن غنیسازی اورانیوم موافقت نکرده است. وی در گفتوگو با خبرنگاران مدعی شد: باور دارم برنامه هستهای تهران بهطور دائمی عقب رانده شده، هرچند ایران ممکن است آن را در مکان دیگری از نو آغاز کند.
همان گونه که مشاهده می شود، میان "مقدمه ادعایی" و"نتیجه اذعان شده" در سخنان ترامپ نوعی تعارض آشکار وجود دارد. رئیس جمهور آمریکا از یک سو می گوید برنامه هسته ای ایران به صورت دائمی به عقب رانده شده و زیرساختهای هسته ای کشورمان بر اثر تجاوز واشنگتن به فردو و نطنز نابود شده است.
اصل ادعای ترامپ مبنی بر نابودی تأسیسات هسته ای نطنز و فردو نیز از سوی پنتاگون و دیگر منابع امنیتی-نظامی آمریکا به چالش کشیده شده است
اما از سوی دیگر ترامپ درخصوص عدم دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به نیروگاههای هسته ای ایران و همچنین احتمال غنی سازی اورانیوم در نقاط دیگر (غیر از نطنز و فردو) ابراز نگرانی می کند. ترامپ ناخواسته ادعای خود در خصوص نابودی تأسیسات هسته ای ایران را به چالش کشیده است.
اگر چنین زیرساختها و بنیانهایی به صورت کامل و دائمی نابود شده باشند، قاعدتاً ابراز نگرانی ترامپ نسبت به عدم حضور بازرسان آژانس یا استمرار روند غنی سازی اورانیوم در مکانهای دیگر معنایی ندارد. این اظهارات به وضوح نشان می دهد ترامپ خود نیز نسبت به شکست در این عملیات پرهزینه-بی فایده (به ضرر آمریکا) اذعان دارد.
نکته مهم تر اینکه اصل ادعای ترامپ مبنی بر نابودی تأسیسات هسته ای نطنز و فردو نیز از سوی پنتاگون و دیگر منابع امنیتی-نظامی آمریکا به چالش کشیده شده است. سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در مواضع رسمی خود مدعی شده، برنامه هسته ای ایران درنهایت تا دو سال تحت تأثیر حملات اخیر به نطنز و فردو قرار گرفته است.
اسناد درز کرده به رسانه های آمریکایی نشان می دهد این ادعا نیز صحت ندارد. یکی از دلایل خشم ترامپ از رسانه هایی مانند سی.ان.ان و نیویورک تایمز، افشای گزارشهای محرمانه ای است که در آن تصریح شده برنامه هسته ای ایران درنهایت چند ماه عقب افتاده و خبری از نابودی آن نیست.
مقدمه ماجرا مشخص است؛ اینکه آمریکا در قمار راهبردی خود در تقابل با فعالیتهای هسته ای کشورمان و حمله به نطنز و فردو نتوانسته به اهداف مدنظر خود دست یابد. اما در مقابل، نتیجه ماجرا مشخص است؛ بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی که در خدمت اهداف واشنگتن و تل آویو و در کسوت مهره های اطلاعاتی آنها در ایران حضور داشتند، خاک کشورمان را ترک نمودهاند.
فراتر از آن، کسی از محل ذخایر هسته ای غنی سازی شده ایران خبر ندارد. این یعنی "ابهام در دستاورد" و "اتقان در شکست". رئیس جمهور آمریکا در جریان حمله به نطنز و فردو یکی از بدترین قمارهای راهبردی و امنیتی خود را صورت داد و در آن شکست خورد.
ترامپ بخواهد یا نخواهد چاره ای جز پذیرش این تباهی تمام عیار ندارد. وی بنابر تصور خود وارد "بحران کنترل شده"ای شد که اکنون عنان ومهارش را در ابعاد گوناگون از دست داده است. روزهای سخت تر برای ترامپ و همراهانش در کاخ سفید و پنتاگون در راه است.