به گزارش راهبرد معاصر؛ منابع دیپلماتیک مصری اعلام کردند که علت اصلی اجرایی نشدن معامله قرن در موعد مقرر (دسامبر ۲۰۱۸)، عدم دستیابی طرف آمریکایی به توافق رسمی با کشورهای عربی است.
این منابع در مصاحبه با وبگاه الخلیج آنلاین گفتند: «مبلغی که دولت آمریکا به عنوان هزینه اجرای این طرح اعلام کرده بیش از ۱۰ میلیارد دلار است و همین مسئله مانع و دلیل اصلی به تعویق افتادن اجرای طرح است و باعث شده تا نیمه اول سال ۲۰۱۹ به تعویق بیفتد»
بر اساس این گزارش سفر «جرد کوشنر» مشاور و داماد «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به منطقه و دیدارش با رهبران کشورهای عربی با هدف بررسی پارهای از پروندههای سیاسی مهم منطقه از جمله معامله قرن صورت گرفت که البته این طرح با کسری بودجه شدید مواجه است و کوشنر نیز سعی کرد که از این مانع عبور کند اما تا کنون موفق نشده است.
اختلافات سعودی - اماراتی
منابع مصری گفتند که مبلغ تعیین شده برای این طرح بیش از ۱۰ میلیارد دلار است و از دیدگاه سران کشورهای عربی از جمله مصر، امارات، بحرین و عربستان سعودی این مبلغ بسیار زیاد بوده و تأمین آن دشوار است و برخی کشورهای عربی نیز گفتهاند که به دلیل اوضاع دشوار اقتصادی قادر به تأمین این مبلغ نیستند.
این منابع در مصاحبه با «الخلیج آنلاین» گفتند که پس از سفر اخیر کوشنر به منطقه، قاهره میزبان دیدار محرمانه مقامات عربی بود که طی آن امکان تأمین مبلغ مذکور و شرایط لازم برای موفقیت طرح معامله قرن بررسی شد و قرار بود اجرای این طرح پیش از پایان انتخابات رژیم صهیونیستی در ماه آوریل آینده، آغاز شود.
۲۸ فوریه گذشته کاخ سفید اعلام کرد که کوشنر روند سازش و معامله قرن را در سفری به ریاض با شاه سعودی و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی بررسی کرده است و پیش از سفر به ریاض نیز با سلطان قابوس، «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی و «حمد بن عیسی آل خلیفه» شاه بحرین دیدار و درباره این موضوع گفتوگو کرده است.
به گفته منابع مذکور در جلسه قاهره توافق درباره ضرورت طرح معامله قرن و حمایت از آن به عنوان دروازهای برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی صورت گرفت اما قضیه حمایت مالی از این طرح منجر به اختلافات زیاد به خصوص بین عربستان سعودی و امارات شد.
طبق این گزارش، ابوظبی با پرداخت مبالغ زیاد برای این طرح مخالفت کرده و متعهد شده که حداکثر مبلغی ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار برای این طرح اعطا کند و بقیه هزینهها بر عهده ریاض باشد که برای هر مرحله بیش از دو میلیارد است و اینکه برای تکمیل هزینهها از کشورهایی چون فرانسه، اسپانیا، اتحادیه اروپا و یا موسسات بزرگ بینالمللی ذینفع در منازعه فلسطینی-اسرائیلی کمک گرفته شود.
منابع مذکور افزودند که این اختلافات ممکن است به تعویق مجدد اجرای طرح مذکور منجر شود و حال آنکه اطلاعاتی در دست است که نشان میدهد کوشنر یا همان «پدر خوانده معامله قرن» اواخر ماه مارس جاری به ریاض سفر میکند تا ملک سلمان را برای تأمین مبلغ مالی مذکور تحت فشار قرار دهد.
پیش از این «صائب عریقات» دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در تاریخ ۲ مارس به قطر سفر کرده و در جریان نتایج سفر کوشنر قرار گرفت و «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر به عریقات تأکید کردند که حل مسالمتآمیز منازعه فلسطینی-اسرائیلی نیازمند پایان دادن به اشغالگری و تشکیل دولت مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی در مرزهای ژوئن ۱۹۶۷ است.
هدف ریاض دور زدن محمود عباس است
منابع مصری در پاسخ به سوال «الخلیج آنلاین» مبنی بر حضور طرف فلسطینی اعم از تشکیلات خودگردان در رامالله یا شخصیتهای معارض فلسطینی در جلسات مربوط به معامله قرن گفتند: «عربستان در اقدامی بیسابقه به دنبال نادیده گرفتن نقش محمود عباس یا هر گونه موضع مخالف فلسطینی با معامله قرن است و لذا تمام این جلسات بدون اطلاع فلسطینیان صورت میگیرد.»
این منابع افزودند که همه فلسطینیان با معامله قرن مخالف هستند چرا که این طرح بسیار بزرگی است و هدف از آن حذف آرمان فلسطین است اما به نظر میرسد که عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر در اولویت قرار دارد و برای مقامات عربی هرگز مسئله فلسطین نیز نمیتواند مانعی بر سر راه این طرح باشد.